06/01/2013

Το παρόν και το μέλλον για τη ρώσικη διαστημική υπηρεσία

Ανασκόπηση του 2012 για τη ρώσικη διαστημική υπηρεσία.

Βλαντίμιρ Ποπόφκιν: "Ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα για το 2012, ήταν η έναρξη σε πλήρη κλίμακα των εργασιών για την κατασκευή του κοσμοδρομίου «Vostochny» στην περιφέρεια Αμούρ στην Άπω Ανατολή" αναφέρει το RIA Novosti. Για μια σειρά μεγάλων σχεδίων με στόχο την “Αρη” και άλλων πλανητών, κάνει λόγο ο επικεφαλής της Roskosmos. Πολλοί από αυτούς τους στόχους αποτελούν αντικείμενο στενής ρωσο-ευρωπαϊκής συνεργασίας.

ΕΡ: Βλαντίμιρ Αλεξάντροβιτς, πόσο αποδοτικός ήταν ο χρόνος που μας πέρασε για τον τομέα σας;
ΑΠ: Στις 19 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα διαστημικών εκτοξεύσεων της Ομοσπονδιακής Διαστημικής Υπηρεσίας για το 2012. Φέτος, έγιναν 28 επιτυχείς εκτοξεύσεις πυραύλων και τέθηκαν σε τροχιά 35 δορυφόροι και άλλες διαστημικές μονάδες. Οι μόνες «ατυχίες» που δυστυχώς είχαμε, ήταν λόγω της δυσλειτουργίας του ανώτερου σταδίου του πυραύλου-φορέα «Briz-Μ». Δεν τέθηκαν στην κατάλληλη τροχιά οι δορυφορικές μονάδες «Express-MD2» και «Telkom-3», όπως το ίδιο και ο δορυφόρος «Yamal-402». Δύο εκτοξεύσεις πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχής της Ρωσίας από το κοσμοδρόμιο στη Γαλλική Γουιάνα και άλλες τρεις έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος «Sea Launch». Ο συνολικός αριθμός των εκτοξεύσεων για το 2012 ήταν μικρότερος από το 2011. Χωρίς να υπολογίζουμε τις εκτοξεύσεις από την πλατφόρμα «Sea Launch» και από το Διαστημικό Κέντρο της Γουιάνας, η Ρωσία είχε πραγματοποιήσει μέσα στο 2011, 32 εκτοξεύσεις. Να σημειωθεί πάντως, ότι οι διαστημικές εκτοξεύσεις στην παγκόσμια «πυραυλική – διαστημική» αγορά μειώνονται ελαφρά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα σχεδόν όλες οι χώρες να έχουν πραγματοποιήσει λιγότερες εκτοξεύσεις φέτος από ότι στο παρελθόν.

ΕΡ: Τι γίνεται με τον κλάδο της αεροδιαστημικής βιομηχανίας στο σύνολο του;
ΑΠ: Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του κλάδου, δείχνουν μια αύξηση του όγκου της παραγωγής στην αεροδιαστημική βιομηχανία κατά 14,9% το 2012, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο κρατικό εξοπλιστικό πρόγραμμα και στην αύξηση της χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Ομοσπονδιακού διαστημικού προγράμματος. Ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα για το 2012, ήταν η έναρξη σε πλήρη κλίμακα των εργασιών για την κατασκευή του κοσμοδρομίου «Vostochny» στην περιφέρεια Αμούρ στην Άπω Ανατολή. Ηδη, εκεί προχωρούν οι ηλεκτρολογικό-μηχανολογικές εργασίες στις εγκαταστάσεις για τη δημιουργία της αναγκαίας τεχνικής υποδομής, των ενεργειακών συστημάτων, καθώς και του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου.


ΕΡ: Πως πηγαίνουν οι δοκιμές του πυραύλου «Angara»; Θα έχουν ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2013;
ΑΠ: Υπάρχει κάποια καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα, αλλά σήμερα λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα από τους μηχανικούς που κατασκευάζουν τον εξοπλισμό εδάφους, ώστε να εξαλειφθεί η καθυστέρηση μέχρι τον Μάρτιο του 2013. Ο μήνας αυτός είναι το σημείο αφετηρίας των δοκιμών. Τότε θα πρέπει να ξεκινήσουν δοκιμές φορτίου, ρυθμίσεων ανεφοδιασμού και είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι θα προχωρήσουμε σε δοκιμαστικές πτήσεις του «Angara» μέσα στο 2013. Για το χρονοδιάγραμμα, θα μπορούμε να σας ενημερώσουμε πιο συγκεκριμένα, τον Μάρτιο.

ΕΡ: Οι πύραυλοι είναι έτοιμοι;
ΑΠ: Ο «ελαφρύς» τύπος πυραύλου, είναι έτοιμος. Το μεγάλο, «βαρύ» μοντέλο, θα κατασκευαστεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

ΕΡ: Πόσο πιθανό είναι να ξεκινήσει εκ νέου το πρόγραμμα διαστημικού τουρισμού στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ);
ΑΠ: Δεν είμαστε αντίθετοι στο θέμα εκπαίδευση - προετοιμασία για διαστημική πτήση, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε υπογράψει καμία σύμβαση που να αναφέρεται σε ένα τέτοιο σκοπό. Σε συμφωνία της NASA και της Roscosmos, έχει προγραμματιστεί μια αποστολή μακράς διάρκειας στο ΔΔΣ για διμελές πλήρωμα, το 2015. Οι κοσμοναύτες θα παραμείνουν στο σταθμό για ένα χρόνο. Η εγγυημένη διάρκεια παραμονής του διαστημικού σκάφους «Soyuz» σε τροχιά, είναι έξι μήνες. Αυτό σημαίνει, ότι κατά τη διάρκεια της εξαιρετικά μεγάλης σε χρονική διάρκεια αποστολής στο ΔΔΣ, θα πρέπει να αλλάξει το προσδεμένο στον σταθμό σκάφος. Και η ερώτηση που προκύπτει: Πώς να το κάνουμε; Μπορούμε να φιλοξενήσουμε στο διαστημικό όχημα δύο τουρίστες και μετά από 10 ημέρες στο διάστημα να επιστρέψουν πίσω. Η δεύτερη επιλογή, είναι να προχωρήσουμε σε κανονική αποστολή. Να στείλουμε στο ΔΔΣ έναν εκπαιδευμένο κοσμοναύτη μας για 10 ημέρες. Στην πραγματικότητα, έναν τουρίστα με κρατική επιχορήγηση, μια επιλογή που μάλλον δεν αιτιολογείται πλήρως. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι μας έχουν ανακοινώσει ότι θα ήθελαν να αγοράσουν τη μια κενή θέση για το δικό τους αστροναύτη. Τώρα σταθμίζουμε όλα τα «υπέρ» και τα «κατά». Η απόφαση θα ληφθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

ΕΡ: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) για το έργο ExoMars;
ΑΠ: Έχουμε συμφωνήσει επί της αρχής να συνεργαστούμε. Η συμφωνία θα υπογραφεί. Ξεκινάμε τη χρηματοδότηση του project.

ΕΡ: Σε ποιο βαθμό έχετε προχωρήσει;
ΑΠ: Σε ικανοποιητικό βαθμό, ώστε να μπορεί να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου.

ΕΡ: Τι άλλο απαιτείται από τη Ρωσία στο συγκεκριμένο project, εκτός από τον πύραυλο – φορέα;
ΑΠ: Η συμμετοχή μας δεν θα περιοριστεί μόνο στον πύραυλο-φορέα. Συμφωνήσαμε για το ακόλουθο σχήμα συνεργασίας: Το 2016, ο πύραυλος «Proton» θα στείλει στον Άρη την ευρωπαϊκή τροχιακή μονάδα, στην οποία θα έχουν τοποθετηθεί αρκετά ρώσικα επιστημονικά όργανα και το δικό μας πειραματικό όχημα προσεδάφισης. Στη συνέχεια, το 2018, θα στείλουμε στον κόκκινο πλανήτη το αρειανό-όχημα που είναι εξοπλισμένο με ένα ευρύ φάσμα ευρωπαϊκών και ρώσικων επιστημονικών οργάνων. Κάτι τέτοιο θα μας επιτρέψουν για πρώτη φορά να πάρουμε δείγματα πετρωμάτων του Άρη από βάθος αρκετών μέτρων. Τα επιστημονικά δεδομένα θα μεταδίδονται στη Γη, μέσω του δορυφόρου της αποστολής του 2016. Την 21η Δεκεμβρίου, είχα τηλεφωνική συνομιλία με τον επικεφαλής της ESA, Ζαν-Ζακ Ντορντέν και συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε στην υπογραφή της συμφωνίας μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013. Έχουμε κοινή αντίληψη των πραγμάτων για τη συνεργασία. Η καθυστέρηση εξηγείται από την πολυπλοκότητα των τυπικών διαδικασιών της ESA. Συμφωνήσαμε να έχουμε ολοκληρώσει το τελικό κείμενο του συμφωνητικού με κάθε λεπτομέρεια, μέχρι την 20η Ιανουαρίου 2013.

ΕΡ: Ποιά άλλα έργα σχεδιάζονται να υλοποιηθούν σε συνεργασία με την ESA; Για παράδειγμα, μήπως βρίσκεται στα σκαριά η εκπόνηση ενός νέου project «Phobos-Grunt»;
ΑΠ: Έχουμε μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους για συνεργασία στο project του Άρη. Ταυτόχρονα, προχωράμε στην υλοποίηση σχεδίων για τη Σελήνη, στα κοινά έργα μελέτης του Ήλιου και του δορυφόρου του Δία, Γανυμήδη. Για όλα αυτά τα θέματα έχουν δημιουργηθεί ομάδες εργασίας με σκοπό να προετοιμαστούν οι σχετικές συμφωνίες. Σε γενικές γραμμές, η μελλοντική υλοποίηση των μεγάλων διαστημικών projects είναι αδύνατη χωρίς την παγκόσμια ολοκλήρωση στη διαστημική συνεργασία.

No comments :

Post a Comment