- Είναι η Ρωσία του Πούτιν δημοκρατία;
Marine Le Pen: Από συνταγματική άποψη τίποτα δεν μας επιτρέπει να πούμε ότι δεν είναι. Δεν υπάρχει ένα μοναδικό κόμμα από τι ξέρω και κανένας σοβαρός αναλυτής δεν μπορεί να τεκμηριώσει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν διαθέτει ισχυρή λαϊκή νομιμοποίηση και μια σταθερή πλειοψηφία. Αν διαβάσετε το ρωσικό Τύπο, θα δείτε ότι ο τόνος του αντιπολιτευομένου τύπου είναι πολύ πιο ελεύθερος και βίαιος κατά του Πούτιν από ό, τι στη Γαλλία κατά του Σαρκοζί. Το πρόβλημα που έχουμε σε σχέση με τη Ρωσία, είναι ότι η αντίληψή μας επηρεάζεται από τις στρατηγικές παραστάσεις που επέβαλαν στη καρδιά των κυριάρχων ΜΜΕ (mainstream media) μας, τα ιδεολογικά αμερικανικά και ευρωπαϊκά δίκτυα, εχθρικά προς το ρωσικό εθνικό πραγματισμό.
- Θα εγκρίνατε τον βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις;
MLP: Ο βομβαρδισμός μιας κυρίαρχης χώρας που δεν σας έχει επιτεθεί είναι μια πολύ σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ήμασταν πάντα οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της κυριαρχίας των εθνών. Εξάλλου, τι εννοούμε με τον όρο «ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις»; Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία απόδειξη ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι κάτι άλλο εκτός ειρηνικό, και ακόμη και αν αυτό ήταν αληθές, δεν θα είναι ο πρώτος που να το πράξει χωρίς να ανησυχεί για το τι λένε οι «εγκαταστημένες πυρηνικές δυνάμεις». Από τι ξέρω, κανένα έθνος που διαθέτει το πυρηνικό όπλο δεν ζήτησε ποτέ άδεια από κανέναν, ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η Γαλλία, ούτε το Ισραήλ, ούτε το Πακιστάν... Γιατί λοιπόν να βυθίσουμε τον κόσμο σε έναν πόλεμο που δεν θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την έκταση του, επειδή ορισμένες χώρες του εξωτερικού μας το ζητούν;
- Είστε έτοιμη να αναγνωρίσετε ένα μονομερώς κηρυγμένο παλαιστινιακό κράτος;
MLP: Ναι. Υπερασπιζόμαστε τους λαούς και το κυρίαρχο δικαίωμα τους στην κυρίαρχη ύπαρξη και ασφάλεια τους. Το Ισραήλ δικαιούται κράτος, οι Παλαιστίνιοι επίσης. Η λέξη «μονομερώς» είναι παραπλανητική. Στην ιστορία της ανθρωπότητας, κανένα έθνος δεν έχει εγκατασταθεί από το εξωτερικό. Όλα πήραν την υπόθεση στα χέρια τους και υποστήριξαν το δικαίωμά τους. Αυτό που καταδικάζουμε έντονα, ωστόσο, είναι η τρομοκρατία, ως μέσο για την επίτευξη πολιτικών στόχων. Πάντα ήμασταν πολύ σαφείς στο σημείο αυτό. Το να σκοτώσεις αθώους πολίτες δεν είναι συμβατό με το όραμά μας για τον πολιτικό αγώνα. Δυστυχώς, η τρομοκρατία δεν αποτελεί το προνόμιο των Αράβων και ισλαμικών τρομοκρατών, αφού το ΝΑΤΟ έχει σκοτώσει πολλούς αθώους ανθρώπους στη Σερβία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη!
- Μέχρι πότε πρέπει να μείνει ο γαλλικός στρατός στο Αφγανιστάν;
MLP: Αν εκλεγώ πρόεδρος, τα στρατεύματά μας θα εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν αμέσως. Αυτός ο πόλεμος ήταν λάθος, το έχουμε πει επανειλημμένα. Οι κυβερνήσεις μας έχουν θυσιάσει τη ζωή πολλών συμπολιτών για έναν πόλεμο με μοναδικό σκοπό την υποστήριξη των Αμερικανών σε μια αδιέξοδη περιπέτεια. Και οι ηγέτες μας θα φέρουν για πολύ καιρό στη συνείδησή τους, αν έχουν, το γεγονός ότι έθεσαν τους στρατιώτες μας στην υπέρτατη θυσία χωρίς τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας να εμπλέκονται. Η Γαλλία πρέπει από δω και στο εξής να επικεντρώσει τη προσοχή της στην άμυνα των ζωτικών συμφερόντων της και την επιρροή της στον κόσμο, όχι στη συνοδεία της αμερικανικής γεωπολιτικής.
- Πρέπει να αποχωρήσουμε από την ολοκληρωμένη διοίκηση του ΝΑΤΟ;
MLP: Ναι, πρέπει και γρήγορα μάλιστα επειδή το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία του Ψυχρού Πολέμου, ενός διπολικού κόσμου που αντέβαλε τους Αμερικανούς και τους Σοβιετικούς. Βρισκόμαστε σε έναν πολυπολικό κόσμο, αλλά εξακολουθούμε ακόμη να ανήκουμε σε μια συμμαχία άλλης εποχής. Αν εκλεγώ Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Γαλλία θα θέσει τα στρατηγικά μέσα της σε αρμονία με τη γεωπολιτική της εποχής. Με αφετηρία το πλαίσιο της κυριαρχίας μας, η Γαλλία θα επανεξετάσει τις στρατηγικές συνεργασίες της: Ευρώπη, Ρωσία, μεσογειακή περιφέρεια. Φυσικά, όλη αυτή η αναδιάρθρωση των στρατηγικών μέσων μας θα είναι αντικείμενο φιλικών συζητήσεων με τους σημερινούς εταίρους μας. Δεν έχομε σε καμία περίπτωση μια επιθετική η ιδεολογική προσέγγιση των προβλημάτων. Ο πραγματισμός, φερόμενος από ένα γεωπολιτικό όραμα τόσο σαφές όσο και αποφασιστικό, θα είναι η προσέγγισή μας.
- Αν είστε Πρόεδρος, θα δεχθείτε τον Δαλάι Λάμα;
MLP: Δεν βλέπω γιατί δεν θα δεχόμουνα τον Δαλάι Λάμα. Η Γαλλία είναι μια ελεύθερη και κυρίαρχη χώρα, η οποία δέχεται όποιον θέλει.
- Είστε υπέρ της εισόδου της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
MLP: Όχι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει νόημα μόνο ως μια λέσχη ευρωπαϊκών χωρών, δηλαδή που είναι μέρος του ίδιου πολιτισμού, του ευρωπαϊκού πολιτισμού, κληρονόμου ταυτόχρονα της αρχαίας Ελλάδας, της Ρώμης, του Χριστιανισμού και των σύγχρονων ιδεών. Η Τουρκία και ο τουρκόφωνος κόσμος ανήκουν σε άλλη γεωπολιτική οντότητα που πραγματοποιεί την σύνδεση με τους αραβικούς και περσικούς κόσμους. Ναι για μια ισχυρή στρατηγική εταιρική σχέση με την Τουρκία, αλλά για να γίνει αυτό θα έπρεπε ήδη να μην αναμιχθούμε με πράγματα που δεν μας αφορούν και να μη βάλει τη μύτη του το Γαλλικό Κοινοβούλιο στην τουρκο-αρμενική ιστορία! Οι αντίπαλοί μας του UMPS έχουν πράγματι κάνει αρχή της κυβέρνησης τους τη μόνιμη αντίφαση.
- Πώς να τερματιστεί η γαλλική Αφρική (Françafrique);
MLP: Αυτό το σύστημα RPR-PS έχει διασύρει πραγματικά την αφρικανική πολιτική μας και με αντίδραση μπούμερανγκ το ίδιο το πολιτικό μας σύστημα. Αντί να ενθαρρύνουμε και να βοηθήσουμε τους πιο άξιους Αφρικανούς να κυβερνήσουν τη χώρα τους, προτιμήσαμε μικρούς και εύκολα φθαρτούς ηγέτες. Αυτή η πολιτική είναι ντροπή, και είναι, δυστυχώς, η λογική συνέχεια του τρόπου με τον οποίο εγκαταλείψαμε την Αλγερία. Δεν σταματήσαμε να φτύσουμε εκείνους που αγαπούσαν ειλικρινά τόσο την Αφρική όσο και τη Γαλλία. Το αντίθετο πρέπει να κάνουμε. Να σεβαστούμε την εθνική κυριαρχία των χωρών της γαλλόφωνης Αφρικής, να βοηθήσουμε τις καλύτερες ελίτ τους να κυβερνούν, και να οικοδομήσουμε μια μακροπρόθεσμη βιώσιμη και δίκαιη εταιρική σχέση. Η Προεδρία μου θα βοηθήσει τους Αφρικανούς να ενισχύσουν την κυριαρχία τους, να οικοδομήσουν την ανάπτυξη τους και να προστατέψουν τους στρατηγικούς πόρους τους (πετρέλαιο, νερό, ορυκτό πλούτο).
- Τι μπορούμε να κάνουμε στη Συρία; Πρέπει να οπλιστεί η αντιπολίτευση;
MLP: Αυτό που κάνει η γαλλική κυβέρνηση στη Συρία είναι εντελώς ανεύθυνο. Η ενοχή της διπλασιάζεται από την εμπειρία που έχουμε για το αποτέλεσμα της παρέμβασης στη Λιβύη. Στη Συρία σήμερα, όπως χθες στη Λιβύη, η κατάσταση δεν περιορίζεται στην αντίσταση ενός «δικτάτορα κατά του λαού του». Πιο βαθιά, είναι η έκφραση ενός εμφυλίου πολέμου ανάμεσα σε διάφορες συνιστώσες της χώρας. Όπως στη Λιβύη, βρισκόμαστε στο πλευρό εκείνων που φιλοδοξούν μια ισλαμική κοινωνία και αποδυναμώνουμε όσους προσπαθούσαν, έστω και με αυταρχικό τρόπο, να βάλουν τη χώρα τους στον δρόμο προς την εκκοσμίκευση και τον μοντερνισμό. Για μένα, η θέση της γυναίκας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του δημοκρατικού ζητήματος, γεγονός που φαίνεται να έχουν ξεχάσει όλοι αυτοί οι κύριοι BHL, Juppé, Σαρκοζί και άλλοι σοσιαλιστές οπαδοί. Νομίζω ότι αυτή η αυταρχική διαδικασία θα οδηγούσε τελικά σε μια πραγματική δημοκρατία. Μόνο που τώρα, στις κοινωνίες μας, αυτή η παιδιάστικη και βιαστική πολιτική που αντιπροσωπεύεται από τον κ. Ζυπέ, η οποία στην πραγματικότητα χρησιμοποιείται ως μάσκα για απώτερα μη-ομολογίσημα στρατηγικά συμφέροντα, μας οδηγεί στο να σπάσουμε τους φυσικούς ιστορικούς κύκλους και να επαναφέρομε τις αραβικές χώρες στη Λίθινη Εποχή. Χθες ήταν η περίπτωση του Ιράκ, είναι σήμερα, υπό τον Σαρκοζί, η περίπτωση της Λιβύης και της Συρίας.Σε λίγα χρόνια θα ρωτήσουμε από αυτούς που υποστηρίζουν τις παρεμβάσεις αν έκαναν καλά να είναι από την πλευρά του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας.
- Πρέπει να εκλεγεί ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με άμεση καθολική ψηφοφορία;
MLP: Φυσικά και όχι. Υπερασπιζόμαστε την Ευρώπη των κυρίαρχων εθνών και θέλουμε να δώσουμε πίσω την πολιτική εξουσία στους λαούς της Ευρώπης, ωστόσο αυτή η ιδέα έρχεται σε αντίθεση με το ερώτημα σας. Θα επιδινόταν περαιτέρω το χάσμα μεταξύ των λαών της Ευρώπης και της υπερ-τεχνητής δομής που έχει τοποθετηθεί από πάνω τους. Και πώς θα ψήφιζαν οι άνθρωποι; Νομίζετε ότι οι υποσυνείδητες εθνικές σκέψεις ενώπιον της εθνικής ταυτότητας των υποψηφίων που θα παρουσιαστούν δεν θα παίξει κυρίαρχο ρόλο; Η δημογραφία των διαφόρων εθνών θα είχε τότε αποφασιστικό αντίκτυπο. Θα είχαμε φαινόμενα όπως αυτά που συμβαίνουν στο Ιράκ, όπου ο Πρόεδρος είναι σιίτης επειδή η σιιτική κοινότητα είναι πλειοψηφία. Ή αντίθετα θα είχαμε ένα είδος «ιδανικού υποψήφιου» από συναίνεση, προερχόμενο από ένα μικρό έθνος, ο οποίος δεν θα ενοχλούσε κανέναν, ιδιαίτερα τους Αμερικανούς. Με άλλα λόγια, θα έπρεπε να πούμε αντίο σε οποιαδήποτε ιδέα της «Ευρώπης-Δύναμης». Και πάλι, πρέπει να επανεξετάσουμε ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα με αφετηρία τα έθνη: είναι η μόνη λύση για την αποκατάσταση της ευρωπαϊκής γεωπολιτικής αλλά και η αληθινή δημοκρατία για τους Ευρωπαίους!
Marine Le Pen: Από συνταγματική άποψη τίποτα δεν μας επιτρέπει να πούμε ότι δεν είναι. Δεν υπάρχει ένα μοναδικό κόμμα από τι ξέρω και κανένας σοβαρός αναλυτής δεν μπορεί να τεκμηριώσει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν διαθέτει ισχυρή λαϊκή νομιμοποίηση και μια σταθερή πλειοψηφία. Αν διαβάσετε το ρωσικό Τύπο, θα δείτε ότι ο τόνος του αντιπολιτευομένου τύπου είναι πολύ πιο ελεύθερος και βίαιος κατά του Πούτιν από ό, τι στη Γαλλία κατά του Σαρκοζί. Το πρόβλημα που έχουμε σε σχέση με τη Ρωσία, είναι ότι η αντίληψή μας επηρεάζεται από τις στρατηγικές παραστάσεις που επέβαλαν στη καρδιά των κυριάρχων ΜΜΕ (mainstream media) μας, τα ιδεολογικά αμερικανικά και ευρωπαϊκά δίκτυα, εχθρικά προς το ρωσικό εθνικό πραγματισμό.
- Θα εγκρίνατε τον βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις;
MLP: Ο βομβαρδισμός μιας κυρίαρχης χώρας που δεν σας έχει επιτεθεί είναι μια πολύ σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ήμασταν πάντα οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της κυριαρχίας των εθνών. Εξάλλου, τι εννοούμε με τον όρο «ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις»; Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία απόδειξη ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι κάτι άλλο εκτός ειρηνικό, και ακόμη και αν αυτό ήταν αληθές, δεν θα είναι ο πρώτος που να το πράξει χωρίς να ανησυχεί για το τι λένε οι «εγκαταστημένες πυρηνικές δυνάμεις». Από τι ξέρω, κανένα έθνος που διαθέτει το πυρηνικό όπλο δεν ζήτησε ποτέ άδεια από κανέναν, ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η Γαλλία, ούτε το Ισραήλ, ούτε το Πακιστάν... Γιατί λοιπόν να βυθίσουμε τον κόσμο σε έναν πόλεμο που δεν θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την έκταση του, επειδή ορισμένες χώρες του εξωτερικού μας το ζητούν;
- Είστε έτοιμη να αναγνωρίσετε ένα μονομερώς κηρυγμένο παλαιστινιακό κράτος;
MLP: Ναι. Υπερασπιζόμαστε τους λαούς και το κυρίαρχο δικαίωμα τους στην κυρίαρχη ύπαρξη και ασφάλεια τους. Το Ισραήλ δικαιούται κράτος, οι Παλαιστίνιοι επίσης. Η λέξη «μονομερώς» είναι παραπλανητική. Στην ιστορία της ανθρωπότητας, κανένα έθνος δεν έχει εγκατασταθεί από το εξωτερικό. Όλα πήραν την υπόθεση στα χέρια τους και υποστήριξαν το δικαίωμά τους. Αυτό που καταδικάζουμε έντονα, ωστόσο, είναι η τρομοκρατία, ως μέσο για την επίτευξη πολιτικών στόχων. Πάντα ήμασταν πολύ σαφείς στο σημείο αυτό. Το να σκοτώσεις αθώους πολίτες δεν είναι συμβατό με το όραμά μας για τον πολιτικό αγώνα. Δυστυχώς, η τρομοκρατία δεν αποτελεί το προνόμιο των Αράβων και ισλαμικών τρομοκρατών, αφού το ΝΑΤΟ έχει σκοτώσει πολλούς αθώους ανθρώπους στη Σερβία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη!
- Μέχρι πότε πρέπει να μείνει ο γαλλικός στρατός στο Αφγανιστάν;
MLP: Αν εκλεγώ πρόεδρος, τα στρατεύματά μας θα εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν αμέσως. Αυτός ο πόλεμος ήταν λάθος, το έχουμε πει επανειλημμένα. Οι κυβερνήσεις μας έχουν θυσιάσει τη ζωή πολλών συμπολιτών για έναν πόλεμο με μοναδικό σκοπό την υποστήριξη των Αμερικανών σε μια αδιέξοδη περιπέτεια. Και οι ηγέτες μας θα φέρουν για πολύ καιρό στη συνείδησή τους, αν έχουν, το γεγονός ότι έθεσαν τους στρατιώτες μας στην υπέρτατη θυσία χωρίς τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας να εμπλέκονται. Η Γαλλία πρέπει από δω και στο εξής να επικεντρώσει τη προσοχή της στην άμυνα των ζωτικών συμφερόντων της και την επιρροή της στον κόσμο, όχι στη συνοδεία της αμερικανικής γεωπολιτικής.
- Πρέπει να αποχωρήσουμε από την ολοκληρωμένη διοίκηση του ΝΑΤΟ;
MLP: Ναι, πρέπει και γρήγορα μάλιστα επειδή το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία του Ψυχρού Πολέμου, ενός διπολικού κόσμου που αντέβαλε τους Αμερικανούς και τους Σοβιετικούς. Βρισκόμαστε σε έναν πολυπολικό κόσμο, αλλά εξακολουθούμε ακόμη να ανήκουμε σε μια συμμαχία άλλης εποχής. Αν εκλεγώ Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Γαλλία θα θέσει τα στρατηγικά μέσα της σε αρμονία με τη γεωπολιτική της εποχής. Με αφετηρία το πλαίσιο της κυριαρχίας μας, η Γαλλία θα επανεξετάσει τις στρατηγικές συνεργασίες της: Ευρώπη, Ρωσία, μεσογειακή περιφέρεια. Φυσικά, όλη αυτή η αναδιάρθρωση των στρατηγικών μέσων μας θα είναι αντικείμενο φιλικών συζητήσεων με τους σημερινούς εταίρους μας. Δεν έχομε σε καμία περίπτωση μια επιθετική η ιδεολογική προσέγγιση των προβλημάτων. Ο πραγματισμός, φερόμενος από ένα γεωπολιτικό όραμα τόσο σαφές όσο και αποφασιστικό, θα είναι η προσέγγισή μας.
- Αν είστε Πρόεδρος, θα δεχθείτε τον Δαλάι Λάμα;
MLP: Δεν βλέπω γιατί δεν θα δεχόμουνα τον Δαλάι Λάμα. Η Γαλλία είναι μια ελεύθερη και κυρίαρχη χώρα, η οποία δέχεται όποιον θέλει.
- Είστε υπέρ της εισόδου της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
MLP: Όχι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει νόημα μόνο ως μια λέσχη ευρωπαϊκών χωρών, δηλαδή που είναι μέρος του ίδιου πολιτισμού, του ευρωπαϊκού πολιτισμού, κληρονόμου ταυτόχρονα της αρχαίας Ελλάδας, της Ρώμης, του Χριστιανισμού και των σύγχρονων ιδεών. Η Τουρκία και ο τουρκόφωνος κόσμος ανήκουν σε άλλη γεωπολιτική οντότητα που πραγματοποιεί την σύνδεση με τους αραβικούς και περσικούς κόσμους. Ναι για μια ισχυρή στρατηγική εταιρική σχέση με την Τουρκία, αλλά για να γίνει αυτό θα έπρεπε ήδη να μην αναμιχθούμε με πράγματα που δεν μας αφορούν και να μη βάλει τη μύτη του το Γαλλικό Κοινοβούλιο στην τουρκο-αρμενική ιστορία! Οι αντίπαλοί μας του UMPS έχουν πράγματι κάνει αρχή της κυβέρνησης τους τη μόνιμη αντίφαση.
- Πώς να τερματιστεί η γαλλική Αφρική (Françafrique);
MLP: Αυτό το σύστημα RPR-PS έχει διασύρει πραγματικά την αφρικανική πολιτική μας και με αντίδραση μπούμερανγκ το ίδιο το πολιτικό μας σύστημα. Αντί να ενθαρρύνουμε και να βοηθήσουμε τους πιο άξιους Αφρικανούς να κυβερνήσουν τη χώρα τους, προτιμήσαμε μικρούς και εύκολα φθαρτούς ηγέτες. Αυτή η πολιτική είναι ντροπή, και είναι, δυστυχώς, η λογική συνέχεια του τρόπου με τον οποίο εγκαταλείψαμε την Αλγερία. Δεν σταματήσαμε να φτύσουμε εκείνους που αγαπούσαν ειλικρινά τόσο την Αφρική όσο και τη Γαλλία. Το αντίθετο πρέπει να κάνουμε. Να σεβαστούμε την εθνική κυριαρχία των χωρών της γαλλόφωνης Αφρικής, να βοηθήσουμε τις καλύτερες ελίτ τους να κυβερνούν, και να οικοδομήσουμε μια μακροπρόθεσμη βιώσιμη και δίκαιη εταιρική σχέση. Η Προεδρία μου θα βοηθήσει τους Αφρικανούς να ενισχύσουν την κυριαρχία τους, να οικοδομήσουν την ανάπτυξη τους και να προστατέψουν τους στρατηγικούς πόρους τους (πετρέλαιο, νερό, ορυκτό πλούτο).
- Τι μπορούμε να κάνουμε στη Συρία; Πρέπει να οπλιστεί η αντιπολίτευση;
MLP: Αυτό που κάνει η γαλλική κυβέρνηση στη Συρία είναι εντελώς ανεύθυνο. Η ενοχή της διπλασιάζεται από την εμπειρία που έχουμε για το αποτέλεσμα της παρέμβασης στη Λιβύη. Στη Συρία σήμερα, όπως χθες στη Λιβύη, η κατάσταση δεν περιορίζεται στην αντίσταση ενός «δικτάτορα κατά του λαού του». Πιο βαθιά, είναι η έκφραση ενός εμφυλίου πολέμου ανάμεσα σε διάφορες συνιστώσες της χώρας. Όπως στη Λιβύη, βρισκόμαστε στο πλευρό εκείνων που φιλοδοξούν μια ισλαμική κοινωνία και αποδυναμώνουμε όσους προσπαθούσαν, έστω και με αυταρχικό τρόπο, να βάλουν τη χώρα τους στον δρόμο προς την εκκοσμίκευση και τον μοντερνισμό. Για μένα, η θέση της γυναίκας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του δημοκρατικού ζητήματος, γεγονός που φαίνεται να έχουν ξεχάσει όλοι αυτοί οι κύριοι BHL, Juppé, Σαρκοζί και άλλοι σοσιαλιστές οπαδοί. Νομίζω ότι αυτή η αυταρχική διαδικασία θα οδηγούσε τελικά σε μια πραγματική δημοκρατία. Μόνο που τώρα, στις κοινωνίες μας, αυτή η παιδιάστικη και βιαστική πολιτική που αντιπροσωπεύεται από τον κ. Ζυπέ, η οποία στην πραγματικότητα χρησιμοποιείται ως μάσκα για απώτερα μη-ομολογίσημα στρατηγικά συμφέροντα, μας οδηγεί στο να σπάσουμε τους φυσικούς ιστορικούς κύκλους και να επαναφέρομε τις αραβικές χώρες στη Λίθινη Εποχή. Χθες ήταν η περίπτωση του Ιράκ, είναι σήμερα, υπό τον Σαρκοζί, η περίπτωση της Λιβύης και της Συρίας.Σε λίγα χρόνια θα ρωτήσουμε από αυτούς που υποστηρίζουν τις παρεμβάσεις αν έκαναν καλά να είναι από την πλευρά του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας.
- Πρέπει να εκλεγεί ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με άμεση καθολική ψηφοφορία;
MLP: Φυσικά και όχι. Υπερασπιζόμαστε την Ευρώπη των κυρίαρχων εθνών και θέλουμε να δώσουμε πίσω την πολιτική εξουσία στους λαούς της Ευρώπης, ωστόσο αυτή η ιδέα έρχεται σε αντίθεση με το ερώτημα σας. Θα επιδινόταν περαιτέρω το χάσμα μεταξύ των λαών της Ευρώπης και της υπερ-τεχνητής δομής που έχει τοποθετηθεί από πάνω τους. Και πώς θα ψήφιζαν οι άνθρωποι; Νομίζετε ότι οι υποσυνείδητες εθνικές σκέψεις ενώπιον της εθνικής ταυτότητας των υποψηφίων που θα παρουσιαστούν δεν θα παίξει κυρίαρχο ρόλο; Η δημογραφία των διαφόρων εθνών θα είχε τότε αποφασιστικό αντίκτυπο. Θα είχαμε φαινόμενα όπως αυτά που συμβαίνουν στο Ιράκ, όπου ο Πρόεδρος είναι σιίτης επειδή η σιιτική κοινότητα είναι πλειοψηφία. Ή αντίθετα θα είχαμε ένα είδος «ιδανικού υποψήφιου» από συναίνεση, προερχόμενο από ένα μικρό έθνος, ο οποίος δεν θα ενοχλούσε κανέναν, ιδιαίτερα τους Αμερικανούς. Με άλλα λόγια, θα έπρεπε να πούμε αντίο σε οποιαδήποτε ιδέα της «Ευρώπης-Δύναμης». Και πάλι, πρέπει να επανεξετάσουμε ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα με αφετηρία τα έθνη: είναι η μόνη λύση για την αποκατάσταση της ευρωπαϊκής γεωπολιτικής αλλά και η αληθινή δημοκρατία για τους Ευρωπαίους!
No comments :
Post a Comment