24/11/2017

Αίγυπτος: Δεκάδες συλλήψεις για κατασκοπεία υπέρ της Τουρκίας - 235 νεκροί και 130 τραυματίες στην φονικότερη επίθεση στην ιστορία της

Κάνουν λόγο για συμφωνία των υπηρεσιών ασφαλείας της Τουρκίας με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους».

Την κράτηση 29 ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για κατασκοπεία για λογαριασμό της Τουρκίας διέταξαν οι εισαγγελικές Αρχές της Αιγύπτου. Κατηγορούνται εικοσιεννέα άνθρωποι, που τέθηκαν υπό 15ήμερη προσωρινή κράτηση, για κατασκοπεία για λογαριασμό της Τουρκίας και ως μέλη «τρομοκρατικής οργάνωσης» ανακοίνωσε η εισαγγελία της Αιγύπτου. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου έκαναν εφόδους στις οικίες και τους χώρους εργασίας των υπόπτων. Οι ύποπτοι κατηγορούνται ότι ηχογραφούσαν τηλεφωνικές συνομιλίες και διαβίβαζαν πληροφορίες στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, στο πλαίσιο σχεδίου για επιστροφή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην εξουσία. Οι εθνικότητες των υπόπτων δεν είναι γνωστές. Κατηγορούνται ότι έβλαψαν τα εθνικά συμφέροντα, για ξέπλυμα χρήματος και για παράνομο εμπόριο συναλλάγματος. Όπως διευκρινίζεται στο δελτίο Τύπου της εισαγγελίας, πολλοί άλλοι ύποπτοι διαφεύγουν της σύλληψης στη χώρα και στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του εισαγγελέα Ναμπίλ Σαντέκ, τα πρώτα στοιχεία της έρευνας κατέδειξαν ότι υπήρξε «μια συμφωνία μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας και των υπηρεσιών πληροφοριών της Τουρκίας μαζί με μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων». Στόχος αυτών των επαφών, επισημαίνει η εισαγγελία, ήταν μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης να καταφέρουν να αποκτήσουν πρόσβαση στην εξουσία της χώρας επωφελούμενοι από το περιβάλλον αστάθειας μετά την εξέγερση του Ιανουαρίου του 2011 που οδήγησε στην πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Το δελτίο τύπου αναφέρεται σε ένα τέχνασμα που προέβλεπε τη χρήση τουρκικών διακομιστών οι οποίοι θα επέτρεπαν την παρακολούθηση της πολιτικής κατάστασης στην Αίγυπτο, όπως και την εγκατάσταση ενημερωτικών πλατφορμών που θα μετέδιδαν από το εξωτερικό «ψευδείς πληροφορίες και φήμες» στην Αίγυπτο.  Επιχειρήσεις χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση αυτών των δραστηριοτήτων, τόνισε επίσης ο εισαγγελέας.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και το Κάιρο επιδεινώθηκαν απότομα το 2013, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον αιγύπτιο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, που ήταν μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Η Τουρκία είχε στηρίξει το καθεστώς Μόρσι και δεκάδες μέλη της Αδελφότητας διέφυγαν στην Τουρκία αφότου η οργάνωση κηρύχθηκε τρομοκρατική οργάνωση από τη νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου.

ΑΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΜΕΡΙΚΕΣ ΩΡΕΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ... Συγκλονίζει η φονικότερη επίθεση στην ιστορία της Αιγύπτου. ΤΥΧΑΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ...ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ;

No comments :

Post a Comment