17.2.19

Η.Κονοφάγος - Εκμετάλλευση κοιτασμάτων: Δυσοίωνα τα πράγματα στην Ελλάδα

Πέραν τον δυσκολιών, λόγω του πολύ μεγάλου βάθους, συγκριτικά με τον Γλαύκο της Κύπρου, η κατάσταση για την Κρήτη είναι και από γραφειοκρατικής άποψης εξαιρετικά άσχημη. Είναι γεγονός ότι σημαντικότερες συμβάσεις δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, που περιέχουν ανάλογους με την Κύπρο στόχους κοιτασμάτων «τύπου Zohr», εξακολουθούν να σέρνονται στους διαδρόμους του δημόσιου περιβαλλοντολογικού ελέγχου των συμβάσεων από «ειδικούς» του αρμόδιου υπουργείου Ενέργειας. Πρόκειται για «ειδικούς» για τους οποίους ουδείς γνωρίζει τι εμπειρία διαθέτουν στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ώστε να γνωματεύσουν σχετικά. Έτσι, οι εταιρείες ExxonMobil και Total περιμένουν ακόμα την έγκριση της Μελέτης Περιβάλλοντος. Προφανώς, δεν τίθεται σε δεύτερη μοίρα το περιβάλλον. Μπορούμε να πολεμήσουμε τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την προστασία των εθνικών αναγκών. Η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ, ακολουθεί τους αυστηρότερους περιβαλλοντολογικούς κανόνες. Ως εκ τούτου μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τον ενεργειακό πλούτο, αναθέτοντας παράλληλα σε κατάλληλους ανθρώπους να προστατεύσουν το περιβάλλον με τον αυστηρότερο τρόπο.

Να σημειώσουμε ότι σύντομα συμπληρώνονται δύο χρόνια από την εποχή που στο αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας υποβλήθηκαν οι αιτήσεις των ExxonMobil και Total για παραχώρηση δικαιωμάτων στις δύο θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης. Οι δε σχετικές συμβάσεις τους, που ήδη μονογράφηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι, δεν έχουν τύχει ακόμα κύρωσης από τη Βουλή και τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας. Σε αντίστοιχη περίπτωση στη Σικελία της Ιταλίας, η διαδικασία διήρκεσε μόλις τρεις μήνες! «Το πρώτο πράγμα είναι ο χρόνος«, όπως λένε και οι Σικελοί. Επιπλέον, δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο Ελεγκτικό Συνέδριο που θέλει δύο μήνες. Στη συνέχεια πρέπει να περάσει από τη Βουλή που θέλει άλλους τρεις μήνες. Οπότε η υπόθεση αναβάλλεται πιθανώς για μετά τις εκλογές. Αυτά όλα με την προϋπόθεση ότι δεν θα φύγουν οι εταιρείες δυσαρεστημένες από αυτή την αντιμετώπιση. Αυτή η τριτοκοσμικού τύπου διαχείριση θα πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΟΝΟΦΑΓΟΥ ΕΔΩ: https://slpress.gr/oikonomia/alla-16-dis-apo-ton-glayko-ston-energeiako-ployto-tis-kyproy/

ΣΧΕΤΙΚΟ:  Νομοθετήθηκε η ίδρυση Ινστιτούτου Πετρελαϊκών Ερευνών στα Χανιά 
ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΩΣ Η ΚΥΡΙΑ ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΕΝΟΣ ΑΚΟΜΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΠΕΤΡΕΛΑΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ. ΟΜΩΣ ΟΧΙ, ΓΕΛΑΣΤΗΚΑΤΕ. Η ΚΥΡΙΑ ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΤΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η... "έρευνα για την ανάπτυξη καλών πρακτικών στον τομέα της πρόβλεψης και της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της βιομηχανίας του πετρελαίου στο περιβάλλον". Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΣΚΟΠΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΜΠΟΔΙΣΗ ΜΕ ΚΑΘΕ ΠΙΘΑΝΗ ΚΑΙ ΑΠΙΘΑΝΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΓΕΜΙΣΕΙ ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ (ΠΟΥ ΒΙΑΙΩΣ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ), ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟ. 

ΣΧΟΛΙΟ Defence-point: Στο περιβάλλον αυτό που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει βέβαια κάποιος να προσέξει, ότι παρά τις εξαιρετικές σχέσεις που έχει αναπτύξει η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία με την Αίγυπτο, στον ορίζοντα έχουν εμφανιστεί κάποια προβλήματα, τα οποία εάν δεν ελεγχθούν και δεν αποφασιστεί πολύ προσεκτική διαχείριση, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες περιπλοκές μελλοντικά. Η Αίγυπτος έχει ήδη εκφραστεί επίσημα εναντίον της προοπτικής κατασκευής του αγωγού EastMed, καθώς η φιλοδοξία της είναι να υποδέχεται και να υγροποιεί όλες τις ποσότητες φυσικού αερίου της Κύπρου στο Δέλτα του Νείλου όπου διαθέτει ήδη εξαιρετικές εγκαταστάσεις και στη συνέχεια να τα εξάγει αυτή προς κάθε κατεύθυνση. Με τον τρόπο αυτό θα μετατραπεί στο κράτος-κλειδί της Μεσογείου που θα του επιτρέπεται να αναπτύσσει ισόρροπα σχέσεις με τη Δύση (κυρίως Ευρωπαϊκή Ένωση) και την Ανατολή (κυρίως Κίνα και δευτερευόντως Ρωσία). Η επιδίωξης και λογική είναι και απόλυτα θεμιτή, εάν ιδωθεί από την πλευρά του αιγυπτιακού εθνικού συμφέροντος. Το μέγα ερώτημα είναι τι επιτάσσει η πλευρά του ελληνικού (ελλαδικού και κυπριακού) συμφέροντος, ποιες χώρες έχουν συμφέρον να ταυτιστούν με αυτό, είτε διότι εξυπηρετούνται, είτε διότι αποτρέπουν άλλες δυσάρεστες γι’ αυτούς εξελίξεις με ποικίλες ερμηνείες. Σε κάθε περίπτωση, την κατασκευή ή όχι του EastMed θα τον κρίνουν οι ποσότητες που θα εντοπιστούν οριστικά και οι ενδείξεις είναι απόλυτα επαρκείς ώστε να αισιοδοξεί κανείς ότι τα κοιτάσματα που θα εντοπιστούν θα φθάνουν και θα περισσεύουν.

Ένα άλλο μεγάλο ερώτημα είναι πότε θα σπάσουν τα… στεγανά του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα και πότε το… παραδοσιακά προσαρμοστικό ελλαδικό πολιτικό σύστημα (σ.σ. τα καλά και συμφέροντα ταις… ψυχαίς ημών), ώστε να ασχοληθεί η χώρα με το συμφέρον της. Δεν έφτασε ακόμα η ώρα να αναρωτηθούμε δημόσια, για ποιον λόγο οι συμβάσεις προμήθειας αερίου της χώρας είναι ΑΠΟΡΡΗΤΕΣ, ενώ οι ίδιοι εμπλεκόμενοι, όταν το θέμα πηγαίνει σε αυτές που θα αφορούν ό,τι βρεθεί στην Ελλάδα, ΚΟΠΤΟΝΤΑΙ και καλά για τη διαφάνεια και για τη δημοσίευση των πάντων. Κι όταν λέμε απόρρητες, πόσοι γνωρίζουν άραγε ότι η χώρα δεσμεύεται μέχρι κάποιο χρονικό σημείο στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2020 να απορροφήσει τις ποσότητες αερίου που έχει αγοράσει σε “αλμυρές” τιμές… από το υπερπέραν, αλλιώς θα πρέπει να πληρώσει το ποσό του συμβολαίου; Ισχύει αυτό κύριοι ειδικοί του τομέα ή όχι; Με χαρά θα δημοσιεύσουμε την όποια διάψευση. Διότι εμείς ως επαγγελματίες καχύποπτοι με όσα γίνονται στην Ελλάδα της οικογενειοκρατίας (σ.σ. δεν εννοούμε ακριβώς το αγγλικό “nepotism”) υποπτευόμαστε ότι η γενικότερη μπίζνα στον ενεργειακό τομέα με την οποία πολλοί… βιοπορίστηκαν, ευθύνεται για τον λόγο που ενώ όλη η Μεσόγειος βρίσκεται στον πυρετό των υδρογονανθράκων, η δική μας banana-Republic κωλυσιεργεί συστηματικά. Ακόμα και οι σημερινοί που κάτι προσπάθησαν και έκαναν με τους γνωστούς ρυθμούς χελώνας, αλλά πια η χώρα είναι έρμαιο του κάθε επιτηδευμένα γραφικού που έχει χειραγωγηθεί είτε εν γνώσει του είτε ως αποτέλεσμα της ιδεοληψίας του!!!

Την ίδια στιγμή γνωστοί ιδιοτελείς απατεώνες συζητούν ήδη στο παρασκήνιο να πραγματοποιήσουν “επικοινωνιακή καταιγίδα” για να “φυτέψουν” στην ελληνική κοινωνία το εύληπτο επιχείρημα, ότι οι Αιγύπτιοι έχουν εξασφαλίσει 60-65% του κοιτάσματος για το κράτος τους, ενώ στην Ελλάδα θα κυμανθούμε μεταξύ 35-35%! Ο αδαής, προφανώς θα επαναστατήσει! Διότι ο ιδιοτελής απατεώνας ξέρει ότι αυτό το επικοινωνιακό μήνυμα θα περάσει και όλοι θα φωνάζουν για “ξεπούλημα” του εθνικού πλούτου! Διότι όλως τυχαίως, θα έχει ξεχάσει να αναφέρει, ότι τα αιγυπτιακά κοιτάσματα έχουν εντοπιστεί σε βάθος περίπου 1500 μέτρων, ενώ τα ελληνικά βρίσκονται τουλάχιστον στο διπλάσιο, με αποτέλεσμα να είναι πολύ μεγαλύτερη η επένδυση που χρειάζεται για τον εντοπισμό και την αποκάλυψή τους. Χρήματα τα οποία δεν θα βάλουμε εμείς από την τσέπη μας. Το ίδιο γίνεται σε όλη την υφήλιο κι εδώ ετοιμάζονται να αρχίσουν να σκούζουν – και δημόσια, διότι λέγονται ήδη πίσω από κλειστές συσκέψεις όπου ανάμεσα σε σοβαρούς ανθρώπους υπάρχουν και οι συνήθεις… “αγνοί αντιστασιακοί” – για ξεπούλημα εθνικού πλούτου. Αν δεν θα είναι απάτη αυτό τι θα είναι; Να το περιμένετε, έρχεται… Στόχος αυτών που θα βρίσκεται πίσω από αυτές τις δήθεν οικολογικές και άλλες ευαισθησίες θα είναι να μπλοκάρουν και να καθυστερήσουν κι άλλο τη διαδικασία για να εξυπηρετήσουν την τσέπη τους. Εκπλήσσει βέβαια και η στάση κάποιων πολιτικών με γνώση στο αντικείμενο (έχουν ονοματεπώνυμο οι πολιτικοί αυτοί), οι οποίοι είναι αρκούντως αποκαλυπτικοί στις παρέες τους, ξεχνώντας ασφαλώς να αναφέρουν τον δικό τους ρόλο δίπλα σε αυτά τα συμφέροντα.

ΣΧΕΤΙΚΟ:  Τα επιχειρήματα ορισμένων εγχώριων ή… foreign συμφερόντων τα οποία αντιστρατεύονται την αξιοποίηση των Ελληνικών υδρογονανθράκων φαίνεται πως σταδιακά στερεύουν. Έχοντας σχεδόν απογυμνωθεί από χειροπιαστά επιχειρήματα – παρά τη στήριξη που παρέχεται σε κατευθυνόμενες ΜΚΟ, βαρύγδουπα ερευνητικά ιδρύματα, χειραγωγούμενους(;) ακαδημαϊκούς και πολιτικούς – φαίνεται να στερεύουν και από ικανούς τεχνοκράτες ώστε να στηρίξουν τις -κατά την υποκειμενική μας άποψη- παρανοϊκές θέσεις τους, στον πόλεμο που διαπράττεται στην αξιοποίηση των Ελληνικών υδρογονανθράκων.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΗΧΗΤΙΚΟ:  https://www.youtube.com/watch?v=byUAL6pTQ3A

No comments :