24/08/2021

Το «δώρο» του ΔΝΤ στην Τουρκία. Αποθέματα συναλλάγματος 6,4 δισ. δολαρίων

«Δωράκι» αρκετών δισεκατομμυρίων θα λάβει η Τουρκία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο θα διαθέσει στη γειτονική χώρα συναλλαγματικά αποθέματα, αξίας 6,4 δισ. δολαρίων. Η χορήγηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος SDR, ένα διεθνές πρόγραμμα παροχής αποθέματος συναλλάγματος, το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε δολάρια, ευρώ, γεν, βρετανική λίρα και γουάν. Τα συγκεκριμένα 6,4 δισ. δολάρια δεν θα προσμετρηθούν στην καθαρή αξία των διεθνών αποθεμάτων της Άγκυρας.

Μέσω του εν λόγω προγράμματος, η Τουρκία θα καταφέρει να πάρει μια σημαντική ανάσα, αυξάνοντας τα αποθέματά της και ενισχύοντας το νόμισμά της. Στόχος του ΔΝΤ είναι η ενίσχυση της νομισματικής σταθερότητας, η οποία εδώ και μήνες παραμένει έωλη, προκαλώντας σειρά προβλημάτων στη γειτονική χώρα.

Αυτή την στιγμή, τα συνολικά αποθέματα συναλλάγματος της Άγκυρας κυμαίνοντας σε 107,1 δισ. δολάρια, με την κεντρική τράπεζα να καταβάλλει προσπάθεια περαιτέρω αύξησής τους. Πρόσφατα, ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας ανταλλαγής συναλλάγματος, αξίας 2 δισ. δολαρίων, με την κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας. Τον Ιούνιο είχε υπογράψει παρόμοια συμφωνία και με την Κίνα (3,6 δισ. δολαρίων).

Πρόσβαση στο πρόγραμμα SDR έχουν όσες χώρες–μέλη του Ταμείου αντιμετωπίζουν παρόμοια με την Τουρκία προβλήματα.

https://www.moneyreview.gr/business-and-finance/international/44220/to-doro-toy-dnt-stin-toyrkia/

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: "Πρόσβαση στο πρόγραμμα SDR έχουν όσες χώρες–μέλη του Ταμείου αντιμετωπίζουν παρόμοια με την Τουρκία προβλήματα". ΔΛΔ Η ΕΞΗΣ ΜΙΑ ΧΩΡΑ... ΤΟΥΡΚΙΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΜΑΓΟΙ" ΤΟΥ ΔΝΤ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΒΕΒΑΙΑ Η ΤΩΡΙΝΗ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΙΚΗ ΚΟΜΠΙΝΑ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

No comments :

Post a Comment