16/11/2019

Από τους "Ελεύθερους Πολιορκημένους" στους... Ασπόνδυλους Προσκυνημένους

Πρώτον, από την πρώτη μέρα κατάληψης του Πολυτεχνείου, την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, μαζί με τους φοιτητές που διαμαρτύρονταν για την άρνηση του Μαρκεζίνη να δεχθεί ελεύθερη εκλογή στους φοιτητικούς συλλόγους, είχαν διεισδύσει τότε και κάποιοι αναρχικοί. Γνωστοί και ως "προβοκάτορες" τότε, γιατί ήταν "εξω-φοιτητικά στοιχεία", έρχονταν συνεχώς σε αντεγκλήσεις με τους φοιτητές, και προσπαθούσαν να διαλύσουν κάθε διαμαρτυρία τους. Ηλικιακά μεγαλύτεροι από τους φοιτητές, με κραυγαλέα αναρχική γλώσσα είχαν τόσο επιθετική συμπεριφορά και λειτουργούσαν τόσο προκλητικά και διαλυτικά, που οι φοιτητές τους θεωρούσαν "όργανα της ασφάλειας"... Την πρώτη μέρα της de facto κατάληψης, την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου το απόγευμα, όταν ακόμα κανείς δεν ήξερε που πάει το πράγμα, είχαν φέρει μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου κι είχαν εγκαταστήσει στο κτίριο Γκίνη, ένα μικρό ραδιοφωνικό σταθμό, ελάχιστης εμβέλειας (μερικών 100δων μέτρων), με εμπρηστικά συνθήματα για την εποχή, τα οποία όμως αναμεταδίδονταν από τα μεγάφωνα της οδού Στουρνάρα. Τα ηπιότερα από τα συνθήματα αυτά ήταν: "Κάτω το Κράτος" και "Ζήτω η... παρτούζα"!

Στο μεταξύ όμως, ήδη από το μεσημέρι της Τετάρτης είχαν κατέβει και οι φοιτητές της Νομικής στο χώρο του Πολυτεχνείου. Λίγο αργότερα και φοιτητές από άλλες σχολές όταν τελείωναν τις "συνελεύσεις" τους. Κι αργότερα συνέρρεαν κι άλλοι, μεμονωμένα, όταν στόμα με στόμα κυκλοφόρησε πως "κάτι γίνεται στο Πολυτεχνείο"... Το βράδυ της Τετάρτης, ήταν πια αρκετοί (κοντά στις 3 χιλιάδες) μέσα στον περίβολο του Μετσοβίου. Και πήραν την πρώτη κρίσιμη απόφαση: Να διώξουν τους αντιεξουσιαστές "προβοκάτορες"! Οργανώθηκαν λοιπόν, εκεί, πρωτοβουλιακά, πήραν κι ό,τι βρήκαν πρόχειρο και επιτέθηκαν στους "αναρχικούς". Η σύγκρουση ήταν πολύ βίαιη, αλλά δεν κράτησε πολύ. Οι αντι-εξουσιαστές δεν το περίμεναν, αιφνιδιάστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν - κι έτσι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το χώρο, πολλοί "σηκωτοί" και οι περισσότεροι αιμόφυρτοι. Στην βιασύνη τους εγκατέλειψαν τον ραδιοφωνικό πομπό. Οι φοιτητές τον κράτησαν κι αποφάσισαν να τον αναβαθμίσουν. Με εξαρτήματα από τα εργαστήρια της Σχολής Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων του ΕΜΠ, σε λίγο ο πομπός είχε εμβέλεια όλο το Λεκανοπέδιο. Έτσι γεννήθηκε ο ραδιοφωνικός "σταθμός του Πολυτεχνείου".

Η πρώτη κίνηση της "κατάληψης" προέκυψε σχεδόν συμπτωματικά, από την ανάγκη να θωρακιστούν οι έγκλειστοι φοιτητές από τα προκλητικά αναρχικά στοιχεία που πήγαν να τους καπελώσουν. Οι αναρχικοί της εποχής εκείνης δεν διάφεραν πολύ από τους τωρινούς "μπαχαλάκηδες". Απλώς δεν φορούσαν κουκούλες τότε. Και δεν ειδικεύονταν στη χρήση μολότοφ. Λειτουργούσαν όμως, βίαια και προκλητικά, περιφρονούσαν τα δημοκρατικά συνθήματα και την επιμονή των φοιτητών να ανεμίζουν την σημαία και να τραγουδάνε τον εθνικό ύμνο. Στα μάτια των φοιτητών ήταν μια φασιστοειδής "πέμπτη φάλαγγα"! Η κατάληψη του Πολυτεχνείου, το Νοέμβριο του 1973, ξεκίνησε ουσιαστικά με μια σύγκρουση: με τους μπαχαλάκηδες της εποχής εκείνης. Είναι σχήμα οξύμωρο να γιορτάζουν σήμερα οι μπαχαλάκηδες την επέτειο του Πολυτεχνείου. Που ως εξέγερση δεν θα είχε υπάρξει, αν δεν τους είχαν πετάξει έξω...Σήμερα οι προβοκάτορες καπελώνουν, οικειοποιούνται και αμαυρώνουν, αυτό που πήγαν να... ματαιώσουν το Νοέμβριο του 1973!Και δεν είναι οι μόνοι που το καπελώνουν, βέβαια...

Δεύτερον, την εξέγερση του Πολυτεχνείου ΔΕΝ την ήθελαν τότε ούτε το ΚΚΕ ούτε το ΚΚΕεσωτ. Δηλαδή οι δύο σημαντικότερες τότε "πτέρυγες" της παραδοσιακής Αριστεράς. Που είχαν και τη μεγαλύτερη επιρροή στο οργανωμένο φοιτητικό κίνημα της εποχής.

- Το ΚΚΕ το κατήγγειλε ανοιχτά κι από την αρχή, ως "έργο προβοκατόρων"… Ένα μήνα νωρίτερα, η κυβέρνηση Γεωργίου Παπαδόπουλου – Σπύρου Μαρκεζίνη, είχε αρνηθεί να επιτρέψει αμερικανική «αερογέφυρα» ανεφοδιασμού του Ισραήλ, κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Γιόμ Κιπούρ (Οκτώβριος 1973). Το ΚΚΕ είδε τότε το καθεστώς Παπαδόπουλου να "αποστασιοποιείται" από την Ουάσιγκτον, γνώριζε – ή υποπτευόταν – πως κάποιοι κύκλοι του καθεστώτος θα ανέτρεπαν τον Παπαδόπουλο για να "τιμωρήσουν" την αντι-αμερικανική κίνησή του, και γι’ αυτό κατήγγειλε την εξέγερση του Πολυτεχνείου από την πρώτη στιγμή και ζήτησε από τα μέλη τους να μη συμμετάσχουν!
- Το ΚΚΕεσωτ, από την πλευρά του - αντίθετα από όλα τα άλλα κόμματα εκείνης της εποχής - είχε ταχθεί υπέρ της συμμετοχής στο πείραμα "εκδημοκρατισμού" υπό τον Μαρκεζίνη και ζητούσε να συμμετάσχει στις εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για τον επόμενο Ιανουάριο.

Όλες οι άλλες αντιδικτατορικές δυνάμεις (Δεξιάς, Κέντρου και Αριστεράς) είχαν απορρίψει τη συμμετοχή τους σε αυτές τις εκλογές-παρωδία που τις κατάγγελλαν ως απόπειρα να φορέσει η δικτατορία «δημοκρατικό μανδύα». Μόνο του ΚΚΕεσωτ. (και η ΕΔΑ) θεωρούσαν ότι έπρεπε να συμμετάσχουν σε αυτή την παρωδία εκλογών. Το κακό είναι ότι ενώ ο Μαρκεζίνης παρακάλαγε τότε όλα τα μη αριστερά κόμματα να πάρουν μέρος και εισέπραττε την κατηγορηματική άρνησή τους, ο Παπαδόπουλος από την πλευρά του, αρνιόταν τη συμμετοχή της Αριστεράς. Κι έτσι ο μόνος "πρόθυμος" να νομιμοποιήσει τις εκλογές Μαρκεζίνη ήταν... "κομμένος"! Σε εκείνες τις συνθήκες, μια εξέγερση φοιτητών κατά της τότε "μεταβατικής" κυβέρνησης απομάκρυνε ακόμα περισσότερο τις ήδη ισχνές πιθανότητες επιτυχίας του πειράματος Μαρκεζίνη. Το ΚΚΕεσωτ, που επέμενε να θεωρεί αυτό το πείραμα ως "τη μόνη διέξοδο" από την εξάχρονη δικτατορία ήταν, λοιπόν, εξ αρχής αντίθετο με την προοπτική μας τέτοιας εξέγερσης.

Συμπέρασμα: Και οι δύο μεγάλες συνιστώσες του αντιδικτατορικού κινήματος - και οι δύο της Αριστεράς - βαθιά διχασμένες μεταξύ τους, συνέπιπταν ωστόσο, σε ένα πράγμα τότε: Δεν ήθελαν να υπάρξει καμία εξέγερση εκείνη τη στιγμή!Κι όμως αμφότεροι έκαναν τα πάντα όλα τα επόμενα χρόνια, για να πείσουν ότι εκείνοι την έκαναν!

Τρίτον, ενώ οι ηγεσίες των αριστερών κομμάτων τότε ήταν αντίθετες με την εξέγερση πριν γίνει (και το ένα από τα δύο την κατήγγειλε αφότου έγινε), οι φοιτητές που πρωτοστάτησαν στα γεγονότα ήταν στην πλειονότητά τους οργανωμένοι στα δύο αυτά κόμματα. Κι όταν μια απλή «θρυαλλίδα» προκάλεσε την έκρηξη το μεσημέρι της 14ης Νοεμβρίου, έπρεπε να αποφασίσουν τι θα κάνουν επί τόπου.

- Η "καθοδήγηση" του ΚΚΕ ειδοποίησε τα δικά τους στελέχη να βγουν αμέσως.Ο Νίκος Μπίστης τότε φοιτητής της Νομικής και στέλεχος της Αντι-ΕΦΕΕ (ΚΚΕ) ήταν εκείνος που "έφερε τη γραμμή" να φύγουν.Η Τώνια Μοροπούλου, φοιτήτρια τότε της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου, επίσης στέλεχος της Αντι-ΕΦΕΕ (ΚΚΕ) ήταν από εκείνους που επέμειναν να μείνουν και κράτησε τελικά του περισσότερους μέσα στο Πολυτεχνείο.(Λίγα χρόνια αργότερα, σε συνθήκες πλήρους δημοκρατίας πλέον, και οι δύο είχαν διαγραφεί από το ΚΚΕ! Ο πρώτος γιατί είχε "ταυτιστεί" με τη γραμμή του ΚΚΕ κατά της εξέγερσης, που έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση το ΚΚΕ όταν είχε αρχίσει πλέον η μυθοποίηση του Πολυτεχνείου. Και η δεύτερη, γιατί, είχε παρακούσει συνειδητά τη γραμμή! Το ΚΚΕ έχει ένα φοβερό "ταλέντο", να σε διαγράφει ό,τι κι αν κάνεις!)

- Από την πλευρά του ΚΚΕεσωτ. τη γραμμή την έφερε μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου το τότε καθοδηγητικό στέλεχός του Γρηγόρης Γιάνναρος. Και κάλεσε να την παρουσιάσει τρια στελέχη της νεολαιίστικές οργάνωσή του, (του "Ρήγα Φερραίου") με ηγετικό τότε ρόλο στο φοιτητικό κίνημα (αλφαβητικά): Τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, το Χρίστο Λάζο και τον Σταύρο Τσακυράκη. (Από αυτούς ο Γιάνναρος και ο Τσακυράκης, δυστυχώς, δεν βρίσκονται πια στη ζωή. Βρίσκονται όμως οι άλλοι δύο...) Ο Γιάνναρος τους εξέθεσε τότε ρεαλιστικά ότι αυτό που γινόταν εκείνη τη στιγμή ουσιαστικά ακύρωνε – και πάντως έθετε σε κίνδυνο - το «πείραμα Μαρκεζίνη». Κι εφ’ όσον υπήρχε "εξέγερση", έπρεπε να μείνει σε αυστηρά αντιδικτατορικά πλαίσια σε πνεύμα εθνικής ενότητας και αναδεικνύοντας "δημοκρατική διέξοδο". Μ’ άλλα λόγια: Μην αφήσετε του εξτρεμιστές να το τραβήξουν σε ακραίες κατευθύνσεις και κάντε έκκληση στα δημοκρατικά κόμματα να αναλάβουν αυτά μετά τον αγώνα για παραμερισμό της δικτατορίας.

Όλοι οι συνομιλητές συμφώνησαν σε αυτή τη γραμμή, ο Γιάνναρος έφυγε οι τρεις νεολαίοι που έμειναν (και οι τρεις από τη Νομική) έδωσαν μάχη να περάσουν τη γραμμή αυτή στη Γενική Συνέλευση των φοιτητών της Νομικής που έγινε το ίδιο βράδυ (ως τις πρωϊνές ώρες) στο χώρο του Πολυτεχνείου. Η συζήτηση ήταν θυελλώδης, οι αριστερίστικες πιέσεις ήταν μεγάλες, αλλά τελικά οι τρεις κατάφεραν να επιβάλλουν τη γραμμή: Αντιδικτατορική κατεύθυνση – δημοκρατική διέξοδος! Οι δύο από τους τρεις – Χρύσανθος Λαζαρίδης και Χρίστος Λάζος – κατάφεραν να εκλεγούν ως εκπρόσωποι της Νομικής στην Συντονιστική Επιτροπή της εξέγερσης πλέον. Τις αμέσως επόμενες ώρες, το ίδιο επαναλήφθηκε στη συνεδρίαση της Συντονιστικής, όπου συμμετείχαν περί τους 25 εκλεγμένους εκπροσώπους φοιτητών, από άλλες σχολές που είχαν συγκεντρωθεί στο Πολυτεχνείο. Μετά από τις γνωστές ρητορικές μονομαχίες (που ευτυχώς δεν κράτησαν πολύ), ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο Χρίστος Λάζος και η Τώνια Μοροπούλου (από τους "διαφωνούντες" - και παραμένοντες - του ΚΚΕ), συνέκλιναν και αποφάσισαν να βγει μια διακήρυξη που να εγκριθεί από τη Συντονιστική Επιτροπή και να εκφράζει "όλη την εξέγερση".

Συνεννοήθηκαν μάλλον εύκολα μεταξύ τους, ο Λαζαρίδης έφτιαξε το σχέδιο, ο Λάζος έκανε μια-δύο τροποποιήσεις, η Μοροπούλου έκανε μια προσθήκη, κι ύστερα και οι τρεις το υπερασπίστηκαν με επιμονή. Τελικά το πέρασαν με μεγάλη πλειοψηφία (18 υπέρ έναντι 7 κατά και αποχές). Στη μειοψηφία ηγετικό ρόλο είχε ο Σταύρος Λυγερός τότε φοιτητής του Μαθηματικού και μέλος αριστερίστικης οργάνωσης. Το κείμενο ανέφερε ότι οι φοιτητές εκπροσωπούσαν το αίτημα όλων των Ελλήνων για "Εθνική Ανεξαρτησία και Λαϊκή κυριαρχία".Το πρώτο σκέλος της γραμμής - αυστηρά αντιδικτατορικό και ενωτικό πλαίσιο - είχε περάσει πλήρως... Ωστόσο, είχαν κρατήσει απ’ έξω μιαν ακόμα παράγραφο, η οποία καλούσε όλα τα αντιδικτατορικά κόμματα να ενωθούν και να ηγηθούν ενωμένα πια – με ένα ελάχιστο πρόγραμμα – για να παραμεριστεί η χούντα και να γίνουν ελεύθερες εκλογές εντός του επομένου έτους (η λεγόμενη «δημοκρατική διέξοδος»).

Τότε το «αριστερίστικο μπλόκ» της μειοψηφίας, μετά από εκρήξεις και επίμονη συζήτηση έθεσε τη διαφωνία του ως εξής: Με το μέχρι τώρα κείμενο της διακήρυξης διαφωνούμε μεν, αλλά παραμένουμε. Δεν θα διασπάσουμε την εξέγερση. Αν όμως καλέσετε τα «αστικά κόμματα» μαζί με τους "ρεβιζιονιστές" (τα αριστερά κόμματα) να ενωθούν και να ζητήσουν από κοινού εκλογές, αυτό το θεωρούμε αυταπάτη και "αποπροσανατολισμό" που αποδυναμώνει την εξέγερσή μας και θα αποχωρήσουμε αμέσως.

Τότε οι τρεις (Λαζαρίδης-Λάζος-Μοροπούλου) συμφώνησαν αμέσως να βγει η διακήρυξη ως είχε, χωρίς την κρίσιμη τελευταία παράγραφο, ώστε να διαφυλαχθεί η ενότητα. Στο χειρισμό αυτό συμφώνησαν – με ανακούφιση - και όλα τα άλλα στελέχη που βρίσκονταν στη Συντονιστική (από την πλευρά του ΚΚΕεσωτ. - Ρήγα Φερραίου: Δημήτρης Χατζησωκράτης, Στέλιος Παπάς, Γιώργος Τσεμπελής, Γιάννης Αναστασάκος, Δημήτρης Ψαράς κλπ. αλλά και από την πλευρά των «ορφανών» του ΚΚΕ, Αριάνδη Αλαβάνου, Γιάννης Νυσταζάκης, Μίμης Ανδρουλάκης, Στέλιος Λογοθέτης κλπ.)

Στη συνέχεια, η Τώνια Μοροπούλου πήγε μαζί με τον Δημήτρη Χατζησωκράτη να παρουσιάσουν την «Διακήρυξη της Συντονιστικής» στους Έλληνες Δημοσιογράφους, και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης τη μετέφρασε στα αγγλικά και την παρουσίασε στους ξένους δημοσιογράφους. Σε μιάμιση ώρα, το κείμενο το δημοσιοποιούσαν όλα τα ξένα πρακτορεία και το ανακοίνωναν δια ζώσης όλοι οι αντιδικτατορικοί σταθμοί που εξέπεμπαν στα ελληνικά από τη Δυτική Ευρώπη, δηλαδή οι ελληνικές εκπομπές του Λονδίνου, της Ντόϋτσε Βέλλε και το Ράδιο Παρίσι). Οι ελληνικές εκπομπές από την τότε ανατολική Ευρώπη δεν είπαν τίποτε τότε…

Λίγες ώρες αργότερα η επίμαχη τελευταία παράγραφος, που είχε υπερψηφιστεί, αλλά δεν είχε περιληφθεί στο τελικό κείμενο της διακήρυξης (έκκληση στα αντιδικτατορικά κόμματα για «δημοκρατική διέξοδο»), λόγω του βέτο που είχαν βάλει οι «αριστεριστές», διαβιβάστηκε προσωπικά στους Παναγιώτη Κανελλόπουλο, Γεώργιο Μαύρο και Ιωάννη Ζίγδη, ενώ ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν συνεχώς ενήμερος για τις εξελίξεις, έτσι κι αλλιώς… Όταν μαθεύτηκε αυτό και κάποιοι από την αριστερίστικη μειοψηφία ζήτησαν εξηγήσεις, η απάντηση ήταν απλή: Μας ζητήσατε να το βγάλουμε από το κείμενο της διακήρυξης και το δεχθήκαμε. Αλλά υπερψηφίστηκε στη Συντονιστική και το μεταφέραμε προφορικά. Οι "διαφωνούντες" δεν έδωσαν καμία συνέχεια…

Λίγες ώρες αργότερα, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος αποφάσιζε να χρησιμοποιήσει το στρατό για να βγάλει τους φοιτητές έξω από το Πολυτεχνείο. Επτά μέρες αργότερα, ο Δημήτρης Ιωαννίδης χρησιμοποίησε επίσης τις μονάδες που βρίσκονταν "επί φυλακή" στην πρωτεύουσα, λόγω καταστολής της εξέγερσης, για να εκδιώξει τον Παπαδόπουλο, να αναλάβει ο ίδιος και να ματαιώσει το πείραμα Μαρκεζίνη.

Συμπερασματικά: Όλη αυτό το παρασκήνιο, δείχνει μια πολύ ενδιαφέρουσα "άσκηση δημοκρατίας":
  • Είχε πρώτον πολλαπλές ρήξεις: Ρήξη με το χούντα, και ρήξη με τους εξτρεμιστές προβοκάτορες που επιδίωκαν να εκτρέψουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, πριν ξεκινήσει καλά-καλά…
  • Είχε δεύτερον, δημοκρατική νομιμοποίηση μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις που έγιναν στο χώρο του Πολυτεχνείου, αλλά και μέσα στην αντιπροσωπευτική Συντονιστική που εξέλεξαν.
  • Είχε τρίτον, έντονες αντιπαραθέσεις και συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα (και στις Γενικές Συνελεύσεις και στην Συντονιστική).
  • Είχε τέταρτον, πολιτικές συνθέσεις, χωρίς τις οποίες τίποτε δεν θα γινόταν και το πράγμα θα ξεφούσκωνε πολύ γρήγορα (αυτό ακριβώς περίμενε και το καθεστώς Παπαδόπουλου μέχρι την δημόσια ανακοίνωση της Συντονιστικής).
  • Είχε πέμπτον, μια σύνθετη άσκηση πολιτικών συμμαχιών και πολιτικών ισορροπιών – και μέσα στη Συντονιστική και προς τα έξω, με τα αντιδικτατορικά κόμματα.
Μ’ άλλα λόγια είχε όλα τα στοιχεία της Δημοκρατίας: Ρήξεις, αντιπαραθέσεις, συνθέσεις, εκλογές, νομιμοποίηση, συμμαχίες.

Τώρα καταλάβατε γιατί όσοι συμμετείχαν ενεργά στα γεγονότα εκείνα βλέπουν τα τωρινά έκτροπα των μπάχαλων και παθαίνουν ναυτία... Σήμερα το Πολυτεχνείο καπελώνεται από εκείνους που το κατήγγειλαν, ενώ το οικειοποιούνται και το αμαυρώνουν, οι αναρχικοί που προσπάθησαν να το ματαιώσουν - κι έπρεπε να τους πετάξουν τότε έξω με τις κλωτσιές για να ξεκινήσει η κατάληψη. Και το χειρότερο, το "Πολυτεχνείο" διδάσκεται σήμερα όχι ως ρήξη Ελευθερίας αλλά ως συμβιβασμός με όσους το διαστρέφουν.
  • Όχι ως ενότητα ανατροπής αλλά ως άσκηση υποταγής!
  • Όχι ως νομιμοποίηση δημοκρατικού φρονήματος, αλλά ως νομιμοποίηση ...παρανομίας!
  • Όχι ως άσυλο Ελευθερίας, αλλά ως άσυλο ανομίας!
  • Όχι ως εθνική ξέσπασμα αλλά ως εθνική... λοβοτομή!
  • Όχι ως εθνική ανάταση της ελληνικής νεολαίας κάτω από την γαλανόλευκη που κυματίζει, αλλά ως εθνική ντροπή μπροστά στη γαλανόλευκη που την κουρελιάζουν και την καίνε επετειακά - και τελετουργικά!
Άντε τώρα, όσοι γουστάρετε, να πάτε και φέτος στο "χορό των βρυκολάκων" που περιφέρουν αυτό που κάποτε υπήρξε ξέσπασμα Ελευθερίας, ύστερα έγινε καθεστωτικός μύθος και τώρα το κατάντησαν ξόανο. Άντε, να πάτε να προσκυνήσετε αυτό το ξόανο. Οι υπόλοιποι μπορείτε να στοχάζεστε τέσσερις λέξεις που συνοψίζουν - αυτές και μόνο - το νόημα της τότε εξέγερσης: Εθνική Ανεξαρτησία - Λαϊκή Κυριαρχία. Παραμένουν προδομένες, αλλά πάντα επίκαιρες. Και οι "λογαριασμοί" μας μαζί τους δεν έκλεισαν... Τους χρωστάμε!

Θανάσης Κ.
https://orthografos.blogspot.com/2019/11/blog-post_16.html

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ, ΑΣ ΜΑΘΟΥΝ ΠΩΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΕΧΟΥΝ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΕΩΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΗΜΑΣΙΑ. ΤΙ ΕΓΙΝΕ/ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ή ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ/ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΤΟΤΕ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΕΠ ΟΥΔΕΝΙ ΗΤΑΝ "ΑΣΚΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ".  ΑΣΚΗΣΗ ΕΚΤΕΝΟΥΣ ΑΠΟΒΛΑΚΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗΣ-ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΗΣ ΜΑΛΑΚΙΑΣ ΗΤΑΝ.
ΣΗΜΕΙΩΝΩ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΧΑ ΞΑΝΑΓΡΑΨΕΙ ΔΕΧΟΜΕΝΟΣ ΤΟΤΕ ΥΒΡΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΜΑΣ ΠΩΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΝΟΥΣ ΑΠΟΒΛΑΚΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗΣ ΜΑΛΑΚΙΑΣ, ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ.
ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΟΥΔΕΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΗΣΣΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΕΓΟΝΟΣ. ΑΡΚΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΡΗΣΟΥΝ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΘΑ ΕΙΧΕ ΛΗΞΕΙ ΑΝΑΙΜΑΚΤΩΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΙΓΛΗ ΠΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΔΩΣΑΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΡΥΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.
ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΜΗ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΚΑΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙ ΑΚΟΜΗ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

ΟΣΟΙ ΘΕΛΕΤΕ ΔΙΑΒΑΣΤΕ: 

ΚΑΙ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΦΤΑΣΑΤΕ ΩΣ ΕΔΩ, BONUS: Μετανιωμένο για όσα έγιναν δηλώνει το άρμα μάχης που εισέβαλε στο Πολυτεχνείο. Αποτραβηγμένο από τα φώτα της δημοσιότητας σε οίκο ευγηρίας όπου ζει τα τελευταία χρόνια, το εξηντάχρονο πλέον τεθωρακισμένο σπάει τη σιωπή του και μιλάει για πρώτη φορά για εκείνη τη βραδιά, η οποία όπως λέει το στοιχειώνει ακόμα και σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗ ΤΟΥ: https://tovatraxi.com/social/metaniomeno-gia-osa-eginan-sto-polytexnio-dilonei-to-arma-maxis/

5 comments :

  1. καλα εεε, εχουμε φαει μουφα με το φτυαρι... καθε χρονο βγαζουν και κατι νεο που δηθεν δεν το ξεραν και δηθεν το καταλαβαν τωρα και πεφτουν απο τα συννεφα... τι ιστορια και πρασινα (πασοκ)αλογα;; ιστοριες για αγριους!! την δαμανακη(αυτη που παιρνει 8 χιλιαρικα νταγκα καθε μηνα και χωρια ποσα εκλεβε, χωρια που ηταν στη δουλεψη του πριγκηπα του λιχτενσταιν) ακομα τη βαζουνε να τσυριζει "εδω πολυτεχνειο"!!! ηθελα ναξερα δεν υπηρχε κανενας καθηγητης στα (α)σχολεια τοσα χρονια να πει οτι ολο αυτο ηταν μουφα;;; οτι δεν υπηρχε ουτε ενας νεκρος;;; οτι το τανκ δε μπηκε ποτε μεσα;;; οτι εφεραν καμια 100 αλλοδαπους ακροβολιστες των ειδικων δυναμεων που εκαναν ταργκετ πρακτις στους Ελληνες εκτος πολυτεχνειου; η χουντα δεν επεσε απο το πολυτεχνειο. γιατι τοση μουγκα;;; αλλα μαλλον ηταν καλος ο μισθος, που να μπλεκουν τωρα... ο σταυρος λυγερος δεν τα ηξερε ολα αυτα;; γιατι 44 χρονια δεν τα ελεγε κανενας;;; σαπια σαπιλα... κατα τα αλλα τους φταιμε εμεις οι νεοι που ειμαστε αναλφαβητοι και μας κραζουν ολοι. δεν ειμαστε, μας εκαναν!!! δε φταιω γω που δε με εμαθαν τιποτα και προσπαθω τωρα να τα μαθω μονος μου. μας θελουν ολους πιονια, αναλωσιμους σκλαβους... η μεγαλη αληθεια που δε λεει κανενας ειναι οτι σε καθε πολιτευμα, σε καθε κοινωνια, υπαρχει μια ομαδα ας πουμε 30/100 (το 1/3) που ειναι ΟΦΑ οπου φυσαει ο ανεμος... με τη δεξια γινονται δεξιοι, με την αριστερα αριστεροι, οτι κατσει αρκει να τους κατσει. εχει δικιο ο ΑΦΑΙΑ που λεει οτι αμα ειχαμε ενοθειστικο-12θεισμο, 1/3 θα το δεχοταν αδιαμαρτυρητα γιατι ειναι ΟΦΑ. ολο αυτο ηταν μια ασκηση προπαγαντας τυπου 9/11, μια ασκηση να κανουν το μαυρο-ασπρο, και πες-πες 44 χρονια τα ψευτοκαταφεραν. ολα αυτα στην αρχη δεν τα ξεραν οι διευθυντες τη δεκαετια του 70 του 80 του 90;;; γιατι δεν ειπαν οχι στην κασετουλα;;; γιατι δεν εξηγησε κανενας οτι δεν εγιναν ετσι τα πραγματα;;; να τους βρασω τους υμνους στον παπαδοπουλο. μια απλη λογικη εξηγηση με στοιχεια(1 σελιδα μονο) θα αρκουσε. πολυ μουγκα οι πατριωτες. γιατι στην αρχη οι δεξιοι ηταν πλειοψηφια στην Ελληνικη κοινωνια πριν την λαιλαπα του υπαρκτου παπαντρεισμου και πριν το αρχιπαπατεωνα γιαλατζι παπατζη τσιπραντρεα. ολοι μουγκα!!! μια γενεια ασχετων υποτακτικων κωλογερων που τωρα υψωνουν το δαχτυλο να μας την πουνε κιολας που δεν ειμαστε σαν αυτους. ρε τι ευκολα που πειθαναγκαζονται οι ανθρωποι. ειναι καλη η μισθωτη σκλαβια. αλλα τι λεω τωρα.. ρε εδω επεισαν σχεδον ολοκληρο τον πλανητη οτι οι διδυμοι πυργοι δηθεν δεν επεσαν απο μεσα, ενω ηταν ξεκαθαρα ινσαιντ τζομπ. ολα για την ασφαλεια της (προσεχως) μεγαλης χωρας των "φιδιων". ολοι μιλημενοι, ολοι βαλτοι, ολοι φυτευτοι, το παπαδαριο βαζει μαυρουκους στα μοναστηρια, στο τελος θα μας αναγκασουν να τους παρπυμε και στο σπιτι μας, θα μας πουνε ενας σε καθε σπιτι, ποτε αλλοτε η Ελλαδα δεν ειχε τοσους προδοτες μαζεμενους παντου, χιλαδες προδοτες απο τον οικογενεικρατη "θα παταξω τον νατιβισμο" μεχρι τον αρχιπαπατραγο "κρυβω τον σταυρο μου". για κοπιαστε, ελα σας περιμενω με το οπλο κατω απο το κρεβατι... παταξτε με!!!! ολοι ψοφο ρε

    ReplyDelete
  2. ΛΟΥΚΑ ΓΙΑ 1000 ΧΡΟΝΙΑ17/11/19 22:29

    Λουκά εν δράσει ! «Ζήτω ο Παπαδόπουλος ο ΜΟΝΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ» φωνάζει μπροστά απ’ την πορεία στο Πολυτεχνείο!

    https://www.youtube.com/watch?v=kZYoBdVUeWc&feature=emb_title

    ReplyDelete
  3. Άσχετο, αλλά μιλώντας για «Ελληνική Δημοκρατία», έχει δόση αλήθειας αυτό ή είναι κύημα φαντασίας; Είναι όντως ανώνυμη εταιρεία; Έχεις υπόψιν σου κάτι σχετικό με το θέμα, Κουρήτη, διότι εγώ πρώτη φορά το έμαθα.

    https://www.triklopodia.gr/%ce%b9%ce%b4%ce%bf%cf%85-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%cf%84%ce%af%cf%81%ce%b9%ce%bf-%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%84%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%b6%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%cf%8e%ce%bd%cf%85/

    ReplyDelete
  4. 27/11/19 15:13

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ) ΕΤΑΙΡΕΙΑ.
    Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΧΕΙ ΙΔΡΥΣΕΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ.

    ΓΙΑΤΙ; ΤΡΕΧΑ ΓΥΡΕΥΕ ΑΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΑΛΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΙΔΡΥΣΟΥΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ.
    ΙΣΩΣ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ (ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ.

    Η ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΥΤΗΣ ΟΠΩΣ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΙ ΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.
    https://www.sec.gov/cgi-bin/browse-edgar?action=getcompany&CIK=0000931106&owner=exclude&count=40&fbclid=IwAR0Ob-VYjC8CI181FE-tWiS7R8LStu5VqRL0z3NAGHbQa3SSmNz7jg-U5lY

    ReplyDelete
  5. +το πέοc γαρ εγγύc+24/12/19 16:20

    Ρωτάω πότε θα ’ρθουν οι μέρες οι καλές
    Να κόβονται κεφάλια, άντερα και ψωλές.
    Κρονιοφάρες, γύφτοι, μασόνοι σε κουτιά
    Μπισκότα από κρέας για σκύλους και γατιά.

    ReplyDelete