18/01/2019

Νομοθετήθηκε η ίδρυση Ινστιτούτου Πετρελαϊκών Ερευνών στα Χανιά

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΩΣ Η ΚΥΡΙΑ ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΕΝΟΣ ΑΚΟΜΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΠΕΤΡΕΛΑΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ. ΟΜΩΣ ΟΧΙ, ΓΕΛΑΣΤΗΚΑΤΕ. Η ΚΥΡΙΑ ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΤΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η... "έρευνα για την ανάπτυξη καλών πρακτικών στον τομέα της πρόβλεψης και της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της βιομηχανίας του πετρελαίου στο περιβάλλον"
Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΣΚΟΠΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΜΠΟΔΙΣΗ ΜΕ ΚΑΘΕ ΠΙΘΑΝΗ ΚΑΙ ΑΠΙΘΑΝΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΓΕΜΙΣΕΙ ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ (ΠΟΥ ΒΙΑΙΩΣ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ), ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟ.

Η ίδρυση του Ινστιτούτου Πετρελαϊκών Ερευνών στα Χανιά νομοθετήθηκε με την χθεσινοβραδινή υπερψήφιση από τη Βουλή του σ.ν του Υπουργείου Παιδείας για τις συνέργειες στο χώρο των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Το Ινστιτούτο ιδρύεται στο χώρο του Πολυτεχνείου Κρήτης και φιλοδοξεί να αξιοποιεί τη γνώση τη γνώση, την εμπειρία και τις υποδομές στην επιστήμη του πετρελαίου που έχει ήδη αναπτυχθεί στα Χανιά. Η αξιοποίηση θα γίνει στο περιβάλλον του ΙΤΕ, ίσως του κορυφαίου Ιδρύματος έρευνας της χώρας μας και ενός από τα καλύτερα διεθνώς. Αυτό θα πρέπει να εκτιμηθεί εξ αρχής σαν θετικό προσόν για το νέο Ινστιτούτο.

Ως μια πολύ σημαντική εξέλιξη που θα έχει θετικές συνέπειες τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο χαρακτήρισε χθες στη Βουλή την ίδρυση Ινστιτούτου Πετρελαϊκών Ερευνών στα Χανιά, ο Βουλευτής κ. Αντώνης Μπαλωμενάκης. «Είναι δεδομένο ότι με την ίδρυση του Ι.Π.Ε. θα δοθεί αποφασιστική ώθηση στην ενδυνάμωση της πετρελαϊκής έρευνας στη χώρα σε μια περίοδο που αρχίζει η διαδικασία αναζήτησης κοιτασμάτων» υπογράμμισε στην ομιλία του ο Χανιώτης Βουλευτής και συμπλήρωσε ότι «σταθερή σκόπευση του Πολυτεχνείου Κρήτης να λάβει εξ αρχής το υπό ίδρυση Ινστιτούτο ιδιαίτερο προσανατολισμό στην έρευνα για την ανάπτυξη καλών πρακτικών στον τομέα της πρόβλεψης και της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της βιομηχανίας του πετρελαίου στο περιβάλλον».  Τελειώνοντας δεν παρέλειψε να αναφερθεί επαινετικά στο ότι ανάμεσα στο χρόνο υποβολής της πρότασης, από τα ενδιαφερόμενο ΑΕΙ και της υλοποίησης μεσολάβησε ελάχιστο διάστημα μόλις μερικών μηνών λέγοντας ότι «ο έπαινός ανήκει στον Υπουργό κ. Κώστα Φωτάκη που ενστερνίστηκε άμεσα και προώθησε ταχύτατα την ιδέα, στο Υπουργείο Ενέργειας και στον Υπουργό κ. Γιώργο Σταθάκη καθώς και σε όλους όσοι ενέργησαν με ασυνήθιστη, να μου επιτραπεί να πω, ταχύτητά και συντονισμό, όπως τη διοίκηση του ΙΤΕ και την Πρυτανεία του ΠΚ»

https://flashnews.gr/post/377638/nomotheththhke-h-idrysh-institoytoy-petrela-kwn-ereynwn-sta-xania

ΣΧΕΤΙΚΟ:  Επιτέλους ιδρύθηκε Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας

No comments :

Post a Comment