27/08/2018

Συμφωνία Σερβίας-Κοσσόβου για επαναχάραξη συνόρων - Ε.Ε: «Δώστε χώρο στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία για τη συμφωνία»

ΣΧΟΛΙΟ "ΚΟΥΡΗΤΗΣ": Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΥΣΑ , ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ.
- ΕΓΡΑΦΑ (12/8) "ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΥΠΕΡ ΚΑΠΟΙΟΥ, (ΑΛΒΑΝΩΝ), ΑΛΛΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΙΩΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ. ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΡΑΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ΕΑΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΦΕΘΟΥΝ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ ΕΥΝΟΗΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ." 
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΕΔΩ: ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΓΙΩΝΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ (ΚΑΙ ΤΑ "ΜΕΤΩΠΑ") ΣΤΗΝ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΤΟΥ ΑΙΜΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΕΤΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΘΑ  ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΟΥΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΔΙΑΤΥΠΩΣΑ ΣΕ ΑΝΥΠΟΠΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟ (6/6) ΚΑΙ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΕΒΙΑΣΜΕΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ "Β.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ".

Συμφωνία, προανήγγειλαν από την Αυστρία, οι πρόεδροι της Σερβίας και του Κοσσόβου, που οδηγεί στην επαναχάραξη συνόρων στην περιοχή των Βαλκανίων, προοπτική στην οποία αντιτίθεται η Γερμανία αλλά εξασφαλίζει τη συγκατάθεση των ΗΠΑ, ενώ σιγήν ιχθύος τηρεί η Ρωσία.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Χασίμ Θάτσι, το Σάββατο το απόγευμα σε συνέδριο στο Άλπμπάχ της Αυστρίας, ζήτησαν από την ΕΕ να υποστηρίξει την προοπτική αυτή, κίνηση που εντείνει την αντιπαράθεση ΗΠΑ-Γερμανίας και φαίνεται να δημιουργεί εσωτερικό ρήγμα Βερολίνου-Βρυξελλών.Η ανοιχτή διακήρυξη, δια στόματος των δύο προέδρων, έρχεται μια ημέρα μετά την επίσημη συγκατάθεση της Ουάσιγκτον στην κατεύθυνση των “εδαφικών προσαρμογών”, όπως δήλωσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον, από την Ουκρανία. Παράλληλα, όμως η τακτική της δημόσιας εξαγγελίας μιας τέτοιας συμφωνίας, παρά τις εκπεφρασμένες, σθεναρές ενστάσεις της Γερμανίας και κατ επέκταση της ΕΕ, αποτελεί επίσης ηχηρό μήνυμα για το ρόλο και την επιρροή των εμπλεκομένων πλευρών. Αίσθηση προκαλεί η στάση της Μόσχας, η οποία αν και διατηρεί ανοιχτό και ενεργό δίαυλο επικοινωνίας τόσο με το Πατριαρχείο της Σερβίας -που αντιτίθεται στη συμφωνία- όσο και με τον πρόεδρο Βούτσιτς, που την προωθεί, εν τούτοις τηρεί σιγήν ιχθύος.

Η Ευρώπη, υπό την αιγίδα της οποίας διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες, έλαβε σαφείς αποστάσεις, καθώς ο επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, κάλεσε, από το ίδιο συνέδριο, τις δύο πλευρές να διασφαλίσουν ότι “οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα αποσταθεροποιεί την ευρύτερη περιοχή”. ενώ συνεχίζοντας επισήμανε ότι: “χρειαζόμαστε της σταθερότητα όλης της περιοχής, εδώ είναι που θέλουμε τις διαβεβαιώσεις σας” Οι δηλώσεις του Γιοχάνες Χαν εκφράζουν την ανησυχία της ΕΕ αλλά υποβαθμίζουν την διακηρυγμένη αντίθεση της Γερμανίας στην προοπτική επαναχάραξης συνόρων. Από την πλευρά τους, οι δύο πρόεδροι ζήτησαν από την ΕΕ, που διακηρυγμένα αντιτίθεται στην αλλαγή συνόρων, να παράσχει την κρίσιμη υποστήριξη που απαιτείται για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με αποτέλεσμα η Φεντερίκα Μογκερίνι να απευθύνει πρόσκληση για Σύνοδο Κορυφής των δύο προέδρων στις 7 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, όπως φαίνεται από τη στρατηγική, τη σημειολογία και τη ρητορική που χρησιμοποίησαν οι Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Χασίμ Θάτσι, ο δρόμος για την ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας δεν θα είναι άνευ εμποδίων: “Τι σας νοιάζει τι κάνουμε; Εμείς κάνουμε κάτι για το μέλλον των Σέρβων και των Αλβανών. Και πρέπει να φροντίσουμε τους εαυτούς μας, χωρίς να βλάπτουμε κανέναν άλλο, χωρίς να επηρεάζουμε κανέναν άλλο στην περιοχή”. δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, απαντώντας κατ’ ουσίαν στον επίτροπο Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος ωστόσο δήλωσε ότι σε αυτή τη φάση όλα συζητώνται, παρεκκλίνοντας από τη θέση της Άγκελα Μέρκελ που έχει ρητά απορρίψει οποιαδήποτε συζήτηση, ξεκαθαρίζοντας ότι: “Η εδαφική ακεραιότητα των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων έχει εδραιωθεί και είναι μη αναστρέψιμη” Η δήλωση μάλιστα της Άγκελα Μέρκελ, πραγματοποιήθηκε στις 13 Αυγούστου στο Βερολίνο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, που συνεπάγεται ότι γνώριζε την ύπαρξη συμφωνίας και επιχείρησε να την “σκοτώσει”, ενώ συμπλήρωσε: “Αυτό πρέπει να ειπωθεί ξανά και ξανά γιατί ξανά και ξανά υπάρχουν προσπάθειες, πιθανώς για να συζητηθεί το θέμα των συνόρων και δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό”

Της δήλωσης της Άγκελα Μέρκελ είχε προηγηθεί μια “λάιτ” τοποθέτηση της Κομισιόν την προηγούμενη εβδομάδα, όταν, δια στόματος εκπροσώπου, είχε δηλώσει ότι Σερβία και Κόσοβο πρέπει να επιτύχουν “μια βιώσιμη και ρεαλιστική συμφωνία,σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο” Βούτσιτς και Θάτσι ξεκίνησαν από τη βάση της Γερμανίας για να απορρίψουν την πρόταση της διαίρεσης του Κοσόβου και να συμφωνήσουν, όπως φαίνεται, στην “αναπροσαρμογή των συνόρων”, συμφωνία που είναι ακόμα αβέβαιο αν θα ευοδωθεί, με δεδομένη την αντίθεση του Βερολίνου. Η ανοιχτή αντιπαράθεση Ουάσιγκτον-Βερολίνου για τη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας στα Βαλκάνια, αποδυναμώνει το NATO, ενισχύει το ρόλο της Μόσχας και δημιουργεί συνθήκες αναζωπύρωσης εθνικιστικών τάσεων, οι οποίες έχουν στο παρελθόν οδηγήσει σε εμφύλιες συρράξεις και βρίσκονταν σε υπολανθάνουσα κατάσταση στην προοπτική ένταξης στην ΕΕ.

https://crisismonitor.gr/2018/08/26/symfonia-fotia-servias-kosovoy-gia-epanacharaxi-synoron/

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι πρέπει να δοθεί χώρος στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία για να συμφωνήσουν σχετικά με την εξομάλυνση των σχέσεων τους, δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μάγια Κοτσιγιάντσιτς. Η ίδια τόνισε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τα πιθανά στοιχεία της συμφωνίας, αλλά θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά με τις δύο πλευρές για να καταλήξουν σε μια συνολική διευθέτηση που θα προβλέπει τη σταθερότητα και η οποία θα υποστηριχθεί από την διεθνή κοινότητα. «Μόνιμη λύση σημαίνει πραγματική και μόνιμη λύση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», είπε. Ερωτηθείσα από δημοσιογράφους των Βρυξελλών εάν γνωρίζει για την αλλαγή των συνόρων και την ανταλλαγή των εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, η Κοτσιγιάντσιτς δήλωσε ότι δεν θέλει να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες και σε εικασίες «στο τελευταίο στάδιο του διαλόγου». Η επικεφαλής του Γραφείου της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα μεσολαβήσει στην επόμενη συνάντηση μεταξύ των προέδρων του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι και της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την αλβανική ραδιοτηλεόραση.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment