13/12/2019

Brexit: Oι ημερομηνίες-σταθμοί μετά τις βρετανικές εκλογές

13-17-19 Δεκεμβρίου: Νέα κυβέρνηση - Νέα σύνοδος του κοινοβουλίου - Ομιλία της βασίλισσας.  Ο Μπόρις Τζόνσον θα πάει στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να πάρει και πάλι πρωθυπουργική εντολή από τη βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ. Οι νεοεκλεγέντες βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων θα επιλέξουν τον «speaker» τους (πρόεδρο) και πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των 650 βουλευτών. Σύμφωνα με την παράδοση, η βασίλισσα θα διαβάσει τον κατάλογο των νομοθετικών κειμένων που ο Τζόνσον ελπίζει να θέσει σε εφαρμογή στη διάρκεια τελετής ενώπιον της μη αιρετής άνω βουλής του βρετανικού κοινοβουλίου, της Βουλής των Λόρδων.

31 Ιανουαρίου: Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου, ημερομηνία που έχει ήδη αναβληθεί τρεις φορές μετά το δημοψήφισμα του 2016. Ο Μπόρις Τζόνσον θα επιδιώξει να έχει υιοθετηθεί μέχρι τότε από το κοινοβούλιο η συμφωνία διαζυγίου, την οποία διαπραγματεύθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να εξασφαλίσει μια ήπια έξοδο.

1η Ιουλίου: Καταληκτική ημερομηνία για ενδεχόμενη παράταση της μεταβατικής περιόδου. Μετά την αποχώρηση από την Ε.Ε, η χώρα θα εισέλθει σε μια μεταβατική φάση στην οποία οι σχέσεις της με τους 27 θα παραμείνουν οι ίδιες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Η προθεσμία αυτή θα επιτρέψει στα δύο μέρη να συνάψουν μια νέα σχέση όσον αφορά το εμπόριο και την ασφάλεια. Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί επίσης να θελήσει να παρατείνει αυτή την περίοδο για ένα ή δύο χρόνια, όμως οφείλει να ενημερώσει την Ε.Ε με αίτημά του πριν από την 1η Ιουλίου.

31 Δεκεμβρίου: Τέλος της μεταβατικής περιόδου. Πρόκειται για το οριστικό τέλος των δεσμών ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο όπως υπήρξαν επί 47 χρόνια. Χωρίς νέα συμφωνία ή παράταση της μεταβατικής περιόδου, το εμπόριο και οι μεταφορές, μεταξύ άλλων, κινδυνεύουν με μεγάλες αναταράξεις.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα «πραγματοποιήσει το Brexit» έως τις 31 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα καταλήξει σε μια νέα εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς, δήλωσε σήμερα, Κυριακή, ο υπουργός Μάικλ Γκόουβ. Μετά την επανεκλογή των Συντηρητικών την περασμένη εβδομάδα με πλειοψηφία 80 εδρών, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα επιδιώξει να εκπληρώσει την υπόσχεσή του να πραγματοποιηθεί το Brexit και να ρίξει χρήματα στο βρετανικό σύστημα υγείας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη νέα εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε, ο Γκόουβ είπε: «Θα επιτευχθεί την επόμενη χρονά. Θα είμαστε σε θέση να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από την 31η Ιανουαρίου της επόμενης χρονιάς και στη συνέχεια θα έχουμε ολοκληρώσει τις συνομιλίες μας με την ΕΕ για ένα νέο πλαίσιο ελεύθερου εμπορίου και φιλικής συνεργασίας που θα έχουμε μαζί της μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς». Ο Τζόνσον θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του την Πέμπτη.

Για πρώτη φορά στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στο Η.Β οι Ιρλανδοί εθνικιστές κατάφεραν να κερδίσουν περισσότερες έδρες από τους ενωτικούς στη Βόρεια Ιρλανδία. Το Sinn Fein διατήρησε τις επτά έδρες του, ενώ το επανεμφανιζόμενο φιλο-ιρλανδικό κόμμα SDLP κέρδισε ακόμη δύο. Μαζί τα δύο αυτά κόμματα των Ιρλανδών εθνικιστών ξεπερνούν σε έδρες το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα, το οποίο είδε τις έδρες του να μειώνονται από δέκα σε οκτώ. Το πρωτοφανές αποτέλεσμα μετά τον χωρισμό της Ιρλανδίας το 1921 οδήγησε το Sinn Fein να εντείνει τις εκκλησεις του για αποχώρηση της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Συντριπτική νίκη και του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP). «Δόθηκε πλέον εντολή για να προσφερθεί στον λαό της Σκοτίας η δυνατότητα να επιλέξει το μέλλον του. Υπάρχει ξεκάθαρη επιθυμία και ενστερνισμός της ιδέας η Σκοτία να μην καταλήξει με μια κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον και να ξεριζωθεί από την Ευρώπη παρά τη θέλησή της. Ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να έχει εντολή να βγάλει την Αγγλία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά λέω εμφατικά ότι δεν έχει εντολή να πάρει τη Σκοτία και να τη βγάλει από την ΕΕ. Η Σκοτία πρέπει να έχει δικαίωμα επιλογής για το δικό της μέλλον» σημείωσε η Στέρτζον σε δηλώσεις της στο Sky News.

ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΟ:  22.6.16 ΠΕΡΙ "BREXIT"

No comments :

Post a Comment