28/11/2018

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου στην Ουάσιγκτον για το ‘ΟΚ’. Συμφωνία με τη Σερβία ;

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, πριν αρχίσει τις συναντήσεις στην Ουάσιγκτον, μίλησε στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τη σημασία της επίσκεψης και το περιεχόμενο των συναντήσεων του με τον Γραμματέα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του προέδρου Τραμπ και πολλούς γερουσιαστές. Ο Θάτσι τόνισε ότι θα γίνουν πολλές συναντήσεις στις ΗΠΑ και ότι σκοπός αυτής της επίσκεψής του είναι ο συντονισμός με τους Αμερικανούς για τα τελευταία βήματα προτού επιτευχθεί η συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. «Επειδή βρισκόμαστε τα τελευταία βήματα αυτής της δυνατότητας, προκειμένου να φθάσουμε στη συμφωνία Κοσσυφοπεδίου- Σερβίας, είναι απαραίτητη η παρουσία μου στην Ουάσιγκτον για συντονισμό με τους μακροχρόνιους φίλους του Κοσσυφοπεδίου για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας, ώστε να είναι αποτελεσματική, εφαρμόσιμη και να επιτύχει τη διεθνή συναίνεση», δήλωσε ο Θάτσι πριν συναντηθεί με τον Μάικ Πομπέο. Τόνισε, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή είναι σημαντικό να υπάρξει συναίνεση στο Κοσσυφοπέδιο με τη υποστήριξη των ΗΠΑ για την επίτευξη της συμφωνίας με τη Σερβία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία θα διασφαλίσει την αμοιβαία αναγνώριση μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας για την προσχώρηση του Κοσόβου στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τον ΟΗΕ.

Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βουλίν, αντέδρασε μετά τη συνάντηση των κυβερνήσεων Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η συνάντηση δίνει ένα σαφές μήνυμα ότι οι Αλβανοί πολιτικοί ηγέτες δεν έχουν εγκαταλείψει το σχεδιασμό μιας ‘Μεγάλης Αλβανίας’. Ο Βουλίν τόνισε ότι το ‘όραμα’ αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς βία και δίωξη των άλλων λαών από το Κοσσυφοπέδιο. «Η ‘Μεγάλη Αλβανία’ αποτελεί απειλή για ολόκληρη την περιοχή. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ καθώς και ο υπόλοιπος κόσμος δεν καταλαβαίνουν», είπε ο Σέρβος υπουργός Άμυνας. Οι δηλώσεις του ακολούθησαν τη κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου σήμερα στην πόλη Πέγια. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης λήφθηκαν ορισμένες αποφάσεις, από την ενοποίηση των τελωνείων, τα τιμολόγια περιαγωγής, μέχρι την αναγνώριση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) θα ψηφίσει αυτήν την εβδομάδα κείμενο με το οποίο καλείται η Σερβία να ευθυγραμμισθεί με τη Δυτική Εξωτερική πολιτική προς τη Μόσχα και εκφράζει, επίσης, την ανησυχία του για την αμυντική συνεργασία του Βελιγραδίου με τη Ρωσία, γράφει σήμερα το ρωσικό πρακτορείο Ria.ru. Το έγγραφο υποβλήθηκε για συζήτηση και ψήφιση κατά τη σύνοδο της Ολομέλειας της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τη Σερβία να ενισχύσει τη συνοχή με τις εξωτερικές και αμυντικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής έναντι της Ρωσίας, και εντός του πλαισίου του ΟΗΕ », αναφέρει το έγγραφο. Εκφράζεται, επίσης, η ανησυχία ότι «η Σερβία συνεχίζει τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία». Το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από την Επιτροπή, καλεί ακόμη το Βελιγράδι «να αναπτύξει ενεργειακή πολιτική κατά τρόπο ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία». Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία δεν θα προσχωρήσει σε ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας. Ο επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βουλίν, ανακοίνωσε επίσης ότι η Σερβία δεν θα συμμετάσχει ποτέ στην αντιρωσική υστερία και δεν θα συνταχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment