18/06/2020

Χίος: Οι λαθρομετανάστες μετέτρεψαν σε... πισίνα (ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΤΗΡΙΟ) το φράγμα Ζυφιά που χρησιμοποιείται στην ύδρευση. - Λέσβος: Βοθρολύματα από την Μόρια ρέουν ανεξέλεγκτα σε χείμαρρο

Τον περασμένο μήνα ένας 20χρονος Ιρανός πνίγηκε αφού δεν ήξερε να κολυμπά. Πρόκειται για τον δεύτερο πνιγμό τα τελευταία 2 χρόνια με το δήμο Χίου να ζητά από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έκτακτη επιχορήγηση, ύψους 50.000 ευρώ, για την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών καθαρισμού, περίφραξης, ελέγχου και φύλαξης στο φράγμα Ζυφιά Καμποχώρων Χίου με σκοπό την μείωση του κινδύνου απώλειας ζωής αλλά και του κινδύνου ανεπανόρθωτης ζημίας του πολύτιμου φυσικού πόρου, του νερού.

Η ΔΕΥΑΧ τοποθέτησε το προηγούμενο καλοκαίρι περιμετρικά της λιμνοδεξαμενής πινακίδες απαγόρευσης της κολύμβησης και της αλιείας όμως όπως διαπιστώθηκε σε επόμενες αυτοψίες, σταδιακά οι πινακίδες αυτές αφαιρέθηκαν, οπότε και επανεγκαταστάθηκαν για να αφαιρεθούν και πάλι. Εκτός του ότι οι λαθρομετανάστες κολυμπούν στο φράγμα έχουν μετατρέψει σε βατήρα τον πλωτήρα ανάρτησης της ηλεκτροκίνητης αντλίας με τα σκουπίδια να συσσωρεύονται περιμετρικά στον χώρο.

Χαρακτηριστικό του τι επικρατεί στο φράγμα, που είναι σε μικρή απόσταση από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ΒΙΑΛ, είναι το σχετικό έγγραφο της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Χίου (ΔΕΥΑΧ) προς το δημοτικό συμβούλιο Χίου:

“Πέριξ της λιμνοδεξαμενής διημερεύουν ή/και διανυκτερεύουν συχνά αρκετοί άνθρωποι, όπως φαίνεται και από τα απορρίμματα τα οποία αφήνουν. Έχει επίσης διαπιστωθεί επανειλημμένως ότι πρόσφυγες και μετανάστες χρησιμοποιούν τη λιμνοδεξαμενή για ψάρεμα και κολύμβηση. Το ψάρεμα απαγορεύεται σε λιμνοδεξαμενές των οποίων το νερό χρησιμοποιείται για ύδρευση, λόγω των πιθανών υπολειμμάτων των υλικών αλιείας στο νερό και η κολύμβηση σε λιμνοδεξαμενές με γλυκό νερό είναι επίφοβη, ειδικά για ανθρώπους με μειωμένη ικανότητα κολύμβησης όπως οι διαμένοντες στο ΚΥΤ, λόγω μειωμένης άνωσης και υλικών πυθμένα

“Ο συνδυασμός άγνοιας κινδύνου και εσκεμμένης παραβατικότητας, όπως περιγράφτηκε παραπάνω, είναι πιθανό να οδηγήσει σε δυσάρεστα περιστατικά, όπως και στο παρελθόν, ήτοι την απώλεια ανθρώπινης ζωής. Παράλληλα διάφορες δραστηριότητες (μπάνιο, πλύσιμο ρούχων, ψάρεμα κλπ) και η ρύπανση που προκαλείται από αυτές εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς το φράγμα χρησιμοποιείται και για παροχή νερού ύδρευσης. Ως εκ τούτου, κρίνεται σκόπιμο να καθαριστεί ο χώρος, να τοποθετηθεί περίφραξη πέριξ της λιμνοδεξαμενής, να τοποθετηθούν επ' αυτής νέες πινακίδες απαγόρευσης κολύμβησης και αλιείας και να γίνεται περιοδική φύλαξη του χώρου”

https://www.protothema.gr/greece/article/1017873/hios-oi-metanastes-metetrepsan-se-pisina-to-fragma-zufia/

Κώδωνα κινδύνου για τη δημόσια υγεία κρούει ο Σύλλογος κατοίκων Μόριας και των όμορων κοινοτήτων στη Λέσβο, ο οποίος καταγγέλλει την αδιαφορία των αρχών σε ό,τι έχει να κάνει με την αποσυμφόρηση και μετεγκατάσταση του ΚΥΤ Μόριας. Όπως καταγγέλλει ο τεράστιος αριθμός λαθρομεταναστών έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στο αποχετευτικό σύστημα της περιοχής.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι από το καλοκαίρι του 2019 και παρά τις σοβαρότατες αντιρρήσεις των κατοίκων άρχισε η διοχέτευση λυμάτων, και μάλιστα βοθρολυμάτων ενός τεράστιου αριθμού φιλοξενουμένων του ΚΥΤ, σε ένα κλάδο του αποχετευτικού συστήματος της Μόριας δυναμικότητας 1000 περίπου ατόμων, ύστερα από μικρή αναβάθμιση της δυναμικότητάς του. Ύστερα από μια εβδομάδα λειτουργίας, όμως, παρουσιάστηκαν σοβαρά λειτουργικά και περιβαλλοντικά προβλήματα.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τους κατοίκους «τα λύματα δεν μπορούν να διοχετευτούν μέσω του αποχετευτικού αγωγού του οικισμού και υπερχειλίζουν στο χείμαρρο που εφάπτεται στην οικιστική ζώνη του χωριού. Επίσης υπάρχει πρόβλημα αερίων ρύπων που διαφεύγουν από τις αποχετεύσεις των σπιτιών. Η περιοχή είναι ήδη μια σοβούσα υγειονομική βόμβα και μια διαρκής απειλή για την υγεία των κατοίκων. Σκεφτείτε ότι είναι βοθρολύματα, επισήμως 3500, στην πραγματικότητα όμως πολύ περισσότερων, προερχόμενων από ενδημικές σε ιούς, βακτήρια και παράσιτα, άγνωστα στο δυτικό κόσμο, χώρες, που διασπείρονται λίγες δεκάδες μέτρα από τα σπίτια του χωριού. Για να μην αναφέρουμε τον πρόσφατο κίνδυνο της πανδημίας του covid 19».

Για όλα αυτά οι κάτοικοι πολλάκις διαμαρτυρήθηκαν, συναντήθηκαν, συζήτησαν, εξέθεσαν τις αντιρρήσεις, τους φόβους και τις απόψεις τους στους υπεύθυνους, θεωρώντας το έργο ασύμμετρο για πολλούς λόγους και έκαναν ασφαλιστικά μέτρα πολύ πριν λειτουργήσει αυτό, τα οποία όμως απορρίφθηκαν. Προχώρησαν σε τακτικές αγωγές και προσφυγές στα ανώτερα δικαστήρια, που εκκρεμούν.Οι κάτοικοι της Μόριας ζητούν την άμεση επίλυση του σοβαρού υγειονομικού προβλήματος αφού τα λύματα τρέχουν ανεξέλεγκτα στο σημείο της υπερχείλισης του αποχετευτικού δικτύου. Παρόλο που όπως λένε έχουν προτείνει δυο λύσεις καμία από αυτές δεν έχει γίνει αποδεκτή.


https://www.stoxos.gr/2020/06/blog-post_556.html

No comments :

Post a Comment