16/10/2020

Νορβηγία: Κατηγορεί τη Ρωσία για την κυβερνοεπίθεση στο Κοινοβούλιο

Η Υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Ine Eriksen Søreide, δήλωσε ότι πίσω από την κυβερνοεπίθεση στο Νορβηγικό Κοινοβούλιο (Stortinget), που έλαβε χώρα τον Αύγουστο, βρίσκονται Ρώσοι hackers. “Στις 24 Αυγούστου, το Storting ανακοίνωσε παραβίαση δεδομένων στα συστήματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Με βάση τις πληροφορίες που διαθέτει η κυβέρνηση, η εκτίμησή μας είναι ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση στο Κοινοβούλιο. Πρόκειται για ένα σοβαρό περιστατικό που επηρεάζει τον σημαντικότερο δημοκρατικό μας θεσμό. Η παραβίαση δεδομένων δείχνει τη σημασία της ύπαρξης ισχυρών μέτρων ασφαλείας. Η αυξανόμενη χρήση ψηφιακών λύσεων σημαίνει ότι οι απειλές εναντίον μας μετατοπίζονται στον ψηφιακό κόσμο“, κατέληξε η Υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε κυκλοφορήσει τότε, οι επιτιθέμενοι επιτέθηκαν στο Κοινοβούλιο της Νορβηγίας και απέκτησαν πρόσβαση σε έναν περιορισμένο αριθμό λογαριασμών email εκπροσώπων και υπαλλήλων. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, το website του Κοινοβουλίου ανέφερε ότι εκλάπησαν δεδομένα από τους παραβιασμένους λογαριασμούς. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη αποκαλύψει ποια δεδομένα έχουν κλαπεί. Το Center Party επιβεβαίωσε ότι οι εκπρόσωποι και οι εργαζόμενοι επηρεάστηκαν κατά τη διάρκεια της παραβίασης. Ο υπεύθυνος επικοινωνιών του Νορβηγικού Εργατικού Κόμματος, Jarle Roheim Håkonsen, επιβεβαίωσε, επίσης, ότι οι εργαζόμενοι και οι πολιτικοί του Εργατικού Κόμματος έχουν επηρεαστεί από την κυβερνοεπίθεση.

Οι αρχές και οι υπηρεσίες ασφάλειας και πληροφοριών της Νορβηγίας διεξάγουν ακόμα έρευνες σχετικά με το περιστατικό. Στην έρευνα συμμετέχει και το Norwegian National Security Authority (NSM), μια κυβερνητική υπηρεσία κυβερνοασφάλειας που είναι υπεύθυνη για το συντονισμό της εθνικής ομάδας αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών σε συστήματα πληροφορικής (NorCERT).

Σύμφωνα με το Bleepingcomputer, η Ρωσία αρνήθηκε τις κατηγορίες λέγοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι πίσω από την επίθεση στο νορβηγικό Κοινοβούλιο βρίσκονται Ρώσοι hackers. “Ως συνήθως, διατυπώνονται κατηγορίες χωρίς να καταβληθούν προσπάθειες για την παρουσίαση αποδείξεων και χωρίς να συζητηθεί το συμβάν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων“, ανέφερε σε δήλωσή του ο Konstantin Kosachev, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ρωσικού ομοσπονδιακού συμβουλίου.

https://www.secnews.gr/276557/norbhgia-kathgorei-rwsia-kyvernoepithesi-koinovoylio/

No comments :

Post a Comment