27/08/2018

Ανάγκη άμεσης λήψης απόφασης για ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

ΣΧΟΛΙΟ "ΚΟΥΡΗΤΗΣ": ΑΠΟ ΔΩ ΤΟ ΧΟΥΝ, ΑΠΟ ΚΕΙ ΤΟ ΦΕΡΝΟΥΝ, ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΠΟΥΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΜΟΝΙΜΑ ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ... ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΠΑΝΤΑ, ΚΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑ "ΓΑΜΩΚΑΛΩΔΙΟ", ΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ, ΓΑΜΩΚΑΛΩΔΙΟ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ ΚΑΙ ΞΕΡΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΙ ΛΕΩ.
ΟΠΩΣ ΗΞΕΡΑ ΚΑΙ ΤΙ ΕΛΕΓΑ ΟΤΑΝ ΕΓΡΑΦΑ ΑΥΤΟ: Ξανά μαζική παρουσία ισραηλινών μαχητικών, νότια της Κρήτης
ΑΛΛΑ ΚΙ ΑΥΤΟ:  ΠΩΣ ΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟ, ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΟΛΟΝ: Το ενεργειακό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο
ΚΑΝΤΕ ΟΤΙ ΣΚΑΤΑ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΛΗΞΕΤΕ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΩΣ ..."ΛΥΣΗ" ΤΗΝ ΜΟΝΙΜΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ. 

Κρίσιμες αποφάσεις που θα κρίνουν τον τρόπο και το χρόνο υλοποίησης του εμβληματικότερου έργου για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, τη διασύνδεση της Κρήτης, θα πρέπει να ληφθούν εντός του Σεπτεμβρίου. Μετά το ναυάγιο στις αρχές του καλοκαιριού των συζητήσεων μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του Euroasia, σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοβουλία της Κομισιόν, η οποία έχει ως κεντρικό πυλώνα την ανάθεση στο Βέλγο διαχειριστή ρόλου τεχνικού συμβούλου. Παράλληλα οι Βρυξέλλες έχουν δώσει νέο χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος του έτους προς την κοινοπραξία του Euroasia Interconnector, προτού χαρακτηριστεί οριστικά το συγκεκριμένο project, ως έργο PCI σε καθυστέρηση. Την ίδια στιγμή η ΡΑΕ έχοντας το πρόβλημα της ηλεκτρικής επάρκειας της Κρήτης αναζητά τρόπους να λάβει αποφάσεις και να αναθέσει το έργο Αττική – Κρήτη άμεσα.

Πως διαμορφώνονται ειδικότερα τα δεδομένα γύρω από το έργο και ποια είναι τα κρίσιμα ορόσημα για τη Διασύνδεση που αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα έργα όχι μόνο για το ελληνικό σύστημα αλλά συνολικά για την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ:  https://energypress.gr/news/se-rolo-kleidi-o-elia-gia-ti-diasyndesi-tis-kritis-analamvanei-rolo-tehnikoy-symvoyloy-o

ΣΧΕΤΙΚΟ:  "Το επόμενο μεγάλο μπλακ-άουτ θα γίνει στην Κρήτη"

Οι προοπτικές συμμετοχής του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Γαλλίας (RTE) στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής συζητήθηκαν σε συνάντηση υψηλόβαθμων στελεχών της με τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν αναλυτικά όλες οι παράμετροι του έργου και αποφασίστηκε η αποστολή στη διοίκηση της RTE του προσχεδίου Συμφωνίας Μετόχων (SHA) που έχει ήδη συντάξει ο ΑΔΜΗΕ για την εταιρεία ειδικού σκοπού που θα υλοποιήσει τη διασύνδεση. Από πλευράς RTE παρουσιάστηκε η εμπειρία που διαθέτει σε έργα υποθαλάσσιων καλωδιακών διασυνδέσεων συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HDVC), όπως η εν λειτουργία διακρατική διασύνδεση Αγγλίας-Γαλλίας με καλώδιο 400 kV, μήκους 70 km και μεταφορικής ικανότητας 2000 MW και η σχεδιαζόμενη διασύνδεση Γαλλίας-Ισπανίας στον Βισκαϊκό Κόλπο, με καλώδιο 400 KV, μεταφορικής ικανότητας 2000 ΜW και μήκους 280 χλμ.

Τα στοιχεία αυτά, επισημαίνει ο ΑΔΜΗΕ, «πιστοποιούν ότι η RTE διαθέτει την χρηματοοικονομική αξιοπιστία, το μέγεθος και την τεχνική ικανότητα για να συμπράξει με τον ΑΔΜΗΕ στη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας». Το ενδιαφέρον της RTE εστιάζεται στο συγκεκριμένο έργο και όχι στη διακρατική ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ και είχε εκδηλωθεί ήδη από τις αρχές Αυγούστου. Μετά την ανταλλαγή πληροφοριών για το έργο, η γαλλική εταιρεία αποφάσισε να στείλει αποστολή στην Ελλάδα, αποτελούμενη από τον αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο Herve Laffaye και τον Διευθυντή Επιχειρηματικής Ανάπτυξης Gerald Sanchis.

Ο κύκλος επαφών του ΑΔΜΗΕ με Ευρωπαίους Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς για το έργο συνεχίζεται την προσεχή Δευτέρα με την προγραμματισμένη συνάντηση με αντιπροσωπεία του Διαχειριστή Συστήματος του Βελγίου Elia, της οποίας ηγείται ο Διευθύνων Σύμβουλος Chris Peeters.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment