07/12/2019

Το NATO μπλοκάρει τα κινεζικά 5G και τις κινεζικές επενδύσεις στις υποδομές

Μηνύματα που δεν είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού και μπορεί να αναγκάσουν πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα, να μεταβάλλουν ευρύτερους γεωστρατηγικούς και γεωοικονομικούς σχεδιασμούς, περιείχε η κοινή διακήρυξη του NATO, που προέκυψε από τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στο Λονδίνο.Παρά τις πολλές και διάχυτες αντιπαραθέσεις, πληγές και αντεγκλήσεις, το NATO βρήκε τη συνοχή που απαιτούνταν για να τοποθετηθεί απέναντι σε Ρωσία και Κίνα, δημιουργώντας μέτωπο κατά των αναθεωρητικών δυνάμεων, που επιχειρούν να ξαναγράψουν το βιβλίο κανόνων της διεθνούς κοινότητας. Στο ανακοινωθέν της Συμμαχίας εκτός από τις αναφορές στην αύξηση των “επενδύσεων’ σε εξοπλισμό, υποδομές και τεχνολογία, σκιαγραφείται το πλέγμα απειλών έναντι του οποίου αμύνεται το NATO, οριοθετώντας το μέτωπο μεταξύ κυβερνοαπειλών, υβριδικών και της παράτυπης μετανάστευσης. Παράλληλα, όμως προσδιορίζονται η Κίνα και η Ρωσία ως παράγοντες αστάθειας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το έκτο εδάφιο της ανακοίνωσης όπου γίνεται αναφορά και στα δίκτυα 5G, κατά τρόπο αποτρεπτικό για τη διείσδυση της Κίνας τόσο στα δίκτυα όσο και στις υποδομές, με αναφορά μάλιστα στην ανάγκη προσέγγισης ευκαιριών και προκλήσεων στη βάση της Συμμαχίας. Οι διατυπώσεις αυτές παγώνουν οποιεσδήποτε συζητήσεις και προοπτικές για ανάπτυξη δικτύων 5G σε χώρες της Συμμαχίας από την Κίνα, ενώ θέτουν το πλήρες πλέγμα των σχέσεων με την Κίνα στο πλαίσιο και υπό τον έλεγχο του NATO. Η διακήρυξη αυτή, βέβαια, έχει μικρότερες επιπτώσεις στους μεγάλους και ισχυρούς της Συμμαχίας και μεγαλύτερο στους μικτούς, οι οποίοι θα κληθούν να αποδείξουν την αξία τους στο σύνολο μέσα από την ευθυγράμμισή τους με τέτοιες δεσμεύσεις. Έτσι, χώρες όπως η Ελλάδα τίθενται στο μέσο του γεωπολιτικού ανταγωνισμού ΗΠΑ-Κίνας, ενώ και η Ευρώπη δεσμεύεται να μην κινηθεί εντελώς ανεξάρτητα στο μέτρο του συντονισμού που επιτρέπει κοινές επενδύσεις και απαντήσεις που δεν υπονομεύουν την ασφάλεια υποδομών και επικοινωνιών.

Το σκηνικό αυτό δεν αποκλείεται να αναγκάσει αρκετές κυβερνήσεις χωρών του NATO, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, να αναθεωρήσουν τις σχέσεις τους με τον Κίνα, περιορίζοντας τα σημεία ανάπτυξης τους, με αποκλεισμό ευαίσθητων τομέων. Το σκηνικό βέβαια μπορεί να αλλάξει άρδην μετά από ενδεχόμενη υπογραφή εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας, στα μέσα-τέλη Ιανουαρίου ή μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, κινήσεις πάνω σε τόσο ευαίσθητους για την ασφάλεια τομείς θα βρίσκονται υπό έλεγχο και διαρκή αναθεώρηση για καιρό. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα ιδιαίτερα δυσχερές περιβάλλον για επενδύσεις, υποσκάπτοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας και αυξάνοντας το γεωοικονομικό ρίσκο.

https://www.crisismonitor.gr/2019/12/04/to-nato-mplokarei-ta-kinezika-5g-ypo-exetasi-akoma-kai-o-olp/

1 comment :

  1. Anonymous7/12/19 12:53

    "Στο ανακοινωθέν της Συμμαχίας εκτός από τις αναφορές στην αύξηση των “επενδύσεων’ σε εξοπλισμό, υποδομές και τεχνολογία, σκιαγραφείται το πλέγμα απειλών έναντι του οποίου αμύνεται το NATO, οριοθετώντας το μέτωπο μεταξύ κυβερνοαπειλών, υβριδικών και της παράτυπης μετανάστευσης."

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ (ΜΗ ΚΙΝΕΖΙΚΗ) ΤΩΝ "ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ" ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ!
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ (ΕΓΧΩΡΙΟΥ/ΝΑΤΟΙΚΟΥ) ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΖΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΚΟΙΝΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ, ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ (ΩΣ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ, ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ, ΚΟΚ)ΣΕ ΑΥΤΟΝ, 'Η ΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ "ΝΟΜΙΜΑ" ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΤΙΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ (ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ) ΠΡΩΗΝ "ΠΑΡΑΤΥΠΟΙ" ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ!

    ReplyDelete