03/09/2021

Ανάπτυξη-ρεκόρ σημείωσε το δεύτερο τρίμηνο του έτους η οικονομία της Τουρκίας...

...με το ΑΕΠ της να αυξάνεται κατά 21,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Μετά τη δημοσίευση των θετικών στοιχείων η λίρα εμφάνισε κέρδη της τάξεως του 0,3% έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα να αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Ιουνίου (8,29 λίρες ανά δολάριο).

Η οικονομική δραστηριότητα βελτιώθηκε ιδιαιτέρως προς το τέλος του δευτέρου τριμήνου, καθώς η κυβέρνηση χαλάρωσε τα περιοριστικά μέτρα που είχε επιβάλει για την ανάσχεση της πανδημίας. Ο δείκτης οικονομικού αισθήματος στη χώρα εκτοξεύθηκε τον Ιούνιο στις 97,8 μονάδες από τις 92,6 στις οποίες βρισκόταν μόλις τον Μάιο. Η τουρκική οικονομία των 729 δισ. δολαρίων αναμένεται να σημειώσει ανοδική πορεία σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες του G20. Όσον αφορά το γ΄ τρίμηνο του 2021, όλες οι ενδείξεις προμηνύουν τη διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάκαμψης, με τη βιομηχανική παραγωγή να βελτιώνεται για 13ο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας. Προβλέπει τώρα πως το τουρκικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 6% φέτος, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη μιλούσε για 5%. Αναθεωρεί, και την πρόβλεψή του για το 2022, εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ της Τουρκίας θα αυξηθεί κατά 3,6%, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση μιλούσε για 3,5%.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο Καν Αγιάν, οικονομολόγος της Aktifbank στην Κωνσταντινούπολη, τόνισε πως «αυτή τη στιγμή η οικονομική ανάπτυξη οφείλεται στη βιομηχανική παραγωγή που αυξάνεται εν μέσω ισχυρής εγχώριας και εξωτερικής ζήτησης, αλλά και στις εκτεταμένες πιστώσεις».

Τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα δικαιώνουν την πρόβλεψη του Τούρκου υπουργού Οικονομικών, Λουτφί Ελβάν, που δήλωσε τον Ιούνιο ότι η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας θα υπερβεί σε ετήσια βάση το 20% και θα φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειώσει από το 1999. Έχει προηγηθεί η ύφεση που γνώρισε το περασμένο έτος και ήταν η μεγαλύτερη από όλες τις χώρες του G20, όταν το δεύτερο τρίμηνο του 2020 συρρικνώθηκε κατά 10,4%.

Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός στη χώρα αγγίζει και πάλι το 19%, αν και εκτιμάται ότι στη διάρκεια του Αυγούστου υποχώρησε στο 18,75%. Μεταξύ παραγόντων της αγοράς επικρατεί, όμως, η πεποίθηση πως η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, μολονότι η ορθόδοξη νομισματική πολιτική υπαγορεύει την επιβολή περιοριστικής πολιτικής όταν σημειώνονται τέτοιες αυξήσεις τιμών.

ΑΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: https://isxys.blogspot.com/2021/08/64.html

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ: https://isxys.blogspot.com/search?

No comments :

Post a Comment