17/04/2019

"Η Τουρκία αναμένει από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να την εξαιρέσει ώστε να την προστατεύσει, εάν το Κογκρέσο αποφασίσει να της επιβάλει κυρώσεις.."

...με αφορμή την αγορά του αντιπυραυλικού ρωσικού συστήματος S-400. Αν φτάσουμε εκεί, δηλαδή στις κυρώσεις που προτείνονται από το Κογκρέσο, φυσικά αναμένουμε ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα χρησιμοποιήσει την εξουσία του για να εξαιρέσει την Τουρκία" είπε ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.

Όταν ρωτήθηκε αν ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αφήσει ρητώς να εννοηθεί ότι θα δώσει εξαίρεση στην Τουρκία, ο Καλίν απάντησε αρνητικά. “Δεν μπορώ να πω ότι το έχει κάνει. Αυτό είναι το μήνυμα που μεταφέρουμε”, είπε.
Στην ερώτηση τι θα έκανε η Τουρκία στην περίπτωση που ο Τραμπ απέφευγε να χορηγήσει αυτήν την εξαίρεση, ο Καλίν είπε ότι η χώρα του θα περιμένει να δει την έκταση των κυρώσεων, όμως ελπίζει πως δεν θα φτάσει σε αυτό το σημείο. “Οι απειλές και οι κυρώσεις θα ήταν πολύ αντιπαραγωγές, θα γύριζαν μπούμερανγκ και δεν θα είχαν θετικά αποτελέσματα”, πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

ΣΧΕΤΙΚΟ: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άσκησε το βέτο που διαθέτει για να εμποδίσει την εφαρμογή ψηφίσματος του αμερικανικού Κογκρέσου που αξίωνε η Ουάσινγκτον να πάψει να προσφέρει υποστήριξη στη στρατιωτική συμμαχία υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας η οποία έχει εμπλακεί από το 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη.
Ο Τραμπ, επιμένοντας πως η στρατηγική συμμαχία με το Ριάντ πρέπει να παραμείνει αλώβητη παρά την εμπλοκή του βασιλείου στην καταστροφική σύρραξη στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου αλλά και τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι τον Οκτώβριο του 2018 στην Κωνσταντινούπολη, θεωρείτο σχεδόν δεδομένο πως θα ασκούσε το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτει.
Σε ανακοίνωσή του, ο Τραμπ έκανε λόγο για μια «ανώφελη» και «επικίνδυνη» απόπειρα να «αποδυναμωθούν οι εξουσίες που μου παραχωρούνται από το Σύνταγμα» των ΗΠΑ, κάτι που θα μπορούσε να «θέσει σε κίνδυνο τη ζωή Αμερικανών πολιτών και γενναίων στελεχών των ενόπλων μας δυνάμεων, σήμερα όσο και στο μέλλον».
Με δεδομένες τις ισορροπίες ισχύος στο αμερικανικό Κογκρέσο, το βέτο του Τραμπ δεν αναμένεται να ανατραπεί.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment