13/12/2018

Οι ΗΠΑ δωρίζουν χρήματα και εξοπλίζουν το Κοσσυφοπέδιο - Υπέρ της δημιουργίας στρατού που θα στελεχωθεί με 5.000 άνδρες ψήφισε η βουλή του Κοσσόβου - Οι εθνότητες που θα αποτελούν τον στρατό του Κοσσυφοπεδίου

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στις Ηνωμένες Πολιτείες του προέδρου του κοινοβουλίου, Καντρί Βεσέλι, ανακοινώθηκε ότι το Κοσσυφοπέδιο έλαβε στήριξη ύψους 70 εκατομμυρίων δολαρίων από το πρόγραμμα ‘αναπτυξιακοί στόχοι της χιλιετίας’- MCC. Ο Βεσέλι συναντήθηκε με τον γερουσιαστή Γκάρι Πέτερς στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Δήλωσε ότι η οικονομική στήριξη είναι για την μετατροπή των Δυνάμεων Ασφαλείας Κοσσυφοπεδίου σε Στρατό, σημειώνοντας ότι ο Πέτερς υποστηρίζει το διάλογο Κοσσυφοπεδίου – Σερβίας. Ο Καντρί Βεσέλι ζήτησε, επίσης, να συμμετάσχει η αντιπολίτευση στο διάλογο.

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, σε σελίδα του στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, σημείωσε ότι ο Γραμματέας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος διαχειρίζεται το MCC, λόγω της επιτυχούς εργασίας του προγράμματος ‘Compact’ από το Κοσσυφοπέδιο, ανέφερε ότι η χορήγηση προς το Κοσσυφοπέδιο θα δοθεί εκ νέου. Ο Θάτσι, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η δωρεά των ΗΠΑ θα επενδυθεί στον οικονομικό και ενεργειακό τομέα, ευχαρίστησε τον Πομπέο και τον διευθυντή του MCC στο Κοσσυφοπέδιο Νασά και τα στελέχη του, Πετρίτ Σελίμι και Σάρα Όλμσταντ.

Είκοσι τέσσερα θωρακισμένα οχήματα τύπου «Hamvi» [Humvee] έφθασαν στο Κοσσυφοπέδιο, μετά τη σύναψη συμφωνίας της λεγόμενης κυβέρνησης της Πρίστινα τον περασμένο Ιούλιο για την αγορά 51 οχημάτων, σημειώνει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων, Τανγιούγκ. Τα πολλαπλών χρήσεων στρατιωτικά οχήματα (HMMWV) έφθασαν από τις ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο και αναμένεται να διατεθούν στις ένοπλες δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου, όπως ανέφερε σήμερα (χθες) η ραδιοτηλεόραση του Κοσόβου – RTK2.  Η υποδοχή των οχημάτων έγινε στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου και στην τελετή παραβρέθηκαν τοπικοί αξιωματούχοι και αξιωματούχοι της αμερικανικής πρεσβείας στην Πρίστινα. Στην ημερήσια διάταξη (ατζέντα) της Συνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου, είναι σήμερα η ψήφιση των νόμων για τη μετατροπή των Δυνάμεων Ασφαλείας Κοσσυφοπεδίου σε Στρατό Κοσσυφοπεδίου, καθώς η ίδρυση του έχει προγραμματισθεί για τις 14 Δεκεμβρίου 2018, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι RTK2, το οποίο προσθέτει ότι πριν από τη ψήφιση στη Συνέλευση ο πρόεδρος της Κάντρι Βεσέλι επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες.

The Hellenic Information Team

Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν 105 βουλευτές από τους 120 συνολικά. Η κίνηση αυτή που έρχεται μία δεκαετία μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου χαρακτηρίστηκε ως «ιστορική» από τα Ηνωμένα Έθνη αλλά το ΝΑΤΟ θεωρεί ότι δεν θα βοηθήσει στις προσπάθειες για εξομάλυνση των εντάσεων μεταξύ Κοσσόβου και Σερβίας.

Οι Σέρβοι εκτιμούν ότι ο στρατός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ώστε να εκδιωχθούν οι εναπομείναντες ομογενείς από το ΚόΣσοβο. Παρά πάντως τις δηλώσεις της πρωθυπουργού της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς περί στρατιωτικής επέμβασης, αναλυτές θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση ίναι μάλλον απίθανη δεδομένων των προσδοκιών του Βελιγραδίου για ένταξη στην ΕΕ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους για τη «σταδιακή μετάβαση… σε μια δύναμη που θα έχει την εντολή της εδαφικής προάσπισης, κάτι που αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα του Κοσόβου».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ σε ανάρτησή του στο Twitter λέει ότι διαφωνεί με την απόφαση της δημιουργίας Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, αν και ήρθε ως αποτέλεσμα των ανησυχιών που εκφράζονται στο ΝΑΤΟ. Σημειώνει ότι όλες οι πλευρές πρέπει τώρα να εγγυηθούν ότι η δημιουργία του στρατού στο Κόσσοβο δεν θα αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή. Χαρακτήρισε τα σχέδια της Πρίστινας «άκαιρα, αντίθετα προς τις συστάσεις πολλών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και ικανά να επιφέρουν αρνητικές συνέπειες για τις ενταξιακές προοπτικές του Κοσόβου στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι είπε ότι είναι τιμή η δημιουργία του αλβανικού στρατού Κοσσυφοπεδίου που θα συνεισφέρει στην ασφάλεια και στην ευημερία της ‘Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου’ και τονίζει ότι μετά από δύο δεκαετίες στο Κοσσυφοπέδιο κλείνει η διαδικασία οικοδόμησης ενός (αλβανικού) κράτους.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, για τη δημιουργία στρατού στο Κοσσυφοπέδιο, ανάρτησε στην ιστοσελίδα του στο Facebook τον πρόεδρο του Κοσσόβου, Χασίμ Θάτσι ντυμένο με στρατιωτική στολή και γράφει: «Συγχαρητήρια, συγχαρητήρια, συγχαρητήρια!»
Ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα έγραψε ότι η δημιουργία Ενόπλων Δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο είναι μια ιστορική απόφαση που καταδεικνύει σαφώς ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι ικανό να αναλάβει νέες ευθύνες. «Το ευρωατλαντικό πνεύμα βρίσκεται στην καρδιά αυτής της ιστορικής αλλαγής», γράφει ο Μέτα.
Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, Λουλζίμ Μπάσα, στο Twitter συγχαίρει το Κοσσυφοπέδιο για την ίδρυση του στρατού και την χαρακτηρίζει ως το δεύτερο εθνικό ιστορικό γεγονός μετά την ανεξαρτησία του Κοσσόβου.

Στην ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενο στην απόφαση που πήρε σήμερα η βουλή στην Πρίστινα, επισημαίνει ότι «η πρωτοβουλία αυτή υπήρξε ωμή παραβίαση της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία θα προκαλέσει σοβαρή όξυνση της κατάστασης στα Βαλκάνια και εγκυμονεί υποτροπή των ένοπλων συγκρούσεων στην περιοχή». Η απόφαση αυτή μπορεί να οξύνει την κατάσταση στα Βαλκάνια και να οδηγήσει εκ νέου σε ένοπλες συγκρούσεις. Η Ρωσία θεωρεί ότι η Αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσσοβο «είναι υποχρεωμένη να λάβει μέτρα για την αποστρατιωτικοποίηση και διάλυση οποιωνδήποτε ένοπλων τμημάτων των Κοσσοβάρων». 

ΑΜΠΕ

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, μετά την ψήφιση των νόμων για τη διαμόρφωση του Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ότι ο στρατός του Κοσόβου θα είναι στρατός της ειρήνης και θα παρέχει υπηρεσίες σε όλους ζουν στο Κοσσυφοπέδιο, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους. «Ο στρατός αυτός θα είναι στρατός της ειρήνης, επειδή θα φέρει την ειρήνη. Είναι ο στρατός των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, των Σέρβων, των Τούρκων, των Βόσνιων, των Ρομά, των Ασκάλι, των Αιγυπτίων, των Γκοράνι και των άλλων μικρών εθνοτικών ομάδων που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο», είπε ο Χαραντινάι. Κληθείς να σχολιάσει την πληροφορία ότι ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τις επόμενες τρεις ημέρες θα βρίσκεται στην περιοχή της ζώνης των συνόρων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, ο Χαραντινάι δήλωσε ότι δεν βλέπει καμία πρόκληση και είπε ότι «ο Στρατός της Σερβίας, κέρδισε έναν εταίρο, τον στρατό του Κοσσυφοπεδίου». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δύο στρατοί στο εγγύς μέλλον θα υπηρετήσουν μαζί έναν στρατό στα Βαλκάνια.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment