29/04/2020

ΕΕ: Νέα διαδικασία κατά της Πολωνίας για την ανεξαρτησία των δικαστών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε νέα διαδικασία για παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου κατά της Βαρσοβίας σχετικά με τον νόμο που επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων στους δικαστές που επικρίνουν τις μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος.  Η Κομισιόν θεωρεί ότι ο νόμος αυτός, ο οποίος ετέθη σε ισχύ τον Φεβρουάριο, πλήττει την ανεξαρτησία των Πολωνών δικαστών και δεν συνάδει με την αρχή της υπεροχής του ευρωπαϊκού δικαίου».

Η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε προσφυγή της Επιτροπής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά της Βαρσοβίας και να καταλήξει σε επιβολή κυρώσεων κατά της Πολωνίας. Πρόκειται για την τέταρτη διαδικασία που ενεργοποιεί η Κομισιόν κατά των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαίου και Δικαιοσύνης (PiS) που αντιβαίνουν στο ευρωπαϊκό δίκαιο και πλήττουν το κράτος δικαίου στην Πολωνία.  Η Βαρσοβία έχει στην διάθεσή της δύο μήνες για να εξηγήσει την θέση της.

Άλλες τρεις διαδικασίες για παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου και των κανόνων του κράτους δικαίου έχουν ξεκινήσει από το 2017 κατά της Πολωνίας.

  • Οι δύο πρώτες αφορούσαν τους όρους συνταξιοδότησης των δικαστών των τακτικών δικαστηρίων και του Ανωτάτου Δικαστηρίου και κατέληξαν σε καταδικαστικές σε βάρος της Βαρσοβίας αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Η κυβέρνηση της Πολωνίας αναγκάστηκε να υποχωρήσει ως προς τις μεταρρυθμίσεις αυτές.
  • Με την τρίτη, που βρίσκεται εν εξελίξει, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί την πολωνική κυβέρνηση ότι υπονομεύει τη δημοκρατία ενισχύοντας τον κρατικό έλεγχο επί του δικαστικού συστήματος, της λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης και της κοινωνίας των πολιτών.  Γερμανικό δικαστήριο αρνήθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου να εκδώσει ύποπτο προς τις πολωνικές αρχές προβάλλοντας τον κίνδυνο ότι δεν θα τύχει δίκαιης δίκης εξαιτίας της δικαστικής μεταρρύθμισης στην Πολωνία.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment