28/01/2020

Μεγάλο ενδιαφέρον της Ιαπωνίας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΑΠΟ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ. ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ  ΣΧΕΣΕΩΝ. ΑΠΟΥΣΙΑΖΟΥΝ  ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΕΔΙΔΑΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ. Η ΑΜΥΝΑ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. ΜΕ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΙΝΕΖΟΥΣ. Η ΙΑΠΩΝΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΗΤΑΝ  Η ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΜΑΣ. ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΙΝΑ,  ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ-ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ.

Υ.Γ: ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΑΠΩΝΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΓΡΑΨΟΥΝ ΤΙΣ "ΥΠΕΡΥΨΗΛΕΣ" ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΤΩΝ  ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΑΥΤΟ ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΟΝ ΠΑΓΟ...

Από τις 8 το πρωί, σήμερα, ξεκίνησαν οι συναντήσεις του κλιμακίου της ελληνικής κυβέρνησης που επισκέπτεται επίσημα, από τις 26 έως τις 29 Ιανουαρίου, την ιαπωνική πρωτεύουσα, υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών. Στην ελληνική αποστολή στο Τόκιο συμμετέχουν: ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης και ο ΓΓΔΟΣ, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Πρώτο ραντεβού της αποστολής, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ήταν στο υπουργείο Οικονομικών με τον υφυπουργό για το κοινοβουλευτικο έργο, Shuji Miyamoto. Στην συνάντηση αυτή διαπιστώθηκε το αμοιβαίο ενδιαφέρον για ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ενώ ο κ. Φραγκογιάννης έκανε μια ενδελεχή περιγραφή τόσο του πολιτικού και οικονομικού κλίματος, μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης στη χώρα μας, όσο και των πρωτοβουλιών για αποκρατικοποιήσεις και μεγάλα έργα στους τομείς ενέργειας, τεχνολογίας, υποδομών και δικτύων.

Ο Ιάπωνας αξιωματούχος εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης του για την υποδοχή της ελληνικής αποστολής και τόνισε το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει αυτή την περίοδο που αποτελεί μομέντουμ για τις σχέσεις των δύο χωρών. Τόσο οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2020 που θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι στο Τόκιο και συνδέουν τις δύο χώρες πολιτισμικά, όσο και η πρόσφατη συμφωνία της ΕΕ με την ιαπωνική κυβέρνηση για την μείωση των δασμών στις μεταξύ των χωρών μελών συνεργασία με την Ιαπωνία, δημιουργούν ένα περιβάλλον που οι εμπορικές συναλλαγές και οι σχέσεις των δύο χωρών μπορούν να μπουν σε μια νέα περίοδο προόδου και αμοιβαίου οφέλους, όπως αναφέρθηκε στις συνομιλίες που διεξήχθησαν.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης, αναφέρθηκε σε θέματα συνεργασίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας που πρόσφατα ιδρύθηκε στην χώρα μας, και ζήτησε από τον Ιάπωνα ομόλογο του ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην χρηματοδότηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, από την πλευρά του, περιέγραψε το στρατηγικό πλάνο της χώρας για θέματα ενέργειας, την πρόθεση της χώρας να κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες μέχρι το 2028 και την μετάβαση σε τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αναφέρθηκε ακόμα στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, ενώ ενημέρωσε τον Ιάπωνα υφυπουργό για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε ρυθμιστικό πλαίσιο χρήσης του υδρογόνου ως ενεργειακό πόρο.

Ο προϊστάμενος στο Οικονομικό Γραφείο της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, υπογράμμισε στην τοποθέτηση του ότι προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών που είχαν ατονήσει. Το μήνυμα του πρωθυπουργού, ανέφερε ο κ. Πατέλης, είναι πως, σε μια Ευρώπη με αυξημένη πολιτική αστάθεια, η Ελλάδα έχει πολιτική σταθερότητα, με μια μονοκομματική κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας και με σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Παράλληλα υπογράμμισε τον φιλοεπενδυτικό και μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα της καινούργιας κυβέρνησης και προσκάλεσε τις ιαπωνικές επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που ανοίγονται.

Στην συνέχεια το κλιμάκιο της ελληνικής κυβέρνησης πραγματοποίησε συνάντηση με τον αναπληρωτή διοικητή της Japan Bank for International Cooperation Hayashi Nobumitsu και επιτελείο στελεχών της Τράπεζας όπου συζητήθηκε μία ευρεία γκάμα πιθανών συνεργασιών σε τομείς όπως η διαχείριση απορριμμάτων, οι νέες τεχνολογίες και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στη συνάντηση έγινε προετοιμασία για το αυριανό roundtable που διοργανώνει η Διοίκηση της ιαπωνικής Τράπεζας με μεγάλους πελάτες της, στην οποία το ελληνικό κλιμάκιο θα παρουσιάσει πιο επισταμένα συγκεκριμένα έργα για τα οποία έχει δείξει ενδιαφέρον η JBIC από τον περασμένο Σεπτέμβριο που επισκέφτηκαν την Αθήνα και ξεκίνησε η διοργάνωση της επίσκεψης.

Συνάντηση με την Αναπτυξιακή Τράπεζα της Ιαπωνίας (Japan Development Bank) πραγματοποίησαν στην συνέχεια ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης από κοινού με τον υφυπουργό Ενέργειας, Γεράσιμο Θωμά και τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη. Με την JDB συζητήθηκε διεξοδικά πιθανή συνεργασία με την ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα σε ό,τι αφορά πρωτοβουλίες στον τομέα των επενδύσεων επιχειρηματικών κεφαλαίων τόσο από πλευράς επενδύσεων όσο και από πλευράς βέλτιστων πρακτικών. Επίσης, η JDB έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις υποδομών ενέργειας και το οικοσύστημα τεχνολογίας που δημιουργείται στην Ελλάδα.

Τις δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα στους Ιάπωνες επενδυτές ανέδειξε σε συνέντευξή του στην διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Nihon Keizai Shimbun ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στο Τόκιο. Ο Κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και στις σημαντικές ευκαιρίες επενδύσεων στον τουρισμό, τα ακίνητα και τις υποδομές.

Ο επικεφαλής της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας τόνισε τη βούληση της κυβέρνησης να προωθήσει την επιχειρηματικότητα και να μειώσει την υψηλή φορολογία που είχε εφαρμόσει η προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα. Ειδικότερα έκανε μνεία στην προώθηση της ανάπλασης του παλαιού αερολιμένα της Αθήνας και της κατάργησης παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, καλώντας ιαπωνικές εταιρίες και επενδυτές να συμμετάσχουν στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενεργείας. Εξήγησε δε ότι με την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, η ελληνική κυβέρνηση «προσπαθεί να διπλασιάσει το δείκτη οικονομικής ανάπτυξης στο 4%».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφερθείς τέλος στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που προωθείται στην Ανατολική Μεσόγειο μίλησε για τη σχετική συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ του Ιανουαρίου επισημαίνοντας και την πρόθεση της Ιταλίας να συμμετάσχει σε αυτήν, ενώ εξήγησε ότι στόχος του εγχειρήματος είναι η διάθεση του αερίου που παράγεται στα ανοικτά των ακτών των δύο χωρών, στις ευρωπαϊκές χώρες μειώνοντας την ευρωπαϊκή εξάρτηση από το ρωσικό αέριο».

Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας και ιδιαίτερα για το μνημόνιο με την κυβέρνηση της Τρίπολης ο Κ. Φραγκογιάννης τόνισε ότι η συμφωνία «είναι άκυρη, καθώς καταστρατηγεί το διεθνές δίκαιο» αλλά και το γεγονός ότι «δεν έχει εγκριθεί από το Κοινοβούλιο της Λιβύης». Παράλληλα ανέφερε ότι «μπορούμε να επιχειρήσουμε διερευνητικές συνομιλίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν και στο δικαστήριο της Χάγης».

ΑΜΠΕ

2 comments :

  1. ΠΑΛΙ ΡΕΖΙΛΙ ΘΑ ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ. ΑΝΤΕ ΟΙ ΙΑΠΩΝΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΥΝ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ, ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ;

    ReplyDelete
  2. ΤΡΑΙΝΑ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑ, ΚΑΙ ΜΑΚΡΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟ ΟΛΩΝ ΠΟΥ ΟΙ ΙΑΠΩΝΕΣ ΘΑ ΕΠΕΦΤΑΝ ΤΑ ΑΝΑΣΚΕΛΑ ΚΑΙ ΘΑ ΓΟΥΡΓΟΥΡΙΖΑΝ ΑΠΟ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΩΣ ΓΑΤΕΣ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΕΞΟΡΥΞΗ ΣΠΑΝΙΩΝ ΓΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ.

    ReplyDelete