11/01/2020

Σε επιφυλακή η Αλβανία λόγω των Ιρανών αντικαθεστωτικών που φιλοξενεί (ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΙΡΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ  ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ.
Η δημοσιογράφος ρώτησε τον  αναπληρωτή υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών Ετιέν Τζαφάι για την κατάσταση που επικρατεί μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, από τους Αμερικανούς, ακριβώς διότι στην Αλβανία φιλοξενούνται -όπως είναι γνωστό, Ιρανοί αντικαθεστωτικοί- οι Μουτζαχεντίν, καθώς κυκλοφορούν φήμες ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια της χώρας. Ο Τζαφάι ήταν καθησυχαστικός δηλώνοντας πως η κατάσταση παρακολουθείται και λαμβάνονται μέτρα.

- Έχουμε ένα μέρος του ιρανικού μετώπου της αντιπολίτευσης που βρίσκεται στην Αλβανία. Προς το παρόν, η κατάσταση παρακολουθείται, έχουμε επίσης επαφές σε επίπεδο υπηρεσιών. Μπορεί η παρουσία αυτών των ανθρώπων ή των οικογενειών να φέρουν προβλήματα στη χώρα μας;
- Πρόκειται σαφώς για οικογένειες. Προς το παρόν η σύγκρουση δεν είναι μεταξύ των φατριών στο Ιράν και εμείς εδώ έχουμε μια φατρία. Η σύγκρουση είναι μεταξύ της Αμερικής και του Ιράν και κατά συνέπεια όχι μόνο αυτών. Η περίπτωση της Αλβανίας δεν σχετίζεται με συμβαίνοντα , ωστόσο έχουν υπάρξει περιπτώσεις στο παρελθόν.

- Υπάρχουν έκτακτα μέτρα ασφάλειας τη στιγμή που μιλάμε;
- Υπάρχουν μέτρα ασφάλειας, αλλά όχι εξαιρετικά. Φυσικά υπάρχουν μέτρα σε όλες τις πρεσβείες σε όλη την περιοχή και παρακολουθούμε και επικοινωνούμε με τους Αλβανούς πολίτες που βρίσκονται σε αυτές τις χώρες, αλλά δεν μπορώ να μιλήσω για συγκεκριμένα μέτρα.

Σε ομιλία του μετά την πυραυλική επίθεση σε δύο αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, μαζί με κατηγορίες εναντίον των ΗΠΑ, στιγμάτισε την Αλβανία στα μάτια των Ιρανών. «Είναι μια πολύ μικρή αλλά πολύ κακή ευρωπαϊκή χώρα, όπου τα αμερικανικά στοιχεία συνεργάζονται με Ιρανούς προδότες και σχεδιάζουν κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας».

Ο Αλβανός πρόεδρος δήλωσε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ιερά, και η απόφαση της Αλβανίας να φιλοξενήσει μέρος της ιρανικής αντιπολίτευσης- (τους Μουτζαχεντίν), ήταν ανθρωπιστική ενέργεια για αυτούς που εγκατέλειψαν το καθεστώς της Τεχεράνης.  «Η Αλβανία δεν είναι μια διαβολική χώρα, αλλά μια δημοκρατική χώρα που υπέφερε από μια πρωτοφανή διαβολική δικτατορία ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επί δύο δεκαετίες η Αλβανία παραμένει προσηλωμένη, μαζί με τις άλλες χώρες, στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας και κάθε πράξη που θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ειρήνη στον κόσμο».

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment