03/01/2019

EastMed: "δεν είναι σωλήνας μεταφοράς φυσικού αερίου, αλλά εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης, συμμαχιών, ασφάλειας και τείχος αποτροπής"

Ας εξετάσουμε, κατά πόσον οι εξελίξεις στη Συρία ευνοούν την ενεργειακή πολιτική της Κύπρου ή όχι, και κάτω από ποιες συνθήκες θα ήταν δυνατό να είναι θετικές εξελίξεις.
  • Πρώτον, τον περασμένο Ιούλιο, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε κλείσει την πόρτα στην κατασκευή του Βόρειου Αγωγού 2. Είχε τονίσει προς τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ ότι πρέπει να αποφασίσει τι θέλει. Εάν, δηλαδή, θα υιοθετήσει πολιτική απεξάρτησης από τη Μόσχα και δη ενεργειακής, ή εάν θα εμβαθύνει την εξάρτησή της έναντι της Ρωσίας, μια πολιτική με την οποία διαφωνούν οι ΗΠΑ και πολλοί των συμμάχων, περιλαμβανομένης της Πολωνίας και των Βαλτικών Χωρών, καθώς και της Βρετανίας. 
  • Δεύτερον, με τις εξελίξεις στη Συρία έχει στην ουσία ενταφιαστεί ο αγωγός Κατάρ – Τουρκίας και εκείνος από το Ιράν στη Συρία και από εκεί προς τη Μεσόγειο.
Υπό αυτές τις συνθήκες, μένουν στο σκηνικό δύο βασικοί αγωγοί. Ο ένας είναι ο Turkish Stream και ο άλλος ο EastMed.

Ο Turkish Stream συνδέεται με τον αγωγό από Κύπρο προς Τουρκία σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού και εμβάθυνση της εξάρτησης της Ευρώπης έναντι και της Ρωσίας και της Τουρκίας, εξέλιξη την οποία δεν επιθυμούν. Απόδειξη τούτου είναι η σαφής πλέον πρόθεση της ΕΕ να μην επιτρέψει την πλήρη ένταξη της Άγκυρας στην ΕΕ, όχι μόνο γιατί θα αλλάξουν κατά τρόπον επικίνδυνο τα ισοζύγια δυνάμεων, αλλά και για έναν άλλο λόγο: Η ίδια η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει δημοκρατία δυτικού τύπου, διότι, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα απειληθεί η συνοχή της. Ενώ, δηλαδή, στις δυτικές χώρες η αύξηση του δείκτη δημοκρατίας ενισχύει τη συνοχή των κρατών αυτών και της ΕΕ, στην Τουρκία συμβαίνει το αντίθετο. Αυτό ακριβώς το μοντέλο εφαρμόζεται και στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού. Αντί να είναι οι δημοκρατικές αρχές και αξίες η βάση λύσης, είναι οι πραγματικότητες, που προκάλεσε η εισβολή. Η Άγκυρα δεν συνδέει τη βιωσιμότητα της λύσης με τη δημοκρατία, αλλά με τη δική της επικυριαρχία, μέσα από τις συνταγματικές διατάξεις και δη την εκ περιτροπής Προεδρία, αλλά και επί της περιοχής, ένεκα της δική της υπεροπλίας, που συνδέεται με τον έλεγχο του φυσικού αερίου και τον αγωγό προς Τουρκία. Συνεπώς, ο Turkish Stream και ο αγωγός από Κύπρο προς Τουρκία εγκλωβίζουν και εμάς και την Ευρώπη στη Μόσχα και στην Άγκυρα. Το φυσικό αέριο της Κύπρου θα έπρεπε να συνδεθεί με την αποκατάσταση της παραβιασθείσας εννόμου τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και την επανενσωμάτωση των κατεχομένων και όχι με τη διχοτόμηση του υφιστάμενου κράτους σε δύο ισότιμου καθεστώτος κρατίδια.

O EastMed είναι η βασική εναλλακτική επιλογή που συνδέει ευρωπαϊκά, αμερικανικά και ισραηλινά συμφέροντα, ακόμη και αιγυπτιακά, και απεγκλωβίζει όλους από τη ρωσική και την τουρκική εξάρτηση. Δεν είμαστε εξ εκείνων που ισχυρίζονται ότι οι Ρώσοι είναι εχθροί μας ή ότι δεν μπορεί να αλλάξει η στάση των ΗΠΑ. Η Μόσχα μακάρι να ήταν παρούσα στο παιχνίδι του δικού μας φυσικού αερίου. Αποφάσισε, όμως, να παίξει με την Τουρκία. Όσον αφορά, δε, την πολιτική μας με τους Αμερικανούς, θα πρέπει, ως οι αδύναμοι, να συνδέσουμε τα δικά τους συμφέροντα με τα ευρωπαϊκά και άλλα, μέσω Κύπρου, σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο. Εκείνο που πρέπει να μας ανησυχεί δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ, αλλά και δηλώσεις όπως αυτές του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στις 27 Δεκεμβρίου, ότι στόχος της Εθνικής Φρουράς δεν είναι η ανατροπή των κατοχικών δεδομένων. Ενδεχομένως να είναι ειλικρινής ο Πρόεδρος, θέλοντας να πει ότι δεν έχουμε επιθετική διάταξη και ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πόλεμο για να απελευθερώσουμε τον βορρά από τον Αττίλα.

Εκείνο, όμως, που δεν είπε ο Πρόεδρος είναι εάν έχει πρόθεση να αναβαθμίσει την Εθνική Φρουρά, για να έχει την αποτρεπτική ισχύ, που δεν έχει σήμερα. Εκτός, δε, των άλλων, ένας στρατός, εάν δεν μπορεί μόνος του να διαφυλάξει την ύπαρξη του κράτους, τότε, μαζί με συμμάχους, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα, μετά την άμυνα, να περάσει στην αντεπίθεση. Όσοι στρατοί δεν έχουν στο δόγμα τους την αρχή της αντεπίθεσης, δεν έχουν πιθανότητα νίκης. Είναι καταδικασμένοι σε ήττα. Και όταν ακούει ο εχθρός ότι εσύ δεν έχεις πρόθεση να του προκαλέσεις κόστος, τότε πώς να γίνει διαλλακτικότερος στις συνομιλίες; Είμαστε όλοι εναντίον του πολέμου, αλλά ο πόλεμος δεν αποτρέπεται όταν ο εχθρός γνωρίζει ή όταν εσύ δημοσίως παραδέχεσαι ότι δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα, αλλά όταν αντιλαμβάνεται ότι, εάν επιτεθεί, το κόστος θα είναι γι’ αυτόν περισσότερο από το όφελος. Εάν δεν έχεις αποτροπή για να αποφύγεις τον πόλεμο, θα υποκύψεις στις αξιώσεις του ισχυρού με ειρηνικό τρόπο ή θα οδηγηθείς σε αδιέξοδα.

[Υπενθυμίζουμε ότι ακόμη και αυτές οι ΗΠΑ, όταν προχωρούν σε πολέμους, δεν προχωρούν μόνες, αλλά με εκείνες τις χώρες που είναι κάτω από την ίδια απειλή. Με συμμάχους. ]

Το ζητούμενο, βεβαίως, δεν είναι να κάνεις πόλεμο, αλλά να τον αποφύγεις. Και θα τον αποφύγεις, όταν η Τουρκία γνωρίζει ότι η Εθνική Φρουρά δεν είναι μόνη, αλλά σε συμμαχία με άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ, η Ελλάδα, καθώς και ότι, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, δεν θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο, διότι είναι εναντίον των συμφερόντων τους.

Ο EastMed είναι μια ευκαιρία για να δεθούν όλα αυτά τα συμφέροντα κατά τρόπο αποτρεπτικό έναντι της τουρκικής απειλής, εφόσον, βεβαίως, οι σύμβουλοι του Προέδρου και του Υπουργού Άμυνας αντιληφθούν τι είναι η αποτροπή. Για να μην εκτιθέμεθα ως θεσμοί και ως κράτος. Πώς, όμως, να συνάψουμε συμμαχίες, όταν εμείς δίνουμε την εντύπωση ότι δεν έχουμε πρόθεση για την οικοδόμηση αξιόπιστων ενόπλων δυνάμεων και αποτροπής; Γιατί οι άλλοι να έρθουν και να αποτρέψουν την τουρκική απειλή, όταν εμείς δεν πράττουμε τα απαραίτητα; Και γιατί να μην δώσουν την ασφάλεια του δικού μας φυσικού αερίου και την εκμετάλλευσή του στην Άγκυρα, όταν εμείς δεν έχουμε διάθεση να φτιάξουμε αποτροπή;

Εκ των πραγμάτων, γίνεται αντιληπτό πως ό,τι συμβαίνει στον χώρο του φυσικού αερίου, πολύ περισσότερο στηρίζεται στις στρατηγικές άλλων και όχι στη δική μας. Με άλλα λόγια, οι εξελίξεις είναι αποτέλεσμα του ότι το Ισραήλ δεν θέλει να τεθεί κάτω από την εξάρτηση της Τουρκίας και όχι γιατί η δική μας ηγεσία αποκλείει την επιλογή να τεθούμε εμείς κάτω από την κηδεμονία της Άγκυρας μέσω μιας ομοσπονδίας και μέσα από την επιμονή του κομματικού κατεστημένου του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ για την κατασκευή του αγωγού προς την Τουρκία. Εάν ο Ερντογάν αλλάξει την αλαζονική και αυτοκρατορική του πολιτική που απειλεί το Ισραήλ και κάνει στροφή προς τις ΗΠΑ και προς το Ισραήλ, εμείς θα είμαστε βορά στους ιέρακες της Άγκυρας και στους λευκούς καρχαρίες του Τελ Αβίβ.

Συνεπώς, τώρα που κολλά τα σίδερο, θα πρέπει να οικοδομηθεί μια στρατηγική σε βάθος χρόνου και η φόρμουλα ονομάζεται EastMed, ο οποίος δεν είναι απλή σωλήνα μεταφοράς φυσικού αερίου, αλλά εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης, συμμαχιών, ασφάλειας και τείχος αποτροπής.

«Σημερινή της Κυριακής»

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΙΝΑΙ...
- Η ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΠΩΣ ΟΣΟ Η Ε.Ε ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙΤΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΛΛΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΠΛΗΝ, ΙΣΩΣ, ΚΡΗΤΗΣ-ΙΟΝΙΩΝ, ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ.
- ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ, ΣΤΟ ΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΧΘΕΙ Η ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΤΟΥΣ, ΠΑΝΤΑ ΕΝ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ "ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ" ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΡΚΗ ΕΛΕΓΧΟ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ, ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ. ΕΝΝΟΩ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΝΑ ΕΠΙΒΛΕΠΕΙ-ΕΠΙΤΗΡΕΙ-ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗ ΡΟΗ.
ΣΤΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΧΑΛΙΑ ΠΟΥ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΧΕΙ ΥΠΟΠΕΣΕΙ, ΥΠΟΘΕΤΩ ΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΜΕΤΑΞΥ ΔΥΟ "ΚΑΚΩΝ". ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΠΑΓΙΩΣ ΤΟ ΔΙΛΛΗΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ, ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, ΚΡΑΤΟΥΣ.
ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΠΛΕΟΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΝ ΤΟ "ΠΑΙΧΝΙΔΙ" ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ  ΤΩΡΑ, ΟΠΩΣ ΠΑΓΙΩΣ ΠΑΙΖΟΤΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ. Η ΜΟΝΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΤΩΡΑ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΣΠΑΣΤΕΙ ΣΕ ΔΥΟ ΚΥΡΙΕΣ ΦΡΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ Η ΦΡΑΞΙΑ ΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΑΝΩ ΧΕΡΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ (ΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ) ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΥΠΑΓΩΓΗ ΜΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ.

[ΒΛΕΠΕ:
ΗΠΑΜ: ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ: https://isxys.blogspot.com/2016/03/blog-post_79.html
ΚΑΙ ΕΔΩ: ΠΩΣ ΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ]

ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ Η ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΟΖ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ (ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ 12Ν.Μ), ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ. (ΗΠΑ, ΡΩΣΣΙΑ, ΙΣΡΑΗΛ, ΚΙΝΑ). ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΕΖΟΥΝ ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΠΑΡΟΥΝ-ΑΠΟΣΠΑΣΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΟΖ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ ΤΟΥΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΥΤΗΣ, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΣΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο EastMed. ΑΡΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΠΙΤΥΧΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΑΥΤΟΙ, ΜΕ ΠΛΗΡΩΜΗ, ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ (ή ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ) ΚΑΙ ΝΑ ΕΓΓΡΑΨΟΥΝ ΥΠΟΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.
ΠΕΡΙΤΤΟ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΠΩΣ ΟΙ ..."ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ-ΠΛΗΡΩΜΕΣ"  ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΙΣΧΥΡΟ ΔΛΔ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΑΥΤΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ ή ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ή ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ-ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ (ΘΡΑΚΗ, ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΕΣ ΝΗΣΟΙ-ΝΗΣΙΔΕΣ) ΜΕ ΠΑΓΙΕΣ ΜΕΤΑΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΕ "ΓΚΡΙΖΟ"-ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΗΜΙ-ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ.

Νωρίς το πρωί (στις 09.37 π.μ.), και αφού είχαν προηγηθεί οι δημόσια διατυπωμένες απειλές της τουρκικής ηγεσίας από τον Ταγίπ Ερντογάν και τον ΑΓΕΕΘΑ Χ. Ακάρ ανήμερα της Πρωτοχρονιάς και χθες από τον ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν NAVTEX 0017/19, με την οποία ανακοινώνουν την διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών από το Barbaros Hayreddin PAŞA, και τα συνοδευτικά M/V TANUX-1 και R/V Apollo Moon από σήμερα Πέμπτη μέχρι και τις 5 Ιανουαρίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που επικαλύπτει τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ και μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Πρόκειται για περιοχή η οποία εκτείνεται ακόμη και πέραν του 28ου Μεσημβρινού τον οποίο επισήμως έχει θέσει μονομερώς ως το ελάχιστο όριο της διεκδίκησης της επί της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου η Τουρκία, που βάσει της γνωστής προσέγγισης εξαφανίζει όλη την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην Μεσόγειο, θεωρώντας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν υφαλοκρηπίδα και θαλάσσιες ζώνες μόνο όσες αντιστοιχούν στα χωρικά ύδατα τους (12 νμ για την Κύπρο και 6 ν.μ για την Ελλάδα).

Όλο το προηγούμενο διάστημα είχε προκαλέσει εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η προηγούμενη NAVTEX που έστελνε το Barbaros για έρευνες στα Οικόπεδα 4 και 5 της Κυπριακής ΑΟΖ και στα όρια του τριμερούς σημείου Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου το οποίο αμφισβητεί η Τουρκία θεωρώντας ότι το μοναδικό σύνορο στην Μεσόγειο είναι η μέση γραμμή μεταξύ των τουρκικών και των αιγυπτιακών ακτών. Φρεγάτες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού απέτρεψαν τότε τις προσπάθειες του Barbaros να πραγματοποιήσει έρευνες έστω και κοντά στο όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και αναμένεται να πράξουν το ίδιο τώρα που η NAVTEX αφορά όχι απλώς το όριο αλλά μεγάλο τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις περιοχές αυτές η Τουρκία ήδη από το 2012 έχει δώσει παράνομες άδειες ερευνών στην Τουρκική κρατική Εταιρία ΤΡΑΟ, σε μια προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων, αλλά μέχρι τώρα έχει αποφύγει να προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις με την αποστολή ερευνητικού σκάφους στην περιοχή.

Για σήμερα η Τουρκία έχει αναγγείλει και την διεξαγωγή «διμερούς άσκησής με συμμέτοχη τουρκικών και συμμαχικών ναυτικών μονάδων» σε περιοχή νότια του Καστελόριζου, όπου η ευθύνη για την έκδοση NAVTEX ανήκει στις ελληνικές αρχές, σε μια ακόμη κίνηση με την οποία επιχειρεί να προκαλέσει την ελληνική αντίδραση καθώς αφορά την κρίσιμη περιοχή του συμπλέγματος του Καστελόριζου. Αποτελεί επίσης ερωτηματικό εάν τελικά θα υπάρξει έστω και συμβολική συμμετοχή στην άσκηση αυτή «συμμαχικού πλοίου» καθώς σε αντίστοιχη παράνομη τουρκική άσκηση πριν μερικές ημέρες στην Κύπρο, είχε υπάρξει συμβολική εμπλοκή και αμερικανικού αντιτορπιλικού.

https://hellasjournal.com/2019/01/o-erntogan-stelnei-simera-to-quot-barbaros-quot-sti-quot-galazia-thalassa-quot-i-megalyteri-proklisi/

ΣΧΕΤΙΚΟ:  https://www.ptisidiastima.com/russia-turkey-alliance-explained/

No comments :

Post a Comment