Παρ’ ότι ζούμε όλοι μέσα σε ένα περιβάλλον τρόμου τις τελευταίες μέρες με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού, και βεβαίως υποχρεούμαστε να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των γιατρών για τον περιορισμό (κατά το δυνατόν) της μετάδοσης του ιού, εντούτοις ανακύπτουν κάποια λογικά ερωτήματα.
Κάθε χρόνο πεθαίνουν στην Ελλάδα από όλες τις αιτίες περίπου 100.000 άνθρωποι. Από αυτούς, περίπου 100-120 πεθαίνουν από την κοινή εποχική γρίπη για την οποία υποτίθεται ότι υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι πρόληψης (εμβολιασμός κ.λπ). Μέχρι τώρα ο κορωνοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε 4 συνανθρώπους μας στην Ελλάδα, και τα μέτρα που έχει λάβει το κράτος για να περιοριστούν τα νέα κρούσματα και οι θάνατοι είναι άνευ προηγουμένου. Πολλοί από εμάς δεν θα πιστεύαμε ποτέ ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν τέτοιου είδους μέτρα στην πραγματική ζωή, και ότι θα τα βλέπαμε μόνο σε κινηματογραφικές ταινίες. Αυτό που κάνει μάλιστα ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι λαμβάνονται τόσο αυστηρά μέτρα τα οποία σε συνδυασμό με τη χρονική διάρκεια που εκτιμάται ότι θα έχει η πανδημία, θα έχουν ως αποτέλεσμα καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για τις ζωές πολλών συνανθρώπων μας.
Σε κάποιες χώρες της Δυτικής Ευρώπης όπως στην Ολλανδία στη Βρετανία και στη Σουηδία θεωρούν ΣΙΓΟΥΡΟ ότι θα κολλήσει τον κορωνοϊό το 50-70% του πληθυσμού όσα μέτρα κι αν ληφθούν, και μάλιστα δεν το θεωρούν αυτό ως συμφορά αλλά ως τη μόνη ενδεδειγμένη λύση ώστε να αναπτυχθεί η λεγόμενη «ανοσία αγέλης» να μην μπορεί δηλαδή ο κορωνοϊός να βλάψει άλλα άτομα εφόσον θα έχει αναπτύξει ανοσία ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Πρόκειται ουσιαστικά για μία εναλλακτική θεώρηση της αντιμετώπισης του κορωνοϊού η οποία στοχεύει μόνο στην προστασία των πολύ ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (π.χ. ηλικιωμένων) και δεν υιοθετεί δραστικά μέτρα που πλήττουν τους πάντες και αποδιοργανώνουν πλήρως την καθημερινότητα όλων των πολιτών. Έχει άραγε νόημα να καταστρέψουμε μόνοι μας την οικονομία, τους μαθητές, τους φοιτητές, τις επιχειρήσεις, τον τουρισμό και έναν σωρό άλλες ομάδες πληθυσμού και κλάδους όταν είναι πρακτικά αδύνατον να περιορίσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων και των θυμάτων;
Συχνά ακούμε συμπατριώτες μας να διερωτώνται «τι έγινε και ξέφυγε από τους Ιταλούς ο έλεγχος;». Πώς είναι δυνατόν να έχει φτάσει ήδη η Ιταλία το 60% των νεκρών που είχε η Κίνα από τον κορωνοϊό, όταν η τελευταία έχει 24 φορές περισσότερο πληθυσμό; Έτυχε χθες να μιλήσω με Ελληνίδα γιατρό η οποία ζει τα τελευταία 25 χρόνια στην Ιταλία, είναι παντρεμένη με Ιταλό γιατρό και συμμετέχει στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Ουσιαστικά δεν έφταιξαν μόνο τα λάθη της ιταλικής κυβέρνησης που ξέφυγε η κατάσταση (και περισσότερο, κατά τη γνώμη της, το λάθος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να μην λάβει ΑΜΕΣΩΣ μέτρα απομόνωσης της Κίνας από τον Ιανουάριο), αλλά και η ηλιθιότητα των εκφραστών της «πολιτικής ορθότητας». Πριν εμφανιστούν τα πρώτα κρούσματα στην Ιταλία, όταν όλοι παρακολουθούσαμε να συμβαίνουν τραγικά πράγματα στη Βουχάν της Κίνας, στην Ιταλία κυριάρχησε το σύνθημα «αγκαλιάστε έναν Κινέζο» για να μην παρατηρηθούν δήθεν φαινόμενα ρατσισμού και αποκλεισμού της κινεζικής κοινότητας που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη χώρα. Μάλιστα, στη Λομβαρδία ακόμη και οι πολιτικές συναθροίσεις των κομμάτων κανονίζονταν να γίνουν σε κινεζικά εστιατόρια και χώρους δεξιώσεων για να τονωθούν οικονομικά οι Κινέζοι επιχειρηματίες! Μετά βέβαια, όταν άρχισαν να πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα κορωνοϊού στη Λομβαρδία, το σύνθημα άλλαξε σε «κρατήστε 2 μέτρα απόσταση από τους άλλους» και τώρα που η χώρα βιώνει κανονικό πόλεμο έγινε «μένουμε στο σπίτι» – αλλά είναι πολύ αργά για χιλιάδες Ιταλούς που πλήρωσαν τη βλακεία της «πολιτικής ορθότητας» με τη ζωή τους.
Δεν ξέρω πόσοι πρόσεξαν ότι ενώ στην Ιταλία οι θάνατοι από τον κορωνοϊό ξεπερνούν το 7% (υπερδιπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου) στη Γερμανία δεν είναι ούτε 0,3%! Πού οφείλεται άραγε αυτό, αφού και η Γερμανία θεωρείται εξίσου «γερασμένο» κράτος με την Ιταλία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Η απάντηση είναι πως το γερμανικό σύστημα υγείας έχει ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΕΣ κλίνες από το ιταλικό, και γι’ αυτό μπορεί να αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά τα βαριά περιστατικά της μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Το ίδιο είναι το μυστικό για το μικρό ποσοστό θανάτων στη Νότια Κορέα και στην Ιαπωνία. Οι περικοπές στον τομέα της Υγείας που ξεκίνησαν στην Ιταλία από την εποχή του Μάριο Μόντι διέλυσαν το ιταλικό σύστημα Υγείας το οποίο τώρα, δεχόμενο την τρομακτική έκτακτη πίεση από την πανδημία του κορωνοϊού, απλώς κατέρρευσε. Στην Ιταλία πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν πια αβοήθητοι στα σπίτια τους επειδή δεν υπάρχουν κρεβάτια στις ΜΕΘ για να νοσηλευτούν, ενώ στη Γερμανία δεν υπάρχει ακόμη τέτοιο πρόβλημα. Επί 10 χρόνια σχεδόν η Γερμανία επέβαλε αυστηρότατα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας στα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου, απαίτησε να πέσει τσεκούρι στις κρατικές δαπάνες ακόμη και στον τομέα της υγείας, ενώ την ίδια στιγμή η ίδια όχι μόνο δεν έκανε περικοπές στις δημόσιες δαπάνες της αλλά και απογύμνωνε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες από το πολύτιμο επιστημονικό δυναμικό τους το οποίο καρπωνόταν η ίδια χωρίς να έχει επενδύσει ούτε ένα ευρώ για την εκπαίδευσή του. Γι’ αυτό σήμερα βλέπουμε η Γερμανία να σώζει με μεγάλη επιτυχία τους πολίτες της και η Ιταλία να έχει βυθιστεί στο χάος. Αν αυτό δεν αποτελεί απόλυτη ανηθικότητα από γερμανικής πλευράς και εξευτελισμό κάθε έννοιας ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, τότε δεν ξέρω τι είναι…
Μετά τη λήξη αυτής της πανδημίας, όποτε κι αν γίνει αυτή, η εικόνα της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης δεν θα είναι πια η ίδια με εκείνη που ξέραμε μέχρι πέρυσι. Η ιδέα ότι το παν είναι η δημοσιονομική σταθερότητα και ο περιορισμός των ελλειμμάτων, οδεύει ολοταχώς προς τον κάλαθο των αχρήστων, αφού η ίδια η ζωή δείχνει ότι τα κράτη πρέπει να παραμένουν ανά πάσα στιγμή ισχυρά και ικανά να αντιμετωπίζουν ακόμη και μη αναμενόμενες απειλές μεγάλης κλίμακας, όπως μια πανδημία. Μην γελιόμαστε ότι τα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα διαρκέσουν μόνο 1-2 εβδομάδες ή έναν μήνα το πολύ. Η πανδημία μόλις τώρα αρχίζει να φουντώνει στη χώρα μας και η κορύφωσή της, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αναμένεται να συμβεί περί το Πάσχα. Ήδη στη χώρα μας νοσούν κατ’ εκτίμηση 3-5.000 άτομα που ΔΕΝ το γνωρίζουν, και αυτά αναμένεται να κολλήσουν τετραπλάσιους ανθρώπους και το φαινόμενο ντόμινο να εξελιχθεί με γεωμετρική πρόοδο. Εφόσον το ελληνικό κράτος αποφάσισε να ενεργήσει προληπτικά, είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟ να παίξει αυτό το παιγνίδι μέχρι τέλους. Επομένως τα μέτρα θα συνεχίσουν να γίνονται ακόμη πιο δρακόντεια (ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα) και δεν προβλέπεται να αρχίσουν να χαλαρώνουν πριν από το καλοκαίρι, στην καλύτερη περίπτωση.
Η ελληνική οικονομία σχεδόν θα καταστραφεί τους επόμενους 3 μήνες αφού θα παραλύσουν σχεδόν όλοι οι κλάδοι της. Δεν μιλάμε απλώς για ύφεση, μιλάμε για κατάρρευση χειρότερη από εκείνη του 2015, διότι τώρα, σε αντίθεση με τότε, έχουν σοβαρότατο πρόβλημα και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που παλαιότερα μας βοήθησαν να ξεπεράσουμε την κρίση της χρεοκοπίας. Ήδη σε λίγο καιρό θα αρχίσει η οικονομία μας να νιώθει τις συντριπτικές επιπτώσεις της δραματικής συρρίκνωσης του τουρισμού (απώλεια 18 δις ευρώ ετησίως) και της έλλειψης των εισαγόμενων πρώτων υλών για όλους τους κλάδους της βιομηχανίας. Επομένως η Ελλάδα επιβάλλεται να κηρύξει, έστω και μονομερώς, την απαλλαγή της από οποιαδήποτε δέσμευση έχει αναλάβει σχετικά με τα πλεονάσματα και τις υπόλοιπες μνημονιακές προβλέψεις, και να λάβει ΟΛΑ τα απαραίτητα μέτρα για να ανορθώσει την οικονομία της αλλά ΚΑΙ την εθνική της άμυνα, είτε τα εγκρίνει η Γερμανία είτε όχι. Πρέπει να μπει επιτέλους ένα τέλος στην ασφυκτική γερμανική εποπτεία και κηδεμονία. Παρατράβηξε το καλαμπούρι από το 2010 μέχρι σήμερα, και μας έχει φτάσει στο χείλος της εθνικής συμφοράς. Είναι πλέον θέμα εθνικής επιβίωσης το να ανακτήσουμε την εθνική μας αυτοτέλεια και αξιοπρέπεια.
Η «επιδρομή» του κορωνοϊού φαίνεται όμως να αποβαίνει και πάρα πολύ βολική για την κυβέρνηση Μητσοτάκη από κάποιες απόψεις.
Και βέβαια τίθεται και άλλο ένα ερώτημα από όσα έχουμε δει τις τελευταίες εβδομάδες. Εφόσον μετά την Καθαρή Δευτέρα μεγάλο μέρος των ΜΑΤ βρίσκεται στον Έβρο και συμμετέχει στην προσπάθεια αποτροπής εισόδου των λαθρομεταναστών από την Τουρκία, πού χάθηκαν οι αναρχικοί που επί τόσες δεκαετίες καίνε τα Εξάρχεια, το Πολυτεχνείο και τις άλλες πανεπιστημιακές σχολές;
Stirlitz
Κάθε χρόνο πεθαίνουν στην Ελλάδα από όλες τις αιτίες περίπου 100.000 άνθρωποι. Από αυτούς, περίπου 100-120 πεθαίνουν από την κοινή εποχική γρίπη για την οποία υποτίθεται ότι υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι πρόληψης (εμβολιασμός κ.λπ). Μέχρι τώρα ο κορωνοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε 4 συνανθρώπους μας στην Ελλάδα, και τα μέτρα που έχει λάβει το κράτος για να περιοριστούν τα νέα κρούσματα και οι θάνατοι είναι άνευ προηγουμένου. Πολλοί από εμάς δεν θα πιστεύαμε ποτέ ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν τέτοιου είδους μέτρα στην πραγματική ζωή, και ότι θα τα βλέπαμε μόνο σε κινηματογραφικές ταινίες. Αυτό που κάνει μάλιστα ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι λαμβάνονται τόσο αυστηρά μέτρα τα οποία σε συνδυασμό με τη χρονική διάρκεια που εκτιμάται ότι θα έχει η πανδημία, θα έχουν ως αποτέλεσμα καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για τις ζωές πολλών συνανθρώπων μας.
- Πόσους ελπίζουμε ότι θα γλιτώσουμε με αυτόν τον τρόπο από τον θάνατο, και δικαιολογείται η λήψη τόσο αυστηρών και δραστικών μέτρων;
- Μήπως πυροβολούμε σπουργίτια με κανόνια; Κάποιοι επιστήμονες διατείνονται πως όσα μέτρα και να ληφθούν, τελικά θα νοσήσει τουλάχιστον το 10% του ελληνικού πληθυσμού.
Σε κάποιες χώρες της Δυτικής Ευρώπης όπως στην Ολλανδία στη Βρετανία και στη Σουηδία θεωρούν ΣΙΓΟΥΡΟ ότι θα κολλήσει τον κορωνοϊό το 50-70% του πληθυσμού όσα μέτρα κι αν ληφθούν, και μάλιστα δεν το θεωρούν αυτό ως συμφορά αλλά ως τη μόνη ενδεδειγμένη λύση ώστε να αναπτυχθεί η λεγόμενη «ανοσία αγέλης» να μην μπορεί δηλαδή ο κορωνοϊός να βλάψει άλλα άτομα εφόσον θα έχει αναπτύξει ανοσία ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Πρόκειται ουσιαστικά για μία εναλλακτική θεώρηση της αντιμετώπισης του κορωνοϊού η οποία στοχεύει μόνο στην προστασία των πολύ ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (π.χ. ηλικιωμένων) και δεν υιοθετεί δραστικά μέτρα που πλήττουν τους πάντες και αποδιοργανώνουν πλήρως την καθημερινότητα όλων των πολιτών. Έχει άραγε νόημα να καταστρέψουμε μόνοι μας την οικονομία, τους μαθητές, τους φοιτητές, τις επιχειρήσεις, τον τουρισμό και έναν σωρό άλλες ομάδες πληθυσμού και κλάδους όταν είναι πρακτικά αδύνατον να περιορίσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων και των θυμάτων;
Συχνά ακούμε συμπατριώτες μας να διερωτώνται «τι έγινε και ξέφυγε από τους Ιταλούς ο έλεγχος;». Πώς είναι δυνατόν να έχει φτάσει ήδη η Ιταλία το 60% των νεκρών που είχε η Κίνα από τον κορωνοϊό, όταν η τελευταία έχει 24 φορές περισσότερο πληθυσμό; Έτυχε χθες να μιλήσω με Ελληνίδα γιατρό η οποία ζει τα τελευταία 25 χρόνια στην Ιταλία, είναι παντρεμένη με Ιταλό γιατρό και συμμετέχει στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Ουσιαστικά δεν έφταιξαν μόνο τα λάθη της ιταλικής κυβέρνησης που ξέφυγε η κατάσταση (και περισσότερο, κατά τη γνώμη της, το λάθος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να μην λάβει ΑΜΕΣΩΣ μέτρα απομόνωσης της Κίνας από τον Ιανουάριο), αλλά και η ηλιθιότητα των εκφραστών της «πολιτικής ορθότητας». Πριν εμφανιστούν τα πρώτα κρούσματα στην Ιταλία, όταν όλοι παρακολουθούσαμε να συμβαίνουν τραγικά πράγματα στη Βουχάν της Κίνας, στην Ιταλία κυριάρχησε το σύνθημα «αγκαλιάστε έναν Κινέζο» για να μην παρατηρηθούν δήθεν φαινόμενα ρατσισμού και αποκλεισμού της κινεζικής κοινότητας που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη χώρα. Μάλιστα, στη Λομβαρδία ακόμη και οι πολιτικές συναθροίσεις των κομμάτων κανονίζονταν να γίνουν σε κινεζικά εστιατόρια και χώρους δεξιώσεων για να τονωθούν οικονομικά οι Κινέζοι επιχειρηματίες! Μετά βέβαια, όταν άρχισαν να πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα κορωνοϊού στη Λομβαρδία, το σύνθημα άλλαξε σε «κρατήστε 2 μέτρα απόσταση από τους άλλους» και τώρα που η χώρα βιώνει κανονικό πόλεμο έγινε «μένουμε στο σπίτι» – αλλά είναι πολύ αργά για χιλιάδες Ιταλούς που πλήρωσαν τη βλακεία της «πολιτικής ορθότητας» με τη ζωή τους.
Δεν ξέρω πόσοι πρόσεξαν ότι ενώ στην Ιταλία οι θάνατοι από τον κορωνοϊό ξεπερνούν το 7% (υπερδιπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου) στη Γερμανία δεν είναι ούτε 0,3%! Πού οφείλεται άραγε αυτό, αφού και η Γερμανία θεωρείται εξίσου «γερασμένο» κράτος με την Ιταλία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Η απάντηση είναι πως το γερμανικό σύστημα υγείας έχει ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΕΣ κλίνες από το ιταλικό, και γι’ αυτό μπορεί να αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά τα βαριά περιστατικά της μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Το ίδιο είναι το μυστικό για το μικρό ποσοστό θανάτων στη Νότια Κορέα και στην Ιαπωνία. Οι περικοπές στον τομέα της Υγείας που ξεκίνησαν στην Ιταλία από την εποχή του Μάριο Μόντι διέλυσαν το ιταλικό σύστημα Υγείας το οποίο τώρα, δεχόμενο την τρομακτική έκτακτη πίεση από την πανδημία του κορωνοϊού, απλώς κατέρρευσε. Στην Ιταλία πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν πια αβοήθητοι στα σπίτια τους επειδή δεν υπάρχουν κρεβάτια στις ΜΕΘ για να νοσηλευτούν, ενώ στη Γερμανία δεν υπάρχει ακόμη τέτοιο πρόβλημα. Επί 10 χρόνια σχεδόν η Γερμανία επέβαλε αυστηρότατα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας στα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου, απαίτησε να πέσει τσεκούρι στις κρατικές δαπάνες ακόμη και στον τομέα της υγείας, ενώ την ίδια στιγμή η ίδια όχι μόνο δεν έκανε περικοπές στις δημόσιες δαπάνες της αλλά και απογύμνωνε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες από το πολύτιμο επιστημονικό δυναμικό τους το οποίο καρπωνόταν η ίδια χωρίς να έχει επενδύσει ούτε ένα ευρώ για την εκπαίδευσή του. Γι’ αυτό σήμερα βλέπουμε η Γερμανία να σώζει με μεγάλη επιτυχία τους πολίτες της και η Ιταλία να έχει βυθιστεί στο χάος. Αν αυτό δεν αποτελεί απόλυτη ανηθικότητα από γερμανικής πλευράς και εξευτελισμό κάθε έννοιας ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, τότε δεν ξέρω τι είναι…
Μετά τη λήξη αυτής της πανδημίας, όποτε κι αν γίνει αυτή, η εικόνα της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης δεν θα είναι πια η ίδια με εκείνη που ξέραμε μέχρι πέρυσι. Η ιδέα ότι το παν είναι η δημοσιονομική σταθερότητα και ο περιορισμός των ελλειμμάτων, οδεύει ολοταχώς προς τον κάλαθο των αχρήστων, αφού η ίδια η ζωή δείχνει ότι τα κράτη πρέπει να παραμένουν ανά πάσα στιγμή ισχυρά και ικανά να αντιμετωπίζουν ακόμη και μη αναμενόμενες απειλές μεγάλης κλίμακας, όπως μια πανδημία. Μην γελιόμαστε ότι τα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα διαρκέσουν μόνο 1-2 εβδομάδες ή έναν μήνα το πολύ. Η πανδημία μόλις τώρα αρχίζει να φουντώνει στη χώρα μας και η κορύφωσή της, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αναμένεται να συμβεί περί το Πάσχα. Ήδη στη χώρα μας νοσούν κατ’ εκτίμηση 3-5.000 άτομα που ΔΕΝ το γνωρίζουν, και αυτά αναμένεται να κολλήσουν τετραπλάσιους ανθρώπους και το φαινόμενο ντόμινο να εξελιχθεί με γεωμετρική πρόοδο. Εφόσον το ελληνικό κράτος αποφάσισε να ενεργήσει προληπτικά, είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟ να παίξει αυτό το παιγνίδι μέχρι τέλους. Επομένως τα μέτρα θα συνεχίσουν να γίνονται ακόμη πιο δρακόντεια (ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα) και δεν προβλέπεται να αρχίσουν να χαλαρώνουν πριν από το καλοκαίρι, στην καλύτερη περίπτωση.
Η ελληνική οικονομία σχεδόν θα καταστραφεί τους επόμενους 3 μήνες αφού θα παραλύσουν σχεδόν όλοι οι κλάδοι της. Δεν μιλάμε απλώς για ύφεση, μιλάμε για κατάρρευση χειρότερη από εκείνη του 2015, διότι τώρα, σε αντίθεση με τότε, έχουν σοβαρότατο πρόβλημα και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που παλαιότερα μας βοήθησαν να ξεπεράσουμε την κρίση της χρεοκοπίας. Ήδη σε λίγο καιρό θα αρχίσει η οικονομία μας να νιώθει τις συντριπτικές επιπτώσεις της δραματικής συρρίκνωσης του τουρισμού (απώλεια 18 δις ευρώ ετησίως) και της έλλειψης των εισαγόμενων πρώτων υλών για όλους τους κλάδους της βιομηχανίας. Επομένως η Ελλάδα επιβάλλεται να κηρύξει, έστω και μονομερώς, την απαλλαγή της από οποιαδήποτε δέσμευση έχει αναλάβει σχετικά με τα πλεονάσματα και τις υπόλοιπες μνημονιακές προβλέψεις, και να λάβει ΟΛΑ τα απαραίτητα μέτρα για να ανορθώσει την οικονομία της αλλά ΚΑΙ την εθνική της άμυνα, είτε τα εγκρίνει η Γερμανία είτε όχι. Πρέπει να μπει επιτέλους ένα τέλος στην ασφυκτική γερμανική εποπτεία και κηδεμονία. Παρατράβηξε το καλαμπούρι από το 2010 μέχρι σήμερα, και μας έχει φτάσει στο χείλος της εθνικής συμφοράς. Είναι πλέον θέμα εθνικής επιβίωσης το να ανακτήσουμε την εθνική μας αυτοτέλεια και αξιοπρέπεια.
Η «επιδρομή» του κορωνοϊού φαίνεται όμως να αποβαίνει και πάρα πολύ βολική για την κυβέρνηση Μητσοτάκη από κάποιες απόψεις.
- Πρώτον, μεταφέρθηκαν χθες 436 λαθρομετανάστες από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στη δυτική Μακεδονία χωρίς να ανοίξει ρουθούνι και χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση αφού όλος ο κόσμος είναι κλεισμένος στα σπίτια του και κατατρομοκρατημένος. Πολύ βολικό.
- Δεύτερον, θα περάσουν τώρα μέτρα όπως η απελευθέρωση του ωραρίου των supermarket και των φαρμακείων σε όλη τη χώρα και το άνοιγμά τους όλες τις Κυριακές χωρίς και πάλι να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση από οποιονδήποτε – και σιγά μην αρθούν αυτά τα μέτρα όταν θα τα έχει συνηθίσει ο κόσμος μετά από μερικούς μήνες. Και πάλι, πολύ βολικό.
- Τρίτον, η Εκκλησία εκτέθηκε ανεπανόρθωτα αφήνοντας διάφορους μητροπολίτες να κάνουν άστοχες και αχρείαστες δημόσιες δηλώσεις περί του κινδύνου η μη που συνεπάγεται η Θεία Κοινωνία σε μια ώρα που θα έπρεπε να είχαν τη στοιχειώδη ευφυΐα να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό και να μην έρθουν σε ευθεία σύγκρουση με την Ιατρική επιστήμη. Πολύ βολικό για την κυβέρνηση για να προωθήσει αργότερα το θέμα του διαχωρισμού κράτους-Εκκλησίας.
- Τέταρτον, η απαγόρευση συναθροίσεων αποκλείει δια ροπάλου οποιαδήποτε διαδήλωση ή άλλη κοινωνική αντίδραση σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ μέτρο επιχειρήσει να περάσει η κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες, διότι βέβαια δεν μπορεί να υπάρξει αντίσταση με τον καθένα από εμάς να είναι κλεισμένος στο σπίτι του. Πάρα πολύ βολικό κι αυτό.
- Πέμπτον, σε όσες περιπτώσεις το κράτος επιβάλει με δική του απόφαση το κλείσιμο υπηρεσιών, ΔΕΚΟ ή ιδιωτικών επιχειρήσεων, υποτίθεται ότι θα δίνει μόνο 500 ευρώ μηνιαίως σε κάθε εργαζόμενο και όχι βέβαια ολόκληρο τον μισθό του. Εξαιρετικά βολικό και οικονομικό.
- Έκτον, δημοσίευσε πριν λίγες μέρες ο Βαρουφάκης τους ηχογραφημένους διαλόγους από το περίφημο Eurogroup της Ρίγα και μέσα στην αναστάτωση του κορωνοϊού κυριολεκτικά δεν ασχολήθηκε κανείς, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά το παλιό αξίωμα που λέει ότι στην πολιτική το σωστό timing είναι το παν. Πάρα πολύ βολικό.
Και βέβαια τίθεται και άλλο ένα ερώτημα από όσα έχουμε δει τις τελευταίες εβδομάδες. Εφόσον μετά την Καθαρή Δευτέρα μεγάλο μέρος των ΜΑΤ βρίσκεται στον Έβρο και συμμετέχει στην προσπάθεια αποτροπής εισόδου των λαθρομεταναστών από την Τουρκία, πού χάθηκαν οι αναρχικοί που επί τόσες δεκαετίες καίνε τα Εξάρχεια, το Πολυτεχνείο και τις άλλες πανεπιστημιακές σχολές;
- Πού εξαφανίστηκαν οι δήθεν αντιεξουσιαστές τώρα που οι αρχές δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να τους αντιμετωπίσουν;
- Γιατί δεν σημειώνονται καθόλου επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας τώρα που ουσιαστικά οι μπαχαλάκηδες θα μπορούσαν να δράσουν ανενόχλητοι;
- Έχασαν ξαφνικά όλοι αυτοί οι μαχητικότατοι νέοι κάθε διάθεση να αντιπαρατεθούν στην κρατική εξουσία;
- Κάθονται στο σπίτι με το αντισηπτικό παραμάσχαλα και τη μάσκα στο πρόσωπο τα μπουμπούκια που πυρπολούσαν κάθε τόσο την πρωτεύουσα, ή τρέχουν στο supermarket για όσπρια και μακαρόνια;
Stirlitz
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ:
ReplyDeleteΟι Τραγικές καταστάσεις στην Ιταλία στον καύσωνα του 1987
http://dia-kosmos.blogspot.com/2020/03/1987.html