07/08/2018

Η.Π.Α: Πρόταση περί επιβολής αυστηρών κυρώσεων και στις μεγάλες ρωσικές κρατικές τράπεζες

Το ίδιο το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Κογκρέσου, ενώ στις 2 Αυγούστου είχε δημοσιευθεί το σχετικό δελτίο Τύπου για την κατάθεση του νομοσχεδίου. Σε ένα από τα άρθρα του νομοσχεδίου προτείνεται οι ΗΠΑ «να απαγορεύσουν όλες τις συναλλαγές που σχετίζονται με το σύνολο των περιουσιακών ή μέρος των περιουσιακών στοιχείων ενός η περισσότερων χρηματοπιστωτικών θεσμών». Απαριθμούνται επίσης οι μεγαλύτερες ρωσικές κρατικές τράπεζες: Sberbank, VTB, Gazprombank, Promsviazbank, Roselchozbank και Vneshekonombank. Στον κατάλογο υπάρχει και η Bank Moskvi η οποία είχε ενσωματωθεί πλήρως στην VTB το 2016.

Έκθεση της τράπεζας Barclays, εκτιμά ότι η επιβολή κυρώσεων στον ρωσικό τραπεζικό τομέα μπορεί έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη την ρωσική οικονομία. «Η πιο δραστική εκδοχή των κυρώσεων η οποία προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε όλες τις ρωσικές κρατικές τράπεζες, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις για όλη την ρωσική οικονομία. Είναι μάλιστα πιο οδυνηρές από τα μέτρα που θα ληφθούν όσον αφορά το δημόσιο χρέος», δήλωσε η οικονομολόγος της Barclays Capital στο Λονδίνο Λίζα Γιερμαλένκο, η οποία διευκρινίζει ότι οι προτάσεις για την επιβολή των κυρώσεων θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν. Μεταξύ άλλων το υπουργείο Οικονομικών των Η.Π.Α σε έκθεση του τον Φεβρουάριο εκτιμούσε ότι οι συνέπειες από την επιβολή κυρώσεων κατά του δημόσιου χρέους της Ρωσίας θα είναι αρκετά σοβαρές. Αυτό σημαίνει πιο ακριβά δάνεια, πιέσεις που θα επηρεάσουν την άνοδο της οικονομίας, αποσταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών, κλίμα έντασης στον τραπεζικό τομέα, ανάγκη να αλλάξει η πολιτική διαμόρφωσης του προϋπολογισμού και η νομισματική πολιτική.

Τι συνέβη με τη ρωσική οικονομία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014;
Την εποχή εκείνη, η οικονομική ανάπτυξη της χώρας ήταν ισχυρή, το επίπεδο του χρέους χαμηλό και η κεντρική τράπεζα είχε καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα ύψους 470 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν όμως από την ΕΕ και τις ΗΠΑ μετά την εισβολή προκάλεσαν νομισματική κρίση και μια ύφεση που κράτησε δύο χρόνια. Οι ρωσικές εταιρείες αποκλείστηκαν από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές και δεν μπόρεσαν να επαναγοράσουν το χρέος τους. H ζήτηση συναλλάγματος εκτοξεύτηκε στα ύψη. Η κρίση αυτή, σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών του πετρελαίου, οδήγησε σε υποτίμηση του ρουβλίου έναντι του δολαρίου κατά 50%. Ευτυχώς για την οικονομία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε αναθέσει την οικονομική πολιτική σε μια ομάδα τεχνοκρατών. Η κεντρική τράπεζα απελευθέρωσε την ισοτιμία του ρουβλίου και αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 750 μονάδες βάσης. Ένα κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο στέρεψε, τα συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκαν κατά 150 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά αποφεύχθηκαν τα capital controls και η κεντρική τράπεζα απέκτησε μεγαλύτερη ανεξαρτησία.

Tatiana Orlova , Financial TimesAΜΠΕ

No comments :

Post a Comment