17/07/2018

Tempest: Επίσημη παρουσίαση του αεροσκάφους 6ης γενιάς του Η.Β

ΣΧΟΛΙΟ "ΚΟΥΡΗΤΗΣ": ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ. ΟΙ ΡΟΛΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΠΙΤΕΛΕΣΟΥΝ, ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΕΙ. ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΤΟ Η.Β ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ, ΤΕΛΕΙΩΣ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ, ΔΙΑΦΟΡΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΟ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ.  ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΝ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ, ΕΜΠΟΡΙΚΑ) ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ, (ΔΙΕΘΝΩΣ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΠΩΣ ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΒΙΩΣΙΜΟ), ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕΙ ΤΑ ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΣΕΙΣ ΠΑΝΤΟΤΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΟΜΩΣ. ΤΟ Η.Β ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ, ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ 6ης ΓΕΝΙΑΣ. ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΟΥΤΕ ΤΟ 2035. ΤΗΝ ΕΙΧΕ ΙΣΩΣ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ, ΠΟΥ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΚΟΜΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΕΣ ΑΙΟΛΕΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΠΑΓΙΑΤΙΚΕΣ ΟΝΕΙΡΩΞΕΙΣ ΠΕΡΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΙΜΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ.

Με κάθε επισημότητα παρουσιάστηκε σήμερα Δευτέρα 16 Ιουλίου, στο Farnborough International Airshow 2018, το ομοίωμα σε φυσικό μέγεθος του αεροσκάφους 6ης γενιάς του βρετανικού αναπτυξιακού προγράμματος Future Combat Air Concept. Η παρουσίαση του αεροσκάφους έγινε από τον Υπουργό Άμυνας της Βρετανίας Gavin Williamson και το όνομα αυτού… Tempest. Στην ανάπτυξη του αεροσκάφος συμμετέχουν οι εταιρείες BAE Systems Plc, Rolls Royce Holdings Plc, MBDA UK Ltd και η βρετανο-ιταλικής Leonardo SpA (προφανώς πρόκειται για τη βρετανική θυγατρική της Leonardo SpA που κατασκευάζει ραντάρ και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου) ενώ σημαντικό ρόλο θα έχει και μια ειδική υπηρεσία της Βασιλικής Αεροπορίας. Η ανάπτυξη του νέου μαχητικού θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Future Combat Air Strategy Technology” και η ομάδα που θα αναπτύξει το μαχητικό ονομάστηκε “Team Tempest” . Σύμφωνα με τον Βρετανό Υπουργό το νέο μαχητικό θα είναι επιχειρησιακό το 2035 και περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα θα δημοσιευτούν πριν από το τέλος του 2018.

Όπως ανακοίνωσε ο Βρετανός Υπουργός, η κυβέρνηση του θα χρηματοδοτήσει με 2,65 δις δολάρια την επίβλεψη της σχεδίασης και της κατασκευής των πρωτοτύπων του νέου μαχητικού μέχρι το 2025 όταν τότε θα ληφθεί και η τελική απόφαση για το μέλλον του προγράμματος. Το ομοίωμα του μαχητικού που παρουσιάστηκε στην αεροπορική έκθεση του Farnborough επιβεβαιώνει τη σημαντική τεχνολογική πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα και τις τεράστιες απαιτήσεις και προκλήσεις που ένα μαχητικό έχει να αντιμετωπίσει στο σύγχρονο πεδίο της αεροπορικής μάχης. Το υπο ανάπτυξη μαχητικό πρέπει να είναι ικανό να επιβιώσει στο πιο απαιτητικό επιχειρησιακό περιβάλλον του μέλλοντος, που πολύ απλά σημαίνει μεγάλο εύρος αισθητήρων, όπως ραντάρ, παθητικά και ενεργά ηλεκτροπτικά συστήματα αισθητήρων και προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση των απειλών. Το νέο μαχητικό θα είναι ενδεχομένως εξοπλισμένο με κινητικά και μη-κινητικά όπλα, ενώ η πιθανότητα ολοκλήρωσης επι του αεροσκάφους πυροβόλων κατευθυνόμενης δέσμης Laser για την αντιμετώπιση στόχων σε μικρή απόσταση είναι μεγάλη. Το αεροσκάφος θα μπορεί να εξαπολύσει σμήνος Drones από ένα εσωτερικό ευέλικτο στην διαμόρφωση χώρο μεταφοράς οπλισμού, επιτρέποντας στο “Tempest” να αντιμετωπίσει πολυστρωματικές σύνθετες εχθρικές αεράμυνες.

Το “Tempest” θα πρέπει να μπορεί να προσαρμόζεται ανάλογα με το είδος των αποστολών. Έτσι το υπο ανάπτυξη μαχητικό θα πρέπει να μπορεί να φέρει χαμηλής παρατηρησιμότητας σύμμορφες δεξαμενές καυσίμων, εκτοξευτές όπλων, εκτοξευτές Drones, πυροβόλα κατευθυνόμενης δέσμης Laser, συστήματα αναγνώρισης μεγάλης εμβέλειας και μεγάλο αριθμό σπονδυλωτών αισθητήρων. Η προσαρμοστικότητα του υπο ανάπτυξη μαχητικού θα αποτελεί βασικό του χαρακτηριστικό, ενώ η αρχιτεκτονική των συστημάτων του, θα επιτρέπει την εφαρμογή της αρχής χρήσης ‘plug and play’, διευκολύνοντας την ολοκλήρωση νέων υποσυστημάτων και αλγορίθμων. Τα συστήματα του αεροσκάφους θα μπορούν να υποστηρίξουν την κλιμακωτή αυτονομία του, παρέχοντας αριθμό λειτουργιών μη επανδρωμένων επιχειρήσεων και παροχή βοήθειας στον πιλότο όταν μια επανδρωμένη αποστολή βρίσκεται σε εξέλιξη. Το νέο μαχητικό θα λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος και θα συν-λειτουργεί τόσο με πολιτικές όσο και με στρατιωτικές πλατφόρμες που βρίσκονται στον αέρα, στη θάλασσα, στη ξηρά, στο κυβερνοχώρο, ενώ θα μπορεί να συνλειτουργεί όπως αναφέρθηκε και με μη επανδρωμένα συστήματα. Το αεροσκάφος θα πρέπει να μπορεί να αναβαθμιστεί οποιαδήποτε χρονική στιγμή, με χαμηλό κόστος, ενώ οι διασυνδέσεις θα πρέπει να είναι ανθεκτικές, ελαφριές και χαμηλού κόστους παραγωγής.

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα του νέου μαχητικού θα διατηρήσει στην Βρετανία 18.000 θέσεις εργασίας στους τομείς της αεροναυπηγικής και πολεμικής βιομηχανίας, ενώ αυτή την περίοδο το Λονδίνο βρίσκεται σε επαφή με άλλες χώρες για την πιθανή συμμετοχή τους στο πρόγραμμα συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας μέσω της εταιρείας Saab AB. Άλλες χώρες που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη του νέου μαχητικού είναι η Ιαπωνία και χώρες της Ασίας που αντιμετωπίζουν την διαρκώς αναβαθμιζόμενη Αεροπορία της Κίνας και της Ινδίας. Σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα ανάπτυξης του νέου μαχητικού “Tempest” αποτελεί ότι πιο σύνθετο και δύσκολο τεχνολογικά η βρετανική αμυντική βιομηχανία έχει αναλάβει ποτέ και αν και διαθέτει επαρκή για τουλάχιστον την πρώτη φάση του προγράμματος κρατική χρηματοδότηση είναι βέβαιο ότι και περισσότερο χρόνο θα χρειαστεί και περισσότερα χρήματα θα απαιτηθούν ώστε το πρώτο αεροσκάφος να παραδοθεί στην RAF το 2035 όπως φιλοδοξούν οι Βρετανοί.

https://www.defence-point.gr/

ΣΧΕΤΙΚΟ:  Η «Saab» είναι πρόθυμη για συνεργασία μαχητικού, αν περιλαμβάνονται οι τεχνολογίες του «Gripen-E»

No comments :

Post a Comment