4.7.18

Ενα «μίνι ΝΑΤΟ» μέσα στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση

ΣΧΟΛΙΟ "ΚΟΥΡΗΤΗΣ": ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΣΚΟΠΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ. ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ ΑΡΚΕΤΕΣ ΜΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ "ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ". ΟΛΕΣ ΚΟΛΛΗΣΑΝ ΣΕ ΜΙΑ... ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ, ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΟΜΩΣ. ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ. ΑΝ ΛΑΒΟΥΜΕ ΥΠΟΨΙΝ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΝΕΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, ΝΑ ΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ 2% ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ, ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΟΜΗ.

ΠΑΜΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΚΕΛΟΣ. Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΣΘΟΝΙΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΡΩΣΣΙΑ. ΝΑΙ, ΜΟΝΟ ΠΟΥ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΠΛΗΘΩΡΑ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΣΙΑ (ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΥΡΙΩΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ) ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΠΩΣ ΑΥΤΗ Η ΔΥΝΑΜΗ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΘΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ Η ΓΑΛΛΙΑ, ΑΛΛΑ ΣΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ ΑΥΤΗ. ΤΕΛΟΣ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ Η.Β, ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΜΜΕΣΩΣ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΣΧΕΣΕΩΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥ, ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΑΥΤΗ Η ΔΥΝΑΜΗ ΔΕΝ ΘΑ ΒΛΑΨΕΙ ΠΟΤΕ ΤΙΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΟΥΣ. ΤΡΕΙΣ ΔΛΔ ΑΠΟ ΤΙΣ "ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΕΙΣ" ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ !!!

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΤΙ, Η ΕΚΠΕΦΡΑΣΘΕΙΣΑ ΔΗΜΟΣΙΩΣ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΟΥΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΟΥΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ. ΑΡΑ ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΝΕΟ ΜΕΤΩΠΟ, Η ΝΕΑ ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΡΙΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ (ΗΠΑ, ΡΩΣΣΙΑΣ) ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΩΝΙΑ. ΟΧΙ Η ΕΣΘΟΝΙΑ, ΟΥΤΕ Η ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ. Η ΠΟΛΩΝΙΑ ΠΡΟΟΡΙΣΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΥΝΟΡΟ* ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΚΑΙ Η ΡΩΣΣΙΑ.  ΑΥΤΗ Η ΔΥΝΑΜΗ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ, ΟΥΤΕ ΣΚΟΠΟ, ΟΥΤΕ ΣΤΟΧΟ. ΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΟΜΦΟΛΥΓΑ, ΤΡΕΧΑ ΓΥΡΕΥΕ ΠΟΙΩΝ, ΠΟΥ ΕΙΠΑΝ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΧΥΛΟ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥΣ. 

* ΑΠΟΜΕΝΕΙ Η ΠΑΓΙΩΣΗ ΤΟΥ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΣΥΝΟΡΟΥ, ΠΟΥ ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΕΡΙ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ.

Μνημόνιο κατανόησης υπέγραψαν τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Άμυνας εννέα κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο τη δημιουργία στρατιωτικής δύναμης ταχείας επέμβασης σε περιοχές κρίσης. Με την πρωτοβουλία αυτή, που παρουσίασε πρώτος ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν σε ομιλία του πέρυσι το φθινόπωρο στη Σορβόννη, συμφώνησε και η Βρετανία, που επιδιώκει με τον τρόπο αυτό να διατηρήσει την αμυντική συνεργασία με την Ευρώπη μετά το Brexit. Η πρωτοβουλία επιτρέπει στα κράτη αυτά της Ευρώπης να εξασφαλίσουν την αμυντική τους αυτονομία, πέρα από τις δομές του ΝΑΤΟ, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εξέλιξη αυτή φέρεται να έχει προκαλέσει την ανησυχία του ΝΑΤΟ, επιτελείς του οποίου εκτιμούν ότι η δημιουργία τέτοιας δύναμης ταχείας επέμβασης θα περιορίσει την επιχειρησιακή ικανότητα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και θα οδηγήσει σε αμυντική απομάκρυνση των ευρωπαϊκών κρατών από τις ΗΠΑ.

Μιλώντας την περασμένη Κυριακή στην εφημερίδα Le Figaro, η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας, Φλοράνς Παρλί, είπε ότι η υπόθεση της ευρωπαϊκής άμυνας απαιτεί «κοινή στρατηγική κουλτούρα», που θα μειώσει στο ελάχιστο τους χρόνους απόφασης και αντίδρασης σε περιόδους κρίσης. Η δημιουργία νέου, ανεξάρτητου αμυντικού θεσμού θα επιτρέψει τη συμμετοχή της Βρετανίας σε κοινές αμυντικές πρωτοβουλίες μετά την έξοδο της χώρας από την Ένωση. Η σπουδή του προέδρου Μακρόν να δώσει σάρκα και οστά σε αυτό το φιλόδοξο αμυντικό σχέδιο δεν έχει να κάνει μόνο με την πρόθεσή του να καταστήσει την Ευρώπη αμυντικά ανεξάρτητη από τις ΗΠΑ, αποσκοπώντας ταυτόχρονα στη θεσμοθέτηση αξιόπιστης νέας δύναμης ταχείας επέμβασης. Ο αργός ρυθμός της ευρωπαϊκής αμυντικής ενσωμάτωσης προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς η Ε.Ε. δεν θεωρείται ικανή να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κρίσεις στην περιφέρειά της, όπως έδειξε και η προσφυγική κρίση στη Μεσόγειο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη δημιουργήσει τέσσερα πολυεθνικά σώματα στρατού, από το 2007 έως σήμερα, χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει την ανάπτυξή τους. Η απρόβλεπτη φύση της κυβέρνησης Τραμπ στην Ουάσιγκτον και οι «στενές σχέσεις», που φέρεται να διατηρούν μέλη της οικογένειας Τραμπ και ανώτατα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης με τη Μόσχα και το καθεστώς Πούτιν καθιστούν αναγκαία, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, τη δημιουργία νέου αυτόνομου αμυντικού φορέα Πρώτη αποστολή των εμπνευστών του νέου αμυντικού δόγματος θα πρέπει τώρα να είναι η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ Παρισίων και Βερολίνου στο θέμα της αμυντικής βιομηχανίας, που θα δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες για εμβάθυνση και εδραίωση της στρατιωτικής συνεργασίας, πέρα από τους νατοϊκούς περιορισμούς.

No comments :