11.1.20

Συζητήθηκε στο ΣτΕ το θέμα των αναδρομικών.

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΠΩΣ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ 6 ΔΙΣ, ΑΝΤΙ ΓΙΑ 26,5 ΔΙΣ ΠΟΥ Ο ΕΦΚΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ.  ΑΝ ΟΝΤΩΣ ΑΥΤΟ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟΝ ΜΕΧΡΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΠΟΣΟΥ. ΑΣ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΣ ΤΩΡΑ, ΠΩΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΑ ΤΑ 6 ΔΙΣ. ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΠΩΣ Ο ΕΦΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΝ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΚΑΝ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ.

Συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και με τις διαδικασίες της πιλοτικής δίκης, όπως είχε αιτηθεί ο ΕΦΚΑ, το θέμα των περικοπών κύριων και επικουρικών συντάξεων αλλά και η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, όπως και η κατάργηση του επιδόματος θερινής αδείας, σύμφωνα με μνημονιακές διατάξεις. Η συνεδρίαση της Ολομέλειας ήταν μαραθώνια και διεξήχθη σε κλίμα έντασης, ενώ έξω από το ΣτΕ είχε συγκεντρωθεί μικρή ομάδα συνταξιούχων.

Οι δικηγόροι του ΕΦΚΑ αλλά και του ελληνικού Δημοσίου υπεραμύνθηκαν του δικαιώματος να ζητήσουν πρότυπη-πιλοτική δίκη.  Από την πλευρά του ΕΦΚΑ υποστηρίχθηκε πως άν οι δικαστές του ΣτΕ, δικαιώσουν τους προσφεύγοντες τα αναδρομικά θα ανέρχονταν:
  • Από 1/1/2013 έως 9/8/2015 σε ποσό 11 δισ. ευρώ,
  • Από 10/6/2015 έως 11/5/2016 (το 10μηνο μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου) σε ποσό 4 δισ. ευρώ
  • Από 12/5/2016 έως 31/12/2018 σε ποσό 11,5 δισ. ευρώ.

Αναπτύσσοντας τη νομική τους επιχειρηματολογία οι δικηγόροι των σωματείων των συνταξιούχων υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, πως...
  • Οι περικοπές του 2012 παραβιάζουν το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, αλλά και σειρά συνταγματικών επιταγών. 
  • Επιπλέον, καταλόγισαν σκοπιμότητα στο αίτημα του ΕΦΚΑ να αιτηθεί την εκδίκαση των συγκεκριμένων υποθέσεων με τις διαδικασίες της πιλοτικής δίκης, αίτημα που όπως τόνισαν, δεν θα έπρεπε να είχε γίνει δεκτό από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. 
  • Ακόμη επισήμαναν πως πλέον δεν «ισχύει το δίκαιο της ανάγκης, και πρέπει οι σύμβουλοι Επικρατείας να επιστρέψουν στην κανονικότητα», 
  • Τόνισαν πως η επιβάρυνση που θα υποστεί ο ΕΦΚΑ εάν αποδώσει αναδρομικά τα ποσά των περικοπών, ανέρχεται σε περίπου 6. δισ. ευρώ και όχι σε 26,5 δισ. ευρώ, όπως υποστηρίζει ο ενιαίος φορέας κοινωνικής ασφάλισης.

ΑΜΠΕ


No comments :