24/04/2019

Τη μίσθωση δύο MQ-9 Reaper από τις ΗΠΑ επιδιώκει η Ελλάδα

Λύσεις ταχείας απόδοσης, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της σύνθετης επιχειρησιακής πραγματικότητας που αντιμετωπίζει ολοένα και συχνότερα η Ελλάδα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αναζητεί η Αθήνα. Η περίοδος θερμών σχέσεων και συνεννόησης ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στην Αθήνα φαίνεται ότι ανοίγει ορισμένα «παράθυρα» αξιοποίησης συστημάτων, όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) MQ-9 Reaper, που σταθμεύουν στην Αεροπορική Βάση της Λάρισας. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, εξετάζεται η εκμίσθωση των δύο UAV που σταθμεύουν στη Λάρισα, ώστε μετά τον Αύγουστο (όταν και λήγει η σύμβαση που έχει η αμερικανική αεροπορία με την ιδιωτική εταιρεία που τα χειρίζεται) να πετάξουν για λογαριασμό της Πολεμικής Αεροπορίας. Σε αυτή την περίπτωση αναμένεται η εκμίσθωσή τους για περίπου 1.000 ώρες.

Επιπλέον, η Αθήνα ενδιαφέρεται να προμηθευτεί αυτού του τύπου τα UAV για λόγους οι οποίοι αφορούν τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της τουρκικής παρουσίας στο Αιγαίο, που πλέον γίνεται ολοένα και πιο συχνά ορατή μέσω μη επανδρωμένων οχημάτων και drones. Αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να προμηθευτεί δύο έως τέσσερα UAV τύπου MQ-9 Reaper, για την ένταξή τους στην Πολεμική Αεροπορία. Νωρίτερα είχαν προηγηθεί συνομιλίες για την προμήθεια παλαιότερου τύπου αμερικανικών UAV, των MQ-1 Predator, αλλά κρίθηκε ότι απαιτείται μετάβαση στην πιο σύγχρονη τεχνολογική εκδοχή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

«Γρήγορη» λύση αναζητείται και για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, ωστόσο ο προϋπολογισμός για απόκτηση φρεγατών ή κορβετών μετριέται σε εκατοντάδες εκατομμυρίων, κάτι που εκ των πραγμάτων περιορίζει τις δυνατότητες. Πάντως την προηγούμενη εβδομάδα, την Τετάρτη, στο πλαίσιο της επίσκεψης της φρεγάτας πολλαπλών ρόλων «Languedoc» στο λιμάνι του Πειραιά, εμμέσως πλην σαφώς οι Γάλλοι επανέφεραν τη συζήτηση στην επιφάνεια, μάλιστα με αναφορά στις υπό σχεδιασμό νέου τύπου φρεγάτες Belh@rra. Δύο ημέρες νωρίτερα, τη Δευτέρα, στον Πειραιά είχε σταθμεύσει το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Mitscher», ένα εντελώς διαφορετικού τύπου πολεμικό πλοίο. Εκείνο που προκύπτει, πάντως, από αυτή την κινητικότητα, είναι το αυξημένο συμμαχικό ενδιαφέρον για την Κρήτη αλλά και για τα Δωδεκάνησα, ως σημεία στάθμευσης προς την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

http://www.kathimerini.gr/1020604/article/epikairothta/politikh/sto-stoxastro-ths-a8hnas-ta-dyo-uav-twn-amerikanwn

No comments :

Post a Comment