18/02/2020

Τα σενάρια της RAND για την Τουρκία πυροδοτούν φήμες για πραξικόπημα - Τούρκος βουλευτής παραιτήθηκε κατηγορώντας το κόμμα του για "ρουσφέτια" στον Τζορτζ Σόρος

Η έκθεση με τίτλο “Turkey’s Nationalist Course: Implications for the U.S. - Turkish Strategic Partnership and the U.S. Army” ξεδιπλώνει τέσσερα πιθανά σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι με τη γειτονική χώρα και τις σχέσεις της με όλους τους παίκτες-κλειδιά.

Μεταξύ των άλλων θέτει και απαντά το ερώτημα εάν προαλείφεται κάποιος για να αντικαταστήσει τον Ερντογάν με την παρασκηνιακή στήριξη των δυτικών δυνάμεων. Κάνει αναφορά και στις πληροφορίες ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι ασθενής και επίκειται το φυσικό τέλος του, θέτοντας το ερώτημα τι θα σημάνει αυτό για την Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή.

Τέσσερα είναι τα πιθανά σενάρια που παρουσιάζονται.

Το πρώτο θέλει την Τουρκία να διαβαίνει τη προσεχή δεκαετία, παραμένοντας «ο δύσκολος σύμμαχος». Ακριβώς όπως και σήμερα, ο Ερντογάν θα “βασιλεύει” σαν άλλος σουλτάνος συνεχίζοντας, όποτε το επιθυμεί, τα τερτίπια του έναντι της υπερατλαντικής υπερδύναμης. Με τη σειρά τους, οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τον «πυροσβεστικό χαρακτήρα που έχουν υιοθετήσει». Με λίγα λόγια, μπορεί οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Ουάσιγκτον να είναι προβληματικές, αλλά δεν θα εκραγούν. Και αυτό, καθώς οι συσχετισμοί ευνοούν και θα συνεχίσουν να ευνοούν στο εγγύς μέλλον την Τουρκία. Παρ’ ότι θα βρίσκονται σε διαφορετικά στρατόπεδα σε πολλά και καίρια ζητήματα, οι Αμερικανοί δεν είναι διατεθειμένοι ούτε να παραγκωνίσουν την Τουρκία, ούτε να την αφήσουν να πέσει ολοκληρωτικά στην αγκαλιά της Ρωσίας.

Το δεύτερο σενάριο επιφυλάσσει μία ανατροπή, καθώς εμφανίζει την Τουρκία να πραγματοποιεί σημαντικά βήματα εκδημοκρατισμού, επανερχόμενη στο πρότερο δημοκρατικό (περίπου) βίο της. Οι συγγραφείς της μελέτης αποκαλούν την εκδοχή αυτή «αναδυόμενη (ή επανακάμπτουσα) δημοκρατία» (Resurgent Democracy). Αυτό προϋποθέτει την απομάκρυνση του Ταγίπ Ερντογάν. Για την ακρίβεια, τον εκτοπισμό του από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Το τεντωμένο σχοινί, στο οποίο βαδίζει, θα κοπεί, με αποτέλεσμα να εκδιωχθεί στις εκλογές του 2023, χάνοντας την πολιτική απήχηση που συνεχίζει να έχει στα λαϊκά στρώματα της τουρκικής κοινωνίας. Και δεν είναι λίγοι οι δελφίνοι που εργάζονται πυρετωδώς για την “απόσυρσή” του.
  • Είναι η ακροδεξιά Μεράλ Άκσενερ, αποκαλούμενη και «Τουρκάλα Λεπέν». 
  • Ο πρώην στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν, ο Αμπντουλάχ Γκιούλ, επίσης μοιάζει να απειλεί τον Τούρκο πρόεδρο. 
  • Η μελέτη ισχυρίζεται ότι και ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ετοιμάζεται κι αυτός να τον εγκαταλείψει, οργανώνοντας γεύματα με μεγαλοστελέχη του κυβερνώντος ΑΚΡ στην Άγκυρα.
  • Το νέο κόμμα –από τα σπλάχνα του ΑΚΡ– του Αχμέτ Νταβούτογλου επίσης έφερε νέα ώθηση στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας, αλλά απαιτείται χρόνος για να φανεί η απήχησή του στο εκλογικό σώμα. 
  • Δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος δεν έχει κρύψει την πρόθεσή του να είναι ο αντίπαλος του Ερντογάν το 2023, ως υποψήφιος της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης για την προεδρία της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Το τρίτο σενάριο θέλει την Τουρκία στο ρόλο του «στρατηγικού εξισορροπιστή» (Strategic Balancer). Αυτό προϋποθέτει ότι στα επόμενα χρόνια όχι μόνο θα διατηρήσει τη συμμαχία με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, αλλά και θα ενδυναμώσει την σχέση της με την Κίνα και το Ιράν. Με τον τρόπο αυτό θα είναι ο εξισορροπιστής, ο διαιτητής στις σχέσεις του ΝΑΤΟ με τις ευρασιατικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή μας, διαμορφώνοντας με τη στάση της τις κατά περίπτωση νικηφόρες ομάδες και εναλλάσσοντας τις προτιμήσεις της ανάλογα με το εκάστοτε συμφέρον της.

Το τέταρτο σενάριο φέρει τον τίτλο «Ευρασιατική δύναμη» (Eurasian Power). Ουσιαστικά περιγράφει την σύγκρουση και κατ’ επέκταση ρήξη της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την αμετάκλητη απομάκρυνση της από τη Δύση. Οι συγγραφείς της μελέτης, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να αναμένουμε και την απομάκρυνση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ. Ως αντιστάθμισμα θα επιχειρούσε να καλλιεργήσει στενούς συμμαχικούς δεσμούς με χώρες της Μέσης Ανατολής. Η έκθεση αυτή βασίζει αυτή την εκδοχή στις ήδη υπάρχουσες σχετικές φωνές στο τουρκικό βαθύ κράτος. Ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, για το οποίο και ο ίδιος ο Ερντογάν θεώρησε ως υπαίτιους τους Αμερικανούς. Πολλά κορυφαία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ενστερνίζονται την άποψη αυτή.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ: https://slpress.gr/diethni/ta-senaria-tis-rand-gia-tin-toyrkia-pyrodotoyn-fimes-gia-praxikopima/

Φήμες για νέα πιθανή απόπειρα πραξικοπήματος ενάντια στην Τουρκία διαδίδονται τις τελευταίες μέρες στη γείτονα χώρα.
  • «Η φήμη για το πραξικόπημα είναι αχαριστία προς τον λαό. Αν υπάρχουν κάποιοι που σχεδιάζουν πραξικόπημα και θέλουν να στρέψουν τα όπλα εναντίον του λαού, να ξέρουν πως δεν θα πετύχουν αν δεν χύσουν το αίμα των 82 εκατομμυρίων Τούρκων!» δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. 
  • «Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα και έχει αποδείξει πως είναι πιστός στη δημοκρατία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του AKP, Ομέρ Τσελίκ. 
Οι συγκεκριμένες δηλώσεις των δύο πολιτικών προέκυψαν ως απάντηση σε δημοσιογραφικά ερωτήματα, στο περιθώριο εκδηλώσεων των κομμάτων τους και με αφορμή μια έκθεση που κυκλοφόρησε από τη Rand Corporation.

Ο Hasan Basri Yalcin, αρθρογράφος στην εφημερίδα «Sabah», έγραψε τη Δευτέρα ότι η έκθεση πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν αφού το συγκεκριμένο think tank λειτουργεί μέσω του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. «Δεν πρόκειται για θεωρίες συνωμοσίας. Μην εκπλαγείτε αν γίνει απόπειρα πραξικοπήματος» έγραψε μεταξύ άλλων.

Οι τουρκικές αρχές, ωστόσο, μάλλον έχουν πάρει στα σοβαρά όλα όσα αναφέρονται στην έκθεση. Πιο συγκεκριμένα, εξέδωσαν σήμερα Τρίτη εντάλματα σύλληψης σε βάρος σχεδόν 700 προσώπων ως ύποπτων για σχέσεις με το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που κατηγορείται από την Άγκυρα ότι εξύφανε μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι ερευνητές αναζητούν 695 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων στρατιωτικοί, αστυνομικοί και υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης. Τουλάχιστον 159 εξ αυτών συνελήφθησαν το πρωί. Αυτά τα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν στο πλαίσιο πολλών ερευνών σε όλη την Τουρκία. Στην Άγκυρα, η εισαγγελία ζήτησε τη σύλληψη 467 προσώπων ως ύποπτων ότι οργάνωσαν απάτες στη διάρκεια διαγωνισμού της αστυνομίας το 2009 για να ευνοήσουν την ανάδειξη συμπαθούντων του Γκιουλέν σε θέσεις ευθύνης, σύμφωνα με το πρακτορείο.

https://www.ethnos.gr/kosmos/89180_amerikanoi-problepoyn-praxikopima-stin-toyrkia-ti-apanta-o-mpahtseli

Ένας Τούρκος βουλευτής παραιτήθηκε από το κεντροδεξιό "Καλό Κόμμα" (İyi partısı) της αντιπολίτευσης, τη Δευτέρα, κατηγορώντας την ηγεσία του ότι εργάζεται για ιδρύματα που συνδέονται με τον Τζορτζ Σόρος, δήλωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. "Όσοι εργάζονται σε ιμπεριαλιστικά ιδρύματα του Σόρος έχουν διοριστεί σε ευαίσθητες θέσεις στο εκτελεστικό συμβούλιο", δήλωσε ο Ισμαήλ Οκ, βουλευτής από τη δυτική επαρχία Balıkesir, στην ανακοίνωση της παραίτησής του. Ο Οκ κατηγόρησε την επικεφαλής του Καλού Κόμματος, Meral Akşener, ότι κλείνει τα μάτια στην κρίση που που αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς στο εσωτερικό του κόμματος. "Ακόμη χειρότερα, η πρόεδρος δεν είδε ουδέν το μεμπτόν στο διορισμό οπαδών του Σόρος σε θέσεις-κλειδιά του κόμματος, αν και γνώριζε την κατάσταση", δήλωσε.

Σε φήμες που τον ήθελαν να ενώνει δυνάμεις με το νέο Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partısı), του Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Οκ αρνήθηκε ότι ήρθε σε επαφή με τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά και με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Αλί Μπαμπατζάν, ο οποίος πρόκειται να ξεκινήσει ένα νέο κόμμα. "Αυτή είναι η τελευταία θητεία μου. Από εδώ και πέρα, θέλω να δηλώσω ότι δεν θα είμαι ποτέ υποψήφιος βουλευτής", πρόσθεσε. Η παραίτηση του Ok αφήνει το Καλό Κόμμα με 37 έδρες στο κοινοβούλιο. Το κόμμα ιδρύθηκε από τους αντάρτες του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), οι οποίοι αντιτάχθηκαν στη συμμαχία του κόμματος με το ΑΚΡ και την υποστήριξή του στη μετάβαση στο προεδρικό σύστημα, το 2018.

Ο Σόρος κατηγορείται από τον κυβερνητικό Τύπο της Τουρκίας ότι χρηματοδότησε κρυφά τις διαδηλώσεις του Gezi Park το 2013, τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2003.

https://www.capital.gr/diethni/3411538/tourkos-bouleutis-paraitithike-katigorontas-to-komma-tou-gia-rousfetia-ston-tzortz-soros

ΣΧΕΤΙΚΟ:  https://isxys.blogspot.com/2020/02/think-tank-rand.html

No comments :

Post a Comment