22/08/2018

Σκόπια: Αμερικανοί στρατιώτες τους αποκάλεσαν βορειομακεδόνες και έγινε χαμός - Καθηγητής: Η «Μακεδονία» είναι έθνος- εφεύρημα, με πολλά στοιχεία από τον βουλγαρικό και τον αλβανικό πολιτισμό

Ο αμερικανικός στρατός αναγκάσθηκε να αποσύρει μια είδηση που ανάρτησε για τις κοινές ασκήσεις που πραγματοποίησε με τους «βορειομακεδόνες στρατιώτες», έκφραση που προκάλεσε χιονοστιβάδα αντιδράσεων στο κοινό, γράφει σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Αμερικανοί ζήτησαν συγνώμη για τον λανθασμένο όρο που χρησιμοποίησαν αντί να χρησιμοποιήσουν το συνταγματικό όνομα της χώρας που είναι αναγνωρισμένο και από τις ΗΠΑ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». «Κατεβάσαμε το βίντεο από τα κοινωνικά δίκτυα. Εκτιμούμε την εταιρική σχέση με τον Στρατό της «Μακεδονίας» και λυπούμαστε για το λάθος», γράφει ο αμερικανικός στρατός. Το αμφιλεγόμενο βίντεο είναι από άσκηση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο εκπαίδευσης Κρίβολακ και δημοσιεύθηκε χθες στις επίσημες ιστοσελίδες των κοινωνικών δικτύων του αμερικανικού στρατού.

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου Λιούμπομιρ Φερτσκόφσκι μιλώντας στο ‘Ικβάρ Τάιμς’, με θέμα σχετικά για την αλλαγή της ‘μακεδονικής’ ταυτότητας. Πρόσθεσε ότι η «Μακεδονία» είναι μια μικρή χώρα που μοιράζεται πολλά στοιχεία από την βουλγαρική και την αλβανική κουλτούρα. Όπως λέει, το ίδιο το κράτος είναι σχετικά νέο, γιατί μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο στην Τιτοϊκή Γιουγκοσλαβία, δημιουργήθηκε η Μακεδονία στα όρια που την γνωρίζουμε σήμερα, προωθώντας παντοιοτρόπως τη ‘μακεδονική’ γλώσσα και την ‘μακεδονική’ ταυτότητα. Σύμφωνα με τον Φερτσκόφσκι, η «Μακεδονία’ μπορεί να ζήσει με το πρόθεμα «Βόρεια» και λέει ότι ποτέ δεν υπήρξε θέμα ταυτότητας μόνο από το όνομα (του κράτους). «Μπορούμε να ζήσουμε με το πρόθεμα «Βόρεια» στο όνομα της χώρας. Αλλά το όνομα ποτέ δεν υπήρξε πρόβλημα για την ταυτότητα», διευκρίνισε ο Φερτσκόφσκι. «Το όνομα συνδέεται με την έννοια της ταυτότητάς μας, με το ποιοι είμαστε […]. Αλήθεια πρόκειται για ‘επιβίωση’, όταν είμαστε ένα μικρό σλαβικό έθνος (σλοβένσκα νάτσια- словенска нација) με μόλις δύο εκατομμύρια ανθρώπους, μπορούμε εύκολα να αφομοιωθούμε από τους μεγαλύτερους (πληθυσμιακά) γείτονες», διευκρίνισε.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment