31/08/2018

Ουκρανία: Νεκρός ο ηγέτης των φιλορωσικών αποσχιστικών δυνάμεων

Ο ηγέτης της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, σκοτώθηκε σε έκρηξη που σημειώθηκε την Παρασκευή, σε κατάστημα εστίασης (Separ cafe) στο κέντρο του Ντονέτσκ. Ο υπουργός Οικονομικών, Τιμοφέεβ, τραυματίστηκε στην έκρηξη. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι ένα άτομο σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν από την έκρηξη στο κατάστημα εστίασης, στο κέντρο της πόλης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων IFAX.

Ο φόνος του Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο, καθώς και η αποπομπή τον Νοέμβριο 2017 του Ιγκόρ Πλότνιτσκι, του «προέδρου» της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, γειτονικής του Ντονιέτσκ και οι δολοφονίες πολεμάρχων, σηματοδοτούν το τέλος των ιστορικών ηγετών των αυτονομιστικών εδαφών, οι οποίοι έφθασαν στην εξουσία χάρη στη σύγκρουση με τον ουκρανικό στρατό, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους αφότου άρχισε το 2014.

«Είναι χωρίς καμιά αμφιβολία μια προβοκάτσια», δήλωσε ο Πεκσόφ στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Ο θάνατος του Ζαχάρτσενκο είναι σίγουρο πως θα επιδεινώσει τις εντάσεις στην περιοχή» και θα υπονομεύσει την ειρηνευτική διαδικασία που άρχισε με τις συμφωνίες του Μινσκ και τελεί υπό την αιγίδα της Γερμανίας και της Γαλλίας, πρόσθεσε.
«Αυτό που συνέβη σήμερα βάζει ένα μεγάλο ερωτηματικό σε όλη τη διαδικασία» για την ειρήνη, αντέδρασε αργά χθες το βράδυ η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα. Είχε προηγουμένως δηλώσει πως έχει «κάθε λόγο για να πιστεύει» πως η ουκρανική κυβέρνηση ευθύνεται για την επίθεση αυτή.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέβαλε τα συλλυπητήριά του στους κατοίκους του Ντονιέτσκ με ανακοίνωσή του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, χαρακτηρίζοντας τον Ζαχάρτσενκο «αληθινό λαϊκό ηγέτη» και «θαρραλέο και αποφασιστικό άνθρωπο».«Η δολοφονία του Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο είναι μια ακόμη απόδειξη ότι αυτοί που έχουν επιλέξει τον δρόμο της τρομοκρατίας, της βίας, του φόβου, δεν επιδιώκουν μια ειρηνική και πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης», πρόσθεσε υπαινισσόμενος τις ουκρανικές αρχές.

ΑΜΠΕ

Tα άτομα που θεωρούνται ύποπτα πως δολοφόνησαν τον Alexandre Zakhartchenko, ταυτοποιήθηκαν αναφέρει ο εκπρόσωπος τύπου της Λ.Δ. του Ντόνετσκ και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τις δυνάμεις της ασφάλειας της RPD, αυτή η έκρηξη πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα της Υπηρεσίας Ασφάλειας της Ουκρανίας. «Κατά την  έρευνα, οι δυνάμεις της ασφάλειας πέτυχαν να ταυτοποιήσουν  τους τρομοκράτες. Σύμφωνα με τους άνδρες της υπηρεσίας η έκρηξη επιτελέστηκε μετά από αίτημα της υπηρεσίας Ασφάλειας της Ουκρανίας.»

https://dimpenews.com/

Οι αρχές του Ντονέτσκ κατηγόρησαν από τη πρώτη στιγμή την Ουκρανία και ήδη έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει πως τόσο η ρωσική, όσο και η ουκρανική πλευρά, αλληλοκατηγορούνται, αλλά κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιάσει στοιχεία που να ενοχοποιούν κάποιον. Η ανησυχία πλέον είναι ότι ο θάνατος του Ζαχαρτσένκο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της βίας, η οποία έπληξε περισσότερο τους πολίτες που ζουν στην ανατολική Ουκρανία και θα μπορούσε ενδεχομένως να δώσει στη Ρωσία πρόσχημα για ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή στη σύγκρουση. Μένει να δούμε πώς τα διάφορα μέρη της σύγκρουσης θα μπορούσαν να επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να προωθήσουν τις δικές τους ατζέντες. Παρά τις εκατέρωθεν αλληλοκατηγορίες, δεν είναι καθόλου σαφές ποιοι ήταν στην πραγματικότητα πίσω από τη δολοφονία του Ζαχαρτσένκο ή ποια ήταν τα κίνητρά τους.

Είναι σίγουρα λογικό ότι οι ουκρανικές αρχές θα ήθελαν να σκοτώσουν τον Ζαχαρτσένκο. Οι αυτονομιστές κατηγόρησαν την Ουκρανία, ή ομάδες που συνδέονται με την κυβέρνηση στο Κίεβο, για τη δολοφονία τουλάχιστον τεσσάρων άλλων διοικητών ανταρτών στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι αυτοί οι διοικητές σκοτώθηκαν στα πλαίσια «εσωτερικών» εχθροπραξιών, ενώ υπάρχουν και στοιχεία ότι μπορεί να εμπλέκονται ακόμη και οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Είναι εξίσου πιθανό ότι οι Ρώσοι έπαιξαν ρόλο στο θάνατο του Ζαχάρτσενκο. Τον Μάιο του 2016, ο Vladislav Surkov, ο οποίος ήταν προσωπικός σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σε θέματα που σχετίζονται με την Ουκρανία από το 2013, φέρεται να ταξίδεψε στο Ντόνετσκ για να επισκεφτεί και να «νουθετήσει» τον Ζαχάρτσενκο, σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Το Κρεμλίνο φέρεται ότι ήταν θυμωμένο από τον τρόπο που είχε διαθέσει οικονομική και άλλη βοήθεια από τη Ρωσία και το γεγονός ότι οι δυνάμεις του δεν είχαν σημειώσει επαρκή πρόοδο στην εκδίωξη των Ουκρανών από τη περιοχή.

Ο Ζαχαρτσένκο υπήρξε επίσης άτομο υψηλού προφίλ των αυτονομιστών στο Ντόνετσκ από την αρχή της σύγκρουσης και μπορεί να έχει εμπλακεί ή να είχε αντιληφθεί τις κινήσεις του ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού και του προσωπικού στα πρώτα στάδια των συγκρούσεων. Θα μπορούσε να ήταν γνώστης από πρώτο χέρι, σχετικά με τις πραγματικές συνθήκες της κατάρριψης της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines το 2014, που παρά τα συντριπτικά στοιχεία, το Κρεμλίνο εξακολουθεί να αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη για τη τραγωδία. Ακόμα και εάν η Ρωσία σκότωσε τον Ζαχαρτσένκο, είναι δύσκολο να πούμε ποιο θα ήταν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο πιο προφανής στόχος θα ήταν η μετακίνηση της προσοχής προς την κυβέρνηση της Ουκρανίας. Η δολοφονία μπορεί επίσης να εκτροχιάσει τη Συμφωνία Μινσκ ΙΙ και να οδηγήσει στην κατάρρευση της, κάτι που θα ωφελούσε το Κρεμλίνο περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον.

Πολύ πιο ανησυχητικό είναι ότι ο θάνατος του Ζαχαρτσένκο έρχεται τη στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις κινητοποιήθηκαν για να ασκήσουν μεγαλύτερο έλεγχο επί της Αζοφικής Θάλασσας, η οποία βρίσκεται στα ανατολικά της Κριμαίας και συνδέεται με τη Μαύρη Θάλασσα στα νότια μέσω των στενών του Κερτς. Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν και οι δύο συμφέροντα στη θάλασσα, η οποία χρησιμεύει ως σημαντική εμπορική ναυτιλιακή διαδρομή και για τις δύο χώρες. Η παρενόχληση των πλοίων που κατευθύνονται προς και από τα ουκρανικά λιμάνια της Αζοφικής Θάλασσας έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία της Ουκρανίας. Δείχνει επίσης τη βούληση και την ικανότητα της Ρωσίας να παρεμποδίσει τις ναυτικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας στην περιοχή, εάν προκύψει μια ευρύτερη σύγκρουση. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στο Κρεμλίνο να αποκλείσει μια σημαντική διαδρομή για τις ουκρανικές δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας κατά τη διάρκεια μιας πιθανής κρίσης.

Αυτές οι στρατιωτικές κινήσεις μπορεί να είναι μια προσπάθεια από τη Ρωσία να αποθαρρύνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ να εμπλακούν περισσότερο στην περιοχή. Το Κρεμλίνο έχει γίνει πιο επιθετικό απέναντι σε αμερικανικά πλοία και αεροσκάφη που πλέουν και πετούν στη Μαύρη Θάλασσα, ειδικά κοντά στην κατεχόμενη Κριμαία. Το Κρεμλίνο θα μπορούσε απλώς να θέσει την Ουκρανία σε ασθενέστερη διαπραγματευτική θέση σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης, και να την εξαναγκάσει να αποδεχτεί το σημερινό καθεστώς της Κριμαίας, του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ. Η Ρωσία μπορεί να αισθάνεται ότι η θέση του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσενκο είναι ήδη αρκετά εύθραυστη ώστε να είναι περισσότερο διατεθειμένος να κάνει μια συμφωνία για να εξασφαλίσει μια πολιτική νίκη και να αποφύγει την αρνητική κριτική που συνδέεται με τις αυξημένες εντάσεις με το Κρεμλίνο ή μια περαιτέρω αύξηση των συγκρούσεων με τους Ρώσους αντάρτες.

Ο Πόροσνενκο αντιμετωπίζει σοβαρα προβλήματα από μεγάλη μερίδα αμφισβητιών και οι προεδρικές εκλογές είναι να διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2019. Ο ίδιος έχει κατηγορηθεί για μια σειρά από σκάνδαλα διαφθοράς. Επιπλέον, παρόλο που κατάφερε να οικοδομήσει μια καλή σχέση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, και εξασφάλισε την παράδοση νέων και προηγμένων όπλων, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Javelin, εξακολουθεί να υπάρχει η εικασία ότι ο Αμερικανός ομόλογός του θα μπορούσε να επιτρέψει την παραχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσία παρουσιάζοντας την κατάσταση ως δική του πολιτική νίκη. Εν ολίγοις, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια μαχών και πολιτικών αναταραχών, η δολοφονία Ζαχαρτσένκο φαίνεται πως δημιουργεί νέες και σοβαρές προκλήσεις για την Ουκρανία.

No comments :

Post a Comment