15/04/2022

"ίσως βρισκόμαστε ενώπιον του πρώτου πολέμου στην Ευρώπη, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος είναι πόλεμος για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές (resource war)"

Το κάθε άτομο χρησιμοποιεί τα δικά του κριτήρια, τις δικές του προσλαμβάνουσες παραστάσεις για να αντιλαμβάνεται τις εξελίξεις και να βγάζει τα δικά του, υποκειμενικά πάντα, συμπεράσματα. Συνεπώς τα κάτωθι αποτελούν και αυτά μία υποκειμενική / “μεροληπτική” προσέγγιση της γεωπολιτικής πραγματικότητας η οποία προέκυψε μετά την 24η Φεβρουαρίου 2022, ημέρα εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Στο παρόν πόνημα θα καταβληθεί προσπάθεια να απαντηθούν τρία κρίσιμα ερωτήματα:
  1. Γιατί εισέβαλλε ο Πούτιν στην Ουκρανία (η γεννεσιουργός αιτία του γεωπολιτικού «ατυχήματος»),
  2. Πότε περίπου πήρε την απόφαση για την εισβολή,
  3. Πόσο καιρό το σχεδίαζε.
Το υπόβαθρο στο οποίο θα βασιστεί η ανάλυση είναι η σημασία των κρίσιμων ορυκτών, και στην περίπτωση του γνωστικού αντικειμένου του γράφοντα, η σημασία των σπάνιων γαιών, η βιώσιμη αξιοποίησή τους και οι πόλεμοι για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές (resource wars).

Το 2015 είχε παρουσιασθεί σε παγκόσμιο συνέδριο στον Καναδά εργασία του γράφοντα στην οποία παρουσιαζόταν για πρώτη φορά παγκοσμίως μία απόπειρα κατάταξης χωρών οι οποίες διαθέτουν αποθέματα σπάνιων γαιών. Η κατάταξη ξεκινούσε από την πλέον ασφαλή χώρα για επενδύσεις σπάνιων γαιών ως τη χειρότερη. Για την κατάταξη χρησιμοποιήθηκαν πέντε γεωπολιτικά κριτήρια/δείκτες. Σε εκείνη τη λίστα είχε καταταγεί ως πρώτη χώρα (μικρότερος γεωπολιτικός κίνδυνος) η Δανία λόγω της Γροιλανδίας, και ως τελευταία χώρα η Μιανμάρ. Λίγα χρόνια μετά, ο Τραμπ δήλωσε ότι θέλει να αγοράσει τη Γροιλανδία (στην οποία πριν μερικούς μήνες άλλαξε η κυβέρνηση με γενεσιουργό αιτία την προσπάθεια εκμετάλλευσης τεράστιου κοιτάσματος σπάνιων γαιών) και στη Μιανμάρ προέκυψε στρατιωτικό «κινεζικό» πραξικόπημα.

Σε εκείνη την επιστημονική εργασία, η Ουκρανία παρά το γεγονός ότι είχε διαπιστωθεί ότι διαθέτει αποθέματα σπάνιων γαιών, τελικώς δεν συμπεριελήφθη, επειδή λόγω του πολέμου της Κριμαίας το 2014, δεν βρέθηκαν ανοικτά δεδομένα των πέντε προαναφερθέντων γεωπολιτικών κριτηρίων. Τουτέστιν, στην εργασία έγινε μία γενική αναφορά ως απλή υποσημείωση με αστερίσκο -δύο γραμμών όλων κι όλων- στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο γράφων κράτησε από το 2014-15 ως σκαρίφημα τις πιθανές περιοχές παρουσίας αποθεμάτων σπάνιων γαιών της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Οι σπάνιες γαίες της Ρωσίας βρίσκονται συγκεντρωμένες στην περιοχή του Μουρμάνσκ. Οι σπάνιες γαίες της Ουκρανίας βρίσκονται σε 4 περιοχές: στην Κριμαία (την οποία κατέλαβε στρατιωτικά η Ρωσία το 2014), στην περιοχή του Ντόνμπας, σε μία περιοχή πολύ κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία και σε μία περιοχή κεντρικά νοτίως του Κιέβου. Η Ρωσία από το 2014 έχει καταλάβει τις 3 από τις 4 προαναφερόμενες περιοχές. Απομένει η πλήρης κατάληψη της περιοχής νοτίως του Κιέβου. Οι στρατιωτικές προσπάθειες της Ρωσίας αυτή την περίοδο έχουν επικεντρωθεί κυρίως στην περιοχή του Ντόνμπας όπου μαίνονται οι σκληρότερες μάχες

Στις αρχές του Μαρτίου 2022 υπήρξε ένα αρκετά ενδιαφέρον δημοσίευμα Ουκρανικής ιστοσελίδας στο οποίο για πρώτη φορά υποστηρίχθηκε η άποψη ότι η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, πέραν των διάφορων πιθανών γεωπολιτικών-στρατηγικών στόχων, σχετίζεται ΚΑΙ με τις σπάνιες γαίες. Το ενδιαφέρον είναι ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα σχετίζεται άμεσα με το ίδρυμα του γνωστού και μη εξαιρετέου επενδυτή κ. Σόρος. Ως εκ τούτου, θα υπάρξει δυσκολία από πλευράς εκ προοιμίου προθύμων να προσάψουν βολικά, απόπειρα «παραπληροφόρησης / fake news» στις απόψεις που ανέφερε η εν λόγω ιστοσελίδα. Το ενδιαφέρον ξεκινά από τη στιγμή που η ιταλική εφημερίδα Repubblica μόλις πριν λίγες ημέρες (9 Απριλίου 2022) υιοθέτησε την ίδια ακριβώς άποψη: ότι δηλαδή ο Πούτιν εισέβαλλε στην Ουκρανία κυρίως εξαιτίας των κρίσιμων ορυκτών που διαθέτει η Ουκρανία στην περιοχή του Ντόνμπας. Η Repubblica στο άρθρο της κάνει ειδική μνεία στις σπάνιες γαίες του Ντόνμπας ως πιθανό διακύβευμα της στρατιωτικής ρωσικής εισβολής.

Οι λόγοι αυτής της εισβολής μπορεί να είναι πολλαπλοί, αλλά ας εστιάσουμε στις χαρτογραφημένες πηγές που καταδεικνύουν ίσως τη σημασία για τη Ρωσία της κατάληψης των ορυκτών και βιομηχανικών πόρων του Ντονμπάς οι οποίοι από τα τέλη του 19ου αιώνα αντιπροσώπευαν νευρικό κέντρο του Τσάρου, αλλά έπειτα και των Σοβιετικών. Ποιοι είναι οι πόροι στο Ντόμπας οι οποίοι αποτέλεσαν ίσως τον πειρασμό για τον Πούτιν;
  • ΑΝΘΡΑΚΑΣ: Τα κύρια αποθέματα άνθρακα της Ουκρανίας βρίσκονται στη λεκάνη του Ντονμπάς και στη λεκάνη Lviv-Volyn.
  • ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Η Ουκρανία διαθέτει 1,1 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αποθέματα φυσικού αερίου και 135 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου. Και οι δύο πόροι βρίσκονται, ως επί το πλείστον, στον Δνείπερο-Ντονέτσκ.
  • ΣΙΔΗΡΟΣ: Η Ουκρανία έχει τεράστια αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος (εκτιμάται στο 10% των παγκόσμιων αποθεμάτων). Ας σημειωθεί ότι τα πλούσια κοιτάσματα σπάνιων γαιών της Κίνας στο Baotu ουσιαστικά προέρχονται από κοιτάσματα σιδήρου.
  • ΜΑΓΓΑΝΙΟ: Η Ουκρανία έχει το μεγαλύτερο απόθεμα στην Ευρώπη (550.000 τόνοι το 2020)
  • ΤΙΤΑΝΙΟ ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΙΟ: Πρώτο στην Ευρώπη τόσο ως αποθέματα τιτανίου όσο και ως κοιτάσματα ουρανίου.
  • ΓΡΑΦΙΤΗΣ: 20% των παγκόσμιων πόρων.
  • ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ: Όπου υπάρχει ουράνιο, υπάρχουν και σπάνιες γαίες. Πιο πάνω αναφέρθηκαν οι 4 περιοχές αποθεμάτων σπάνιων γαιών της Ουκρανίας.

Οι ορυκτοί πόροι της Ουκρανίας περιλαμβάνουν συγκέντρωση περίπου εκατό τύπων ορυκτών, η αξία των οποίων εκτιμάται στα 7,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η Ουκρανία φιλοξενεί σημαντικά αποθέματα μη σιδηρούχων μετάλλων και σπάνιων γαιών, συμπεριλαμβανομένων κοιτασμάτων βηρυλλίου, ζιρκονίου, ταντάλιο και ένα σύμπλεγμα φωσφορικών σπάνιων γαιών και ορυκτών σπάνιων μετάλλων. Απαντήθηκε ίσως, πάντα με σχετική υποκειμενικότητα και “μεροληψία”, η γενεσιουργός αιτία (σ.σ. ή στη χειρότερη περίπτωση εκ των κυρίαρχων αιτιών) του “ατυχήματος” της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία: κυρίως είναι η πλούσια σε πλουτοπαραγωγικές πηγές περιοχή του Ντόμπας, η αποκαλούμενη «Ουκρανική περιοχή Ρουρ» (κατά το πρότυπο της γνωστής κοιλάδας της Γερμανίας που απασχόλησε την επαύριον του Β’ ΠΠ).

Απομένει να απαντηθούν τα άλλα δύο ερωτήματα: Πότε περίπου πήρε την απόφαση για την εισβολή και συνεπώς και πόσο καιρό το σχεδίαζε ο Πούτιν. Για να απαντηθούν αυτά τα δύο ερωτήματα θα πρέπει να γυρίσουμε πίσω στον Ιούλιο του 2021 και πιο συγκεκριμένα στις 13 Ιουλίου 2021. Τι συνέβη όμως στις 13 Ιουλίου 2021 το οποίο να σχετίζεται ίσως με όλα τα παραπάνω; Υπεγράφη στρατηγική συμφωνία (MoU: Memorandum of Understanding) μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουκρανίας για την αξιοποίηση των τεράστιων ορυκτών πόρων της Ουκρανίας. Το ενδιαφέρον είναι ότι στην επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται η σημασία της συγκεκριμένης συμφωνίας για την επίτευξη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και εμπλέκεται έμμεσα και ο ευρωπαϊκός συνεταιρισμός κρίσιμων πρώτων υλών.

Επιθυμώ να υπενθυμίσω, ότι τη δημιουργία του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού συνεταιρισμού κρίσιμων ορυκτών είχε προτείνει ο γράφων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2019. Προσωπική, εντελώς υποκειμενική και “μεροληπτική” εκτίμηση του γράφοντα είναι ότι ο Πούτιν έλαβε την απόφαση εισβολής στις 13 Ιουλίου 2021. Πριν από εφτά (7) μήνες. Τόσο καιρό τη σχεδίαζε; Η συγκεκριμένη συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας-ΕΕ ίσως ερέθισε τα ανακλαστικά του Πούτιν και ΟΧΙ η προστασία δήθεν των ρωσώφωνων της περιοχής του Ντόμπας; Η συμμετοχή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί δευτερεύουσα αιτία («η ουρά», καθώς αυτή θα αποτελούσε παράγοντα ΝΑΤΟϊκής προστασίας-ομπρέλας των συγκεκριμένων πλούσιων σε πλουτοπαραγωγικές πηγές περιοχών). Οι γραφειοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μη συνηθισμένοι στα θέματα Εθνικής Ασφάλειας καθώς βλέπουν τον κόσμο μόνο με οικονομικά-εμπορικά μυωπικά “γυαλιά”, σε μια “λογιστικού τύπου” προσέγγιση, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες, ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ επί εφτά μήνες να διαβλέψουν τις εξελίξεις;

Εν κατακλείδι, ας επαναληφθεί ότι όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν παρά υποκειμενικές εκτιμήσεις για τη διαπίστωση ότι ίσως βρισκόμαστε ενώπιον του πρώτου πολέμου στην Ευρώπη, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος είναι πόλεμος για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές (resource war). Ένας resource war ο οποίος ίσως σχετίζεται εμμέσως ΚΑΙ με την περίφημη Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία; Μήπως οι Ευρωπαίοι γραφειοκράτες οφείλουν αρκετές εξηγήσεις στους Ευρωπαίους πολίτες;

Δρ. ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ

28 comments :

  1. Anonymous15/4/22 18:09

    ΚΟΥΡΗΤΗ, Ο ΣΟΙΓΚΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΥΠΕΣΤΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΡΣΒΟΛΗ;

    ΣΤΕΝΤΩΡ

    ReplyDelete
    Replies
    1. ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ. ΔΕΝ ΕΧΩ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ, ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΚΤΑΙΝΟΜΕΝΑ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ (ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ) ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ.

      Delete
    2. Anonymous16/4/22 16:34

      https://www.onalert.gr/kosmos/sergkei-soigkoy-o-rosos-ypam-ypesti-kardiaki-prosvoli-apo-mi-fysika-aitia/458171/

      ΣΤΕΝΤΩΡ

      Delete
  2. Anonymous17/4/22 11:13

    https://slpress.gr/diethni/pos-vythistike-to-quot-moskva-quot-eiche-pyrayloys-quot-p-1000-vulcan-quot-me-pyrinikes-kefales/

    ReplyDelete
  3. Anonymous19/4/22 14:52

    ΜΠΟΡΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΟΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΥΚΡΑΝΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΟΥΣΤΑ!

    IsR Prepotency,

    ΒΡΗΚΑ ΑΜΑΖΟΝΕΣ ΜΕ ΥΨΗΛΟ ΗΘΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΦΙΛΟΡΩΣΙΚΩΝ ΜΜΕ, ΣΤΟΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΕ MAKE UP, ΒΑΦΕΣ ΜΑΛΛΙΩΝ, ΟΖΑ ΝΥΧΙΩΝ, ΒΛΕΦΑΡΙΔΕΣ, ΚΤΛΠ.
    ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΜΑΧΗΤΙΚΗ" ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΗ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ ΚΟΥΚΛΕΣ:

    "Ο πόλεμος είναι προ των πυλών, αλλά οι Ουκρανές στο στρατό έχουν άλλο πρόβλημα!"
    https://www.makeleio.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1/%ce%9f-%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%b5%ce%bc%ce%bf%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%80%cf%81%ce%bf-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%80%cf%85%ce%bb%cf%8e%ce%bd-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%ac-%ce%bf%ce%b9-%ce%9f/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous20/4/22 13:32

      IsR Prepotency

      Βρήκα άλλη μία ΑΜΑΖΟΝΑ με την πολιτικοιδεολογική ταυτότητά της:

      https://www.el.gr/war/russia/oykranoi-nazi-thanatos-stoys-orthodox/

      Συνεργάζεστε;

      Delete
    2. Anonymous21/4/22 16:40

      IsR,
      ΟΙ ΑΜΑΖΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΠΟΥ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΕ ME ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΟΥΣΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟΝΑΖΙ, Η' ΔΟΥΛΕΟΥΝ ΓΙ' ΑΥΤΟΥΣ:

      https://www.makeleio.gr/%ce%b5%ce%be%cf%89%cf%86%cf%85%ce%bb%ce%bb%ce%bf/%ce%a4%ce%9f-%ce%91%ce%a5%ce%93%ce%9f-%ce%a4%ce%9f%ce%a5-%ce%a6%ce%99%ce%94%ce%99%ce%9f%ce%a5-%ce%a3%ce%a4%ce%9f%ce%9d-%ce%9a%ce%9f%ce%a1%ce%a6%ce%9f-%ce%a4%ce%9f%ce%a5-%ce%9c%ce%97%ce%a4%ce%a3/

      ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΑΜΑΖΟΝΕΣ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΜΕ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΚΙΓΙΑΖ!

      Delete
    3. Anonymous22/4/22 21:47

      Ρωτησε τες. Εμενα που με ρωτας σου απανταω, δε σας φοβηθηκα ποτε. Και καταβαλλω μεγαλη προσπαθεια για να μην επαναλαβω τα λογια σου. Τα θυμασαι, γερασμενο εθνοπαλικαρο; Θυμασαι τι μου προσαπτετε ολοι σας εδω και χρονια στο πατριαρχικο σας παραληρημα; θυμασαι πως σχολιαζατε τις προκηρυξεις μου; Σιγουρα τα θυμασαι. Για να με βλεπεις παντου και να εχω συνεχεια την "τιμητικη" μου στο μισοκλειστο καφενειο σας, μαλλον το ζηταει ο οργανισμος σας. Σας βολευει να με φανταζεστε ετσι, αλλα δεν εχετε ιδεα ποση απο-φασιστικοτητα με διακρινει. Μην παριστανεις οτι δεν καταλαβαινεις. Η συγχυση ειναι για τους ανιδεολογητους. Οχι για μας και οχι μετα απο τοσα χρονια μελετης του αντιπαλου. Οι ερωτησεις σου ειναι αστειες, βγαλμενες απο τα φοιτητικα χρονια οπου ζειτε ακομα καποιοι απο εσας, νοσταλγωντας τα χαμενα νιατα σας στο αμφιθεατρο. Δεν ειμαστε πια 20 χρονων, τα χρονια περασαν μαζι με τις αυταπατες και εμεινε μονο η ουσια. Μην απορεις λοιπον που διαφωνουμε σε ολα, ακομα και στον τροπο γραφης. Ιδεες συγκρουονται, αλλα ουτε οι ιδεες σας αξιζουν ουτε εσεις. Και ξερεις πολυ καλα ποιο ειναι το διακυβευμα. Η μαχη ειναι βαθυτερη και το ξερεις. Κανενας δεν χρησιμοποιει κανεναν. Οσοι αγωνιζομαστε, ξερουμε πολυ καλα τι θελουμε. Και εμεις και εσεις. Αν το '96 σε καλουσαν να πολεμησεις, δε θα σε ενδιεφερε αν σε χρησιμοποιουν, θα αγωνιζοσουν μεχρι θανατου για τους δικους σου λογους. Η πατριαρχικη κολαση που ονειρευεστε δεν ειναι για μενα και τις συλλογικοτητες που συντασσομαστε εναντιον σας. Μην ανησυχεις ομως, εχω μαθει πολλα παρακολουθωντας σας. Τα εχω κανει πολλες φορες ολα σμπαραλια εξαιτιας σας. Μεχρι και στον υπνο μου σας βλεπω και σας ονειρευομαι να κειτεστε νεκροι. Συντομα θα βρεθουμε και απο κοντα, ειναι απλως θεμα χρονου. Πλεον και οι δυο ομαδες στο πεδιο της μαχης ειναι ξεκαθαρες παντου. Οι συνεργασιες ειναι πιο πολυπλοκες και πιο υπογειες απο οσο εσυ φανταζεσαι. Μηπως ξεχασες τι γραφατε; Αν σας υποστηριξουν αυτοι που υποτιματε ως γενετικα κατωτερους, θα τους διωξετε; Εσεις οι ιδιοι λεγατε οτι αυτο που μετραει στον αγωνα σας ειναι ποσοι εχουν την ιδια εθνικη συνειδηση με εσας, ασχετα με το ποσοστο γενετικης καθαροτητας. Το αποτελεσμα μετραει και το ξερεις. Και δεν υπαρχει διεξοδος απο αυτο που ερχεται, ουτε για σας ουτε για μας. Μονο το συνθημα λειπει πριν την σφαγη. Τα παιδαρελια του αγηματαρχη με φανταζονται με μολοτοφ, αλλα δεν εχουν ιδεα τι οπλισμο εχω στα χερια μου. Η πηγη του μισους που νιωθω ειστε εσεις. Καμια ουσια δεν συγκρινεται με αυτα που γραφετε, τα λογια σας με πυροδοτουν. Και παρα τις συνεχεις ηττες σας και την προελαση μας παντου, δεν αλλαζετε μυαλο. Ειστε ανεπιδεκτοι μαθησεως και θα το πληρωσετε με την ιδια τη ζωη σας. Οσοι δεν εχετε ηδη σακατευτει απο το δηλητηριο που σας ποτισαμε. Υποτιμησατε τη δολιοτητα μας και υπερτιμησατε τις οργανωτικες σας δυνατοτητες. Τι καταφερε η ανυπαρκτη ομαδουλα σας, τι καταφερε ο Μπεχλης σας; Ο πολεμος ειναι ιδεολογικος και οι πλουτοπαραγωγικες πηγες ειναι απλως οπλα, αλλα εσεις ειστε στη λαθος πλευρα της ιστοριας. Δες προσεχτικα τι γινεται στο ουκρανικο πεδιο της μαχης, εγω το μελεταω καθημερινα και μαθαινω. Παρατηρησε το μενος τους, το ιδιο μενος νιωθω και εγω προς εσας. Και θα το νιωσεις στο πετσι σου, δε θα δειξω κανενα ελεος!


      IsR Prepotency

      Delete
    4. Anonymous23/4/22 17:30

      μας λειπει η παλια καλη μαστουρωμενη ισρ_ιμποτενσι με τα παρακρουσιακα παραληρηματα της που ολοι γνωρισαμε κ απολαυσαμε κ αγαπησαμε τα προηγουμενα χρονια... φαινεται οτι οι καταληψιες εχουν ξεμεινει απο ουσιες στη γιαφκα τους κ το ριξανε στην ουσια... πολυ φιλοσοφια αλλα καθολου ακτιον.. πολυ κλοκλο κ καθολου αβγο... ποτε θα γινει η πολυποθυτη επιθεση των τουρκαλαδων.. εχω βαρεθει να περιμενω στο δωμα με το οπλο... ας μας ενημερωσει, μιας κ εχει και ινσαιντ πληροφορηση απο την οβραικη πρεσβεια...

      μινγουαιλ... ο σκληρος καριολης ντοκτορ γουντ σε μιαμιση ωρα αποδομει ολο το ισλαμ των αλαχ_σνακ_μπαρ ..το συνιστω ανεπιφυλακτα, υπεργμτ βιντεο σκληρου σοδομισμου.. το καλυτερο απο ολα ειναι οτι παριστανει τον χριστιανο (προσεξτε τον κομπο στον λαιμο, οταν λεει οτι ειναι χριστιανος) για να αποδομισει το ισλαμ, ευνοωντας την Λευκη φυλη απο ολο αυτο το κρονιοαβρααμικο πετσοκομμα του κεφαλιου κ την αποβλακωση...

      https://www.youtube.com/watch?v=kA_vsTciAuw
      "Το βίντεο που τινάζει το Ισλάμ στον αέρα"
      https://www.youtube.com/watch?v=v4NtH4CNL_k&list=PLESmFyDtsex9IJ5Oo2lv5yipnNk2B2pwp&index=6

      μπονους τρακ... παλια καλα βιντεακια με το ξεβρακωμα του γιαχβισμου.. κ με νεες συγκλονιστικες αποκαλυψεις.. αφου ολο το ευαγγελιο ειναι κοπιαρισμενο απο την Οδυσσεια, αλλα αυτο μεχρι τον 20ο αιωνα δεν το ειχε προσεξει κανενας!!! αυτη ειναι η υπερτατη αποδειξη οτι η σκτανιστες δεν θελουν να αποδομισουν τον χριστιανισμο, γιατι κατα βαθος χωρις αυτον δεν μπορουν να υπαρξουν...

      https://preview.redd.it/pdgc44ui6vm31.jpg?width=640&crop=smart&auto=webp&s=a9950607b85b1fd158425e6f0354b3a346e57899
      https://pbs.twimg.com/media/DTwiZs-WsAU3SBJ.jpg:large
      https://4.bp.blogspot.com/-3_3Nywal3Yg/WwgWjBfYf6I/AAAAAAAASJ8/yDU0dP8Rnrg8-68wijz2Vr380J3la9qgwCLcBGAs/s320/pp3.jpg
      https://greatlie.com/~greatlie/images/BIBLOS_LIXNARI_ALADIN.png
      https://greatlie.com/~greatlie/images/EBRAIOS_MESA_MAS.png
      https://i.postimg.cc/y1QL4hMM/GodLogic.png
      https://knowyourmeme.com/memes/advice-god/photos/page/4

      "Το χριστιανικό ευαγγέλιο και η Ομήρου Οδύσσεια"
      https://www.youtube.com/watch?v=kQPV_xP5Cgk

      "Η ιστορία του Ευαγγελίου - Ενα ελληνορωμαϊκό θεατρικό δράμα"
      https://www.youtube.com/watch?v=dqGVmd-WGjk

      "Noah's Ark (part 1 of 2)"
      https://www.youtube.com/watch?v=j_BzWUuZN5w

      "Christianity Debate"
      https://www.youtube.com/watch?v=bSLkQnCurgs
      https://www.youtube.com/user/NonStampCollector/videos

      "How To Create A Universe"
      https://www.youtube.com/watch?v=jEE2L2l3PAo

      Delete
    5. Anonymous24/4/22 23:57

      "Kissing Hank's Ass"
      https://www.youtube.com/watch?v=zaFZQBb2srM

      Delete
    6. Anonymous25/4/22 02:18

      ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟΚΟΠΕΛΙ ΜΑΣ!
      ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ IsR; ΠΩΣ ΑΙΣΘΑΝΕΣΑΙ ΣΗΜΕΡΑ; ΑΝΔΡΑΣ, ΓΥΝΑΙΚΑ, Η' ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ;
      ΜΑΣ ΕΛΕΙΨΕΣ!

      ΕΑΝ ΨΑΧΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΣ ΚΑΤΑ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ ΠΛΕΥΡΑ.
      ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΗΣΥΧΑ ΚΑΙ ΒΑΡΕΤΑ.

      KEEP IN TOUCH ΚΑΙ ΜΗ ΨΕΧΑΣΕΙΣ ΤΟ ΔΩΡΟΣΑΜΠΟΥΑΝ ΣΟΥ. ΘΑ ΤΟ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΣ!

      Delete
    7. Anonymous25/4/22 02:36

      ".... αλλα δεν εχουν ιδεα τι οπλισμο εχω στα χερια μου."

      Ναι, οταν ηταν φανταρος υπηρέτησε ως φροντιστής στοιχείου ZU23:
      "Προμήθευε τους χειριστές με καφέδες απο το ΚΨΜ και μαστούρα για να βαράν κατευθείαν κέντρο στο γάμο του Καραγκιόζη!"

      Μου φαίνεται οτι η εορταστική μαστούρα είχε bonus 90% καθαρή και σε βάρεσε και στα τελευταία λογικά σου!
      Άντε πάνε να δεις λίγο survivor και όταν ξεμαστουρώσεις, έλα να σου πούμε που βρίσκονται οι Νεοναζί σου και οι Αμαζόνες σου!

      Delete
    8. Anonymous25/4/22 11:36

      "Τα παιδαρελια του αγηματαρχη με φανταζονται με μολοτοφ, αλλα δεν εχουν ιδεα τι οπλισμο εχω στα χερια μου."

      ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ.
      ΕΛΑ ΤΩΡΑ, ΠΕΣ ΚΑΤΙ ΚΑΝΟΥΡΓΙΟ. ΑΥΤΑ ΤΑ ΞΕΡΟΥΜΕ.

      ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΚΟΚΟΡΕΤΣΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΑ, ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΚΑΙ ΒΡΩΜΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΕΡΕΣ ΠΟΡΔΕΣ!

      Delete
    9. Anonymous25/4/22 11:44

      "Οι συνεργασιες ειναι πιο πολυπλοκες και πιο υπογειες απο οσο εσυ φανταζεσαι."

      δηλαδή είσαι Νεοναζί!
      το φανταζόμαστε, ΚΡΥΠΤΟΦΑΣΙΣΤΑΚΟ!

      Delete
    10. Anonymous26/4/22 12:50

      "Παράδοση υπό όρους ζητά το Τάγμα Αζόφ: «Δεν εμπιστευόμαστε τον Β.Ζελένσκι – Αφήστε μας να πάμε στην Τουρκία»"
      https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/paradosi-ypo-orous-zita-to-tagma-azof-den-empisteyomaste-ton-v-zelenski-afiste-mas-na-pame-stin-tourkia/

      IsR Prepotency και εσυ για Τουρκία θα πας;
      Να σου κλείσουμε εισιτήρια;

      Delete
    11. Anonymous26/4/22 23:28

      Kαλημέρα Ισρ_Ιμποτενσι,
      Πωε νιώθεις σήμερα;
      Σοσιαλίστρια ή εθνικοσοσιαλίστρια;
      Διαδήλωση έκανες και σε ποια πλευρά ήσουνα;

      "Ιταλοί βρίζουν Ουκρανούς και τους λένε ΦΑΣΙΣΤΕΣ και ΝΑΖΙ"
      https://rumble.com/v12huhb-64658063.html

      Delete
    12. Anonymous28/4/22 01:51

      "3.000 Τούρκοι «Γκρίζοι Λύκοι» πολεμούν στην Ουκρανία υπό τις εντολές του Κιέβου"
      https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/3-000-gkrizoi-lykoi-polemoun-stin-oukrania-ypo-tis-entoles-tou-kievou/

      Delete
  4. Anonymous23/4/22 11:33

    https://hellasjournal.com/2022/04/parakmiaki-amichani-adinami-i-anatomia-tis-sinantisis-poutin-soigkou-fouskose-tis-fimes-gia-tin-igia-tous-video/

    ReplyDelete
  5. Anonymous23/4/22 17:55

    https://attikanea.info/%CE%B4%CF%85%CF%83%CF%84%CF%85%CF%87%CF%8E%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%89%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B5%CF%83-%CE%B1%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF-%CE%B1/

    ReplyDelete
  6. Anonymous1/5/22 13:18

    "Επικεφαλής Τάγματος Αζόφ: «Αξιότιμε πρόεδρε Ρ.Τ.Ερντογάν είμαι εγκλωβισμένος στο Azovstal – Να παρέμβετε»"
    https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/epikefalis-tagmatos-azof-aksiotime-proedre-r-t-erntogan-eimai-egklovismenos-sto-azovstal-na-paremvete/

    ΜΑΛΛΟΝ ΤΟΝ ΕΒΑΛΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΣΤΟ AZOVSTAL

    ReplyDelete
  7. Anonymous1/5/22 15:45

    IsR Prepotency
    ΑΜΑΖΟΝΕΣ ΕΝ' ΔΡΑΣΕΙ
    ΚΑΤΑ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ!

    "Ουκρανές τα έκαναν ΓΥΑΛΙΑ-ΚΑΡΦΙΑ σε γραφείο επιστράτευσης (vid)"
    https://www.el.gr/war/orgi-stin-oykrania-me-ta-tertipia-zele/

    "Enraged women staged a pogrom in the military enlistment office of Khust in Transcarpathia"
    https://rumble.com/v1326qz-enraged-women-staged-a-pogrom-in-the-military-enlistment-office-of-khust-in.html

    ReplyDelete
  8. Anonymous2/5/22 13:46

    "Το Ισραήλ κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για τις δηλώσεις του Σ.Λαβρόφ: Υπονόησε ότι ο Χίτλερ είχε εβραϊκές ρίζες"

    https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/to-israil-kalese-ton-roso-presveyti-gia-tis-diloseis-tou-s-lavrof-yponoise-oti-o-xitler-eixe-evraikes-rizes/

    ReplyDelete
  9. Anonymous2/5/22 18:49

    "«ΒΡΑΖΟΥΝ» στο Ισραήλ με τον Λαβρόφ επειδή είπε πως «όπως ο Ζελένσκι, έτσι και ο Χίτλερ ήταν ΕΒΡΑΪΚΗΣ καταγωγής»"

    "Θυμίζουμε πως στην ερώτηση του Ιταλού δημοσιογράφου Τζουζέπε Μπρίντιζι, «πώς είναι δυνατόν ο Ζελένσκι να κατηγορείται για ναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, από την στιγμή που είναι εβραϊκής καταγωγής», ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας απάντησε:

    «και ο Χίτλερ ήταν εβραϊκής καταγωγής. Και ο ίδιος ο εβραϊκός λαός, άλλωστε, λέει ότι οι μεγαλύτεροι αντισημιτιστές είναι, ακριβώς, οι ίδιοι οι εβραίοι»."

    https://www.el.gr/diethni/kosmos/vrazoyn-sto-israil-me-ton-lavrof-epe/

    ReplyDelete
  10. Anonymous3/5/22 11:42

    "The Hill: Μεγάλος νικητής της σύγκρουσης Ρωσίας-ΝΑΤΟ η Κίνα – «Παγιδευμένη» η Δύση – Κερδίζει ο Β.Πούτιν"
    https://www.pronews.gr/kosmos/the-hill-megalos-nikitis-tis-sygkrousis-rosias-nato-i-kina-pagideymeni-i-dysi-kerdizei-o-v-poutin/

    Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ QR CODES ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΑ LOCKDOWN, ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣΚΕΣ ΕΠΕΒΑΛΛΑΝ ΤΗΝ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ, ΥΠΑΚΟΗ, ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ!
    ΤΩΡΑ Ο ΡΩΣΟΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ Θ' ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΟΤΙ ΑΠΕΜΕΙΝΕ...

    ΣΧΕΤΙΚΑ

    (Anonymous 21/3/22 17:59)
    "Η Ευρώπη γι' ακόμη μία φορά γίνεται πεδίο καταστροφικής αντπαράθεσης μεταξύ λευκών και στην διαμάχη μεταξύ δύο, κερδισμένος είναι ο(ι) τρίτο(ι)ς."
    https://isxys.blogspot.com/2022/03/blog-post_40.html?showComment=1647878385168#c1839533051088970793

    INFOteller

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous4/5/22 08:58

      "Ρουμάνος ευρωβουλευτής: «Η ΕΕ γίνεται Κίνα – Θα μας ελέγχουν διαρκώς – Το πιστοποιητικό ήταν μόνο η αρχή…»"

      "«Ξεκάθαρα είμαστε μάρτυρες αυτή την στιγμή της ΚΙΝΕΖΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, γιατί βλέπουμε τι συμβαίνει στην Κίνα αυτή τη στιγμή με το “κοινωνικό πιστωτικό σκορ”, όπου η κυβέρνηση παρακολουθεί και επιτηρεί όλους τους ανθρώπους από την από την αρχή μέχρι το τέλος."

      https://www.pronews.gr/kosmos/eyropaiki-enosi/roumanos-eyrovouleytis-i-ee-ginetai-kina-tha-mas-elegxoun-diarkos-to-pistopoiitiko-itan-mono-i-arxi/

      Delete
    2. Anonymous4/5/22 09:21

      "Παρουσιάστηκε η νέα πρωτοβουλία της Κομισιόν για την δημιουργία Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας και όλοι πλέον φοβούνται ότι τα δεδομένα υγείας κάθε πολίτη ποιος ξέρει που μπορεί να καταλήξουν!
      Γιατί ήδη με τα ηλεκτρονικά μέσα και παρά τα όσα αναφέρουν οι κυβερνήσεις ότι τα προστατεύουν κάθε λίγο ακούμε για.. διαρροές δεδομένων και απλά μια συγγνώμη. "

      https://www.pronews.gr/kosmos/i-eyropaiki-enosi-ksekina-i-sygkentrosi-dedomenon-ton-politon-gia-tin-ygeia/

      ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΕΥΚΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΗΓΕΤΩΝ;
      Η ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ HACKER, ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ.

      ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΑΛΤΟΙ, ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΦΕΛΕΙΣ!

      Delete
  11. Anonymous7/5/22 20:06

    "Βαθιά ριζωμένος ο ναζισμός στην ουκρανική κοινωνία"
    https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/oukrania-mathainoun-sta-paidia-apo-mikri-ilikia-na-xairetoun-nazistika-vinteo/

    ΠΡΟΦΑΝΩΣ Η ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ, ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΣ ΚΑΠΟΙΟΥ ΑΛΛΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΟΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΗΤΤΑ.
    ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΛΛΟΤΡΙΩΝ ΕΘΝΩΝ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ.
    Η ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΜΙΣΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙ"ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ" ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΝΕΟΤΑΞΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ!

    ReplyDelete
  12. Anonymous18/5/22 00:25

    ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ.
    ΓΙΑΥΤΟ ΠΟΛΕΜΑΝΕ ΟΙ ΝΕΟΝΑΖΙ ΑΖΟΦΙΤΕΣ!

    "Ουκρανία: Οι ΛΟΑΤΚΙ χρειάζονται προστασία, λέει η επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα"
    "Με την ευκαιρία της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας και Αμφιφοβίας, η κ. Μιγιάτοβιτς εκφράζει την ανησυχία ότι υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα που χρειάζονται ορισμένα ΛΟΑΤΚΙ άτομα στην Ουκρανία, όπως ορμόνες για τρανς και αντιρετροϊκά φάρμακα."

    https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/oukrania-oi-loatki-xreiazontai-prostasia-leei-i-epitropos-gia-ta-anthropina-dikaiomata/

    ReplyDelete