12.2.19

Kίνδυνος να χάσει η Λευκωσία μέρος του FIR της. Πιέσεις από Ισραήλ

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ, ΑΛΛΑ ΤΟ "ΖΟΥΜΙ", Η ΟΥΣΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΑ ΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ (ΚΥΠΡΟΥ) ΠΟΥ ΜΕΘΟΔΙΚΑ ΤΩΡΑ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ, ΑΡΓΑ ΑΛΛΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ. ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΕΙ ΑΥΤΟ ΒΡΙΣΚΕΙ ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ  ΜΕΡΙΚΩΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΙΓΩΡΙΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΝ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ. ΕΓΩ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ (ΤΗΝ ΟΛΙΓΩΡΙΑ) ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΠΩΣ ΟΤΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ. ΑΡΑ ΤΩΡΑ Η ΟΛΙΓΩΡΙΑ ΤΟΥΣ, ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΥΠΟΠΤΗ ΑΛΛΑ ΒΓΑΖΕΙ ΜΑΤΙ ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΝ ΤΑ ΕΒΡΑΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ. ΑΠΛΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ;

Το Σιωνιστικό Κίνημα και η Κύπρος: "...η Κύπρος έπρεπε να αποτελέσει, μέρος του υπό ίδρυση κράτους του Ισραήλ."

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΕ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΑΠΟ ΤΟ... ΜΑΚΡΙΝΟ 2012:

ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΚΑΙ Η ΚΡΗΤΗ.  Η ΙΔΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ, ΕΞΑΛΛΟΥ ΑΝ ΚΑΤΙ ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΑΛΛΑΞΕΙΣ; ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ (ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ) ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ  ΑΛΛΑ ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΤΙΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΕΙΤΕ ΒΟΛΙΚΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΤΙΣ ΒΛΕΠΟΥΝ:

Σοβαρός είναι ο κίνδυνος ακόμα και να αποξενωθεί η διαχείριση τμήματος του FIR Λευκωσίας, δηλαδή να αναληφθεί η διαχείρισή του είτε μέσω Eurocontrol είτε μέσω Ισραήλ. Αιτία, το γεγονός ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής άλλη κοινά αποδεκτή λύση που να λύνει το έντονο πρόβλημα με καθυστερήσεις που προκαλούνται σε πτήσεις του Ισραήλ, που σχεδόν όλες μόλις απογειωθούν από αεροδρόμια της χώρας μπαίνουν στο FIR Λευκωσίας. Το θέμα συζητείται έντονα το τελευταίο διάστημα μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, με τη μεσολάβηση του Eurocontrol.

Έχουν γίνει επανειλημμένες συναντήσεις μεταξύ των πλευρών. Επειδή δεν έχει βρεθεί άλλη λύση, το Ισραήλ που ασφυκτιεί με την αύξηση σε αριθμό, χρόνο και διάρκεια των καθυστερήσεων, κυρίως σε απογειώσεις πτήσεων τους, λόγω κορεσμού δυνατοτήτων στη διαχείριση του FIR Λευκωσίας, θεωρεί ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί οπωσδήποτε πριν το ερχόμενο καλοκαίρι.Η συνεχής αύξηση των πτήσεων από και προς Ισραήλ, το γεγονός ότι στις πτήσεις από Ιορδανία που υπερίπτανται του Ισραήλ μέχρι τώρα θα προστεθούν και πτήσεις από άλλες χώρες λόγω νέων συμφωνιών, οδηγούν το Ισραήλ σε έντονες τεχνοκρατικές αλλά και διπλωματικές κινήσεις και πιέσεις ώστε να δοθεί η «εσχάτη» των λύσεων, που είναι η αποξένωση τμήματος ή λωρίδων του FIR Λευκωσίας, με ανάθεση της διαχείρισής τους σε τρίτους, ώστε να απαβλυνθεί το πρόβλημα.

Σε αυτές τις κινήσεις συμβάλλει και το γεγονός ότι εξαντλήθηκε η ελπίδα ότι σύντομα θα μετατραπεί ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας της Κύπρου σε κρατική εταιρεία, με ευελιξία που θα μειώσει αισθητά τις καθυστερήσεις. Αυτό ήταν εκ των ων ουκ άνευ να γίνει πριν το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο εκκρεμεί λόγω διαφωνιών στη Βουλή. H υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου ανέφερε ότι ο διάλογος δεν έχει ολοκληρωθεί και έχει ρυθμιστεί και νέα συνάντηση στην παρουσία του Eurocontrol και σε έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού, ενώ προωθούνται και πρακτικά μέτρα για μείωση του προβλήματος. Μια τέτοια ρύθμιση θα έδινε σχοινί στην Τουρκία να εντείνει τις πιέσεις της για να θέσει υπό τον έλεγχό της το βόρειο τμήμα του FIR Λευκωσίας, που μεταξύ άλλων επικαλείται και τα θέματα αδυναμιών στη διαχείριση του FIR Λευκωσίας.

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων επιθυμεί να σημειώσει τα ακόλουθα:
1. Στα πλαίσια της διαχρονικά εξαίρετης συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας και των αντίστοιχων Αρχών του Ισραήλ, βρίσκεται σε εξέλιξη έργο αναδιάρθρωσης του FIR του Tel-Aviv, που αποσκοπεί στη διαχείριση της αυξανόμενης αεροπορικής κίνησης από και προς το Ισραήλ.
2. Οι οποιεσδήποτε αλλαγές στη ροή της εναέριας κυκλοφορίας από και προς τον Εναέριο Χώρο του Ισραήλ αναπόφευκτα επηρεάζουν τη ροή της εναέριας κυκλοφορίας στον νότιο τομέα του FIR Λευκωσίας που συνορεύει με το Ισραήλ. Ως εκ τούτου, το Τμήμα βρίσκεται σε επαφή τόσο με τις αντίστοιχες αρχές του Ισραήλ όσο και με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Eurocontrol, για την εξεύρεση των καλύτερων δυνατών διευθετήσεων και διαδικασιών για την ασφαλή, εύρυθμη και αποδοτική διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας.

http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/654719/kindynos-na-chasoyme-to-fir-pieseis-apo-israil

No comments :