12/01/2017

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Από τις 15 Μαρτίου η Γερμανία θα επιστρέφει στην Ελλάδα όσους λαθρομετανάστες εντοπίζει στο έδαφος της που προερχονται απο αυτήν

Από τον Μάρτιο σκοπεύει να ξεκινήσει η Γερμανία την επαναπροώθηση στην Ελλάδα των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στο έδαφός της προερχόμενοι από το ελληνικό έδαφος, θέτοντας έτσι σε ισχύ τη Συνθήκη του Δουβλίνου. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ζήτησε από την ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες (BAMF) να εφαρμόζει από τις 15 Μαρτίου την ευρωπαϊκή Συνθήκη του Δουβλίνου, η οποία προβλέπει την εξέταση της αίτησης για παροχή ασύλου από την πρώτη χώρα της ΕΕ στην οποία φτάνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, κυρίως δηλαδή η Ελλάδα και η Ιταλία. «Βάσει της σύστασης της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, η Γερμανία εκτιμά σήμερα ότι οι επαναπροωθήσεις αυτές θα είναι δυνατές από τις 15 Μαρτίου», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Τομπίας Πλάτε στο AFP.

Ας σημειωθεί ότι οι επαναπροωθήσεις προσφύγων από όλες τις χώρες της ΕΕ προς την Ελλάδα έχουν ανασταλεί από το 2011 μετά από σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που επικαλούνταν άσχημες συνθήκες διαβίωσης. Σύμφωνα με την σύσταση της Κομισιόν από την επανεργοποίηση του Κανονισμού του Δουβλίνου για την Ελλάδα, εξαιρούνται ότι εισήλθαν στην ΕΕ πριν τα μέσα Μαρτίου, αλλά και οι λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνδέει την επανεργοποίηση του Κανονισμού του Δουβλίνου με την εφαρμογή της συμφωνίας του 2015 για την κατανομή προσφύγων στις χώρες-μέλη της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό οι Βρυξέλλες είχαν ζητήσει τον διπλασιασμό των μετεγκαταστάσεων από 1.000 σε 2.000 πρόσφυγες το μήνα. Μέχρι σήμερα ωστόσο οι χώρες της ΕΕ έχουν δεχθεί στο έδαφός τους συνολικά μόλις 7.340 πρόσφυγες από την Ελλάδα και 2.650 από την Ιταλία.Παράλληλα, οι Βρυξέλλες ζητούν από την Αθήνα να διαβεβαιώνει κάθε χώρα που επαναπροωθεί αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα ότι η στέγη που θα προσφέρεται στους πρόσφυγες πληροί ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Η γερμανική οργάνωση υποστήριξης των μεταναστών Pro Asyl επέκρινε την απόφαση του Βερολίνου επισημαίνοντας ότι θα επιφέρει πλήγμα στις ικανότητες υποδοχής της Ελλάδας, τις οποίες χαρακτηρίζει ήδη προβληματικές. Σύμφωνα με την Pro Asyl, τα κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα «είναι σε φριχτή κατάσταση», ενώ προσθέτει ότι οι αιτούντες άσυλο πρέπει να ζουν «μέσα στο χιόνι, τον πάγο και τη λάσπη», όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ (UNHCR) στην Αθήνα Ρόλαντ Σένμπαουερ δήλωσε στην εφημερίδα της Φρανκφούρτης ότι στο επόμενο διάστημα δεν είναι ούτως ή άλλως δυνατή η επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα προσφυγικά καταλύματα βρίσκονται σε «άσχημη κατάσταση» και ότι οι πρόσφυγες αναγκάζονται να «ζουν στο χιόνι και τη λάσπη». Επιπλέον τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διασφαλίσει τόσο ένα αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, όσο και την εξέταση του αιτήματος ασύλου σε λογικό χρονικό διάστημα. Και οι δύο προϋποθέσεις δεν πληρούνται σε πολλές περιπτώσεις στην παρούσα φάση, καταλήγει ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.
Την ανησυχία της για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών κατά μήκους της λεγόμενους Βαλκανικής Οδού εκφράζει η διευθύντρια του τμήματος ανθρωπιστικών υποθέσεων της Caritas Ευρώπης Σίλβια Σινιμπάλντι: «Στην Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, την Βοσνία-Ερζγοβίνη και τη Σερβία οι πρόσφυγες ζουν υπό χείριστες συνθήκες στο χιόνι και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Παράλληλα, ο πρόεδρος της γερμανικής Caritas Πέτερ Νέχερ έκανε λόγο για «αφόρητη και δραματική κατάσταση». Δεν θα πρέπει να αφήσουμε στην τύχη τους 60.000 πρόσφυγες. Επιβάλλεται άμεσα μια πολιτική λύση».

ΑΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΩΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΤΡΟΠΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΣΒΟΛΕΩΝ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε, ΑΥΤΟΙ ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΑΧΙΣΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ: https://isxys.blogspot.com/2017/01/679.html

No comments :

Post a Comment