Σημασία δεν έχει τόσο η κωμική διαβεβαίωση του συμβούλου του Ερντογάν ότι η Τουρκία μπορεί να καταστρέψει την Ελλάδα σε λίγες ώρες, αλλά η προϋπόθεσή της. Η οποία είναι επί λέξη: «εάν η Ελλάδα επιτεθεί στην Τουρκία» («if it wages a war against Turkey»). Αυτό, γιά όσους παρακολουθούν ψύχραιμα και προσεκτικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημαίνει ότι υπάρχει μία ποιοτική διαφορά εν σχέσει με το πρόσφατο παρελθόν: η τουρκική πλευρά θέτει, ως απαραίτητη προϋπόθεση οιασδήποτε στρατιωτικής αναμέτρησης ή θερμού επεισοδίου, η πρώτη κίνηση να προέλθει από την ελληνική πλευρά. Να χτυπήσει, δηλαδή, η Ελλάδα πρώτη. Προφανώς, η Τουρκία αισθάνεται «στριμωγμένη» από διάφορες πλευρές. Ένοιωσε την οργή του Τραμπ με την παρ’ ολίγον θανάσιμη επίθεση στο νόμισμά της. Οι ενταξιακές διαδικασίες με την ΕΕ διακόπηκαν μάλλον οριστικά. Γύρω της συγκροτήθηκε πλέγμα συμμαχιών από Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρο, Αίγυπτο. Ενώ αποκλείσθηκε από τις κοινοπραξίες για τους υδρογονάνθρακες. Κινείται στο όριο της αποβολής της από τον δυτικό συνασπισμό.
Ναι μεν, λοιπόν, η Τουρκία δεν εγκαταλείπει τις επιδιώξεις της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά γνωρίζει ότι εάν προκαλέσει η ίδια κάποιο ελληνοτουρκικό επεισόδιο:
- πρώτον, ότι σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν η Ελλάδα εκ των πραγμάτων αναγκασθεί από την τουρκική προκλητικότητα να κινηθεί πρώτη, οι παραπάνω διεθνείς συνέπειες θα επέλθουν ούτως ή άλλως.
- δεύτερον, ότι η έκβαση μίας ελληνοτουρκικής σύγκρουσης, τοπικής ή γενικευμένης, δεν είναι καθόλου δεδομένη, όπως δεν ήταν τελικά καθόλου δεδομένη για τους Πέρσες του Ξέρξη, τους Οθωμανούς του Δράμαλη, τους Ιταλούς του Μουσσολίνι κλπ.
Σε αυτό το σκηνικό, καλύτερη για την Τουρκία θα ήταν η παράταση του υφιστάμενου ατέρμονου διαλόγου, παρά η εκβίαση μίας «λύσης» που μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Μπορεί στο μέλλον η Ελλάδα και η Τουρκία, με άλλες ηγεσίες, να μπορέσουν να συνεννοηθούν καλύτερα.
ΜΕΛΕΤΗΣ Η. ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ, Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης
Πριν 18 σχεδόν χρόνια, από την διάρκειας μίας ώρας μαγνητοσκοπημένης ανάλυσή μου για την Τουρκία δεν παίχτηκε ούτε ένα λεπτό. Και αυτό γιατί προφανώς ήμουν εκτός της γραμμής ΜΜΕ, δημοσιογράφων και πολιτικών για τη δήθεν ελληνοτουρκική «φιλία». Ήταν λίγο μετά τη «συμφωνία» ή, καλύτερα, τον συμβιβασμό του Ελσίνκι. Ποια ήταν η κεντρική γραμμή της τοποθέτησής μου; Μα φυσικά η προειδοποίηση για την αυξανόμενη ισχύ και επιθετικότητα της Τουρκίας, ιδιαίτερα λόγω της μεγάλης αύξησης του πληθυσμού, της δημιουργίας πολεμικής βιομηχανίας και της απόκτησης οπλικών συστημάτων που εντάσσουμε στην κατηγορία των στρατηγικών όπλων, όπως δορυφόρων, πυραύλων, χημικών, κ.ά. Η κυρίαρχη ιδεολογία του πολιτικο-δημοσιογραφικού συστήματος επεφύλαξε την ίδια συμπεριφορά, της αποσιώπησης, και σε άλλους συναδέλφους μου. Ίσως η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση ήταν απαξίωση του σήματος κινδύνου που εκπέμφθηκε με την μετάφραση και δημοσίευση στα Ελληνικά του βιβλίου του Νταβούτογλου «Το στρατηγικό βάθος», στο οποίο ξεδιπλωνόταν από τότε ολόκληρη η φιλοσοφία της νεο-οθωμανικής εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν. Προσωπικά δε, είχα τότε επιμείνει στις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας και του Ερντογάν, καθώς η ανάπτυξη εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας βρισκόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΚΔΑ).
Σήμερα τα πράγματα έχουν φθάσει στην αντίθετο άκρο. Έτσι από την παντελή αδιαφορία για τα θέματα της Τουρκίας, ο μέσος τηλεθεατής έχει να υπομείνει, αθροιστικά και σχεδόν ανά κανάλι, τουλάχιστον μισή ώρα ημερήσιας ενημέρωσης για την Τουρκία, για το τι δήλωσε ο κάθε Υπουργός, ο κάθε σύμβουλος του Ερντογάν, ο κάθε βουλευτής, εν τέλει ο οιοσδήποτε Τούρκος ή κάθε καθεστωτικά ελεγχόμενη εφημερίδα της γείτονος για την Ελλάδα, την αιγιαλίτιδα ζώνη, την ΑΟΖ, και πάει λέγοντας. Όλα αυτά συνήθως με μουσική υπόκρουση, που αν μη τι άλλο ανησυχεί τον μέσο τηλεθεατή, ο οποίος δεν έχει ούτε την πλήρη εικόνα ούτε απαραιτήτως τις γνώσεις για να κρίνει. Η με αυτήν την συχνότητα επανάληψη των συγκεκριμένων ειδήσεων καταλήγει ακούσια και ουσιαστικά σε υβριδικό πόλεμο κατά της χώρας μας, ο οποίος διεξάγεται δωρεάν και μάλιστα από εμάς τους ίδιους εναντίον μας. Διότι ο υβριδικός πόλεμος – σε όποια πηγή και αν ψάξει κανείς – περιλαμβάνει, εκτός των στρατιωτικών, και επιχειρήσεις παραπληροφόρησης, προπαγάνδας, αλλοίωσης των απόψεων και του ηθικού των πολιτών, και, εν τέλει, διαμόρφωση της κοινής γνώμης της αντίπαλης χώρας. Γιατί λοιπόν ο οιοσδήποτε Ακάρ να μην κάνει κάθε μέρα και από μία δήλωση όταν είναι απολύτως βέβαιος ότι αυτή θα αναμεταδοθεί ταχύτατα από τα Ελληνικά μέσα; Πολλές από τις μεταδιδόμενες ειδήσεις είναι όντως ακριβείς. Ωστόσο η έμφαση είναι συχνά επιτηδευμένη, ειδικά όταν έχεις κάποιους αυτοαποκαλούμενους αναλυτές, οι οποίοι είναι έτοιμοι να επαναλάβουν ό,τι τους ζητάει η παραγωγή και να εστιάσουν σε μία διάσταση της πραγματικότητας ή μίας ανούσιας λεπτομέρειας. Και για να μη πει κανείς ότι αυτά δεν συμβαίνουν…, σημειώνω εδώ πως, σε ότι με αφορά, το καλοκαίρι του 2017 αρνήθηκα δύο φορές να συμπράξω σε ρεπορτάζ, στο οποίο χαρακτηριστικά και ρητά μου ζητήθηκε να πω «για τον άμεσο κίνδυνο πολέμου» στα Βαλκάνια εξαιτίας της Τουρκίας και της «Μεγάλης Αλβανίας».
Όμως, υπάρχουν και πάρα πολλές ειδήσεις που δεν μεταδίδονται. Δεν ενημερώνονται οι πολίτες για την οικονομική κατάσταση του μέσου Τούρκου πολίτη, για τον πληθωρισμό που καλπάζει, για τις επιχειρήσεις που κλείνουν στην Τουρκία, για τα σφραγισμένα φέρετρα των στρατιωτών που επιστρέφουν από την Συρία και την Ανατολική Τουρκία, για τις αποτυχίες των Τούρκων στη Συρία και στο Ιράκ, για το ότι έχει φύγει τα περισσότερα έμπειρα στελέχη της Πολεμικής της Αεροπορίας, για το ότι η Τουρκία έχει ενεργειακό πρόβλημα, για το ότι το νέο αεροδρόμιο είναι ημιτελές ή για το ότι οι φτηνές και «με εξαιρετικό service» (όπως έχω ακούσει κάποιους από Ελλάδα και Κύπρο να λένε) αερογραμμές της χρηματοδοτούνται από το κράτος και λειτουργούν στο όριο της πτώχευσης για να προβάλουν την Τουρκία. Όπως δεν ενημερώνονται οι Έλληνες για τις αμέτρητες διώξεις που κάθε μέρα και συστηματικά υφίστανται δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, επιστήμονες, καλλιτέχνες, δημιουργοί, στρατιωτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, πολίτες άλλων θρησκευμάτων και εν τέλει, το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Και τι θέλεις να γίνει, θα μου πει κάποιος, να σταματήσει η ενημέρωση; Ασφαλώς όχι! Αλλά, ρωτάω, με τη σειρά μου, δεν πρέπει να έχει ο πολίτης την σωστή, τουλάχιστον ισορροπημένη, ενημέρωση και εκτίμηση; Διότι, ασφαλώς, η Τουρκία είναι ένας γείτονας που απειλεί και πρέπει να προσέχουμε. Ασφαλώς προσπαθεί να αυξήσει την στρατιωτική ισχύ της και ενδεχομένως να προβεί σε επιχειρήσεις. Ωστόσο, πρέπει να υπογραμμίζεται η πολιτική, στρατιωτική και διπλωματική ισχύς της χώρας μας, να προβάλλονται οι αδυναμίες και οι αποτυχίες της Τουρκίας και, κυρίως, να μην οδηγούνται οι πολίτες στην κατάθλιψη και στο ερώτημα που τόσο συχνά ακούω να (μου) απευθύνεται στην καθημερινότητα: «θα γίνει πόλεμος»; Ταυτοχρόνως, η όποια δημόσια συζήτηση θα μπορούσε να στοχεύει στη δημιουργία μίας μεσοπρόθεσμης πολιτικής αντιμετώπισης του ταραξία της περιοχής μας. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα μπορούσε να εξετασθεί το αν θα ήταν δίκαιο και σκόπιμο οι αυτού του είδους υβριδικές επιχειρήσεις να στραφούν κατά της ίδιας της Τουρκίας. Μήπως δηλαδή ως πολίτες και ως μέσα ενημέρωσης, που πιστεύουμε στη δημοκρατία και στην ελευθερία, θα έπρεπε να προβάλουμε πολύ περισσότερο, ειδικά στο εξωτερικό, το τι ακριβώς συμβαίνει στην γείτονα, το πόσο και σε ποια ένταση παραβιάζεται κάθε κανόνας δικαίου και δημοκρατίας, το πόσο τελικά υποφέρουν οι άνθρωποι εκεί; Τι θα καταφέρουμε;… θα ρωτήσει πάλι ο δύσπιστος. Πριν απαντήσει ο καθένας σε αυτήν την ερώτηση ας αναλογιστεί το κόστος που πλήρωσε και πληρώνει η Σαουδική Αραβία για την υπόθεση Κασόγκι και ας κρίνει αν το γειτονικό κράτος, με τόσες παρόμοιες υποθέσεις, μπορεί να υποστεί για την συμπεριφορά του σε εμάς, σε άλλους γείτονες, αλλά και τους ίδιους τους πολίτες του, ένα κόστος που τελικά δίκαια του αναλογεί.
ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Κοσμήτορας της Σχολής ΚΑΕΤ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
https://www.huffingtonpost.gr/
ΣΧΟΛΙΟ "ΚΟΥΡΗΤΗΣ": ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΠΟΥ Ο ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΥΠΟΣΤΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΕΤΟΙΕΣ.
- 1,2,7 ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΥ ΑΞΙΑΣ, ΟΠΩΣ ΑΠΕΔΕΙΞΕ Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΑΙ Η ΚΑΤΟΧΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΜΙΑ.
- 3, Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΞΕΡΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΠΛΗΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε , ΗΘΕΛΕ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΕΙΔΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ ΟΧΙ ΩΣ ΜΕΛΟΣ ΜΙΑ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΩΣ ΙΣΟΠΟΣΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ Ε.Ε ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ. ΕΞΑΛΛΟΥ ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.
- 4 ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΚΛΟΝΙΣΕΙ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΧΕ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΛΛΑ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΕΜΜΟΝΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ.
- 5,6,7 ΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ ΠΩΣ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ ΣΕ ΡΟΛΟ ΔΙΑΙΤΗΤΟΥ; ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ; ΜΕΣΩ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΚΗΣ ΕΠΙΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΘΑ ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΤΟΥΝ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ. ΟΥΤΩΣ ή ΑΛΛΩΣ ΤΩΡΑ ΝΟΜΙΜΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ. ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΡΩΣΣΙΑΣ-ΗΠΑ, ΙΣΡΑΗΛ, ΚΙΝΑΣ, ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΚΑΤΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΕΑΝ ΕΧΟΥΝ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΕΔΑΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ. ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑ. ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΙ ΩΣ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙ Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ ΠΩΣ Η ΚΙΝΑ ΘΑ ΧΑΛΑΣΕΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ; ΙΣΑ-ΙΣΑ, ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ. ΤΖΑΜΠΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ;
ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΟΒΑΡΟ, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΒΑΣΗ. ΕΚΤΙΜΑ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΥΝΟΙΚΗΣ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΕΚΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ. ΤΙΣ ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ (ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ) ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ. ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΗ. ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΟΜΩΣ, ΟΠΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ. ΕΚΕΙ ΚΟΝΤΑ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ. ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΣΕ ΚΑΙ ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΟΥΣ ΕΚΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ. ΑΥΤΗ Η ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΕΔΩ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 1897 ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΓΙΑ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ. Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΕΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ.
Ο ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ, ΠΩΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΓΚΡΙΝΙΑ. ΚΑΝΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΛΑΘΟΣ. ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΓΚΡΙΝΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥΡΜΟΥΡΑ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΩΡΑ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΜΙΑ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΝΙΚΗ ΣΕ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΝΑΙ, ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥ ΒΓΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ, ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΟ ΟΛΟΝ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ. ΕΑΝ ΤΕΛΙΚΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΙ Η ΓΚΡΙΝΙΑ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ. Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ.
ΟΧΙ, Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ (ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ).
Ναι μεν, λοιπόν, η Τουρκία δεν εγκαταλείπει τις επιδιώξεις της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά γνωρίζει ότι εάν προκαλέσει η ίδια κάποιο ελληνοτουρκικό επεισόδιο:
- θα απομονωθεί αμέσως από την διεθνή κοινότητα.
- θα οδηγήσει σε μεγάλη υπαρξιακή κρίση το ΝΑΤΟ,
- θα οδηγήσει σε οριστικό τέρμα τις όποιες σχέσεις της με την Ευρώπη,
- θα προκαλέσει την μήνι των ΗΠΑ, όπου άλλωστε υπάρχει πολιτικά και οικονομικά ισχυρό ελληνικό στοιχείο, το οποίο θα συσπειρωθεί και θα ενεργοποιηθεί αμέσως,
- θα δώσει την ευκαιρία στην Ρωσία να παρέμβει σε ρόλο διαιτητού, κάτι στο οποίο είναι εντελώς αντίθετη η Δύση,
- θα οδηγήσει το Ισραήλ σε άμεση στρατηγική ταύτιση πλέον και όχι απλώς συμμαχία, με την Ελλάδα και την Κύπρο,
- θα οδηγηθεί σε διπλωματική ρήξη με τις αραβικές χώρες,
- θα διακυβεύσει τις εμπορικές σχέσεις της με την Κίνα.
- πρώτον, ότι σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν η Ελλάδα εκ των πραγμάτων αναγκασθεί από την τουρκική προκλητικότητα να κινηθεί πρώτη, οι παραπάνω διεθνείς συνέπειες θα επέλθουν ούτως ή άλλως.
- δεύτερον, ότι η έκβαση μίας ελληνοτουρκικής σύγκρουσης, τοπικής ή γενικευμένης, δεν είναι καθόλου δεδομένη, όπως δεν ήταν τελικά καθόλου δεδομένη για τους Πέρσες του Ξέρξη, τους Οθωμανούς του Δράμαλη, τους Ιταλούς του Μουσσολίνι κλπ.
Σε αυτό το σκηνικό, καλύτερη για την Τουρκία θα ήταν η παράταση του υφιστάμενου ατέρμονου διαλόγου, παρά η εκβίαση μίας «λύσης» που μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Μπορεί στο μέλλον η Ελλάδα και η Τουρκία, με άλλες ηγεσίες, να μπορέσουν να συνεννοηθούν καλύτερα.
ΜΕΛΕΤΗΣ Η. ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ, Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης
Πριν 18 σχεδόν χρόνια, από την διάρκειας μίας ώρας μαγνητοσκοπημένης ανάλυσή μου για την Τουρκία δεν παίχτηκε ούτε ένα λεπτό. Και αυτό γιατί προφανώς ήμουν εκτός της γραμμής ΜΜΕ, δημοσιογράφων και πολιτικών για τη δήθεν ελληνοτουρκική «φιλία». Ήταν λίγο μετά τη «συμφωνία» ή, καλύτερα, τον συμβιβασμό του Ελσίνκι. Ποια ήταν η κεντρική γραμμή της τοποθέτησής μου; Μα φυσικά η προειδοποίηση για την αυξανόμενη ισχύ και επιθετικότητα της Τουρκίας, ιδιαίτερα λόγω της μεγάλης αύξησης του πληθυσμού, της δημιουργίας πολεμικής βιομηχανίας και της απόκτησης οπλικών συστημάτων που εντάσσουμε στην κατηγορία των στρατηγικών όπλων, όπως δορυφόρων, πυραύλων, χημικών, κ.ά. Η κυρίαρχη ιδεολογία του πολιτικο-δημοσιογραφικού συστήματος επεφύλαξε την ίδια συμπεριφορά, της αποσιώπησης, και σε άλλους συναδέλφους μου. Ίσως η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση ήταν απαξίωση του σήματος κινδύνου που εκπέμφθηκε με την μετάφραση και δημοσίευση στα Ελληνικά του βιβλίου του Νταβούτογλου «Το στρατηγικό βάθος», στο οποίο ξεδιπλωνόταν από τότε ολόκληρη η φιλοσοφία της νεο-οθωμανικής εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν. Προσωπικά δε, είχα τότε επιμείνει στις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας και του Ερντογάν, καθώς η ανάπτυξη εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας βρισκόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΚΔΑ).
Σήμερα τα πράγματα έχουν φθάσει στην αντίθετο άκρο. Έτσι από την παντελή αδιαφορία για τα θέματα της Τουρκίας, ο μέσος τηλεθεατής έχει να υπομείνει, αθροιστικά και σχεδόν ανά κανάλι, τουλάχιστον μισή ώρα ημερήσιας ενημέρωσης για την Τουρκία, για το τι δήλωσε ο κάθε Υπουργός, ο κάθε σύμβουλος του Ερντογάν, ο κάθε βουλευτής, εν τέλει ο οιοσδήποτε Τούρκος ή κάθε καθεστωτικά ελεγχόμενη εφημερίδα της γείτονος για την Ελλάδα, την αιγιαλίτιδα ζώνη, την ΑΟΖ, και πάει λέγοντας. Όλα αυτά συνήθως με μουσική υπόκρουση, που αν μη τι άλλο ανησυχεί τον μέσο τηλεθεατή, ο οποίος δεν έχει ούτε την πλήρη εικόνα ούτε απαραιτήτως τις γνώσεις για να κρίνει. Η με αυτήν την συχνότητα επανάληψη των συγκεκριμένων ειδήσεων καταλήγει ακούσια και ουσιαστικά σε υβριδικό πόλεμο κατά της χώρας μας, ο οποίος διεξάγεται δωρεάν και μάλιστα από εμάς τους ίδιους εναντίον μας. Διότι ο υβριδικός πόλεμος – σε όποια πηγή και αν ψάξει κανείς – περιλαμβάνει, εκτός των στρατιωτικών, και επιχειρήσεις παραπληροφόρησης, προπαγάνδας, αλλοίωσης των απόψεων και του ηθικού των πολιτών, και, εν τέλει, διαμόρφωση της κοινής γνώμης της αντίπαλης χώρας. Γιατί λοιπόν ο οιοσδήποτε Ακάρ να μην κάνει κάθε μέρα και από μία δήλωση όταν είναι απολύτως βέβαιος ότι αυτή θα αναμεταδοθεί ταχύτατα από τα Ελληνικά μέσα; Πολλές από τις μεταδιδόμενες ειδήσεις είναι όντως ακριβείς. Ωστόσο η έμφαση είναι συχνά επιτηδευμένη, ειδικά όταν έχεις κάποιους αυτοαποκαλούμενους αναλυτές, οι οποίοι είναι έτοιμοι να επαναλάβουν ό,τι τους ζητάει η παραγωγή και να εστιάσουν σε μία διάσταση της πραγματικότητας ή μίας ανούσιας λεπτομέρειας. Και για να μη πει κανείς ότι αυτά δεν συμβαίνουν…, σημειώνω εδώ πως, σε ότι με αφορά, το καλοκαίρι του 2017 αρνήθηκα δύο φορές να συμπράξω σε ρεπορτάζ, στο οποίο χαρακτηριστικά και ρητά μου ζητήθηκε να πω «για τον άμεσο κίνδυνο πολέμου» στα Βαλκάνια εξαιτίας της Τουρκίας και της «Μεγάλης Αλβανίας».
Όμως, υπάρχουν και πάρα πολλές ειδήσεις που δεν μεταδίδονται. Δεν ενημερώνονται οι πολίτες για την οικονομική κατάσταση του μέσου Τούρκου πολίτη, για τον πληθωρισμό που καλπάζει, για τις επιχειρήσεις που κλείνουν στην Τουρκία, για τα σφραγισμένα φέρετρα των στρατιωτών που επιστρέφουν από την Συρία και την Ανατολική Τουρκία, για τις αποτυχίες των Τούρκων στη Συρία και στο Ιράκ, για το ότι έχει φύγει τα περισσότερα έμπειρα στελέχη της Πολεμικής της Αεροπορίας, για το ότι η Τουρκία έχει ενεργειακό πρόβλημα, για το ότι το νέο αεροδρόμιο είναι ημιτελές ή για το ότι οι φτηνές και «με εξαιρετικό service» (όπως έχω ακούσει κάποιους από Ελλάδα και Κύπρο να λένε) αερογραμμές της χρηματοδοτούνται από το κράτος και λειτουργούν στο όριο της πτώχευσης για να προβάλουν την Τουρκία. Όπως δεν ενημερώνονται οι Έλληνες για τις αμέτρητες διώξεις που κάθε μέρα και συστηματικά υφίστανται δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, επιστήμονες, καλλιτέχνες, δημιουργοί, στρατιωτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, πολίτες άλλων θρησκευμάτων και εν τέλει, το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Και τι θέλεις να γίνει, θα μου πει κάποιος, να σταματήσει η ενημέρωση; Ασφαλώς όχι! Αλλά, ρωτάω, με τη σειρά μου, δεν πρέπει να έχει ο πολίτης την σωστή, τουλάχιστον ισορροπημένη, ενημέρωση και εκτίμηση; Διότι, ασφαλώς, η Τουρκία είναι ένας γείτονας που απειλεί και πρέπει να προσέχουμε. Ασφαλώς προσπαθεί να αυξήσει την στρατιωτική ισχύ της και ενδεχομένως να προβεί σε επιχειρήσεις. Ωστόσο, πρέπει να υπογραμμίζεται η πολιτική, στρατιωτική και διπλωματική ισχύς της χώρας μας, να προβάλλονται οι αδυναμίες και οι αποτυχίες της Τουρκίας και, κυρίως, να μην οδηγούνται οι πολίτες στην κατάθλιψη και στο ερώτημα που τόσο συχνά ακούω να (μου) απευθύνεται στην καθημερινότητα: «θα γίνει πόλεμος»; Ταυτοχρόνως, η όποια δημόσια συζήτηση θα μπορούσε να στοχεύει στη δημιουργία μίας μεσοπρόθεσμης πολιτικής αντιμετώπισης του ταραξία της περιοχής μας. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα μπορούσε να εξετασθεί το αν θα ήταν δίκαιο και σκόπιμο οι αυτού του είδους υβριδικές επιχειρήσεις να στραφούν κατά της ίδιας της Τουρκίας. Μήπως δηλαδή ως πολίτες και ως μέσα ενημέρωσης, που πιστεύουμε στη δημοκρατία και στην ελευθερία, θα έπρεπε να προβάλουμε πολύ περισσότερο, ειδικά στο εξωτερικό, το τι ακριβώς συμβαίνει στην γείτονα, το πόσο και σε ποια ένταση παραβιάζεται κάθε κανόνας δικαίου και δημοκρατίας, το πόσο τελικά υποφέρουν οι άνθρωποι εκεί; Τι θα καταφέρουμε;… θα ρωτήσει πάλι ο δύσπιστος. Πριν απαντήσει ο καθένας σε αυτήν την ερώτηση ας αναλογιστεί το κόστος που πλήρωσε και πληρώνει η Σαουδική Αραβία για την υπόθεση Κασόγκι και ας κρίνει αν το γειτονικό κράτος, με τόσες παρόμοιες υποθέσεις, μπορεί να υποστεί για την συμπεριφορά του σε εμάς, σε άλλους γείτονες, αλλά και τους ίδιους τους πολίτες του, ένα κόστος που τελικά δίκαια του αναλογεί.
ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Κοσμήτορας της Σχολής ΚΑΕΤ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
https://www.huffingtonpost.gr/
ΣΧΟΛΙΟ "ΚΟΥΡΗΤΗΣ": ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΠΟΥ Ο ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΥΠΟΣΤΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΕΤΟΙΕΣ.
- 1,2,7 ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΥ ΑΞΙΑΣ, ΟΠΩΣ ΑΠΕΔΕΙΞΕ Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΑΙ Η ΚΑΤΟΧΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΜΙΑ.
- 3, Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΞΕΡΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΠΛΗΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε , ΗΘΕΛΕ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΕΙΔΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ ΟΧΙ ΩΣ ΜΕΛΟΣ ΜΙΑ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΩΣ ΙΣΟΠΟΣΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ Ε.Ε ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ. ΕΞΑΛΛΟΥ ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.
- 4 ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΚΛΟΝΙΣΕΙ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΧΕ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΛΛΑ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΕΜΜΟΝΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ.
- 5,6,7 ΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ ΠΩΣ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ ΣΕ ΡΟΛΟ ΔΙΑΙΤΗΤΟΥ; ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ; ΜΕΣΩ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΚΗΣ ΕΠΙΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΘΑ ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΤΟΥΝ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ. ΟΥΤΩΣ ή ΑΛΛΩΣ ΤΩΡΑ ΝΟΜΙΜΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ. ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΡΩΣΣΙΑΣ-ΗΠΑ, ΙΣΡΑΗΛ, ΚΙΝΑΣ, ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΚΑΤΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΕΑΝ ΕΧΟΥΝ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΕΔΑΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ. ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑ. ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΙ ΩΣ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙ Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ ΠΩΣ Η ΚΙΝΑ ΘΑ ΧΑΛΑΣΕΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ; ΙΣΑ-ΙΣΑ, ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ. ΤΖΑΜΠΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ;
ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΟΒΑΡΟ, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΒΑΣΗ. ΕΚΤΙΜΑ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΥΝΟΙΚΗΣ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΕΚΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ. ΤΙΣ ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ (ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ) ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ. ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΗ. ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΟΜΩΣ, ΟΠΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ. ΕΚΕΙ ΚΟΝΤΑ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ. ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΣΕ ΚΑΙ ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΟΥΣ ΕΚΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ. ΑΥΤΗ Η ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΕΔΩ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 1897 ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΓΙΑ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ. Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΕΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ.
Ο ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ, ΠΩΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΓΚΡΙΝΙΑ. ΚΑΝΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΛΑΘΟΣ. ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΓΚΡΙΝΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥΡΜΟΥΡΑ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΩΡΑ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΜΙΑ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΝΙΚΗ ΣΕ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΝΑΙ, ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥ ΒΓΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ, ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΟ ΟΛΟΝ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ. ΕΑΝ ΤΕΛΙΚΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΙ Η ΓΚΡΙΝΙΑ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ. Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ.
ΟΧΙ, Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ (ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ).
Λάθος αυτός στον σχολιασμό του, λάθος και εσύ αν εννοείς ότι το σημείο της αντιστροφής είναι εδώ! Πάμε ένα κατοστάρικο (έτσι για την πλάκα) στοίχημα, θα σου το αφήσω κάπου και θα το πάρεις αν βγεις ότι έχεις δίκιο τελικά αλλά...δεν φθάσαμε ακόμη στον πάτο, πολύ απλά επειδή δεν υπάρχει πάτος για τους νεοέλληνες! Σημείο αντιστροφής σημαίνει ότι από την επόμενη κυβέρνησή η ΕΔ της χώρας θα γίνονται κάθε μέρα και καλύτερες και το λιμενικό θα σταματήσει να έχει σαν κυρίως στόχο την περισυλλογή λαθραίων.
ReplyDeleteΒεβαίως και οι τούρκοι είναι βέβαιοι περί της εκβάσεως. Τυχόν σύγκρουση θα είναι περίπατος για αυτούς. Κρατήστε τα παρακάτω να τα έχετε να τα θυμάστε. Σε περίπτωση συγκρούσεως με τους τούρκους...
1. Οι ΕΔ δεν θα προβάλουν σοβαρή αντίσταση όχι μόνο λόγο πολιτικών εντολών αλλά κυρίως λόγο πλήρους ανικανότητας που επιφέρει η έλλειψη μέσων, εκπαίδευσης και θέλησης για αντίσταση!
2. Αυτοί που θα κατηγορηθούν για την ήττα θα είναι οι αξιωματικοί και αρχηγοί των σωμάτων. Οι δεν πολιτικοί που θα είναι στην εξουσία θα ξανά ψηφιστούν από τον λαό μετά την παρέλευσή ολίγων ετών.
3. Για την ήττα θα κατηγορήσουμε όλους τους άλλους (αμερικάνους, ευρωπαίους, εξωγήινους) πλην των εαυτών μας.
Τίποτα δεν θα γίνει μέχρι την άνοιξη. Ότι προβοκάτσια κι αν προσπαθούν να στήσουν την αποκρούουμε με στρατηγική ψυχραιμία οπότε και δεν έχουν λόγο να το τραβήξουν. Ρε, οι αξιωματικοί στα επιτελεία της τουρκίας τραβάνε τις τρίχες τους παλεύοντας να μας κάνουν να σηκώσουμε το γάντι, ούτε οι ίδιοι πιστεύουν αυτά που γίνονται! Κόφτε τις παπαριές περί μη σιγουριάς της εκβάσεως από πλευράς τους!
12G
"Σημείο αντιστροφής σημαίνει ότι από την επόμενη κυβέρνησή οι ΕΔ της χώρας θα γίνονται κάθε μέρα και καλύτερες"
ReplyDeleteΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ , ΕΝΩ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ (ΣΥΝΟΛΙΚΑ) ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ Κ.Λ.Π ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ Η ΓΚΡΙΝΙΑ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΩΧΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΜΑΖΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΕΥΝΟΙΚΕΣ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙΣ ΟΙ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ.
Ο ΕΡΝΥΟΓΚΑΝ ΕΧΕΙ ΕΜΠΝΕΥΣΕΙ ΕΝΑ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΓΕΘΥΝΣΕΩΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ. ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΟΥΣ. ΑΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΔΙΑΛΥΘΟΥΝ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ, ΑΡΑ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΚΡΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΟΣ Η ΟΠΟΙΑ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΔΥΣΚΟΛΗ.
ΕΑΝ ΘΥΜΑΣΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΗΘΕΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΕΜΠΝΕΥΣΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΓΡΑΦΑ ΠΩΣ ΕΑΝ ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΕΙ ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝ. ΟΛΟΙ ΘΑ ΔΕΧΟΝΤΑΝ ΘΥΣΙΕΣ ΕΑΝ ΤΟΥΣ ΕΝΕΠΝΕΕ ΚΑΤΙ. ΑΥΤΟ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗΣ.
ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ. ΕΤΣΙ ΕΚΤΙΜΩ ΕΓΩ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ. ΜΠΟΡΕΙ ΠΑΛΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ΛΑΘΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΠΑΝΤΩΣ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ, ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥΣ.
Χωρις να εχω εικονα για το εσωτερικο της τουρκιας, συμφωνω με τον 12G.
ReplyDeleteΕπισης αν γινει καποιο θερμο επισοδιο, ισως να αποτελουσε τροχοπεδη στη συνεχιζομενη εποικιση της Ελλαδος, κατι που δεν το θελουν ουτε οι ενχωριοι ουτε οι ξενοι ταγοι.
Μίνως
αποτελουσε τροχοπεδη στη συνεχιζομενη εποικιση της Ελλαδος
ReplyDelete7.000.000 ΗΤΑΝ ΤΟ ΟΡΙΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΕΘΕΙ ΗΔΗ ΑΠΟ 2000. Η ΜΕΘΕΠΟΜΕΝΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΘΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΕΙ 15.000.000 ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ 7000000+ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.
5000000 ΠΕΡΙΠΟΥ ΗΤΑΝ ΟΙ ΜΗ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΟ 2015. ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΒΑΛΕΙ ΕΚΤΟΤΕ ΠΕΡΙΠΟΥ (ΧΟΝΤΡΑ) 1.000.000. ΜΕΝΕΙ 1 ΑΚΟΜΗ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΙΑ, ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ "ΕΧΘΡΟΠΡΑΞΙΩΝ" ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΩΕΩΣ ΤΟΥΣ.