14/04/2019

TOS-1A: Ο ρωσικός πολλαπλός εκτοξευτής ρουκετών με θερμοβαρικές κεφαλές

Γνωστά σε ρωσική υπηρεσία ως «Σολντσεπιόκ» (Солнцепёк, καυτός ήλιος) οι πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών TOS-1A χρησιμοποιούν ως βάση τροποποιημένο πήγμα άρματος Τ-72 και χαρακτηρίζονται «βαρέα φλογοβόλα» καθώς βάλλουν μη κατευθυνόμενες ρουκέτες 220 χιλ. με θερμοβαρικές κεφαλές, σχεδιασμένες με την έκρηξή τους πάνω από τον στόχο να πυρπολούν ο,τιδήποτε υπάρχει.

Δύναται να βάλλει 24 ή 30 (TOC-1A) ρουκέτες ανεξάρτητα ή μαζικά κατά κύματα εντός 15 δευτερολέπτων. Με την βοήθεια ενός πρώτου πυροκροτητή οι κεφαλές των ρουκετών διασπείρουν πάνω από τον στόχο ένα «νέφος» ψεκάδων FAE (Fuel Air Explosive) το οποίο εισχωρεί σε κτήρια, καταφύγια, ορύγματα και κάθε είδους κοιλότητες. Ένας δεύτερος πυροκροτητής αναφλέγει το νέφος, με αποτέλεσμα μια τεράστια παρατεταμένη έκρηξη που κατακαίει, σκοτώνει και ακρωτηριάζει φρικτά όποιον βρίσκεται εντός μιας ζώνης περίπου 200 x 300 μέτρων. Πέραν των θανατηφόρων εγκαυμάτων από τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται, η υπερπίεση ένεκα της αιφνίδιας συμπίεσης του αέρα είναι ακόμη χειρότερη. Η ανάφλεξη του χημικού νέφους δημιουργεί ένα «κενό» οξυγόνου, εξίσου φονικό. Η πίεση της έκρηξης ισοδυναμεί με 193,6 κιλά ανά 2,5 τετρ. εκατοστά, όταν συγκριτικά η αντίστοιχη των περισσοτέρων συμβατικών βομβών είναι σχεδόν η μισή και η πίεση φθάνει τα 6,3 κιλά. Στην ακτίνα μιας έκρηξης ρουκέτας TOS-1 οι άνθρωποι κυριολεκτικά συνθλίβονται. Η υπερπίεση τσακίζει τα κόκκαλα, βγάζει τα μάτια από τις κόγχες τους, σπάει τα τύμπανα των αυτιών και διαρρηγνύει τα σπλάχνα και άλλα εσωτερικά όργανα προκαλώντας ακατάσχετη αιμορραγία ενώ βγάζει βίαια τον αέρα από τους πνεύμονες επιφέροντας θάνατο από ασφυξία.

Εκτός των θερμοβαρικών κεφαλών το σύστημα βάλλει και ρουκέτες με συμβατικές εμπρηστικές κεφαλές. Το δε μέγεθος των ρουκετών απαιτεί όχι ένα αλλά δύο οχήματα αναχορηγίας TZM-T, εφοδιασμένα με γερανό και ένα πλήρες πολεμικό φορτίο –συν 400 λίτρα καυσίμου για το όχημα μάχης (ΒΜ-1). Αναπτύχθηκε για την εξουδετέρωση ισχυρά οχυρωμένων θέσεων του αντιπάλου σε απόσταση 6 χλμ. Έχει δει δράση με τους Σοβιετικούς στο Αφγανιστάν, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ από τους Αζέρους, στoν δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας και πιο πρόσφατα κατά των τζιχαντιστών του ISIS στο Ιράκ και στην Συρία, δικαιώνοντας πάντα την τρομερή του φήμη. Το TOS-1A συχνά αναφέρεται εσφαλμένως ως σύστημα πυροβολικού. Στην πραγματικότητα ανήκει στην κατηγορία των Αρμάτων Εφόδου, επιχειρώντας στο πλευρό σχηματισμών πεζικού και δη των μονάδων ΑΡΒΧ πολέμου –αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που είναι θωρακισμένα και τοποθετημένα επί πήγματος Τ-72. Το δυτικό οπλοστάσιο δεν έχει κάτι ανάλογο.

https://www.ptisidiastima.com/tos-1a-saudi-arabia/

Το οπλικό σύστημα TOS-1A παρουσίασε μέσω βίντεο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα, έχει τη δυνατότητα εκτόξευσης 24 θερμοβαρικών ρουκετών, οι οποίοι είναι ικανοί να εξαφανίσουν κυριολεκτικά τον στόχο τους και να καταστρέψουν τη γύρω περιοχή, σε έκταση 40.000 τετραγωνικών μέτρων. Το σύστημα TOS-1A έκανε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης στην περιοχή του Λένινγκραντ και το βίντεο που δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, το παρουσιάζει να μετακινείται λαμβάνοντας θέση, να οπλίζει και τελικά να εξαπολύει την καταστροφική του δύναμη στο πεδίο ασκήσεων. Αν και το συγκεκριμένα συστήματα είναι καταχωρημένα ως «βαρέα φλογοβόλα» στη Ρωσία, στην ουσία πρόκειται για πολλαπλούς εκτοξευτήρες θερμοβαρικών ρουκετών, διαμέτρήματος 220 χλστ., τοποθετημένων στο σασί του τανκ T-72.

Το όνομα που έχει δοθεί, «Solntsepyok», που αυτολεξεί σημαίνει «Ηλιακή Θερμότητα», αρμόζει κατά γράμμα στο οπλικό αυτό σύστημα, αφού η χρήση του κατά εχθρικών θέσεων μπορεί να εξαφανίσει από προσώπου γης 40.000 τετραγωνικά μέτρα, εξουδετερώνοντας στρατιώτες του εχθρού, εξοπλισμό και σχεδόν οποιαδήποτε αμυντική οχύρωση, ίση σε μέγεθος με έξι γήπεδα ποδοσφαίρου, ενώ το τελευταίο μοντέλο ρουκετών, «Solntsepyok», που μπορεί να εκτοξεύσει, να έχει εμβέλεια 6 χιλιομέτρων.

https://www.defence-point.gr/news/oi-voles-toy-tos-1a-me-thermovarikes-royketes-entyposiazoyn-vinteo

No comments :

Post a Comment