06/07/2012

Στρατιωτική συνεργασία Κύπρου με Ισραήλ

Η ΕΦ χρησιμοποιεί εξοπλισμό ισραηλινής προέλευσης, όπως το εικονιζόμενο σύστημα ηλεκτρονικής υποστήριξης τύπου ΝS-9003/A της Διοίκησης Παράκτιας Επιτήρησης.

Κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Άμυνας για επικύρωση, η συμφωνία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ για συνεργασία σε αμυντικά και στρατιωτικά προγράμματα. Η εν λόγω συμφωνία που κατοχυρώνει την αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών, υπογράφηκε μεταξύ του υπουργού Άμυνας Δημήτρη Ηλιάδη και του Ισραηλίτη ομολόγου του, στις 9/1/2012 στο Τελ Αβίβ και για να τεθεί σε εφαρμογή, θα πρέπει να επικυρωθεί και από το Κοινοβούλιο. 

Ειδικότερα, το πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας, αφορά τα εξής: 
- Πρώτο, συνεργασία σε στρατιωτικά θέματα. 
- Δεύτερο, συνεργασία και ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών αναφορικά με την άμυνα ή στρατιωτικά θέματα.

Οι διαβαθμισμένες πληροφορίες θα μεταβιβάζονται μεταξύ των δυο μερών από οποιονδήποτε αντιπρόσωπό τους, υπαλλήλους ή συμβούλους (ιδιωτικούς ή άλλους). Σε περίπτωση που ένα από τα μέρη επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τις διαβαθμισμένες πληροφορίες εκτός της επικράτειάς του, προβλέπεται όπως τέτοια διαβίβαση και χρήση θα υπόκειται σε προηγούμενο συντονισμό με το αποστέλλον μέρος. Τρίτο, πώληση ή και ανταλλαγή εξοπλισμού και τεχνογνωσία αναφορικά με την άμυνα ή σε στρατιωτικά θέματα.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας σε αμυντικά και στρατιωτικά θέματα, η συμφωνία προβλέπει ελέγχους ασφαλείας στην πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες καθώς και επιτόπιες επισκέψεις σε υποστατικά όπου διεξάγονται από κοινού διαβαθμισμένα έργα. Στο πλαίσιο αυτών των επισκέψεων, θα γνωστοποιούνται μεταξύ των δυο μερών, οποιεσδήποτε πιθανές απειλές ή εχθροπραξίες, συμπεριλαμβανομένων πράξεων τρομοκρατίας, που είναι δυνατόν να θέσουν σε κίνδυνο ή να απειλήσουν την ασφάλεια εκπροσώπων τους.

Σε περίπτωση που προκύψει διαφορά, υπάρχει σαφής πρόνοια στη συμφωνία, ότι, οποιαδήποτε ερμηνεία της εν λόγω συμφωνίας, δεν θα τεθεί ενώπιον οποιουδήποτε εθνικού ή διεθνούς δικαστηρίου και δεν θα διέπεται από οποιανδήποτε εθνική ή διεθνή νομοθεσία. Η ισχύς της συμφωνίας είναι για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Η συμφωνία Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ εντάσσεται στο πλαίσιο της απόφασης που λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 20/5/2009, για διαπραγμάτευση με συγκεκριμένες χώρες καθώς και με οποιοδήποτε άλλο κράτος κριθεί σκόπιμη η σύναψη τέτοιας συμφωνίας στο μέλλον, με στόχο τη σύναψη συμφωνίας ασφάλειας για την ανταλλαγή και την αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Φιλελεύθερος
http://strategyreports.wordpress.com/

No comments :

Post a Comment