14/07/2020

Λιβύη: Το κοινοβούλιο ενέκρινε ενδεχόμενη επέμβαση του στρατού της Αιγύπτου εναντίον των δυνάμεων της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας - Η Ιταλία θα ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της, βοηθώντας τον Σάρατζ

Το κοινοβούλιο κατέστησε σαφές πως θα έδινε την έγκρισή του "στις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις να επέμβουν για να προστατεύσουν τη λιβυκή και αιγυπτιακή εθνική ασφάλεια, εάν δουν άμεση απειλή για την ασφάλεια των δύο χωρών μας. Καλούμε να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες των δύο αδελφών χωρών, της Λιβύης και της Αιγύπτου, για να εξασφαλιστεί η ήττα της δύναμης εισβολής και κατοχής (σ.σ. της Τουρκίας) και να προασπιστεί η κοινή μας εθνική ασφάλεια», Οι κίνδυνοι που εγείρει η τουρκική κατοχή αποτελούν άμεση απειλή για τη χώρας μας και για τις γειτονικές χώρες, πάνω απ’ όλα για την Αίγυπτο".

Το λιβυκό κοινοβούλιο αντέδρασε με αυτή του την τοποθέτηση στην ομιλία που είχε κάνει ο πρόεδρος της Αιγύπτου, ο Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, την 20ή Ιουνίου. Στην ομιλία εκείνη, ο Σίσι είχε απειλήσει ότι θα διέτασσε άμεση στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη εάν οι δυνάμεις της ΚΕΕ προέλαυναν στη Σύρτη. Οι δυνάμεις της ΚΕΕ σημείωσαν από τις αρχές Ιουνίου αλλεπάλληλες νίκες στα πεδία των μαχών στη δυτική Λιβύη, γεγονός που θεωρείται αποτέλεσμα της άμεσης εμπλοκής της Τουρκίας στη σύρραξη.

Το κοινοβούλιο, το οποίο εξελέγη το 2014, είναι διχασμένο όπως και η χώρα, πάντως η ηγεσία και η πλειοψηφία του έχει ταχθεί υπέρ του Χάφταρ. Εκτός αυτών που το μποϊκοτάρουν, περίπου 40 μέλη του που εναντιώνονται στον Χάφταρ προτίμησαν να μεταφερθούν στην Τρίπολη, όπου εξέλεξαν δικό τους πρόεδρο του σώματος.

ΑΜΠΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουΐτζι Ντι Μάιο υπαινίχθηκε ότι η χώρα του «επιδιώκει να ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στη Λιβύη, επισημαίνοντας ότι ο ιταλικός στρατός βρίσκεται ήδη στη Λιβύη, μέσω του νοσοκομείου που διατηρεί στη Μισράτα. Πρόσθεσε ότι η παρουσία των Ιταλών στρατιωτών που εργάζονται για την εκκαθάριση των ναρκών στη Λιβύη, είναι ένα βήμα για την ενίσχυση της παρουσίας του ιταλικού στρατού. Ο Ντι Μάιο σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Il Foglio» δήλωσε ότι η Ιταλία έχει μεγάλα συμφέροντα στη Λιβύη τονίζοντας την παρουσία της πετρελαϊκής εταιρείας Eni που ενισχύουν τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της Ιταλίας και ως εκ τούτου «πρέπει να υπερασπιστούμε με τα δόντια», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας είπε επίσης ότι η συνεχιζόμενη εργασία της πρεσβείας τους από το εσωτερικό της Τρίπολης αποτελεί σαφή απόδειξη της υποστήριξης της Ρώμης στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Τρίπολης. Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Λιβύη, δήλωσε ότι η Ιταλία δεσμεύεται να προωθήσει την επιστροφή των αντιμαχόμενων μερών στις διαπραγματεύσεις και να επιτύχει μια μόνιμη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

The Hellenic Information Team

Η Βρετανική Πρεσβεία στη Λιβύη καταδίκασε σήμερα, τη Δευτέρα, το κλείσιμο των εξαγωγών πετρελαίου. Αυτό προκαλεί μεγάλη και διαρκή ζημιά στην οικονομία της Λιβύης, όπως σημειώνει η «Ηχώ της Λιβύης». Σε ανάρτησή της στη σελίδα της στο Twitter η πρεσβεία ανέφερε: «Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου πρέπει να επιτρέπεται να λειτουργεί χωρίς εμπόδια, προς όφελος όλων των Λίβυων. Όλες οι εξωτερικές παρεμβάσεις πρέπει να τερματιστούν». 

Η Βρετανία χαιρέτισε την ανακοίνωση της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου για την επανέναρξη των δραστηριοτήτων της στον τομέα του πετρελαίου. Μετά το κλείσιμο, της κόστισε υλικές ζημιές άνω των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ζημιές στις υποδομές της. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του αραβικού Εθνικού Στρατού της Λιβύης, στρατηγός Αχμέτ αλ Μισμάρι, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο το απόγευμα ότι θα ανοίξει τα λιμάνια πετρελαίου υπό όρους, τόσο με τη συναίνεση των περιοχών της Λιβύης όσο και με διεθνείς εγγυήσεις. Ο αλ Μισμάρι επεσήμανε ότι η διαδικασία ανοίγματος περιορίζεται στη μεταφορά μιας ποσότητας του αποθηκευμένου πετρελαίου, που έχει συμβληθεί πριν από κλείσιμο, για να μην επηρεάζονται οι εγκαταστάσεις από τη χρονική διάρκεια αποθήκευσης. Τα λιμάνια και οι αντλίες πρέπει να συνεχίσουν να είναι κλειστά «έως ότου εφαρμοστούν οι εντολές του λαού της Λιβύης», σύμφωνα με την ομιλία του.

The Hellenic Information Team
ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΟΝ ΣΑΡΑΤΖ, ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΟΝ ΣΑΡΑΤΖ. ΑΡΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΕΠΙ ΤΟΥΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ. ΑΦΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΒΟΗΘΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΑΡΑΤΖ ΤΟΤΕ ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΕ "ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ" ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ; ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΒΟΗΘΟΥΜΕ ΚΡΥΦΙΩΣ ΤΟΝ ΣΑΡΑΤΖ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΑΣ... 

No comments :

Post a Comment