16/03/2020

Οι δεσμοί του Τραμπ με τον Πούτιν και ο μεσάζων Ερντογάν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να απονείμει χάρη στον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν, ο οποίος έχει παραδεχτεί την ενοχή του για ψευδορκία στο FBI αναφορικά με τις σχέσεις που είχε με την Ρωσία και πριν από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Φλιν προσπάθησε να αποσύρει την ομολογία του τον Ιανουάριο, υποστηρίζοντας ότι οι εισαγγελείς παραβίασαν τα δικαιώματά του και τον παραπλάνησαν με τη συμφωνία παραδοχής της ενοχής του. “Εξετάζω σοβαρά την απονομή Πλήρους Απαλλαγής!”, έγραψε ο Τραμπ στο Twitter, επικαλούμενος αδιευκρίνιστη πηγή σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει απολέσει φακέλους σχετικά με τον Φλιν.

ΑΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

Λέγονται πολλά και ακούγονται περισσότερα στην Ουάσιγκτον… Είναι κάτι πολύ «βαθύ» και πιο επικίνδυνο, που αφορά τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο. Βεβαίως, δεν συμμερίζομαι τους ισχυρισμούς των Δημοκρατικών ότι ο κ. Τραμπ είναι εργαλείο του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, επειδή δεν έχουν παρουσιαστεί στοιχεία ικανά να στηρίξουν την κατηγορία. Όμως μπορεί να παρουσιαστούν μέχρι την πραγματοποίηση των προεδρικών εκλογών, τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Στη βάση των υποθέσεων που γίνονται, υποστηρίχθηκε ότι ο κ. Τραμπ μέσω συνεργατών του διατηρεί κανάλι επικοινωνίας με τον κ. Πούτιν. Αυτός είναι ο πρώτος ισχυρισμός. Διότι υπάρχουν και άλλοι που σε ιδιωτικές συζητήσεις προσφέρουν μία πολύ πιο πειστική υπόθεση: ότι η όποια συνεργασία υπάρχει, αυτή γίνεται μέσω του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Είναι πιο λογικός αυτός ο ισχυρισμός διότι ο Αμερικανός πρόεδρος συνομιλεί συχνά με τον Τούρκο ηγέτη, ενώ σχέση διατηρούν και οι γαμπροί τους, ο άχρωμος και «άγευστος» Τζάρεντ Κούσνερ με τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, τον πολυπράγμονα υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας, που είναι αναμεμειγμένος σε πολλά οικονομικά σκάνδαλα.

Ο Αλμπαϊράκ έχει ανάμειξη και σε δύο υποθέσεις, με τις οποίες έπρεπε να ασχοληθεί η αμερικανική δικαιοσύνη, αλλά φαίνεται ότι η παρέμβαση του κ. Τραμπ την απέτρεψε.

  • Η μία είναι η απόπειρα απαγωγής του Ιμάμη Γκιουλέν, έναντι χρηματισμού-«αμοιβής» 15 εκατομμυρίων δολαρίων, από τον Μάικλ Φλιν, πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, και συνεργάτη του Αμερικανού προέδρου. Σ’ αυτόν τον «κύριο», που δεν τίμησε την στρατιωτική στολή του, ετοιμάζεται να δώσει χάρη ο κ. Τραμπ. Γιατί; Προφανώς επειδή τον φοβάται. Διότι αν μιλήσει θα κάψει και τον Αμερικανό πρόεδρο και τον Ταγίπ Ερντογάν. Ως σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου και ως «πληρωμένη πιστόλι» του Τούρκου προέδρου, ο Φλίν γνωρίζει τα πάντα γύρω από την ανάρμοστη σχέση του Τραμπ, του Ερντογάν, αλλά και του Πούτιν.
  • Η δεύτερη είναι η παραβίαση του αμερικανικού εμπάργκο εναντίον του Ιράν, στο οποίο συμμετείχε και η τράπεζα HalkBank. Ο γαμπρός του Ερντογάν ήταν ο εγκέφαλος της παραβίασης του εμπάργκο. Αντί, λοιπόν, να έχει ασκηθεί δίωξη εναντίον του, είναι συνομιλητής του γαμπρού του κ. Τραμπ. Ανεπίτρεπτα πράγματα.

Εάν, λοιπόν, ο «μεταξύ» του κ. Τραμπ και του κ. Πούτιν είναι ο Ταγίπ Ερντογάν εξηγούνται πάρα πολλά πράγματα. Και βασικά λύνεται και το σταυρόλεξο των προσωπικών, και όχι μόνο, σχέσεων των προέδρων της Αμερικής και της Τουρκίας. Όποιος έχει άλλη θεωρία ας την καταθέσει. Άλλωστε, εάν ισχύει η κατηγορία, ότι δηλαδή ο κ. Τραμπ είναι εργαλείο του Ρώσου προέδρου, η συνεννόηση μέσω του Ερντογάν είναι ο πιο ασφαλής τρόπος.

Η αμερικανική προεδρία έχει «λερωθεί», ίσως ανεπανόρθωτα, στη διάρκεια των προηγούμενων τριών ετών. Ο κ. Τραμπ παραβίασε τους αμερικανικούς νόμους σε πολλές περιπτώσεις, με πιο κραυγαλέα αυτής της Τουρκίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε παρεμβάσεις, που δεν επιτρέπουν οι νόμοι, στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εξωτερικών για να διασώσει την Τουρκία, για να διασώσει βασικά τα στελέχη της HalkBank, που αναμείχθηκαν στην παραβίαση του εμπάργκο στο Ιράν και για να σταματήσει η δίωξη των φρουρών του Ερντογάν που είχαν ξυλοκοπήσει Κούρδους και Αρμένιους διαδηλωτές.

Είναι απαράδεκτη, χωρίς αμφιβολία, η στάση του και ίσως να δίνει μία απάντηση στους ισχυρισμούς ότι οι όποιες διευθετήσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Μόσχας γίνονται μέσω του Τούρκου προέδρου…

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ:  https://hellasjournal.com/2020/03/i-rosiki-rouleta-tou-proedrou-trab-me-ton-koronaio-i-desmi-me-ton-poutin-ke-o-mesazon-erntogan/

No comments :

Post a Comment