25/05/2019

Η Γαλλία φέρεται να εγκρίνει την μεταπώληση των Mirage 2000-9 των ΗΑΕ.

Το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας φέρεται ότι τελικώς συμφώνησε να επιτρέψει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να μεταπωλήσουν τα μαχητικά τους αεροσκάφη Mirage 2000-9 γαλλικής κατασκευής σε τρίτες χώρες, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Το θέμα αναδείχθηκε από το TacticalReport, πλην όμως η είδηση δεν επιβεβαιώνεται από άλλη πηγή, ενώ το ίδιο το TR φέρεται να είναι αμφιλεγόμενη πηγή πληροφοριών για θέματα Μέσης Ανατολής, συνεπώς η είδηση μεταφέρεται με επιφύλαξη.

Τα ΗΑΕ είχαν προμηθευθεί συνολικά 60 αεροσκάφη της συγκεκριμένης έκδοσης στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Είναι βελτιστοποιημένα για εναέρια μάχη, αν και φέρουν και κάποια όπλα αέρος-εδάφους, όπως τον πύραυλο πλεύσης Black Shaheen – παράγωγο του Storm Shadow / SCALP. Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος δεν κατασκευάζεται πλέον (τα ελληνικά Mirage 2000-5 ήταν τα τελευταία που βγήκαν από την γαλλική γραμμή παραγωγής) τα μεταχειρισμένα στην διεθνή αγορά είναι ο μοναδικός τρόπος προμήθειας αεροσκαφών του τύπου για συμπλήρωση αριθμών / αναπλήρωση απωλειών. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι Άραβες ενδιαφέρονται να πουλήσουν τα αεροσκάφη τους όχι να τα χαρίσουν....

Τα αεροσκάφη είναι διαφορετικά από τα Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας κυρίως όσον αφορά την σουίτα αυτοπροστασίας και κάποια ηλεκτρονικά πτήσης, συνεπώς δεν θα υπάρχει 100% ομοιομορφία και συμβατότητα με την υπάρχουσα βάση εκπαίδευσης και τεχνικής υποστήριξης. Εφόσον όμως υπάρχει διαθεσιμότητα, θεωρούμε ότι θα έπρεπε τουλάχιστον να εξεταστεί βάσιμα το ενδεχόμενο αγοράς έστω ενός αριθμού των αεροσκαφών αυτών για ενίσχυση του υπάρχοντος στόλου της 114 ΠΜ. Οι επιλογές στην διεθνή αγορά για τον συγκεκριμένο τύπο είναι περιορισμένες. Όλα αυτά βέβαια σε ένα άλλο παράλληλο σύμπαν που τα υπάρχοντα αερομέσα της Π.Α θα αντιμετωπίζονταν από την πολιτική ηγεσία ως αυτό που είναι, δηλαδή πολύτιμα μέσα υπεράσπιστης της εθνικής κυριαρχίας, κι όχι ως «γλάστρες» για παρελάσεις ώστε με την λήξη των προηγούμενων συμβάσεων FOS απλά να αφήνονται στην άδοξη μοίρα της καθήλωσης και του καννιβαλισμού.

https://www.ptisidiastima.com/uae-free-to-sell-its-m2k-9s/

ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment