16/10/2016

Δίκτυο υποστήριξης τζιχαντιστών λειτουργούσε στην Αθήνα

Σύμφωνα με το Πρωτοδικείο Βρυξελλών στο οποίο δικάστηκαν τα μέλη του πυρήνα τρομοκρατών της πόλης Βερβιέ. Σε κάρτες SIM και υπολογιστές που εντοπίστηκαν σε δύο κρησφύγετα της Αθήνας βρέθηκαν μεταξύ άλλων οδηγίες για την κατασκευή εκρηκτικών και σχέδιο επίθεσης στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ, όπως και οδηγίες για την Παρασκευή της εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις στις δύο πρωτεύουσες. Σε μία από τις δέκα κάρτες sim που εντοπίστηκαν στο διαμέρισμα της οδού Αστερόπης στο Παγκράτι αστυνομικοί βρήκαν φωτογραφίες ενός τετραδίου με χειρόγραφες οδηγίες για την παρασκευή εκρηκτικής ύλης με κωδική ονομασία TATP και πρόκειται για το εκρηκτικό που χρησιμοποιήθηκε στις δύο βομβιστικές επιθέσεις σε Βρυξέλλες και Παρίσι. Στην ίδια κάρτα βρέθηκαν φωτογραφίες σημειώσεων που παραπέμπουν σε σχέδιο βομβιστικής επίθεσης στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Τα μέλη του επονομαζόμενου «πυρήνα της Βερβιέ» χρησιμοποιούσαν την Ελλάδα ως ενδιάμεσο σταθμό των ταξιδιών τους από τη Συρία στο Βέλγιο και αντίστροφα. Ίχνη ορισμένων εξ αυτών εντοπίζονται στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στα Τρίκαλα, ενώ χρησιμοποιούσαν κοινά διαβατήρια για να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις τους.

Καθημερινή της Κυριακής

Σε δύο κρησφύγετα στην Αθήνα φέρεται να δρούσαν συνεργάτες των τρομοκρατών που «χτύπησαν» το Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το Πρωτοδικείο Βρυξελλών, εντοπίστηκαν κάρτες SIM και υπολογιστές με σχέδια επίθεσης και οδηγίες για την κατασκευή εκρηκτικές. Είναι κάτω από τη μύτη μας; Πρώτα αποκαλύφθηκε ότι ένας 51χρονος Σύρος που ζούσε στην Κρήτη ήταν μέλος του δικτύου υποστήριξης των ισλαμιστών τρομοκρατών που «χτύπησαν» το Παρίσι και το Βρυξέλλες. Τώρα αποκαλύπτονται δύο ολόκληρα κρησφύγετα αυτού του δικτύου στην Αθήνα! Δεν είναι ακόμη γνωστό ποιος ακριβώς διέμενε εκεί και ποιος περνούσε από εκεί, αλλά είναι βέβαιο ότι αυτά τα κρησφύγετα λειτουργούσαν ως ενδιάμεσος σταθμός των ταξιδιών των τζιχαντιστών από τη Συρία στο Βέλγιο και αντίστροφα. Σύμφωνα με έγγραφα του Πρωτοδικείου Βρυξελλών, στο οποίο δικάστηκαν τα μέλη του πυρήνα τρομοκρατών της πόλης Βερβιέ, και σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα «Καθημερινή», στα δύο κρησφύγετα της Αθήνας εντοπίστηκαν κάρτες SIM κινητού τηλεφώνου και υπολογιστές που μαρτυρούν την παρουσία τρομοκρατών ή συνεργατών τους.

Σε μία από τις δέκα κάρτες SIM που εντοπίστηκαν στο διαμέρισμα της οδού Αστερόπης στο Παγκράτι, οι αστυνομικοί βρήκαν φωτογραφίες ενός τετραδίου με χειρόγραφες οδηγίες για την παρασκευή εκρηκτικής ύλης με κωδική ονομασία TATP. Πρόκειται για τον εκρηκτικό που χρησιμοποιήθηκε στις δύο βομβιστικές επιθέσεις που συγκλόνισαν την Ευρώπη: στις Βρυξέλλες στις 22 Μαρτίου και στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου του 2015. Στην ίδια κάρτα βρέθηκαν φωτογραφίες σημειώσεων που παραπέμπουν σε σχέδιο βομβιστικής επίθεσης στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Στις πολύνεκρες επιθέσεις εμπλέκουν οι Αρχές και τον 51χρονο Σύρο που συνέλαβαν το πρωί της Πέμπτης στον Δήμο Αποκόρωνα. Είναι σχεδόν βέβαιες πως ο συλληφθείς, ο οποίος διέμενε αρκετά χρόνια στην Κρήτη, είναι μέλος του δικτύου υποστήριξης των ισλαμιστών τρομοκρατών που οργάνωσαν τις επιθέσεις. Μάλιστα, εις βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης των Αρχών του Βελγίου για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων, πλαστογραφία κ.λπ. Ζήστε το μύθο σας στο Greece!

http://www.elkosmos.gr/entopistikan-nees-giafkes-tzichantiston-stin-athina/

Ενώ στην Ελλάδα επικρατεί η αντίληψη της άγνοιας και της εξιδανίκευσης της ανοχής απέναντι στο διαφορετικό , με την διατήρηση των ανοιχτών συνόρων, το πρώτο μεγάλο κρούσμα διεθνούς τρομοκρατίας έκανε την εμφάνιση του. Πυρήνας διακίνησης πληροφοριών αλλά και μελών του DAESH λειτουργούσε στην Ελλάδα και μάλιστα είχε ενεργή συμμετοχή στις επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλες. Άλλη μια είδηση του αστυνομικού δελτίου που πέρασε στα ψιλά, ήταν πώς υπήρξε εξάρθρωση σπείρας που έκλεβε Ι.Χ. και έκοβε σε ανταλλακτικά που τα έστελνε στις περιοχές της Συρίας που κυριαρχεί το DAESH. Τι μπορεί να σημαίνει όμως αυτό για την Ελλάδα; Τα όσα θα αναφέρω εδώ είναι συμπεράσματα που προκύπτουν από τα δεδομένα μέχρι σήμερα αλλά και με διδάγματα από χώρες όπως η Γαλλία και η Μ.Βρετανία που πρώτες αντιμετωπίσαν το πρόβλημα της εισερχόμενης τρομοκρατίας των τζιχαντιστών.

1. Η περίπτωση να υπάρχει ήδη δίκτυο πληροφοριών και συνεργασίων με εγκληματικές οργανώσεις στην χώρα μας πρέπει να θεωρείται πάρα πολύ πιθανή. Ήδη άλλωστε όπως εμφανίστηκε , υπήρξε και σειρά συλλήψεων.
2. Η περίπτωση στρατολόγησης από μετανάστες εντός της χώρας στους κόλπους τζιχαντιστών ακόμα και μέσα σε χώρους υποδοχής επίσης είναι δεδομένη. Θυμίζω εδώ την απόδραση Ιρακινού με προφίλ τρομοκράτη από το χώρο υποδοχής της Χίου λίγο πριν το καλοκαίρι.
3. Η δράση των τζιχαντιστών εντός της χώρας , ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ, θεωρώ πώς δεν έχει, ΑΚΟΜΑ, μεγάλες πιθανότητες κυρίως επειδή δεν θέλουν να προκαλέσουν βλέμματα. Αυτό όμως δεν μπορεί να ληφθεί ως "καλώς έχειν" κατάσταση. Ειδικά μετά την ανέγερση του Τεμένους θεωρώ πώς θα υπάρξει 100% κλιμάκωση για διάφορους λόγους , κυρίως μεταξύ των αραβόφωνων κοινοτήτων στην Ελλάδα που βρίσκονται ΠΑΡΑΝΟΜΑ εδώ.
4. Η ραγδαία κλιμάκωση από υπηρεσίες του εξωτερικού επί του θέματος , πρέπει να θεωρηθεί παραπάνω από δεδομένη. Υπενθυμίζω πώς μόλις προ ενός μηνός η EUROPOL έστειλε 200 περίπου αξιωματικούς στα νησιά μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
5. Η ΕΥΠ, Αντιτρομοκρατική, ΕΛ.ΑΣ,  η κοινωνία μας.. είναι ανέτοιμη εώς και με πλήρη άγνοια για το θέμα. Φοβάμαι πώς θα υπάρξει τρομερή ψυχρολουσία στο πρώτο ηχητικό/βίντεο με τζιχαντιστή που θα απειλεί ευθέως στόχους στην Ελλάδα. Χρειάζεται επιτάχυνση της αλλαγής μορφής των υπηρεσιών αλλά και των λειτουργιών τους.
6. Πρέπει να προφυλαχθεί ο τουρισμός μας ΑΜΕΣΑ.. η είδηση πώς υπάρχει κέντρο διαχείρισης τζιχαντιστών στην Ελλάδα θα κάνει το γύρο του κόσμου και θα μπεί σε πινακίδες "νέον" θα έλεγα από Τουρκία για να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα κατά της στο θέμα αυτό. Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει τώρα... ΑΜΕΣΑ.
7. Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί ανάμεσα σε πρόβλημα διαχείρισης μιας στοχευμένης επίθεσης φανατικών μουσουλμάνων προς άλλους μουσουλμάνους , όπου θα μεταφέρουν τα προβλήματα τους μέσα στην χώρα μας, όπως είχε γίνει με τον ΛΙΒΑΝΟ.

Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και δεν αποτελεί μόνο στοιχείο αστυνομικού δελτίου, αλλά θέμα υψίστης εθνικής σημασίας.

Αλέξανδρος Νίκλαν, Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας.

No comments :

Post a Comment