16/03/2020

Κλινικές μελέτες σε εξέλιξη για την ανακάλυψη φαρμάκου για τον κορωνοϊό

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ, ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ Ο ΙΟΣ; ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟ ΝΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΜΙΑ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ, ΚΑΙ ΟΧΙ... "Δεν υπάρχουν έως σήμερα σχετικές ενδείξεις. Ο νέος κορωνοιός SARS-CoV-2 μεταδίδεται κυρίως με μεγάλα σταγονίδια σιέλου που εκτοξεύονται κατά την ομιλία, το βήχα ή το πτέρνισμα." ... ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΔΛΔ ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ;  ΚΑΙ ΑΝ ΙΣΧΥΡΙΖΕΣΤΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ, ΑΦΟΥ ΩΣ ΙΟΣ, ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ. ΜΕ ΑΛΛΑ ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΥΓΡΑ; π.χ ΙΔΡΩΤΑΣ.

ΔΙΟΤΙ ΑΝ, (ΛΕΩ ΑΝ) ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ, ΤΟΤΕ Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ "ΑΝΟΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΕΛΗΣ" ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΗΣΙΑ, ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΛΙΤΕΡΗ, ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΑΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ (ΑΙΜΑ), ΤΟΤΕ ΟΤΙ ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΟ, ΑΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΑ ΠΟΛΥ.

Το πειραματικό αντι-ιικό φάρμακο remdesivir αποτελεί αυτή τη στιγμή ίσως τη μεγαλύτερη ελπίδα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Οι κλινικές δοκιμές, που έχουν ξεκινήσει σε ΗΠΑ και Κίνα αναμένεται να δώσουν αποτελέσματα εντός του Απριλίου, αναφέρει ο Γιώργος Κόκοτος, Καθηγητής Οργανικής Χημείας-Φαρμακοχημείας, ΕΚΠΑ, και μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Κέντρου Αριστείας Σχεδιασμού και Ανακάλυψης Φαρμάκων ΕΚΠΑ.Προσθέτει πως το remdesivir είναι ένα πειραματικό αντι-ιικό φάρμακο ευρέως φάσματος, που όμως μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας πουθενά στον κόσμο για οποιαδήποτε χρήση.

Αρχικά μελετήθηκε για την αντιμετώπιση του ιού Ebola. Αν και η αποτελεσματικότητά του στην περίπτωση του Ebola δεν αποδείχτηκε καλή, οι μελέτες εκείνες απέδειξαν την ασφάλειά του για χρήση σε ανθρώπους. Έχει επιδείξει δράση τόσο in vitro όσο και in vivo σε πειραματόζωα κατά των ιών MERS-CoV και SARS-CoV, οι οποίοι είναι επίσης κορωνοϊοί και ομοιάζουν δομικά με τον SARS-CoV-2. Το πειραματικό αυτό φάρμακο έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα σε μικρό αριθμό προσβληθέντων από τον νέο κορωνοϊό και επομένως απαιτούνται περισσότερο εκτεταμένες μελέτες για την αποτελεσματικότητά του.

Όπως αναφέρει ο κ. Κόκοτος, μια λογική προσέγγιση για την ταχεία ανακάλυψη ενός φαρμάκου κατά του νέου κορωνοϊού είναι ο έλεγχος της δραστικότητας που μπορεί να παρουσιάζουν ήδη υπάρχοντα αντι-ιικά φάρμακα. «Προς αυτή την κατεύθυνση, οι προσπάθειες ξεκίνησαν στην Κίνα όπου ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας στο Wuhan ερεύνησαν την in vitro αντι-ιική αποτελεσματικότητα πέντε εγκεκριμένων από τον FDA φαρμάκων (ribavirin, penciclovir, nitazoxanide, nafamostat, chloroquine) και δύο γνωστών ευρέως φάσματος αντι-ιικών φαρμάκων του remdesivir και favipiravir. Το remdesivir και η chloroquine παρουσίασαν ξεκάθαρα τα καλύτερα in vitro αποτελέσματα υποδεικνύοντας την αναγκαιότητα περαιτέρω μελετών.

Εντός του Μαρτίου έχουν ξεκινήσει δύο κλινικές μελέτες Φάσης 3 για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του remdesivir κατόπιν έγκρισης από τον FDA του αιτήματος της εταιρείας Gilead που έχει αναπτύξει αυτό το πειραματικό φάρμακο. Οι μελέτες αυτές είναι τυχαιοποιημένες, ανοικτής επισήμανσης πολυκεντρικές μελέτες που θα συμπεριλάβουν 1.000 ασθενείς σε ιατρικά κέντρα, κυρίως ασιατικών, αλλά και άλλων χωρών σε όλο τον κόσμο όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων. Η πρώτη θα αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του remdesivir κατόπιν πενθήμερης ή δεκαήμερης χορήγησης σε ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση, ενώ η δεύτερη σε ασθενείς με μέτρια εκδήλωση της νόσου.

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας έχουν επίσης ξεκινήσει δύο κλινικές δοκιμές για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του remdesivir, κυρίως στην επαρχία Hubei όπου ανήκει η Wuhan. Οι μελέτες αυτές ξεκίνησαν εντός του Φεβρουαρίου.

Εκ παραλλήλου, η εταιρεία Gilead σε συνεργασία με κυβερνητικές ή και μη κυβερνητικές οργανώσεις και αρχές παρέχει το remdesivir για χρήση έκτακτης ανάγκης απουσία εγκεκριμένης θεραπείας (compassionate use). Ήδη και στην Ελλάδα θα χρησιμοποιηθεί το remdesivir σε αυτό το πλαίσιο αρχικά».

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκδηλώνεται στην Ιταλία, σε ό,τι αφορά την πειραματική χρήση ενός φαρμάκου που συνήθως χορηγείται για την ρευματοειδή αρθρίτιδα, αλλά τις ημέρες αυτές υπάρχουν ενδείξεις ότι βελτιώνει την κατάσταση ασθενών με σοβαρή μορφή πνευμονίας, λόγω covid 19. Σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero, στην Νάπολη βελτιώθηκε η κατάσταση πέντε ασθενών σε σύνολο δέκα, και οκτώ σε σύνολο έντεκα στην κεντρική περιφέρεια Μάρκε. Στην πόλη Λενιάνο, δε, της περιφέρειας της Λομβαρδίας, οι γιατροί δήλωσαν στην δημόσια τηλεόραση Rai ότι δεκατέσσερις ασθενείς, σε πειραματική χορήγηση με 16 άτομα, τα συμπτώματα της πνευμονίας είναι πιο περιορισμένα. «Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα μας κάνουν συγκρατημένα αισιόδοξους και για τον λόγο αυτό θα ξεκινήσει μια ευρύτερη πειραματικά φάση σε όλη την χώρα», δηλώνουν γιατροί του ινστιτούτου επιστημονικής έρευνας Πασκάλε της Νάπολης.

Ξεκίνησε η πρώτη κλινική δοκιμή ενός εμβολίου για τον κορονοϊό στο Σιάτλ, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Σε αυτή την «ανοιχτή κλινική δοκιμή», θα συμμετάσχουν 45 εθελοντές, ηλικίας από 18 μέχρι 55 ετών, που όλοι τους είναι καλά στην υγεία τους. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) η δοκιμή θα διαρκέσει έξι εβδομάδες. «Ο πρώτος από τους συμμετέχοντες έλαβε σήμερα το πειραματικό εμβόλιο», προστίθεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΑΜΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment