17/04/2019

Από το αιγαίο οι κατασκευαστές του Στόουνχεντζ, υποστηρίζει νέα έρευνα

Οι κατασκευαστές του διάσημου μνημείου του Στόουνχεντζ φαίνεται πως κατάγονταν από τα παράλια της Μικράς Ασίας σύμφωνα με μια νέα γενετική έρευνα. Ήσαν αγρότες που, ξεκινώντας το ταξίδι τους προς τα δυτικά από την  ανατολική ακτή του Αιγαίου, διέσχισαν τη Μεσόγειο, έφθασαν στην Ιβηρική και από εκεί -μέσω Γαλλίας- κατέληξαν στη Βρετανία περίπου το 4.000 π.Χ. Γρήγορα, λόγω και του πολύ μεγαλύτερου αριθμού τους, αντικατέστησαν τους ντόπιους κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες, με εξαίρεση τη Δυτική Σκοτία. Οι απόγονοί τους κάποια στιγμή, περί το 3.000 π.Χ., άρχισαν να κτίζουν το μνημείο του Στόουνχεντζ, για λόγους που δεν είναι απολύτως σαφείς μέχρι σήμερα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ίαν Μπαρνς του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου και τον Μαρκ Τόμας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Ecology & Evolution”, σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», ανέλυσαν και συνέκριναν το DNA 47 νεολιθικών σκελετών (ηλικίας 4.500 έως 6.000 ετών) που έχουν βρεθεί στη Βρετανία, έξι σκελετών κυνηγών-τροφοσυλλεκτών της προηγούμενης μεσολιθικής περιόδου (ηλικίας 6.000 έως 11.600 ετών), καθώς και DNA από σύγχρονους Ευρωπαίους.

Η μετανάστευση στη Βρετανία ήταν απλώς ένα παρακλάδι μιας ευρύτερης μετανάστευσης πληθυσμών, που έφεραν μαζί τους στη Δύση τη γεωργία και άλλες καινοτομίες. Μέχρι τότε η Ευρώπη και βεβαίως η αποκομμένη Βρετανία κατοικείτο από μικρές διάσπαρτες ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών. Η μαζική μετανάστευση είχε δύο βασικούς κλάδους: ο βόρειος ακολούθησε τους ποταμούς Δούναβη και Ρήνο έως την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, ενώ ο νότιος ή μεσογειακός έφθασε έως τη Δυτική Ευρώπη, είτε παραλιακά, είτε «πηδώντας» από νησί σε νησί με πλοιάρια, μέσω της σημερινής Ελλάδας, Ιταλίας και νότιας Γαλλίας. Η νέα γενετική ανάλυση δείχνει ότι οι νεολιθικοί Βρετανοί, που εισήγαγαν τη μεγαλιθική αρχιτεκτονική και -μεταξύ άλλων- έχτισαν το Στόουνχεντζ, προέρχονταν κυρίως από το δεύτερο μεσογειακό κλάδο. Προς το τέλος της νεολιθικής περιόδου, περίπου το 2.450 π.Χ., οι απόγονοι των πρώτων γεωργών στη Βρετανία αντικαταστάθηκαν με τη σειρά τους σχεδόν ολοκληρωτικά από ένα άλλο πληθυσμό, γνωστό ως Bell Beaker, που είχε μεταναστεύσει επίσης από την ηπειρωτική Ευρώπη.

ΑΜΠΕ

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΠΟΛΛΑ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΕΓΙΝΑΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΥΤΕ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΙΝΔΟ-ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΝΤΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΕΛΑΣΓΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟ-ΕΛΛΗΝΕΣ. ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΟΜΩΣ ΕΠΕΜΕΝΑΝ ΣΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΙΝΔΟ-ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ (ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΗΤΑΝ, ΑΣΧΕΤΩΣ ΕΑΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΟΙΚΕΙΟΠΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ) ΒΑΣΙΖΟΜΕΝΟΙ ΜΟΝΟΝ ΣΕ ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ, ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΔΗΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΙΑΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΡΩΤΟ-ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΝΟΜΑΣΑΝ ΙΝΔΟ-ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ. ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ (ΙΣΤΟΡΙΚΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΑ) ΠΟΥ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΑΝ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΙΝΔΟ-ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ  ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΣΓΟΥΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΠΡΩΤΟ-ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟ-ΟΜΗΡΙΚΗ ΚΑΙ Η ΟΜΗΡΙΚΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η ΤΩΡΙΝΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ. ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΛΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΓΟΙ, ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΡΓΟ ΛΙΩΣΙΜΟ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΒΕΒΑΙΑ ΣΥΝΕΒΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΤΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΒΟΡΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΛΟΓΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ, ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΙΝΔΟ-ΕΥΡΩΠΑΙΣΜΟΥ.

Υ.Γ: ΕΜΕΙΝΑ ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ. ΤΙ DNA ΣΥΝΕΚΡΙΝΑΝ; ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΕΞΗΓΑΓΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΩΡΙΝΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ; ή ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΒΡΕΘΕΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ; ΕΧΕΙ  ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΣΩ ΝΑ ΜΑΘΩ.

No comments :

Post a Comment