21/11/2019

Σερβία: Ρώσος “διπλωμάτη” πιάστηκε να χρηματίζει ανώτερο πράκτορα των σερβικών μυστικών υπηρεσιών

Σάλος έχει ξεσπάσει στη Σερβία από μια σοβαρή υπόθεση κατασκοπείας, καθώς βιντεοσκοπήθηκε μέλος της ρωσικής διπλωματικής αποστολής να χρηματίζει ανώτερο πράκτορα των σερβικών μυστικών υπηρεσιών. Ο εμπλεκόμενος Ρώσος είναι μέλος της GRU, της υπηρεσίας στρατιωτικής κατασκοπείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ονομάζεται Γκιόργκι Κλεμπάν και είναι αναπληρωτής στρατιωτικός ακόλουθος (AKAM) στη ρωσική πρσβεία στο Βελιγράδι, από τον περασμένο Ιούνιο. Υπηρετεί δηλαδή υπό διπλωματική κάλυψη. Η ταυτότητα του Σέρβου αξιωματούχου των υπηρεσιών πληροφοριών δεν αποκαλύφθηκε.

Η σερβική κυβέρνηση δια της πρωθυπουργού Άνα Μπρνάμπιτς, διέταξε τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της χώρας να ελέγξει την υπόθεση, όταν το βίντεο αναρτήθηκε στο “YouTube” από έναν λογαριασμό του οποίου ιδιοκτήτης φερόταν ένας “Kdjuey Lskduf”, προκαλώντας σάλο. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία για να υποθέσει κανείς ότι ο λογαριασμός είναι πλαστός και αξιοποιήθηκε για την ανάρτηση -στις 17 Νοεμβρίου- του ενοχοποιητικού βίντεο. Ο τίτλος της ανάρτησης ήταν επίσης “εμπρηστικός”: Ρώσος κατάσκοπος συναντά Σέρβο πράκτορα".  Πρόκειται για οργανωμένη επιχείρηση καταγραφής της συνάντησης, καθώς η παρακολούθηση καλύπτει από διαφορετική γωνία, κάτι που υποδεικνύει πως είχε προηγηθεί υποκλοπή των επικοινωνιών τους, ώστε γνώριζαν το σημείο συνάντησης για να οργανωθεί με επιτυχία επιχείρηση παρακολούθησης-καταγραφής, χωρίς οι ενδιαφερόμενοι να γίνουν αντιληπτοί. Καταγράφηκε τόσο η άφιξη του Ρώσου “διπλωμάτη” στο σημείο συνάντησης, όσο και η συνάντηση με τον Σέρβο αξιωματούχο της στρατιωτικής κατασκοπείας. Υπάρχουν στιγμιότυπα από το εσωτερικό καφετέριας που κάθισαν, και φαίνεται η παράδοση πλαστικής τσάντας στον Σέρβο, από την οποία αργότερα βγάζει έναν φάκελο με χρήματα.

Σήμερα συνέρχεται το σερβικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας για να ασχοληθεί με την υπόθεση. Παράλληλα, ο πρόεδρος της χώρας, ήταν προγραμματισμένο να συναντήσει στο Βελιγράδι με τον πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αλεξάντρ Μπόκαν Χαρτσένκο. “Αναμένω το πόρισμα”, είπε η πρωθυπουργός, δηλώνοντας ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον πρόεδρο της χώρας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, για την υπόθεση, την οποία χαρακτήρισε ως “πολύ σοβαρή”… προσθέτοντας φυσικά καλού-κακού και ένα “εάν αληθεύει”.  Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούλιν, διατύπωσε την άποψη ότι η υπόθεση πιθανόν να οφείλεται στη στάση ουδετερότητας που τηρεί το Βελιγράδι απέναντι στην Ατλαντική Συμμαχία, το ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου γίνονται μέλη. Στην ουσία, με τη δήλωση αυτή, ο υπουργός Άμυνας υπέδειξε τον δράστη της καταγραφής της συνάντησης και τα κίνητρά του! Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από κάποια μυστική υπηρεσία χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, με στόχο να πετύχει την επιδείνωση των σχέσεων Βελιγραδίου-Μόσχας. Εκτός κι αν εμπλέκονται στελέχη των ίδιων των σερβικών μυστικών υπηρεσιών που “συμμερίζονται” τον στόχο πρόσδεσης της χώρας στο “άρμα” της Δύσης. Εάν δε, ο Σέρβος αξιωματούχος δεν αποταχθεί από την υπηρεσία πληροφοριών, οι υποψίες θα αρχίσουν να φορούν και τον δικό του ρόλο. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως, κάποιοι έδωσαν τις εντολές. Με κάποιους “ενδιαφερόμενους” συνεννοήθηκαν.

Υπενθυμίζεται, ότι η μεταφορά ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής και αντιβληματικής προστασίας μακρού βεληνεκούς S-400 στη Σερβία με την αφορμή διμερούς στρατιωτικής εκπαιδευτικής δραστηριότητας και η παράλληλη ανακοίνωση της σερβικής πρόθεσης για την προμήθεια αντιαεροπορικού και αντιβληματικού συστήματος μικρότερου βεληνεκούς, προκάλεσε αναταραχή.Έγιναν και δηλώσεις στις οποίες υπήρχε ο υπαινιγμός του ενδεχομένου το σύστημα S-400 να παραμείνει για μακρύτερο χρονικό διάστημα στη Σερβία (σ.σ. ουδέν μονιμότερον του προσωρινού). Οπότε, με βάση αυτό το τελευταίο, ο στόχος της επιχείρησης καταγραφής της συνάντησης και της φερόμενης ως εμπλοκής χρημάτων στη συναλλαγή, ίσως οδηγεί σε ένα πιο εξειδικευμένο κίνητρο, πέραν του γενικού της υπονόμευσης των διμερών σχέσεων Σερβίας-Ρωσίας. Θα μπορούσε να οργανώθηκε για να δημιουργήσει στους Ρώσους αμφιβολίες για το αν και κατά πόσον η Σερβία θα παραμείνει αταλάντευτη σε βάθος χρόνου στο δόγμα των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία. Άρα, να επιχείρησε να δημιουργήσει συνειρμούς στους Ρώσους για το ενδεχόμενο να αποκτήσει πρόσβαση στο το σύστημα κάποια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και να τους ενισχύσει το κίνητρο απομάκρυνσης των S-400 από τη χώρα, μετά το τέλος της στρατιωτικής άσκησης και αν αποτραπεί στο να το πουλήσει στους Σέρβους…

https://www.defence-point.gr/news/servia-salos-vinteo-me-roso-quot-diplomati-quot-na-chrimatizei-servo-kataskopo

ΣΧΕΤΙΚΟ:  https://www.echedoros-a.gr/2019/11/blog-post_641.html

No comments :

Post a Comment