31/10/2019

Σεισμικές έρευνες των ΕΛΠΕ: Κοίτασμα 280 δισ. κυβικών μέτρων νότια της Κρήτης - Γιατί τρόμαξαν όλοι με το κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κρήτη

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΕΙ ΑΟΖ.  ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΟΥΔΕΙΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ.

Ενδείξεις για ένα μεγάλο υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου στον ελλαδικό χώρο, που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της χώρας για 70 χρόνια και είναι ανάλογο του κοιτάσματος Ζορ της Αιγύπτου. Η ανάλυση των υφιστάμενων σεισμικών δεδομένων δείχνει κοίτασμα 280 δισ. κυβικών μέτρων. Πρόκειται για τη Δομή Τάλως, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ Γιάννης Γρηγορίου σε κλειστή συζήτηση του think tank του Ευάγγελου Βενιζέλου, έχει παρόμοια δομή με αυτή του κοιτάσματος Ζορ που ανακαλύφθηκε στην ΑΟΖ της Αιγύπτου το 2015. Ο εν λόγω στόχος έχει καταγραφεί και στις σεισμικές έρευνες του 2012-2013 από την νορβηγική εταιρεία PGS που είχε «σκανάρει» τις θαλάσσιες περιοχές Ιονίου και νότια της Κρήτης με τη δομή Τάλως να εντοπίζεται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη δεύτερη περιοχή. Προκειμένου να επαληθευτεί η εκτίμηση θα πρέπει να πραγματοποιηθούν γεωτρήσεις.

ΑΜΠΕ

Ανακοίνωση με την οποία επιχειρούν να μετριάσουν τον πολιτικό αντίκτυπο της ομιλίας-αποκάλυψης του γενικού διευθυντή υδρογονανθράκων εξέδωσαν τα ΕΛΠΕ, προσπαθώντας παράλληλα να προλάβουν ενδεχόμενες επιπλοκές που θα μπορούσε να έχει η διόγκωση των προσδοκιών και η ανάδειξη του μεγέθους των κοιτασμάτων σε μείζον θέμα στην πολιτική ατζέντα. Είναι, όμως, προφανές ότι ζήτημα δεν είναι οι υδρογονάνθρακες αλλά η έκταση που έλαβε το θέμα σε πολιτικό επίπεδο και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις που θα έχει κάτι τέτοιο στη διαδικασία πώλησης του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο. Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι τέτοιου είδους εξελίξεις έχουν πάντα και γεωπολιτική και γεωοικονιμική διάσταση, καθώς ενώ σε πρώτη φάση ενισχύεται η αξία της εταιρίας και δημιουργούνται προοπτικής ενίσχυσης του ρόλου της χώρας στην περιοχή, παράλληλα αυξάνεται γεωμετρικά και το ρίσκο. Ως εκ τούτου απαιτούνται ενέργειες και σε άλλο επίπεδο.

Η ανακοίνωση:
«Παρά το γεγονός ότι ενδείξεις ή εκτιμήσεις για φυσικό αέριο και πετρέλαιο πιθανόν να υπάρχουν σε πολλές περιοχές του κόσμου, το συμπέρασμα για την ύπαρξη ή όχι εμπορικά εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων, προϋποθέτει μια σειρά από σοβαρές εργασίες και αναλύσεις που απαιτούν σημαντικό χρόνο». Σήμερα στην Ελλάδα, με τα δεδομένα που έχουμε, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δεν είναι ακόμα σε θέση να αναφερθούν στην ύπαρξη, το μέγεθος κοιτασμάτων και κατά πόσο αυτά είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα. Ας σημειωθεί δε, ότι σε αρκετές από τις περιοχές για τις οποίες υπάρχουν δημοσιεύματα, δεν έχουν καν ξεκινήσει οι έρευνες. Είναι σύνηθες, σε διάφορα συνέδρια ή ημερίδες, να γίνονται αναφορές σε ενδείξεις και εκτιμήσεις για παρουσία υδρογονανθράκων, να ανταλλάσσονται απόψεις και εξετάζονται σενάρια, τα οποία όμως πρέπει να εκλαμβάνονται στη σωστή τους διάσταση και δεν μπορούν να αποτελούν βάση για ανακοινώσεις περί ύπαρξης κοιτασμάτων. Σαν ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να επικοινωνούμε προς τους αρμόδιους φορείς της χώρας, τους επενδυτές και τους πολίτες βασισμένοι μόνο σε πραγματικά δεδομένα, προκειμένου να αποφεύγονται πρόωρες εκτιμήσεις και βεβιασμένα συμπεράσματα».

https://www.crisismonitor.gr/2019/10/31/giati-tromaxan-oloi-me-to-koitasma-fysikoy-aerioy-stin-kriti/

No comments :

Post a Comment