01/11/2019

Η ιλαρά “σβήνει τη μνήμη” του ανοσοποιητικού μας συστήματος

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΝΟΜΙΖΑ ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΓΝΩΣΤΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΠΕΜΕΝΑΝ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΟΙ ΝΟΣΟΥΝΤΕΣ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΣΕ ΝΕΩΤΕΡΗ ΗΛΙΚΙΑ.
ΑΛΛΟ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΩ ΟΜΩΣ. ΑΥΤΗ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΙΛΑΡΑΣ ΗΤΑΝ ΗΔΗ ΓΝΩΣΤΗ ΓΥΡΩ ΣΤΟ 2000 ΔΙΟΤΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΒΙΟΧΗΜΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΙΟΥ ΩΣ ΠΡΩΤΗ ΒΑΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΛΛΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΑΛΛΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΟΠΛΟ ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΔΙΕΓΡΑΦΕ ΤΗΝ "ΜΝΗΜΗ" ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ, ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΠΙΟ "ΕΥΦΟΡΟ" ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΕΦΕΡΕ ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΤΕΤΟΙΟΥ ΟΠΛΟΥ.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΩ ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΦΕΡΩ ΕΚ ΜΝΗΜΗΣ.

Ο ιός της ιλαράς διαγράφει ένα μέρος της μνήμης του ανοσοποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα να χάνουμε την “ανοσία” που έχουμε αναπτύξει απέναντι σε λοιμώξεις που έχουμε ήδη περάσει και έτσι το ανοσοποιητικό μας σύστημα επιστρέφει σε βρεφικό στάδιο, αποκαλύπτουν νέα ερευνητικά δεδομένα. Δύο έρευνες που έγιναν σε μη εμβολιασμένα παιδιά στην Ολλανδία έδειξαν ότι αφενός αυτή διαγράφει τμήμα της μνήμης του ανοσοποιητικού συστήματος για περασμένες λοιμώξεις και αφετέρου κάνει τα παιδιά πιο επιρρεπή σε νέες λοιμώξεις. Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στις επιστημονικές επιθεωρήσεις “Science Immunology” και “Science” εξηγούν γιατί τα παιδιά εμφανίζουν άλλες λοιμώξεις μετά την ιλαρά. Διαπιστώθηκε ότι, μετά την ιλαρά, τα αντισώματα των παιδιών μειώνονταν από 11 έως 73%.

Για να αντιμετώπιση των λοιμώξεων το ανοσοποιητικό σύστημα βασίζεται στη συνεχή άντληση μιας μεγάλης ποικιλίας ανοσοκυττάρων, καθένα από τα οποία με ελαφρώς διαφορετικούς υποδοχείς στις επιφάνειές τους, με την ικανότητα να αναγνωρίζει σχεδόν οποιοδήποτε παθογόνο παράγοντα. Το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργεί κύτταρα μνήμης τα οποία παραμένουν στην κυκλοφορία του αίματος επιτρέποντας στο σώμα να αναγνωρίσει γρήγορα και να εξαλείψει λοιμώξεις με τις οποίες αυτό έχει βρεθεί αντιμέτωπο στο παρελθόν. Παρατηρήθηκε ότι, μετά την ιλαρά, τα παιδιά είχαν πολύ πιο περιορισμένη ποικιλία.  Μετά την ιλαρά φάνηκε ότι πολλά από τα κύτταρα μνήμης του ανοσοποιητικού συστήματος δεν υπήρχαν πλέον στο αίμα των παιδιών, μια κατάσταση την οποία οι ερευνητές ονόμασαν “ανοσοποιητική αμνησία”. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά που προσβάλλονται από ιλαρά πρέπει να ξαναεμβολιαστούν για ασθένειες για τις οποίες έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Στην πρώτη πρόσφατη έρευνα, η οποία διεξήχθη από την Βελίσλαβα Πέτροβα του βρετανικού ινστιτούτου “Wellcome Sanger” και του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, φάνηκε ότι η ιλαρά διαβρώνει δύο διαφορετικές πλευρές άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό συλλέχθηκαν εθελοντές από τρία διαφορετικά σχολεία της Ολλανδίας για να συμμετάσχουν στην έρευνα. Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από υγιή μη εμβολιασμένα παιδιά ηλικίας από 4 έως 17 ετών και παρακολούθησαν την πορεία τους μαζί με αυτή 77 παιδιών που είχαν προσβληθεί από τον ιό της ιλαράς στο ξέσπασμα της νόσου το 2013. Τα παιδιά έγιναν αντικείμενο παρακολούθησης από τους ερευνητές για περίπου έξι εβδομάδες, οπότε δεν ήταν εμφανές πόσο καιρό θα χρειαζόταν το ανοσοποιητικό σύστημα για να επανέλθει στη φυσιολογική του λειτουργία. Η Πέτροβα πιθανολογεί ότι χρειάζονται περίπου πέντε χρόνια για πλήρη ανάρρωση.

Ο Ελλέτζ με τη δική του ερευνητική ομάδα, χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο που ονομάζεται VirScan (πρόκειται για ένα εργαλείο που ο Ελλέτζ και οι συνεργάτες του παρουσίασαν το 2015, αυτό εντοπίζει όλους τους ιούς που έχουν μολύνει ένα άτομο, χρησιμοποιώντας μόνο μία σταγόνα αίματος. Το VirScan μπορεί να ανιχνεύσει αντισώματα κατά του HIV, της γρίπης, του έρπητα και εκατοντάδων άλλων ιών), εξέτασε τα αντισώματα στο αίμα και βρήκε ότι το 11% έως 73% των αντισωμάτων εξαλείφθηκαν μετά την ιλαρά.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment