Τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση πανηγυρίζει για το τέλος των μνημονίων, οι προσδοκίες ότι θα ανεξαρτητοποιηθεί μέσω της έκδοσης νέου ομολόγου τον επόμενο μήνα φαίνεται ότι θα διαψευστούν, όπως μεταδίδει το Reuters. Ως γνωστόν, η Ελλάδα είχε προγραμματίσει την έκδοση 10ετούς ομολόγου τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, η αντίδραση της αγοράς στη νέα ιταλική κυβέρνηση, την ανάγκασε να αναβάλλει τα σχέδια της για τον Μάιο. Τώρα, η νομισματική κρίση στην Τουρκία πλήττει τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου, καθιστώντας και πάλι την έκδοση ενός τέτοιου ομολόγου απαγορευτικά ακριβή. Σύμφωνα με το Reuters, τρεις από τους primary dealers της Ελλάδας εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προσφέρει απόδοση πολύ πιο πάνω από το 4,5% και πιθανότατα 5% για την προσέλκυση επενδυτών, επίπεδα τα οποία η Αθήνα θεωρεί μη βιώσιμα. «Πιστεύω ότι πρέπει να δούμε την κατάσταση στην Τουρκία να ηρεμεί και το πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία να γίνεται πιο σταθερό. Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να δώσουν γιγαντιαίο premium.Την ίδια στιγμή, όμως, δεν τους πιέζει ο χρόνος. Στο πλαίσιο αυτό θα περίμενα» δήλωσε ένας από τους dealers.
Οι επενδυτές που παρακολούθησαν την ανάκαμψη της Ελλάδας από τα βάθη της κρίσης του χρέους του 2010 και μετά, πρότειναν την καταβολή premium. «Ήταν μια εντυπωσιακή ανάκαμψη και είμαστε πρόθυμοι να δούμε μεγαλύτερη έκδοση ομολόγων», δήλωσε ο Nick Gartside της JP Morgan Asset Management, ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές ομολόγων στον κόσμο. Πάντως, οι primary dealers αναρωτιούνται εάν υπάρχει λόγος να εκδόσει ένα ομόλογο με τόσο υψηλό επιτόκιο όταν μπορεί να δανείζεται από τον ESM πολύ φθηνότερα. «Γνωρίζω ότι θέλουν να αποδείξουν ότι έχουν πρόσβαση στην αγορά, αλλά είναι και πολύ λογικοί» δήλωσε ένας δεύτερος primary dealer.
http://bankingnews.gr/index.php?id=380243
ΣΧΟΛΙΟ "ΚΟΥΡΗΤΗΣ": ΟΙ "primary dealers"... (ΑΛΛΟ ΕΠΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΟ, ΝΑ ΞΕΡΑΣΩ ΤΩΡΑ ή ΑΡΓΟΤΕΡΑ. ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΕΓΙΝΕ ΑΝΤΙΠΑΘΗΣ Η ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΗ ΔΕΞΙΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ. ΝΑ ΔΩ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ. ΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ.).... ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΩΣ Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ Ε.Ε (ΟΠΩΣ Ο ESM), ΕΧΕΙ ΜΕΝ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ, ΑΡΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΠΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΗ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕΙ. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ "ΠΑΡΤΥ" ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΝ ΛΑΟ. ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΕΙ ΝΕΟΥΣ.
ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΒΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΠΟΤΕΔΗΠΟΤΕ ΚΙ ΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΤΟΥ 7,5 ΕΓΩ ΘΑ ΕΚΠΛΑΓΩ. ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΨΙΝ ΣΑΣ ΠΩΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΡΥΘΜΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙ ΧΟΝΤΡΙΚΑ ΤΟ ΑΝ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ή ΟΧΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΑ ΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΚΟΙΝΩΣ ΕΑΝ "ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΜΕΣΑ" ΠΟΥ ΛΕΕΙ Η ΠΙΑΤΣΑ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ...
Στα ομόλογα το 10ετές ελληνικό βρίσκεται στο 4,36% επίπεδα προφανώς που δεν επιτρέπουν έξοδο στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο ενώ στο χρηματιστήριο η εικόνα είναι αποκαρδιωτική πέριξ των 710 μονάδων και με funds να αποχωρούν από τις αναδυόμενες αγορές. Δεν μπορεί η Ελλάδα τυπικά και φαινομενικά να βγαίνει από τα μνημόνια και το ελληνικό χρηματιστήριο να μην δείχνει εμπιστοσύνη και να παραμένει καθηλωμένο στις 710 μονάδες. Τα ελληνικά ομόλογα επηρεάζονται ξεκάθαρα από την Ιταλία και πολύ λιγότερο από την κρίση στις αναδυόμενες αγορές και νομίσματα. Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 3,03% και με βάση την αποτίμηση του ρίσκου χώρας η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται 120 μονάδες βάσης ή 1,20% υψηλότερα από την Ιταλία. Έτσι εξηγείται γιατί το ελληνικό 10ετές ομόλογο επηρεάζεται από την Ιταλία και παραμένει καθηλωμένο στο 4,36%.Η Ιταλία θα συνεχίσει να αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης μέχρις ότου ξεκαθαρίσει ο προυπολογισμός 2019 περί τα τέλη Οκτωβρίου 2018.
Σήμερα που η Ελλάδα «απελευθερώθηκε από τα δεσμά των δανειστών» το ελληνικό 10ετές έπρεπε να είναι στο 3,5% και όχι στα τρέχοντα επίπεδα και αυτό αποτελεί απόδειξη έλλειψης εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Οι επενδυτές των ομολόγων δείχνουν με την στάση τους ότι δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα. Οι ελληνικές μετοχές, το ελληνικό χρηματιστήριο επηρεάζονται αφενός από την κρίση στις αναδυόμενες αγορές και ειδικά την τουρκική λίρα που βρίσκεται στις 6,10 ανά δολάριο και από την ανησυχία ότι…η έξοδος από τα μνημόνια συνεπάγεται μεγαλύτερο ρίσκο. Στις μετοχές π.χ. η Eurobank δέχεται πιέσεις καθώς αμερικανικό και εν συνεχεία βρετανικό fund μειώνει την έκθεση τους στις αναδυόμενες αγορές και έτσι πουλάει αναλογικά και Ελλάδα που είναι αναδυόμενη χρηματιστηριακή αγορά. Ταυτόχρονα η βασική ανησυχία της αγοράς είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φανεί ασυνεπής στις υποχρεώσεις της, τώρα που θεωρητικά η Ελλάδα είναι εκτός μνημονίων.Ανησυχούν οι επενδυτές ότι θα φανεί ασυνεπής στις υποχρεώσεις της. Οι επενδυτές αντί να ποντάρουν και να ρισκάρουν στα ελληνικά assets μετοχές και ομόλογα…μειώνουν θέσεις και δεν αυξάνουν το επενδυτικό ρίσκο. Το χρηματιστήριο είναι απονευρωμένο, οι μετοχές των τραπεζών κολλημένες κάτω από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 και συνολικά η χρηματιστηριακή αγορά συμπεριφέρεται ίσως και χειρότερα από την περίοδο επιβολής των capital controls. Στα ομόλογα το 10ετές ελληνικό βρίσκεται στο 4,36%, ενώ εάν σήμερα το ελληνικό δημόσιο επιχειρούσε να εκδώσει 10ετές ομόλογο θα είχε επιτόκιο 4,60% σίγουρα κακή επίδοση.
Η περίπτωση της Πορτογαλίας εάν μπορούσε να επαναληφθεί και στην Ελλάδα θα ήταν ιδανικό σενάριο με όρους αγοράς αλλά είναι αδύνατο να συμβεί αυτό. Βέβαια η Ελλάδα της 20ης Αυγούστου 2018 πρέπει να συγκριθεί με την Πορτογαλία του Μαίου 2014. Το Πορτογαλικό 10ετές ομόλογο ήταν στο 3,65% τον Μάιο του 2014 όταν η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, επωφελήθηκε από την έναρξη του QE της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που αγόραζε κρατικά ομόλογα.
Η Πορτογαλία διέθετε επενδυτική βαθμίδα δηλαδή βαθμολογία από τους οίκους αξιολόγησης πάνω από το ΒΒΒ- - investment grade – οπότε τα πορτογαλικά ομόλογα ήταν επιλέξιμα για πράξεις νομισματικής πολιτικής. Σε 8 μήνες μετά την έξοδο από τα μνημόνια η Πορτογαλία είδε στο 10ετές ομόλογο ιστορικό χαμηλό απόδοσης στο 1,70% ακολούθησε μια εκτίναξη στο 4,20% αρχές 2017 και πλέον βρίσκεται στην ζώνη του 1,77% την τελευταία περίοδο. Το χρηματιστήριο της Πορτογαλίας προεξόφλησε την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια φθάνοντας έως τις 7600 μονάδες τον Μάρτιο του 2014 για να καταποντιστεί στην συνέχεια. Οι επενδυτές στην Πορτογαλία, παρ΄ ότι η οικονομία έδειξε σταθερότητα και συνέπεια, δεν ρίσκαραν και όταν η Πορτογαλία βγήκε από τα μνημόνια πούλησαν πορτογαλικές μετοχές. Βέβαια συνέβαλαν πολλοί λόγοι αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η έξοδος από τα μνημόνια συνοδεύτηκε από διόρθωση. Το χρηματιστήριο της Πορτογαλίας έχει ανακάμψει πλέον και βρίσκεται στις 5600 μονάδες.
Στην Ελλάδα καταγράφονται οι εξής τάσεις, τα ομόλογα βρίσκονται υψηλότερα από τα ομόλογα της Πορτογαλίας πριν την έξοδο από τα μνημόνια το 2014 και το χρηματιστήριο της Ελλάδος είναι ναρκοθετημένο και ανίκανο να προεξοφλήσει, σε αντίθεση με την Πορτογαλία που σημείωσε ένα μακράς διάρκειας ράλι. Στην Ελλάδα η κατάσταση θα είναι πολύ πιο μίζερη για τους εξής βασικούς λόγους:
1) Στα ομόλογα η Πορτογαλία επωφελήθηκε από την πιστοληπτική της ικανότητα και μπόρεσε να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και έτσι με τις αγορές πορτογαλικών ομολόγων οι αποδόσεις γρήγορα βελτιώθηκαν. Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει ποσοτική χαλάρωση και δεν υπάρχει ικανή πιστοληπτική ικανότητα με Β+ η Ελλάδα απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ως χώρα με επενδυτική βαθμίδα. Η Ελλάδα απέχει 4 βαθμίδες.
2 )Η Πορτογαλία όταν βγήκε από τα μνημόνια είχε καταφέρει να σταθεροποιήσει την οικονομία και οι αγορές είχαν πιστέψει στην ικανότητα της κυβέρνησης να συμπεριφερθεί με συνέπεια.
3) Η Πορτογαλία είχε αντιμετωπίσει τα προβλήματα των τραπεζών της και σε κάποιο βαθμό οι τράπεζες είχαν αρχίσει να σταθεροποιούνται. Σε αντίθεση με την Πορτογαλία, το μέγεθος των προβλημάτων των ελληνικών τραπεζών είναι δυσανάλογα μεγάλο. Με 90 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα, χαμηλής ποιότητας κεφάλαια και χωρίς αναπτυξιακή προοπτική οι τράπεζες στην Ελλάδα είναι ναρκοθετημένες.
4)Στην Πορτογαλία δεν ετέθη ποτέ, θέμα βιωσιμότητας του χρέους. Στην Ελλάδα, σήμερα με όρους 2018, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ αναγνωρίζουν ότι μετά το 2032 το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και θα χρειαστεί νέες παρεμβάσεις.
5) Οι ρυθμοί ανάπτυξης, τα επιβαλλόμενα πρωτογενή πλεονάσματα και οι πολιτικές μεταρρυθμίσεων μεταξύ Ελλάδος και Πορτογαλίας δεν έχουν καμία σχέση. Δεν επιβλήθηκαν στην Πορτογαλία τέτοιας κλίμακας μέτρα τα οποία η Ελλάδα πρέπει όχι μέχρι το 2022 αλλά και εν συνεχεία να τηρεί απαρέγκλιτα
6) Η Ελλάδα έχοντας δανειστεί 245 δισεκ. περίπου από ΕΕ και ESM πρέπει σε βάθος ετών να αντικαταστήσει τα δάνεια με ιδιωτικά κεφάλαια που θα συγκεντρώνει από τις δημοπρασίες ομολόγων. Εάν η Ελλάδα δανείζεται με 0,89% από τον ESM και σε βάθος ετών τα επιτόκια της ΕΚΤ θα αυξάνονται, τότε νομοτελειακά το ελληνικό κράτος θα πληρώνει περισσότερα σε τοκοχρεολύσια στην προσπάθεια να αντικαταστήσει τα δάνεια του επίσημου τομέα με κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα.
Το ελληνικό χρέος το οποίο με σημερινές παραδοχές θεωρείται μη βιώσιμο θα αποδειχθεί και μη βιώσιμο στην πράξη.
http://bankingnews.gr/index.php?id=380137
Οι επενδυτές που παρακολούθησαν την ανάκαμψη της Ελλάδας από τα βάθη της κρίσης του χρέους του 2010 και μετά, πρότειναν την καταβολή premium. «Ήταν μια εντυπωσιακή ανάκαμψη και είμαστε πρόθυμοι να δούμε μεγαλύτερη έκδοση ομολόγων», δήλωσε ο Nick Gartside της JP Morgan Asset Management, ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές ομολόγων στον κόσμο. Πάντως, οι primary dealers αναρωτιούνται εάν υπάρχει λόγος να εκδόσει ένα ομόλογο με τόσο υψηλό επιτόκιο όταν μπορεί να δανείζεται από τον ESM πολύ φθηνότερα. «Γνωρίζω ότι θέλουν να αποδείξουν ότι έχουν πρόσβαση στην αγορά, αλλά είναι και πολύ λογικοί» δήλωσε ένας δεύτερος primary dealer.
http://bankingnews.gr/index.php?id=380243
ΣΧΟΛΙΟ "ΚΟΥΡΗΤΗΣ": ΟΙ "primary dealers"... (ΑΛΛΟ ΕΠΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΟ, ΝΑ ΞΕΡΑΣΩ ΤΩΡΑ ή ΑΡΓΟΤΕΡΑ. ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΕΓΙΝΕ ΑΝΤΙΠΑΘΗΣ Η ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΗ ΔΕΞΙΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ. ΝΑ ΔΩ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ. ΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ.).... ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΩΣ Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ Ε.Ε (ΟΠΩΣ Ο ESM), ΕΧΕΙ ΜΕΝ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ, ΑΡΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΠΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΗ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕΙ. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ "ΠΑΡΤΥ" ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΝ ΛΑΟ. ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΕΙ ΝΕΟΥΣ.
ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΒΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΠΟΤΕΔΗΠΟΤΕ ΚΙ ΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΤΟΥ 7,5 ΕΓΩ ΘΑ ΕΚΠΛΑΓΩ. ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΨΙΝ ΣΑΣ ΠΩΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΡΥΘΜΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙ ΧΟΝΤΡΙΚΑ ΤΟ ΑΝ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ή ΟΧΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΑ ΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΚΟΙΝΩΣ ΕΑΝ "ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΜΕΣΑ" ΠΟΥ ΛΕΕΙ Η ΠΙΑΤΣΑ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ...
Στα ομόλογα το 10ετές ελληνικό βρίσκεται στο 4,36% επίπεδα προφανώς που δεν επιτρέπουν έξοδο στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο ενώ στο χρηματιστήριο η εικόνα είναι αποκαρδιωτική πέριξ των 710 μονάδων και με funds να αποχωρούν από τις αναδυόμενες αγορές. Δεν μπορεί η Ελλάδα τυπικά και φαινομενικά να βγαίνει από τα μνημόνια και το ελληνικό χρηματιστήριο να μην δείχνει εμπιστοσύνη και να παραμένει καθηλωμένο στις 710 μονάδες. Τα ελληνικά ομόλογα επηρεάζονται ξεκάθαρα από την Ιταλία και πολύ λιγότερο από την κρίση στις αναδυόμενες αγορές και νομίσματα. Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 3,03% και με βάση την αποτίμηση του ρίσκου χώρας η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται 120 μονάδες βάσης ή 1,20% υψηλότερα από την Ιταλία. Έτσι εξηγείται γιατί το ελληνικό 10ετές ομόλογο επηρεάζεται από την Ιταλία και παραμένει καθηλωμένο στο 4,36%.Η Ιταλία θα συνεχίσει να αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης μέχρις ότου ξεκαθαρίσει ο προυπολογισμός 2019 περί τα τέλη Οκτωβρίου 2018.
Σήμερα που η Ελλάδα «απελευθερώθηκε από τα δεσμά των δανειστών» το ελληνικό 10ετές έπρεπε να είναι στο 3,5% και όχι στα τρέχοντα επίπεδα και αυτό αποτελεί απόδειξη έλλειψης εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Οι επενδυτές των ομολόγων δείχνουν με την στάση τους ότι δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα. Οι ελληνικές μετοχές, το ελληνικό χρηματιστήριο επηρεάζονται αφενός από την κρίση στις αναδυόμενες αγορές και ειδικά την τουρκική λίρα που βρίσκεται στις 6,10 ανά δολάριο και από την ανησυχία ότι…η έξοδος από τα μνημόνια συνεπάγεται μεγαλύτερο ρίσκο. Στις μετοχές π.χ. η Eurobank δέχεται πιέσεις καθώς αμερικανικό και εν συνεχεία βρετανικό fund μειώνει την έκθεση τους στις αναδυόμενες αγορές και έτσι πουλάει αναλογικά και Ελλάδα που είναι αναδυόμενη χρηματιστηριακή αγορά. Ταυτόχρονα η βασική ανησυχία της αγοράς είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φανεί ασυνεπής στις υποχρεώσεις της, τώρα που θεωρητικά η Ελλάδα είναι εκτός μνημονίων.Ανησυχούν οι επενδυτές ότι θα φανεί ασυνεπής στις υποχρεώσεις της. Οι επενδυτές αντί να ποντάρουν και να ρισκάρουν στα ελληνικά assets μετοχές και ομόλογα…μειώνουν θέσεις και δεν αυξάνουν το επενδυτικό ρίσκο. Το χρηματιστήριο είναι απονευρωμένο, οι μετοχές των τραπεζών κολλημένες κάτω από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 και συνολικά η χρηματιστηριακή αγορά συμπεριφέρεται ίσως και χειρότερα από την περίοδο επιβολής των capital controls. Στα ομόλογα το 10ετές ελληνικό βρίσκεται στο 4,36%, ενώ εάν σήμερα το ελληνικό δημόσιο επιχειρούσε να εκδώσει 10ετές ομόλογο θα είχε επιτόκιο 4,60% σίγουρα κακή επίδοση.
Η περίπτωση της Πορτογαλίας εάν μπορούσε να επαναληφθεί και στην Ελλάδα θα ήταν ιδανικό σενάριο με όρους αγοράς αλλά είναι αδύνατο να συμβεί αυτό. Βέβαια η Ελλάδα της 20ης Αυγούστου 2018 πρέπει να συγκριθεί με την Πορτογαλία του Μαίου 2014. Το Πορτογαλικό 10ετές ομόλογο ήταν στο 3,65% τον Μάιο του 2014 όταν η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, επωφελήθηκε από την έναρξη του QE της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που αγόραζε κρατικά ομόλογα.
Η Πορτογαλία διέθετε επενδυτική βαθμίδα δηλαδή βαθμολογία από τους οίκους αξιολόγησης πάνω από το ΒΒΒ- - investment grade – οπότε τα πορτογαλικά ομόλογα ήταν επιλέξιμα για πράξεις νομισματικής πολιτικής. Σε 8 μήνες μετά την έξοδο από τα μνημόνια η Πορτογαλία είδε στο 10ετές ομόλογο ιστορικό χαμηλό απόδοσης στο 1,70% ακολούθησε μια εκτίναξη στο 4,20% αρχές 2017 και πλέον βρίσκεται στην ζώνη του 1,77% την τελευταία περίοδο. Το χρηματιστήριο της Πορτογαλίας προεξόφλησε την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια φθάνοντας έως τις 7600 μονάδες τον Μάρτιο του 2014 για να καταποντιστεί στην συνέχεια. Οι επενδυτές στην Πορτογαλία, παρ΄ ότι η οικονομία έδειξε σταθερότητα και συνέπεια, δεν ρίσκαραν και όταν η Πορτογαλία βγήκε από τα μνημόνια πούλησαν πορτογαλικές μετοχές. Βέβαια συνέβαλαν πολλοί λόγοι αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η έξοδος από τα μνημόνια συνοδεύτηκε από διόρθωση. Το χρηματιστήριο της Πορτογαλίας έχει ανακάμψει πλέον και βρίσκεται στις 5600 μονάδες.
Στην Ελλάδα καταγράφονται οι εξής τάσεις, τα ομόλογα βρίσκονται υψηλότερα από τα ομόλογα της Πορτογαλίας πριν την έξοδο από τα μνημόνια το 2014 και το χρηματιστήριο της Ελλάδος είναι ναρκοθετημένο και ανίκανο να προεξοφλήσει, σε αντίθεση με την Πορτογαλία που σημείωσε ένα μακράς διάρκειας ράλι. Στην Ελλάδα η κατάσταση θα είναι πολύ πιο μίζερη για τους εξής βασικούς λόγους:
1) Στα ομόλογα η Πορτογαλία επωφελήθηκε από την πιστοληπτική της ικανότητα και μπόρεσε να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και έτσι με τις αγορές πορτογαλικών ομολόγων οι αποδόσεις γρήγορα βελτιώθηκαν. Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει ποσοτική χαλάρωση και δεν υπάρχει ικανή πιστοληπτική ικανότητα με Β+ η Ελλάδα απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ως χώρα με επενδυτική βαθμίδα. Η Ελλάδα απέχει 4 βαθμίδες.
2 )Η Πορτογαλία όταν βγήκε από τα μνημόνια είχε καταφέρει να σταθεροποιήσει την οικονομία και οι αγορές είχαν πιστέψει στην ικανότητα της κυβέρνησης να συμπεριφερθεί με συνέπεια.
3) Η Πορτογαλία είχε αντιμετωπίσει τα προβλήματα των τραπεζών της και σε κάποιο βαθμό οι τράπεζες είχαν αρχίσει να σταθεροποιούνται. Σε αντίθεση με την Πορτογαλία, το μέγεθος των προβλημάτων των ελληνικών τραπεζών είναι δυσανάλογα μεγάλο. Με 90 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα, χαμηλής ποιότητας κεφάλαια και χωρίς αναπτυξιακή προοπτική οι τράπεζες στην Ελλάδα είναι ναρκοθετημένες.
4)Στην Πορτογαλία δεν ετέθη ποτέ, θέμα βιωσιμότητας του χρέους. Στην Ελλάδα, σήμερα με όρους 2018, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ αναγνωρίζουν ότι μετά το 2032 το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και θα χρειαστεί νέες παρεμβάσεις.
5) Οι ρυθμοί ανάπτυξης, τα επιβαλλόμενα πρωτογενή πλεονάσματα και οι πολιτικές μεταρρυθμίσεων μεταξύ Ελλάδος και Πορτογαλίας δεν έχουν καμία σχέση. Δεν επιβλήθηκαν στην Πορτογαλία τέτοιας κλίμακας μέτρα τα οποία η Ελλάδα πρέπει όχι μέχρι το 2022 αλλά και εν συνεχεία να τηρεί απαρέγκλιτα
6) Η Ελλάδα έχοντας δανειστεί 245 δισεκ. περίπου από ΕΕ και ESM πρέπει σε βάθος ετών να αντικαταστήσει τα δάνεια με ιδιωτικά κεφάλαια που θα συγκεντρώνει από τις δημοπρασίες ομολόγων. Εάν η Ελλάδα δανείζεται με 0,89% από τον ESM και σε βάθος ετών τα επιτόκια της ΕΚΤ θα αυξάνονται, τότε νομοτελειακά το ελληνικό κράτος θα πληρώνει περισσότερα σε τοκοχρεολύσια στην προσπάθεια να αντικαταστήσει τα δάνεια του επίσημου τομέα με κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα.
Το ελληνικό χρέος το οποίο με σημερινές παραδοχές θεωρείται μη βιώσιμο θα αποδειχθεί και μη βιώσιμο στην πράξη.
http://bankingnews.gr/index.php?id=380137
No comments :
Post a Comment