12/08/2018

To «φάντασμα» της Μεγάλης Αλβανίας επιστρέφει;

ΣΧΟΛΙΟ "ΚΟΥΡΗΤΗΣ": Η ΠΑΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΗΣ: "ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ ΤΗΣ  ΑΛΒΑΝΙΑΣ  ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ Β.ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΖΩΝΗΣ ΜΕΡΙΚΩΝ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗΝ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΗ ΑΜΥΝΑ-ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΑΣ.
ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΙΩΞΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΝ, ΔΙΟΤΙ ΤΩΡΑ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΔΕΚΑΔΩΝ ΣΟΒΑΡΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΦΡΕΝΑΡΟΥΝ ΤΙΣ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.
ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΕΜΑΧΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΤΡΕΞΕ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΩΣ "Β.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ".  ΓΑΙΕΣ ΑΥΤΟΥ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ, ΜΕ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΚΟΣΣΟΒΟΥ-ΣΕΡΒΙΑΣ ΝΟΤΙΟΤΕΡΑ, ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ-ΣΚΟΠΙΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΤΕΡΑ. ΟΜΟΙΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ.
ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΥΠΕΡ ΚΑΠΟΙΟΥ, (ΑΛΒΑΝΩΝ), ΑΛΛΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΙΩΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ. ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΡΑΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ΕΑΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΦΕΘΟΥΝ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ ΕΥΝΟΗΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ.

Υ.Γ: ΠΩΣ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ, (ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ) ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ... "δεν μπορεί κανείς να τους επιβάλει κανόνες που ισχύουν στην Ε.Ε", ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ.
ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΩΣ Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε;
ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΩΣ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε;
ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΖΗΤΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ.
ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΥΤΑ; ΠΑΛΙ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΑΛΛΟΙΘΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ. ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΗΝ... ΤΡΕΧΑ ΓΥΡΕΥΕ ΠΟΙΑ ΣΤΕΝΟΜΥΑΛΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ, ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΖΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ;

Η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας ακούγεται ολοένα περισσότερο στα Βαλκάνια. Πολλοί φοβούνται την αυξανόμενη προσέγγιση της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο. Ιδίως οι Σέρβοι. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Τελευταία παρατηρείται μια ολοένα μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου. Οι προτάσεις για έναν κοινό Πρόεδρο έχουν μπει βέβαια στο συρτάρι εξαιτίας της διεθνούς κατακραυγής. Εντούτοις η δημιουργία κοινής τελωνειακής αρχής βρίσκεται ήδη στα σκαριά. Επίσης η εξάλειψη των συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Ιανουάριο. Έτσι το όνειρο μιας Μεγάλης Αλβανίας – ή «Φυσικής Αλβανίας» όπως επίσης λέγεται - που θα απλώνεται στα «φυσικά» της σύνορα, δηλαδή σε περιοχές εκτός των αλβανικών συνόρων στις οποίες ζουν Αλβανοί, μοιάζει να έρχεται ξανά στην επιφάνεια μετά από δεκαετίες. Το σχέδιο αυτό πήρε εκ νέου ώθηση τις τελευταίες εβδομάδες χάρη στον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, οποίος ζητά «συνοριακές διορθώσεις» και ειδικότερα την ένωση της Κοιλάδας του Πρεσέβου με το Κοσσυφοπέδιο. Στην περιοχή αυτή γύρω από τις πόλεις Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μεντβέτζα στη νότια Σερβία ζουν περίπου 100.000 Αλβανοί, οι οποίοι εδώ και καιρό δεν ταυτίζονται με το Βελιγράδι. Σύμφωνα με τον Θάτσι αυτές οι «συνοριακές διορθώσεις» είναι δυνατές και αναγκαίες «επειδή η Σερβία δεν έχει καταφέρει να διασφαλίσει τα μειονοτικά τους δικαιώματα».

Ποια εδάφη θα συμπεριελάμβανε μια Μεγάλη Αλβανία;


Οι σημαίες της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου κυμάτισαν στην βουλή του Κοσσυφοπεδίου όταν αυτό κήρυξε την ανεξάρτησία του το 2008. Όμως σε ποιες περιοχές θα εκτεινόταν θεωρητικά μια Μεγάλη Αλβανία, ένα σενάριο βέβαια που απορρίπτουν και μάλιστα σε αυστηρούς τόνους τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ; Τα δύο βασικά «συστατικά» της θα ήταν η σημερινή Δημοκρατία της Αλβανίας και το Κοσσυφοπέδιο. Επίσης στη γειτονική ΠΓΔΜ ζουν σήμερα μισό εκατομμύριο Αλβανοί. Σε αυτούς προστίθενται επίσης οι Αλβανοί της νότιας Σερβίας καθώς και μερικές δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες τους που ζουν στο Μαυροβούνιο. Επίσης σε αυτούς θα μπορούσαν να προστεθούν και περιοχές της Ελλάδας σύμφωνα με τον θεωρητικό της Μεγάλης Αλβανίας Κότσο Ντανάι, μολονότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει καν την ύπαρξη αλβανικής μειονότητας στην χώρα. Συνολικά οι Αλβανοί που ζουν στην περιοχή των Βαλκανίων εκτός Αλβανίας υπολογίζονται στα έξι εκατομμύρια

Ο Γερμανός ειδικός σε θέματα Αλβανίας Αντρέας Βίλντερμουτ βλέπει το όλο θέμα με ψυχραιμία. Σύμφωνα με τον ειδικό η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο επιδιώκουν «κάτω από μια επίσημη ένωση να καταφέρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενότητα». Αυτό είναι για τον ίδιο ένας «θεμιτός σκοπός, δεδομένου ότι δεν μπορεί κανείς να τους επιβάλει κανόνες που ισχύουν στην ΕΕ». Η Σερβία βέβαια αντιμετωπίζει το θέμα διαφορετικά. Δέκα χρόνια μετά την απόσχιση της επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου θέλει να επανακτήσει τον έλεγχο στην περιοχή αυτή. Μάλιστα πριν από λίγες μέρες η φιλοκυβερνητική σερβική εφημερίδα Politika έγραφε στο πρωτοσέλιδό της: «Τα Τίρανα και η Πρίστινα δημιουργούν τη Μεγάλη Αλβανία». Όπως δήλωσε ο Σέρβος υπ. Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν: «Όλα τα βαλκανικά κράτη έχουν λόγους να φοβούνται». Αυτή η ιδέα θα ήταν μια «ατυχία», η οποία θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο, είπε ακόμη ο ίδιος.

Οθωμανικά κατάλοιπα, παλιοί και νέοι ήρωες


Από την άλλη πλευρά ο Κότσο Ντανάι περιοδεύει ανά τα Βαλκάνια με το σλόγκαν «Το αλβανικό ζήτημα δεν έχει λυθεί». Το αλβανικό έθνος εμφανίζεται διαχρονικά διασπαρμένο σε περισσότερα κράτη. Συχνά οι Αλβανοί παρομοιάζονται με τους Κούρδους. Για πολλούς αιώνες ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και πριν από εκατό χρόνια απέκτησαν το δικό τους κράτος. Αυτό που τους ενώνει μέχρι σήμερα είναι η αλβανική γλώσσα αλλά και η λατρεία στον μεσαιωνικό ήρωα Σκεντέρμπεη ή Γκιέργκι Καστριότι ή ελληνιστί Γεώργιο Καστριώτη, ο οποίος τον 15ο αιώνα οργάνωσε επαναστατικό κίνημα κατά του οθωμανικού ζυγού. Μέχρι σήμερα σε πολλές αλβανικές και αλβανόφωνες περιοχές υπάρχουν αγάλματά του, ενώ υπό κατασκευή βρίσκεται αυτή την περίοδο ένα ακόμη αντίστοιχο μνημείο στην πόλη Ούλκιν του Μαυροβουνίου, στην οποία κατοικούν ως επί το πλείστον Αλβανοί. Στο Κοσσυφοπέδιο πάντως το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα, το Vetevendosje (που σημαίνει «Αυτοδιάθεση») τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της ένωσης με την Αλβανία. Επίσης τον Ιούλιο πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο Αντέμ Ντεμάτσι, πολιτικός, συγγραφέας και σύμβολο του αγώνα για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και τα δικαιώματα των Αλβανών, ο οποίος είχε μάλιστα τιμηθεί με το βραβείο Ζαχάρωφ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην κηδεία του κορυφαίοι πολιτικοί του Κοσσυφοπεδίου τον αποκάλεσαν «Πατέρα του Έθνους».

Τόμας Μπρέι, dpa / Δήμητρα Κυρανούδη
https://www.dw.com/el/

Ο πρόσφατα επανεκλεγείς αρχηγός του ‘Δημοκρατικού Αλβανικού Κόμματος’ (DPA) των Σκοπίων, Μεντούχ Τάτσι, προέβη σε δηλώσεις υποστήριξης του προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, για την αλλαγή των συνόρων. Σε συνέντευξή του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, είπε ότι συμφωνεί με τις δηλώσεις του προέδρου Θάτσι και προέτρεψε τους θεσμούς στην Αλβανία και την πΓΔΜ να υποστηρίξουν τον Χασίμ Θάτσι. «Έχω εννοήσει πολύ καλά τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου και τις τακτικές του. Λυπάμαι πολύ που πάρα πολλοί συμμετείχαν ασυνείδητα σε συζητήσεις, οι οποίες παρουσίασαν τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου σε μια κατάσταση που φαίνεται αδιανόητη. Έχω πολιτική εμπειρία 30 ετών και συνειδητοποιώ ότι αυτό που ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου προσπαθεί να κάνει, το υποστηρίζω πλήρως», δήλωσε ο Μεντούχ Τάτσι. Προέβη, μάλιστα, σε έκκληση προς όλα τα θεσμικά όργανα και τις πολιτικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου, της Αλβανίας και της πΓΔΜ να στηρίξουν τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου σε αυτό το τελικό παιχνίδι, όπως είπε.  «Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής εδώ. Αυτός είναι ο τελικός και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και πολύ ενωμένοι απέναντι στη Σερβία. Πιστεύω ότι η συμφωνία Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας θα χαλαρώσει τις σερβο-αλβανικές σχέσεις και αυτόματα και τις ‘μακεδονο’-αλβανικές σχέσεις. Είναι ένα πολύ, πολύ απλό θέμα», είπε ο Τάτσι, σύμφωνα με την αλβανική ραδιοτηλεόραση.
Η σερβική εφημερίδα ‘Danas’ σε ανάλυσή της, αναφέρεται στην ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου και τις συνέπειες που θα υπάρξουν για τα Σκόπια. «Η πΓΔΜ η οποία επιδιώκει να ξεφύγει από μια εκτεταμένη διαδικασία στασιμότητας τόσο με την ΕΕ όσο και με το ΝΑΤΟ με την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα, έλαβε πρόσκληση να συμμετάσχει στη ευρω-ατλαντική συμμαχία, τώρα με το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών θα μπορούσε εκ νέου να τεθεί σε κατάσταση ομηρίας από το Βελιγράδι και την Πρίστινα. Στην περίπτωση της ανταλλαγής εδαφών του βόρειου Κοσσυφοπεδίου με τη λεγόμενη Κοιλάδα του Πρέσεβο, το Κοσσυφοπέδιο θα βγει από το Διάδρομο 10 και θα κοπεί άμεσα η σύνδεση Βράνιε-Κουμάνοβο-Θεσσαλονίκη. Η περιοχή θα καταστεί μια ομογενοποιημένη περιφέρεια από Αλβανούς, που δεν έχουν δείξει εδώ και πολύ καιρό διάθεση για ‘διευθέτηση της κατάστασης’ στην περιοχή της οροσειράς Σκόπτσκα Τσέρνα Γκόρα. Επιπλέον, θα ενισχύσει περαιτέρω τις ριζοσπαστικές δομές του πολιτικού φάσματος των αλβανικών κομμάτων στην πΓΔΜ, που στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσαν να μειωθούν οι ψηφοφόροι, στους οποίους προτείνεται να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία με την Ελλάδα ως μια νέα ‘σελίδα’ για τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος εξακολουθεί να στερείται πλήρους πολιτικής εξουσίας, θα έχει να αντιμετωπίσει τις σφοδρές επιθέσεις του φιλο -εθνικιστικού VMRO-DPMNE και μιας νέας κινούμενης άμμου στη χώρα», γράφει η ‘Danas’. Πολλοί ξεχνούν το γεγονός ότι οι δυνάμεις της KFOR βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο, και ότι το ΝΑΤΟ είναι τώρα στο Μαυροβούνιο, σύντομα στη γειτονική Βόρεια Μακεδονία και στην περίπτωση αυτή η ‘συνύπαρξη’ αυτή θα μπορούσε να είναι πιο θεαματική από ό, τι κάποιος στην Πρίστινα ή στο Βελιγράδι θα μπορούσε να φαντασθεί, καταλήγει η ανάλυση της σερβικής εφημερίδας, υπονοώντας την περικύκλωση της Σερβίας από τη νατοϊκή συμμαχία.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment