Οι Βούλγαροι πολιτικοί εκπρόσωποι ασκούν καθημερινά πίεση στην πΓΔΜ και την κυβέρνηση να εγκαταλείψουν το ιστορικό παρελθόν τους, ιδιαίτερα από την περίοδο του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου μέχρι σήμερα, γράφει σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων. «Μετά τις καθημερινές προσβολές και καταγγελίες που εκτοξεύθηκαν στη χώρα μας από τον αντιπρόεδρο της βουλγαρικής κυβέρνησης, τον υπερεθνικιστή κ. Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, σήμερα, ένα μήνυμα εκβιασμού κυκλοφόρησε από τον ευρωβουλευτή Αντρέι Κοβάτσεφ», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Τι λέει:
«Η Μακεδονία πρέπει να είναι στο ΝΑΤΟ! Η συμφωνία με τη Βουλγαρία πρέπει να γίνει σεβαστή! Ιστορικές πηγές από τις εποχές του παρελθόντος αποδεικνύουν ατράνταχτα ότι τα χρόνια πριν από το 1944 στη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας του Βαρδάρη κυριαρχούσε το βουλγαρικό εθνοτικό στοιχείο και οι άνθρωποι αυτοπροσδιορίζονταν ως Βούλγαροι! Ο Τσάρος Σαμουήλ είναι Βούλγαρος βασιλιάς του Βουλγαρικού Βασιλείου! Ο Γκριγκόρ Παρλίτσεφ (Σημ.: στα ελληνικά γνωστός ως Γρηγόρης Σταυρίδης, συγγραφέας, γεννήθηκε στην Οχρίδα και έγραψε βιβλία στα ελληνικά) είναι Βούλγαρος! Δεν υπάρχει χώρος για παραποιήσεις, συμβιβασμούς ή άλλα κακά! Η σημερινή αυτοδιάθεση ως εθνικά Μακεδόνες, από την πλευρά των πολιτών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, είναι, επίσης, μια πραγματικότητα που πρέπει να τηρείται, αλλά δεν μπορεί να επιτραπεί η κοροϊδία των προγόνων μας», γράφει ο Κοβάτσεφ.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βουλγαρίας κ. Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την έλλειψη προόδου στο έργο της βουλγαρο-σκοπιανής επιτροπής, η οποία εξετάζει την κοινή ιστορική κληρονομιά. Επέκρινε τους Βούλγαρους αξιωματούχους στην Επιτροπή, η οποία σύμφωνα με αυτόν, δεν κρατούν ισχυρά τις βουλγαρικές θέσεις. Ο Καρακατσάνοφ έδωσε το παράδειγμα ότι «οι ‘Μακεδόνες’ ισχυρίζονται ότι ο Τσάρος Σαμουήλ ήταν ‘Μακεδόνας’ και πολέμησε εναντίον της Βουλγαρίας» και πρόσθεσε ότι τα Σκόπια πρέπει να σταματήσουν να παραποιούν την ιστορία. Καθ’ όν χρόνο ο Βούλγαρος Ευρωβουλευτής Αντρέι Κοβάτσεφ, συνεχίζει την εκστρατεία κατά των Σκοπίων, ανακοίνωσε ο ίδιος σήμερα ότι έχει συνάντηση με τον Επίτροπο Γιόχανες Χαν, στον οποίο θα εκθέσει τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τις σχέσεις με την πΓΔΜ και τα κοινωνικά δίκτυα της χώρας αυτής που συνεχίζουν τα προκλητικά άρθρα τους…, σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.
Αμφιλεγόμενα είναι τα μηνύματα- συνεχίζει το κείμενο- για την ύπαρξη της μακεδονικής γλώσσας, που στάλθηκαν από τον πρώην πρέσβη της Βουλγαρίας στα Σκόπια, Αλεξάνταρ Γιορντάνοφ.
«Υπάρχει ή όχι, κατά τη γνώμη σας, μακεδονική γλώσσα;»
«Σύμφωνα με εμένα, από επιστημονική άποψη, όχι!»
Εκεί που σταμάτησε ο Καρακατσάνοφ και ο Κοβάτσεφ, συνεχίζει ο πρώην πρέσβης της Βουλγαρίας στα Σκόπια. Ο Αλεξάνταρ Γιορντάνοφ σε τηλεοπτική συνέντευξή του, δήλωσε ότι η μακεδονική γλώσσα υπάρχει μόνο από πολιτική άποψη και ότι δεν μπορεί (η γλώσσα) να μοιραστεί σε μια κοινή ιστορία. Λέει ότι η ευθύνη είναι της βουλγαρικής κυβέρνησης, η οποία σε αντίθεση με την ελληνική, στην περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, άφησε τη Συμφωνία Καλής Γειτονίας να δημιουργηθεί από τους ιστορικούς και τους επιστήμονες. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μακεδονική γλώσσα είναι ο κανόνας (νόρμα- норма), δηλαδή μία διάλεκτος( ντιάλεκτ- дијалект) του βουλγαρικού λαού. Εάν τα έθνη είναι διαφορετικά, όπως ισχυρίζεται η (σλαβο)μακεδονική πλευρά, υπάρχει ένα βουλγαρικό έθνος, και δεν μπορεί να έχουν μια κοινή ιστορία. Κοινή ιστορία μπορεί να έχει μόνο ένα έθνος, λέει ο Αλεξάνταρ Γιορντάνοφ.
Εν τω μεταξύ, οι προκλήσεις συνεχίζονται και σήμερα από τον Βούλγαρο Ευρωβουλευτή, Αντρέι Κοβάτσεφ, ο οποίος για τρίτη ημέρα συνεχίζει την αντι-μακεδονική προπαγάνδα, γράφει το κείμενο. «Κανείς δεν αμφισβητεί πώς οι άνθρωποι μιλούν σήμερα (οι Σλάβοι των Σκοπίων), αλλά και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει αυτά που πρεσβεύει η ιστορία και το παρελθόν τους», είπε ο Κοβάτσεφ, παρουσιάζοντας έγγραφα στη βουλγαρική γλώσσα από το 1863 και μια επιγραφή ενός τεχνουργήματος στο Μοναστήρι (Μπίτολα). Και ενώ το κοινό από τις δύο χώρες περιμένει να σπάσει τη σιωπή του ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, μετά τις σκανδαλώδεις δηλώσεις του Καρακατσάνοφ ότι θέλει αναθεώρηση της Συνθήκης Καλής Γειτονίας, έρχεται η δήλωση ενός γνωστού Βούλγαρου δημοσιογράφου.
Ο Λιούπτσκο Νεσκόφ, δημοσιογράφος και ιδιοκτήτης του βουλγαρικού πρακτορείου ειδήσεων BGNES, μέσω ανοικτής επιστολής του γράφει στον Μπορίσοφ: «Κύριε Μπορίσοφ, η σιωπή σας καταστρέφει το κύρος της Βουλγαρίας. Τις τελευταίες τρεις ημέρες, ο αναπληρωτής σου (δηλαδή ο Καρακατσάνοφ) υποβαθμίζει συστηματικά όλα όσα έχει δημιουργήσει το βουλγαρικό κράτος τους τελευταίους 18 μήνες στις σχέσεις με τη Μακεδονία. Γιατί αυτό το μίσος για τους «άγνωστους» Μακεδόνες… Γιατί μετά το 1990, ο σημερινός ηγέτης του (βουλγαρικού) VMRO συμμετέχει ενεργά στην καταστροφή της αδελφοσύνης των μακεδόνων και την κατάχρηση της περιουσίας τους; Το άρθρο 11 της Συνθήκης με τη Βουλγαρία είναι σαφές- καμία από τις δύο πλευρές δεν θα λάβει μέτρα που έχουν εχθρικό χαρακτήρα στην άλλη πλευρά".
Ο Ιβάν Ιλτσέφ από το βουλγαρικό τμήμα της Κοινής Επιτροπής με τα Σκόπια σε ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα, αποκαλύπτει ότι οι Σκοπιανοί συνάδελφοί του αναγνώρισαν ότι ο Τσάρος Σαμουήλ ήταν Βούλγαρος...
«Επιτύχαμε συμβιβασμό με τον Τσάρο Σαμουήλ- η πλευρά των Σκοπίων αναγνώρισε ότι ανήκει στο βουλγαρικό λαό και ήταν Βούλγαρος ηγέτης, ο οποίος κυριαρχούσε τότε στη σύγχρονη πΓΔΜ», δήλωσε ο Ιλτσέφ στη βουλγαρική εφημερίδα ‘Trud’. Ο ιστορικός εξήγησε, επίσης, την απόφαση να γιορτάζουν μαζί τον Γκριγκόρ Παρλίτσεφ «με το επιχείρημα ότι ήταν δάσκαλος της Βουλγαρίας και ότι το έργο του διαπνέεται από τον πολιτισμό της σύγχρονης πΓΔΜ». Μια διαμάχη τώρα έχει ξεσπάσει για μερικά ονόματα θρακικών φυλών, που και οι δύο πλευρές οικειοποιούνται, ανέφερε ο Ιλτσέφ.
Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σόφιας «Άγιος Κλήμης της Αχρίδας», αναφέρθηκε επίσης στη μακεδονική γλώσσα, για την οποία αντέδρασε έντονα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας κ. Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ. «Τα τελευταία 50 με 60 χρόνια, στη γλώσσα που μιλιέται στην πΓΔΜ, δυστυχώς, έγιναν πολλές αλλαγές. Υπάρχουν πολλές σερβικές λέξεις, ενώ οι βουλγαρικές έχουν αντικατασταθεί με ξένες, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί από τη βουλγαρική γλώσσα. Το 1945, στην πΓΔΜ στην πράξη, δημιουργήθηκε μια νέα ορθογραφία που ονομάστηκε ‘μακεδονική’ και μια νέα γλώσσα τη ‘μακεδονική’ που έγινε όσο το δυνατόν να διαφέρει από τη βουλγαρική. Δημιουργήθηκε τεχνητά, με στόχο να απομακρυνθεί από τη βουλγαρική», τόνισε ο Ιλτσέφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, πάνω από εκατό χρόνια, στην πΓΔΜ, υπάρχει μια επίμονη αντι-βουλγαρική διάθεση καθώς «υπάρχουν γενιές ολόκληρες πολιτών της ‘Μακεδονίας’ που έχουν γαλουχηθεί με θρύλους και μύθους και είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξουν», κατέληξε.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, συμβουλεύει τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ να μην καταχράται το θέμα της μακεδονικής γλώσσας γιατί δεν θα του δοθεί η δυνατότητα να εντάξει τη χώρα του στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του βουλγαρικού κόμματος VMRO-BND. Η αντίδραση προήλθε από τη δήλωση του Ζόραν Ζάεφ ενώπιον του κοινοβουλίου της πΓΔΜ, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα αναγνωρίζει την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας και ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την αμφισβητήσει. Ωστόσο, τονίζει ο Καρακατσάνοφ, ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών δεν δημιούργησε ‘τεχνητά δικαιώματα’, δηλαδή, αυτή η ‘μακεδονική γλώσσα’ που δεν αναγνωρίζεται από κανέναν ως επίσημη γλώσσα, να θεωρηθεί νόμιμη στην επικράτεια ολόκληρης της Βόρειας Μακεδονίας».
Σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, ο αρχηγός του VMRO-BND λέει ότι: «Ο Ζόραν Ζάεφ αύριο μπορεί να ζητήσει την πλήρως αναγνωρίσιμη ως βουλγαρική διάλεκτο, να μελετηθεί και να παρουσιασθεί και στη χώρα μας ως ξένη γλώσσα, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο και προκλητικό».
Ο Καρακατσάνοφ προσθέτει ότι το έργο της βουλγαρικής- σκοπιανής επιτροπής για τα ιστορικά θέματα, πηγαίνει προς μια κατεύθυνση που δεν είναι υπέρ της ιστορικής αλήθειας, καθώς οι Σκοπιανοί αξιωματούχοι θέλουν να ‘επιβεβαιώσουν μια ψεύτικη ιστορική εκδοχή’ σε αυτήν. «Οι ‘μακεδονικές περιοχές’ είναι βουλγαρικές και αυτό είναι ένα ιστορικό γεγονός», δήλωσε ο Καρακατσάνοφ,προσθέτοντας ότι ‘δεν θα ανεχθώ ανθρώπους να λένε αόριστες απόψεις με αντίστροφη ανάγνωση της ιστορίας, που θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, σε βάρος της Βουλγαρίας και του ιστορικού δικαίου, μπάζοντας μάλιστα από το παράθυρο τη μακεδονική γλώσσα». Ο Καρακατσάνοφ τόνισε ότι εάν προχωρήσει έτσι η κατάσταση θα ζητήσει από τη Βουλγαρία να μην υποστηρίξει την ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
The Hellenic Information Team
«Η Μακεδονία πρέπει να είναι στο ΝΑΤΟ! Η συμφωνία με τη Βουλγαρία πρέπει να γίνει σεβαστή! Ιστορικές πηγές από τις εποχές του παρελθόντος αποδεικνύουν ατράνταχτα ότι τα χρόνια πριν από το 1944 στη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας του Βαρδάρη κυριαρχούσε το βουλγαρικό εθνοτικό στοιχείο και οι άνθρωποι αυτοπροσδιορίζονταν ως Βούλγαροι! Ο Τσάρος Σαμουήλ είναι Βούλγαρος βασιλιάς του Βουλγαρικού Βασιλείου! Ο Γκριγκόρ Παρλίτσεφ (Σημ.: στα ελληνικά γνωστός ως Γρηγόρης Σταυρίδης, συγγραφέας, γεννήθηκε στην Οχρίδα και έγραψε βιβλία στα ελληνικά) είναι Βούλγαρος! Δεν υπάρχει χώρος για παραποιήσεις, συμβιβασμούς ή άλλα κακά! Η σημερινή αυτοδιάθεση ως εθνικά Μακεδόνες, από την πλευρά των πολιτών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, είναι, επίσης, μια πραγματικότητα που πρέπει να τηρείται, αλλά δεν μπορεί να επιτραπεί η κοροϊδία των προγόνων μας», γράφει ο Κοβάτσεφ.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βουλγαρίας κ. Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την έλλειψη προόδου στο έργο της βουλγαρο-σκοπιανής επιτροπής, η οποία εξετάζει την κοινή ιστορική κληρονομιά. Επέκρινε τους Βούλγαρους αξιωματούχους στην Επιτροπή, η οποία σύμφωνα με αυτόν, δεν κρατούν ισχυρά τις βουλγαρικές θέσεις. Ο Καρακατσάνοφ έδωσε το παράδειγμα ότι «οι ‘Μακεδόνες’ ισχυρίζονται ότι ο Τσάρος Σαμουήλ ήταν ‘Μακεδόνας’ και πολέμησε εναντίον της Βουλγαρίας» και πρόσθεσε ότι τα Σκόπια πρέπει να σταματήσουν να παραποιούν την ιστορία. Καθ’ όν χρόνο ο Βούλγαρος Ευρωβουλευτής Αντρέι Κοβάτσεφ, συνεχίζει την εκστρατεία κατά των Σκοπίων, ανακοίνωσε ο ίδιος σήμερα ότι έχει συνάντηση με τον Επίτροπο Γιόχανες Χαν, στον οποίο θα εκθέσει τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τις σχέσεις με την πΓΔΜ και τα κοινωνικά δίκτυα της χώρας αυτής που συνεχίζουν τα προκλητικά άρθρα τους…, σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.
Αμφιλεγόμενα είναι τα μηνύματα- συνεχίζει το κείμενο- για την ύπαρξη της μακεδονικής γλώσσας, που στάλθηκαν από τον πρώην πρέσβη της Βουλγαρίας στα Σκόπια, Αλεξάνταρ Γιορντάνοφ.
«Υπάρχει ή όχι, κατά τη γνώμη σας, μακεδονική γλώσσα;»
«Σύμφωνα με εμένα, από επιστημονική άποψη, όχι!»
Εκεί που σταμάτησε ο Καρακατσάνοφ και ο Κοβάτσεφ, συνεχίζει ο πρώην πρέσβης της Βουλγαρίας στα Σκόπια. Ο Αλεξάνταρ Γιορντάνοφ σε τηλεοπτική συνέντευξή του, δήλωσε ότι η μακεδονική γλώσσα υπάρχει μόνο από πολιτική άποψη και ότι δεν μπορεί (η γλώσσα) να μοιραστεί σε μια κοινή ιστορία. Λέει ότι η ευθύνη είναι της βουλγαρικής κυβέρνησης, η οποία σε αντίθεση με την ελληνική, στην περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, άφησε τη Συμφωνία Καλής Γειτονίας να δημιουργηθεί από τους ιστορικούς και τους επιστήμονες. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μακεδονική γλώσσα είναι ο κανόνας (νόρμα- норма), δηλαδή μία διάλεκτος( ντιάλεκτ- дијалект) του βουλγαρικού λαού. Εάν τα έθνη είναι διαφορετικά, όπως ισχυρίζεται η (σλαβο)μακεδονική πλευρά, υπάρχει ένα βουλγαρικό έθνος, και δεν μπορεί να έχουν μια κοινή ιστορία. Κοινή ιστορία μπορεί να έχει μόνο ένα έθνος, λέει ο Αλεξάνταρ Γιορντάνοφ.
Εν τω μεταξύ, οι προκλήσεις συνεχίζονται και σήμερα από τον Βούλγαρο Ευρωβουλευτή, Αντρέι Κοβάτσεφ, ο οποίος για τρίτη ημέρα συνεχίζει την αντι-μακεδονική προπαγάνδα, γράφει το κείμενο. «Κανείς δεν αμφισβητεί πώς οι άνθρωποι μιλούν σήμερα (οι Σλάβοι των Σκοπίων), αλλά και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει αυτά που πρεσβεύει η ιστορία και το παρελθόν τους», είπε ο Κοβάτσεφ, παρουσιάζοντας έγγραφα στη βουλγαρική γλώσσα από το 1863 και μια επιγραφή ενός τεχνουργήματος στο Μοναστήρι (Μπίτολα). Και ενώ το κοινό από τις δύο χώρες περιμένει να σπάσει τη σιωπή του ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, μετά τις σκανδαλώδεις δηλώσεις του Καρακατσάνοφ ότι θέλει αναθεώρηση της Συνθήκης Καλής Γειτονίας, έρχεται η δήλωση ενός γνωστού Βούλγαρου δημοσιογράφου.
Ο Λιούπτσκο Νεσκόφ, δημοσιογράφος και ιδιοκτήτης του βουλγαρικού πρακτορείου ειδήσεων BGNES, μέσω ανοικτής επιστολής του γράφει στον Μπορίσοφ: «Κύριε Μπορίσοφ, η σιωπή σας καταστρέφει το κύρος της Βουλγαρίας. Τις τελευταίες τρεις ημέρες, ο αναπληρωτής σου (δηλαδή ο Καρακατσάνοφ) υποβαθμίζει συστηματικά όλα όσα έχει δημιουργήσει το βουλγαρικό κράτος τους τελευταίους 18 μήνες στις σχέσεις με τη Μακεδονία. Γιατί αυτό το μίσος για τους «άγνωστους» Μακεδόνες… Γιατί μετά το 1990, ο σημερινός ηγέτης του (βουλγαρικού) VMRO συμμετέχει ενεργά στην καταστροφή της αδελφοσύνης των μακεδόνων και την κατάχρηση της περιουσίας τους; Το άρθρο 11 της Συνθήκης με τη Βουλγαρία είναι σαφές- καμία από τις δύο πλευρές δεν θα λάβει μέτρα που έχουν εχθρικό χαρακτήρα στην άλλη πλευρά".
Ο Ιβάν Ιλτσέφ από το βουλγαρικό τμήμα της Κοινής Επιτροπής με τα Σκόπια σε ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα, αποκαλύπτει ότι οι Σκοπιανοί συνάδελφοί του αναγνώρισαν ότι ο Τσάρος Σαμουήλ ήταν Βούλγαρος...
«Επιτύχαμε συμβιβασμό με τον Τσάρο Σαμουήλ- η πλευρά των Σκοπίων αναγνώρισε ότι ανήκει στο βουλγαρικό λαό και ήταν Βούλγαρος ηγέτης, ο οποίος κυριαρχούσε τότε στη σύγχρονη πΓΔΜ», δήλωσε ο Ιλτσέφ στη βουλγαρική εφημερίδα ‘Trud’. Ο ιστορικός εξήγησε, επίσης, την απόφαση να γιορτάζουν μαζί τον Γκριγκόρ Παρλίτσεφ «με το επιχείρημα ότι ήταν δάσκαλος της Βουλγαρίας και ότι το έργο του διαπνέεται από τον πολιτισμό της σύγχρονης πΓΔΜ». Μια διαμάχη τώρα έχει ξεσπάσει για μερικά ονόματα θρακικών φυλών, που και οι δύο πλευρές οικειοποιούνται, ανέφερε ο Ιλτσέφ.
Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σόφιας «Άγιος Κλήμης της Αχρίδας», αναφέρθηκε επίσης στη μακεδονική γλώσσα, για την οποία αντέδρασε έντονα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας κ. Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ. «Τα τελευταία 50 με 60 χρόνια, στη γλώσσα που μιλιέται στην πΓΔΜ, δυστυχώς, έγιναν πολλές αλλαγές. Υπάρχουν πολλές σερβικές λέξεις, ενώ οι βουλγαρικές έχουν αντικατασταθεί με ξένες, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί από τη βουλγαρική γλώσσα. Το 1945, στην πΓΔΜ στην πράξη, δημιουργήθηκε μια νέα ορθογραφία που ονομάστηκε ‘μακεδονική’ και μια νέα γλώσσα τη ‘μακεδονική’ που έγινε όσο το δυνατόν να διαφέρει από τη βουλγαρική. Δημιουργήθηκε τεχνητά, με στόχο να απομακρυνθεί από τη βουλγαρική», τόνισε ο Ιλτσέφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, πάνω από εκατό χρόνια, στην πΓΔΜ, υπάρχει μια επίμονη αντι-βουλγαρική διάθεση καθώς «υπάρχουν γενιές ολόκληρες πολιτών της ‘Μακεδονίας’ που έχουν γαλουχηθεί με θρύλους και μύθους και είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξουν», κατέληξε.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, συμβουλεύει τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ να μην καταχράται το θέμα της μακεδονικής γλώσσας γιατί δεν θα του δοθεί η δυνατότητα να εντάξει τη χώρα του στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του βουλγαρικού κόμματος VMRO-BND. Η αντίδραση προήλθε από τη δήλωση του Ζόραν Ζάεφ ενώπιον του κοινοβουλίου της πΓΔΜ, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα αναγνωρίζει την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας και ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την αμφισβητήσει. Ωστόσο, τονίζει ο Καρακατσάνοφ, ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών δεν δημιούργησε ‘τεχνητά δικαιώματα’, δηλαδή, αυτή η ‘μακεδονική γλώσσα’ που δεν αναγνωρίζεται από κανέναν ως επίσημη γλώσσα, να θεωρηθεί νόμιμη στην επικράτεια ολόκληρης της Βόρειας Μακεδονίας».
Σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, ο αρχηγός του VMRO-BND λέει ότι: «Ο Ζόραν Ζάεφ αύριο μπορεί να ζητήσει την πλήρως αναγνωρίσιμη ως βουλγαρική διάλεκτο, να μελετηθεί και να παρουσιασθεί και στη χώρα μας ως ξένη γλώσσα, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο και προκλητικό».
Ο Καρακατσάνοφ προσθέτει ότι το έργο της βουλγαρικής- σκοπιανής επιτροπής για τα ιστορικά θέματα, πηγαίνει προς μια κατεύθυνση που δεν είναι υπέρ της ιστορικής αλήθειας, καθώς οι Σκοπιανοί αξιωματούχοι θέλουν να ‘επιβεβαιώσουν μια ψεύτικη ιστορική εκδοχή’ σε αυτήν. «Οι ‘μακεδονικές περιοχές’ είναι βουλγαρικές και αυτό είναι ένα ιστορικό γεγονός», δήλωσε ο Καρακατσάνοφ,προσθέτοντας ότι ‘δεν θα ανεχθώ ανθρώπους να λένε αόριστες απόψεις με αντίστροφη ανάγνωση της ιστορίας, που θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, σε βάρος της Βουλγαρίας και του ιστορικού δικαίου, μπάζοντας μάλιστα από το παράθυρο τη μακεδονική γλώσσα». Ο Καρακατσάνοφ τόνισε ότι εάν προχωρήσει έτσι η κατάσταση θα ζητήσει από τη Βουλγαρία να μην υποστηρίξει την ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
The Hellenic Information Team
No comments :
Post a Comment