01/04/2020

Η.Β: Η παρακολούθηση δεδομένων τοποθεσίας, λόγω κορωνοϊού... δεν παραβιάζει το ιδιωτικό απόρρητο - Ρωσία: Έτοιμο το σύστημα παρακολούθησης πολιτών μέσω κινητών τηλεφώνων - Ευρώπη: 8 πάροχοι δίνουν δεδομένα γεωγραφικής θέσης των χρηστών τους σε κρατικές υπηρεσίς

Σύμφωνα με το Γραφείο του Επιτρόπου για την Προστασία Πληροφοριών στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιεί δεδομένα τοποθεσίας των χρηστών smartphone για να παρακολουθεί την τοποθεσία τους, αφού αυτό μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση και την παρακολούθηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Στο πλευρό της κυβέρνησης είναι και ο Επίτροπος Πληροφοριών.  “Η γενικευμένη ανάλυση δεδομένων σχετικά με τις τοποθεσίες συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης των κορωνοϊού. Όταν τα δεδομένα αυτά είναι ανώνυμα, δεν εμπίπτουν στον νόμο για την προστασία των δεδομένων επειδή δεν επιτρέπουν την ταυτοποίηση του ατόμου. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν παραβιάζεται το ιδιωτικό απόρρητο, εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες διασφαλίσεις. Οι νόμοι περί προστασίας δεδομένων μπορούν να εφαρμοστούν με ευελιξία προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των δεδομένων αλλά και της ανθρώπινης ζωής. Η ασφάλεια του κοινού είναι σημαντική." δήλωσε ο αναπληρωτής Επίτροπος, Steve Wood.

Λέγεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη μιλήσει με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για τη χρήση δεδομένων τοποθεσίας, που επιτρέπουν την παρακολούθηση των κινήσεων των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου. Στόχος είναι να διασφαλιστεί η τήρηση της καραντίνας, ώστε να μειωθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Η αρχή θα συνεχίσει να παρέχει συμβουλές στην κυβέρνηση σχετικά με την εφαρμογή του νόμου περί προστασίας δεδομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ορισμένες χώρες, όπως το Ισραήλ, η Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα, παρακολουθούν ήδη τους πολίτες μέσω των δεδομένων τοποθεσίας, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού. Αυτή την τακτική θέλουν να ακολουθήσουν και οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, η παρακολούθηση των δεδομένων τοποθεσίας (έστω και για την παρακολούθηση του κορωνοϊού), εγείρει ανησυχίες για το ιδιωτικό απόρρητο και την προστασία του, ειδικά εάν τα ανώνυμα δεδομένα μπορούν να συνδεθούν με άλλα στοιχεία για να ταυτοποιηθούν χρήστες. Επίσης, πολλοί πιστεύουν ότι τα δεδομένα θα συνεχίσουν να συλλέγονται και μετά το πέρας της πανδημίας.

https://www.secnews.gr/218849/dedomena-topothesias-korwnoios-aporrhto/

Το υπουργείο Τηλεπικοινωνιών δημιούργησε ένα σύστημα παρακολούθησης πολιτών που είχαν έρθει σε επαφή με άτομα που νόσησαν από τον κορονοϊό, το οποίο θα χρησιμοποιεί τις πληροφορίες γεωγραφικού εντοπισμού από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Την σχετική ανακοίνωση έκανε με επιστολή του προς τους κυβερνήτες των περιφερειών ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών Μαξούτ Σαντάγεφ. Την εντολή για την δημιουργία ενός τέτοιου συστήματος παρακολούθησης είχε δώσει στο υπουργείο Τηλεπικοινωνιών στα τέλη Μαρτίου ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν. Σύμφωνα με το νέο σύστημα, οι πολίτες θα ενημερώνονται με σχετικό μήνυμα για την επαφή που είχαν με κάποιο άτομο που νόσησε από τον κορονοϊό, το οποίο θα τους επισημαίνει ότι θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα. Παράλληλα τα στοιχεία αυτά θα στέλνονται στα κατά τόπους περιφερειακά επιχειρησιακά κέντρα της χώρας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών Μαξούτ Σαντάγεφ, δήλωσε ότι το σύστημα αυτό βρίσκεται ήδη σε ειδική ενότητα στον ιστότοπο του υπουργείου. Με την επιστολή του ο υπουργός ζητά να ενημερωθεί για τους αρμοδίους που θα αναλάβουν στην περιφέρεια να εισάγουν στο σύστημα στοιχεία που αφορούν τους πολίτες. Τα στοιχεία που θα εισάγονται στο σύστημα είναι οι αριθμοί των κινητών τηλεφώνων των πολιτών που έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό, όχι όμως το όνομα, το πατρώνυμο και το επίθετό τους, ούτε η διεύθυνση διαμονής τους. Θα εισάγεται όμως στο σύστημα η ημερομηνία εισαγωγής τους στο νοσοκομείο για νοσηλεία καθώς και οι αριθμός κινητών τηλεφώνων των πολιτών που βρίσκονται σε καραντίνα, όπως και η ημερομηνία έναρξης της καραντίνας. Πρόσφατα ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι το εν λόγω σύστημα παρακολούθησης δεν παραβιάζει τα δικαιώματα των Ρώσων πολιτών.

Η Vodafone, η Deutsche Telekom, η Orange και πέντε ακόμα πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Ευρώπη δίνουν στοιχεία στις υγειονομικές υπηρεσίες για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το πρακτορείο Reuters οι πάροχοι κινητών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών έχουν έρθει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχοντας στις ευρωπαϊκές υγειονομικές υπηρεσίες δεδομένα γεωγραφικής θέσης των χρηστών τους, με σκοπό την παρακολούθηση της εξάπλωσης της ασθένειας σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης. Η Κομισιόν σημειώνει ότι η χρήση των δεδομένων αυτών θα γίνει ανώνυμα, προκειμένου να προστατεύεται η ιδιωτική ζωή των συνδρομητών υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και να μην υπάρχουν ανησυχίες περί παρακολούθησης των κατόχων smartphones.  Ένα άλλο στοιχείο που ξεκαθαρίζει η Κομισιόν είναι ότι τα δεδομένα αυτά θα διαγραφούν οριστικά μόλις περάσει η κρίση της πανδημίας. Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων της Ευρώπης σημειώνει ότι οι συνθήκες είναι έκτακτες, επομένως είναι αποδεκτή η εν λόγω ενέργεια.

ΑΜΠΕ

1 comment :

  1. Anonymous1/4/20 16:07

    ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ.ΑΚΟΥ ''ΕΥΕΛΙΞΙΑ''!ΠΛΕΟΝ ΕΧΩ ΠΕΙΣΤΕΙ ΠΩΣ Τ0 90% ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΑΝΙΔΕΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΗΛΙΘΙΟΙ.ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΑΣ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.ΑΛΛΑ...ΞΕΡΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ ΝΑ ΜΕΤΡΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΡΔΙΑΚΟΥΣ ΣΟΥ ΠΑΛΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΔΙΑΝΥΣΕΙ,ΕΝΩ ''ΓΥΜΝΑΖΕΣΑΙ''.

    ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΚΙ'ΑΛΛΑ ΠΟΝΗΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΣΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ ΘΑ ΕΛΕΓΑ.ΓΙΑ iPHONE ΕΙΣΤΕ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΓΙΑ SELFIE ΣΤΟ INSTAGRAM,ΟΡΝΕΑ!

    -ΔΗΜΗΤΡΑ-

    ReplyDelete