08/02/2012

"Κλειδώνει" η μόνιμη αεροπορική παρουσία του Ισραήλ στην Κύπρο

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Jerusalem Post» εν όψει την πρώτης επίσκεψης Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Κυπριακή Δημοκρατία, αυτή του Μπενιαμίν Νετανιάχου, το Ισραήλ θα ζητήσει την δημιουργία στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο, επιβεβαιώνοντας πλήρως το δημοσίευμα του defencenet.gr. Στην Κύπρο είναι κοινό μυστικό ότι οι Ισραηλινοί έχουν ζητήσει μετασταθμεύσεις των μαχητικών αεροσκαφών τους στη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο.

Το μόνο που μένει να διευκρινιστεί είναι αν θα πρόκειται για μόνιμη στάθμευση ισραηλινών μαχητικών στη βάση, ή απλά θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν λογιστική υποστήριξη κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στην περιοχή. Πιθανότερο είναι το δεύτερο για τα μαχητικά, αλλά, μάλλον θα μετασταθεύουν μόνιμα ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας και αποστολών SAR. Οι διαπραγματεύσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια των συμφωνιών που υπέγραψαν οι υπουργοί Άμυνας των δυο χωρών, Δημήτρης Ηλιάδης και Εχούντ Μπάρακ στο Τελ Αβίβ, οι οποίοι φέρονται να συζήτησαν το ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους.

Η Κύπρος προσδίδει στο Ισραήλ αυτό που του λείπει: Στρατηγικό βάθος και σε αντάλλαγμα δίνει στο νησί αυτό που δεν μπορεί να δώσει η Ελλάδα των, ήσσονος εθνικού φρονήματος, πολιτικών ηγετών: Ασφάλεια.

Τμήμα ειδήσεων defencenet

No comments :

Post a Comment